Worst als ontbijt of een rauwe lever als vieruurtje? Het ‘leeuwendieet’ is ontzettend populair op sociale media. Aanhangers zijn lyrisch: ze zouden tientallen kilo’s verliezen, beter slapen en geen last meer hebben van allergieën en huidaandoeningen. Hoe gezond is dat echt, alleen maar vlees eten? Diëtiste Sanne Mouha reageert. “Je verliest kilo’s, ja, maar dat zijn nutteloze kilo’s.” [naar artikel]
Worst als ontbijt of een rauwe lever als vieruurtje? Het ‘leeuwendieet’ is ontzettend populair op sociale media. Aanhangers zijn lyrisch: ze zouden tientallen kilo’s verliezen, beter slapen en geen last meer hebben van allergieën en huidaandoeningen. Hoe gezond is dat echt, alleen maar vlees eten? Diëtiste Sanne Mouha reageert. “Je verliest kilo’s, ja, maar dat zijn nutteloze kilo’s.” [naar artikel]
Enkel vlees, hoogstens afgewisseld met een eitje: het ‘leeuwendieet’ is populair op sociale media. Zijn we helemaal de weg kwijt met onze voeding of heeft het dieet toch voordelen? Diëtiste Tanja Callewaert legt het uit. [naar artikel]
Opmerkelijk nieuws op het coronafront: een besmetting met Covid-19 kan de groei van tumoren bij kankerpatiënten versnellen. “Behalve een groter risico op zware gevolgen door corona, lopen kankerpatiënten dus een dubbel risico: na een besmetting riskeren ze dus ook een ernstigere kankerevolutie”, zegt professor Peter Van Dam (UAntwerpen). Maar wat veroorzaakt zo’n effect dan? [naar artikel]
Een medicijn tegen endeldarmkanker laat verbluffende resultaten optekenen: bij alle patiënten die in een klinische test met ‘dostarlimab’ zijn behandeld zijn de tumoren verdwenen. “Nooit eerder gezien”, claimen de onderzoekers in New York. [naar artikel]
Zelfs het kleinste kind kan de formule van ‘het traagste dieet ter wereld’ volgen: elke maaltijd eet je een hap mínder van iets ongezonds en een hap méér van iets gezonds. Heeft zo’n simpele techniek echt effect? Diëtist Michaël Sels gelooft erin, op voorwaarde dat je met zijn extra advies deze valkuilen vermijdt. “Zet alleen groenten op tafel. De rest van je bord schep je op in de keuken.” [naar artikel]
De ene ontbijt met een kom yoghurt en fruit of havermout, de ander zweert bij een gebakken eitje of een toast avocado. Nog een andere categorie slaat het ontbijt over onder de noemer ‘intermittent fasting’ of drinkt gewoon een tas koffie. Welk ontbijt zorgt ervoor dat je zonder honger de lunch haalt en is écht gezond? Diëtist Michaël Sels bespreekt de 7 meest gekozen ontbijtjes: “De norm is één eitje per dag, eet je er ‘s ochtends eentje en ‘s avonds spaghetti, dan heb je er al te veel op.” [naar artikel]
In ‘De Slimste Mens’ dinsdagavond zaten maar liefst drie koffie-onthouders: Erik Van Looy, Guga Baúl en Charlie Dewulf bekenden dat ze nooit een kop koffie drinken. Is dat gezond? Of kan een kop koffie ook heel wat goéde dingen doen voor je lichaam? Diëtist Michaël Sels scheidt 6 feiten van fabels. “Niet de cafeïne op zich, maar met de handeling die errond zit, kan verslavend zijn.” [naar artikel]
Eerst je groenten, daarna je vlees en pas als laatste je aardappelen: je maaltijd opeten in de ‘juiste’ volgorde of meal sequencing is volop trending op sociale media. Het zou je zin in eten verminderen en je kans op diabetes type 2 verlagen. Hoe kan dat? En helpt dit dan ook om te vermageren? Diëtist Michaël Sels (UZA) geeft advies over de nieuwste gezondheidshype. “Er bestaat eigenlijk een eenvoudiger trucje.” [naar artikel]
Waar een school is, is vaak ook een fastfoodrestaurant, zo blijkt uit recent onderzoek. Volgens de jongsten alleen maar leuk, maar het gevolg ervan is veel minder positief. Als er fastfoodketens bij een school liggen, leidt dat namelijk tot een hogere BMI bij jonge Vlaamse kinderen. Diëtist Michaël Sels (UZA) licht toe wat we fout doen. “Niet alleen de aanwezigheid van die ketens speelt een rol.” [naar artikel]
In amper drie maanden tijd 18 kilo kwijtspelen: Eddy Planckaert (64) klaarde de klus met een zogenaamd Spartaans dieet. In ‘Dag Allemaal’ verklapt hij zijn grootste truc. “Vooral groenten eten en het middagmaal overslaan”, maar is zo’n strikt dieet wel een goed idee? En zullen die kilo’s op deze manier op lange termijn wegblijven? Diëtist Michaël Sels (UZA) geeft advies. “In sommige opzichten is dit eetpatroon een goede start, maar het is zeker niet perfect.” [naar artikel]
