De ene ontbijt met een kom yoghurt en fruit of havermout, de ander zweert bij een gebakken eitje of een toast avocado. Nog een andere categorie slaat het ontbijt over onder de noemer ‘intermittent fasting’ of drinkt gewoon een tas koffie. Welk ontbijt zorgt ervoor dat je zonder honger de lunch haalt en is écht gezond? Diëtist Michaël Sels bespreekt de 7 meest gekozen ontbijtjes: “De norm is één eitje per dag, eet je er ‘s ochtends eentje en ‘s avonds spaghetti, dan heb je er al te veel op.” [naar artikel]
De ene ontbijt met een kom yoghurt en fruit of havermout, de ander zweert bij een gebakken eitje of een toast avocado. Nog een andere categorie slaat het ontbijt over onder de noemer ‘intermittent fasting’ of drinkt gewoon een tas koffie. Welk ontbijt zorgt ervoor dat je zonder honger de lunch haalt en is écht gezond? Diëtist Michaël Sels bespreekt de 7 meest gekozen ontbijtjes: “de norm is één eitje per dag, eet je er ‘s ochtends eentje en ‘s avonds spaghetti, dan heb je er al te veel op.” [naar artikel]
Eddy Planckaert (63) verloor achttien kilo in drie maanden door alleen zijn eetgewoonten aan te passen. Indrukwekkende cijfers met dank aan radijzen, gele paprika’s en tomaten bij het ontbijt. “Ik heb mij nog nooit zo goed gevoeld en ik wil mijn eetgewoonten voor altijd aanpassen”, aldus de ex-wielrenner. Is dat een goed idee? En is het haalbaar? Michaël Sels, hoofddiëtist van het UZA, legt uit. [naar artikel]
Intermittent fasting - binnen een bepaald tijdskader alles eten wat je wil en voor de rest vasten - is een populair eetpatroon. Tv-figuur Kobe Ilsen verloor zo al 15 kilogram. Maar val je af op een goede manier en kan je voorkomen dat de kilo’s je weer inhalen? Michaël Sels, hoofddiëtist van het UZA en auteur van Lekker lang leven, legt uit hoe de vork in de steel zit. [naar artikel]
Dat frisdrank ongezond is, moeten we niemand nog vertellen. En toch vinden we het moeilijk om de cola en co te laten staan. De Belgen staan zelfs in de top vijf van grootste frisdrankdrinkers van Europa, met meer dan 124 liter per inwoner per jaar. Dat merken we ook aan onze buikomtrek. Michael Sels, hoofddiëtist UZ Antwerpen, legt uit hoe je het best kan afkicken. “Drink zeker niet meer dan een halve liter per dag.” [naar artikel]
Volgens een nieuwe studie is frequent een maaltijd overslaan niet goed voor je: het zou je kans op overlijden aan hart- en vaatziekten met maar liefst 91 procent verhogen. Intermittent fasting wordt nochtans al lang geprezen voor zijn gezondheidsvoordelen. Moeten we de nieuwe studie voor waar aannemen? Hoe (on)gezond is vasten echt? Diëtist Michael Sels schetst de impact ervan op je lichaam. [naar artikel]
Heb je ook het gevoel dat je dagelijkse kop koffie amper alertheid en concentratie veroorzaakt? Dat kan te maken hebben met het koffiegen in je lichaam. Volgens wetenschappers bepaalt dit gen hoe je reageert op koffie, en kan het zelfs iets zeggen over je kans op hart- en vaatziekten. Wat wordt er precies bedoeld? En wanneer stijgt je risico op hartaandoeningen? Diëtist Michael Sels legt uit. [naar artikel]
Volgens een nieuwe studie is frequent een maaltijd overslaan niet goed voor je: het zou je kans op overlijden aan hart- en vaatziekten met maar liefst 91 procent verhogen. Intermittent fasting wordt nochtans al lang geprezen voor zijn gezondheidsvoordelen. Moeten we de nieuwe studie voor waar aannemen? Hoe (on)gezond is vasten echt? Diëtist Michael Sels schetst de impact ervan op je lichaam. [naar artikel]
De winkelrekken puilen tegenwoordig uit van de zakken granola, van goedkoop tot peperduur. Maar is het populaire ontbijt wel zo gezond als de reclame ons wil doen geloven? “Hou drie dingen goed in de gaten”, waarschuwt diëtist Michael Sels. [naar artikel]
Revolutionair nieuws voor wie wil vermageren: na zeventien jaar onderzoek komt in september een voedingssupplement op de markt op basis van een darmbacterie die zou helpen in de strijd tegen de kilo’s. Wat doet die pil precies? En is de uitvinding niet de zoveelste in de rij met onderzoeken die hun beloftes niet kunnen waarmaken? Wij schotelden hoofddiëtist Michaël Sels van het UZA al onze vragen voor. [naar artikel]
In amper drie maanden tijd 18 kilo kwijtspelen: Eddy Planckaert (64) klaarde de klus met een zogenaamd Spartaans dieet. In ‘Dag Allemaal’ verklapt hij zijn grootste truc. “Vooral groenten eten en het middagmaal overslaan”, maar is zo’n strikt dieet wel een goed idee? En zullen die kilo’s op deze manier op lange termijn wegblijven? Diëtist Michaël Sels (UZA) geeft advies. “In sommige opzichten is dit eetpatroon een goede start, maar het is zeker niet perfect.” [naar artikel]
‘s Ochtends te gehaast, nog niet meteen honger of enkel wakke cornflakes in huis: iedereen slaat het ontbijt weleens over. “Toch heeft dit impact op hoe warm je het overdag zal hebben”, legt diëtist Michaël Sels uit. En waarom heb je het dan toch soms nog koud na een maaltijd als je wél hebt ontbeten? Hij zet alles op een rijtje. [naar artikel]
Maandag lanceert Het Nieuwsblad Plan 500g: de smakelijkste uitdaging om elke dag 500 gram groenten en fruit te eten. Omdat het de kortste weg is naar gezond eten, zegt diëtist Michaël Sels. Om de lancering te vieren, komt hij maandagmiddag om 12.30 langs voor een Facebook LIVE-sessie waarin hij al jouw vragen over groenten en fruit beantwoordt. Zijn diepvriesgroenten gezond? Of wat moeten we van smoothies denken? Stel jouw vraag via het formulier hieronder! [naar artikel]
Eddy Planckaert (63) verloor achttien kilo in drie maanden door alleen zijn eetgewoonten aan te passen. Indrukwekkende cijfers met dank aan radijzen, gele paprika’s en tomaten bij het ontbijt. Is zo’n dieet een goed idee? Michaël Sels, hoofddiëtist van het UZA, legt het uit. [naar artikel]
Een gezond ontbijt geeft je energie om je dag mee te beginnen én geeft je een verzadigd gevoel, zodat je minstens tot de lunch niet hoeft te snacken. Havermout of yoghurt met wat fruit zijn alleszins gezondere opties dan een sneetje wit brood met choco of een kom cornflakes, maar wat met eieren? Kunnen die deel uitmaken van een evenwichtig ontbijt? Diëtist Pieter Brughmans legt uit én deelt vijf ontbijtjes met een ei die je snel kan klaarmaken. [naar artikel]
Een gezond ontbijt geeft je energie om je dag mee te beginnen én geeft je een verzadigd gevoel, zodat je minstens tot de lunch niet hoeft te snacken. Havermout of yoghurt met wat fruit zijn alleszins gezondere opties dan een sneetje wit brood met choco of een kom cornflakes, maar wat met eieren? Kunnen die deel uitmaken van een evenwichtig ontbijt? Diëtist Pieter Brughmans legt uit én deelt vijf ontbijtjes met een ei die je snel kan klaarmaken. [naar artikel]
‘s Ochtends te gehaast, nog niet meteen honger of enkel wakke cornflakes in huis: iedereen slaat het ontbijt weleens over. “Toch heeft dit impact op hoe warm je het overdag zal hebben”, legt diëtist Michaël Sels uit. En waarom heb je het dan toch soms nog koud na de lunch of het diner als je wél hebt ontbeten? Hij zet alles op een rijtje. [naar artikel]
Misschien had je het zelfs helemaal niet gemerkt, maar het is vandaag Aswoendag, oftewel het begin van de vastenperiode voor christenen. Of je daaraan meedoet en hoe, is aan jou om te bepalen. Maar wat doet vasten precies met je lijf? En is het gezond? We gingen te rade bij Michaël Sels, hoofddiëtist verbonden aan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. [naar artikel]
Voor het zesde jaar op rij is het mediterraanse dieet verkozen tot het beste dieet ter wereld. Dat werd bekendgemaakt door het US News & World Report. Maar zijn de gezonde voedingsgewoonten uit landen rond de Middellandse Zee ook een effectieve manier om af te vallen? Diëtist Michaël Sels licht toe. [naar artikel]
Zo goed als de hele wereld eet nog altijd te veel zout. Dat blijkt uit een nieuw rapport dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vandaag publiceert. En dat terwijl te veel zout eten heel wat risico’s met zich meebrengt, onder meer een hogere kans op hartaandoeningen of nierprobemen. Hoe zit het in België? Wat kan je zelf doen om je eigen zoutgebruik naar beneden te halen? En wat als je dat niét doet? Diëtist Michaël Sels legt uit. [naar artikel]
Ketchup is lekker bij frietjes, burgers, hotdogs en croques. En het is volgens velen gezonder dan mayonaise. Maar klopt dat ook? Welke fles uit de winkel is goed van smaak, maar ook relatief gezond qua ingrediënten? Diëtist Michaël Sels (UZA) proeft tien merken en schrikt van de suikergehaltes, behalve bij drie flessen: “Een dérde van deze ketchup is suiker. Het is bijna een karamelsaus.” [naar artikel]
Je aders gezond houden, hoe doe je dat? Diëtist Michael Sels vertelt je wat je moet weten om je bloed vlotjes te laten rondpompen - en je hart, brein en ledematen in topconditie te houden. “Vaak wordt het probleem pas opgemerkt als het te laat is, gelukkig kan je dat voorkomen door enkele basistips voor je voeding toe te passen.” Extra voordeel: zijn advies is goed voor iederéén aan tafel, van jong tot oud. [naar artikel]
‘s Ochtends te gehaast, nog niet meteen honger of enkel wakke cornflakes in huis: iedereen slaat het ontbijt weleens over. “Toch heeft dit impact op hoe warm je het overdag zal hebben”, legt diëtist Michaël Sels uit. En waarom heb je het dan toch soms nog koud na een maaltijd als je wél hebt ontbeten? Hij zet alles op een rijtje. [naar artikel]
Voor veel mensen kan een kop koffie in de ochtend niet ontbreken. De ene zegt de cafeïne nodig te hebben als oppepper, de andere wordt er zenuwachtig en onrustig van. Welke invloed heeft die koffie op ons lichaam? En kan je er echt verslaafd aan zijn? Diëtist Michaël Sels scheidt feiten van de fabels. “Cafeïne kan opvliegers in de menopauze extra versterken door het oppeppende effect ervan.” [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.