Zelfs het kleinste kind kan de formule van ‘het traagste dieet ter wereld’ volgen: elke maaltijd eet je een hap mínder van iets ongezonds en een hap méér van iets gezonds. Heeft zo’n simpele techniek echt effect? Diëtist Michaël Sels gelooft erin, op voorwaarde dat je met zijn extra advies deze valkuilen vermijdt. “Zet alleen groenten op tafel. De rest van je bord schep je op in de keuken.” [naar artikel]
In amper drie maanden tijd 18 kilo kwijtspelen: Eddy Planckaert (64) klaarde de klus met een zogenaamd Spartaans dieet. In ‘Dag Allemaal’ verklapt hij zijn grootste truc. “Vooral groenten eten en het middagmaal overslaan”, maar is zo’n strikt dieet wel een goed idee? En zullen die kilo’s op deze manier op lange termijn wegblijven? Diëtist Michaël Sels (UZA) geeft advies. “In sommige opzichten is dit eetpatroon een goede start, maar het is zeker niet perfect.” [naar artikel]
Het nieuwe programma ‘Da’s dikke liefde’, waarin vier ‘zwaardere’ koppels naar een gezonder gewicht begeleid worden, veroorzaakt heel wat commotie. “Niet meer van deze tijd”, klinkt het online. “Onze maatschappij gebruikt te vaak een gezondheidsaanpak gefocust op gewicht”, vindt ook de Londense arts Joshua Wolrich. Wat zeggen gewicht en BMI écht over gezondheid? Diëtist Michaël Sels en dr. Joshua Wolrich helpen 5 misverstanden voor eens en altijd de wereld uit. [naar artikel]
Mensen meer groenten en fruit laten eten. Dat wil Michaël Sels aanwakkeren met zijn ‘500 gram challenge’, waar ook een app aan gekoppeld is. Al wil dat niet zeggen dat de hoofddiëtist van het UZA alle gezonde voeding met plezier eet. “IJsbergsla lust ik echt niet”, zegt hij in onze videorubriek ‘… kopt binnen’. “Ik vind het heel stugge bladeren met weinig smaak. De harde kern van een gewone krop sla zonder het lekkere groen dat erbij zit.” [naar artikel]
Goedele Liekens bekende onlangs dat ze een bord spaghetti als ontbijt best kan appreciëren en de zoon van Jeroen Meus begint de dag graag met misosoep. Is zo’n warme maaltijd in de ochtend een goed plan, of houd je het toch maar beter bij yoghurt en granola? We vroegen het aan diëtist Michael Sels: “Of je een stuk pizza om 8 uur ‘s morgens of om 8 uur ‘s avonds eet, het wordt er niet gezonder op.” [naar artikel]
“Dit helpt ons de complexe omgeving van tumoren te begrijpen.” Onderzoekers uit Nederland slaagden erin om een databank te creëren van de bacteriën die in uitzaaiingen leven. Hun werk kan een grote impact hebben op kankertherapieën in de toekomst. Zeker op immuuntherapie. Medisch oncoloog prof. Emile Voest verheldert: “Hoe actiever de tumoren, hoe bonter het bacteriële gezelschap, merkten we.” [naar artikel]
Na de eindejaarsfeesten willen we allemaal graag de feestkilo’s terug wegwerken. Maar als we een gezond voedingspatroon willen kweken, moeten we volgens kok en diëtist Michaël Sels stoppen met onszelf beperkingen op te leggen. “De mindermethode werkt niet”, zegt hij. “Door dingen te verbieden, kan je jezelf niet motiveren.” De expert ontkracht hardnekkige misverstanden over voeding. [naar artikel]
Een nieuwe klinische studie rond de behandeling van rectumkanker of endeldarmkanker heeft veelbelovende resultaten opgeleverd. Voor het onderzoek werden 12 kankerpatiënten behandeld met het geneesmiddel ‘dostarlimab’, dat wordt verkocht onder de naam ‘Jemperli’. Als gevolg van de behandeling namen de tumoren bij alle proefpersonen af. “Het is ongezien. Ik denk dat elke oncoloog hiervan droomt”, reageert onderzoeker Andrea Cercek. [naar artikel]
Zijn de dagen van de kaasplank en het bord charcuterie geteld? Als het van TikTok-gebruikster Justine Doiron afhangt wel. Zij heeft the next best thing gevonden: een boterbord. Jawel: een kwak boter, gepresenteerd op een bord of schaal, die je dan kunt dresseren met toppings naar keuze. Dat het niet gezond is, hoeven we je vast niet te vertellen, maar hoe ongezond is het precies? We telden calorieën met Michaël Sels, hoofddiëtist van het UZA. [naar artikel]
Al dan niet subtiel merken en producten aanprijzen, zo verdienen de meeste ‘influencers’ hun geld. Maar op Tiktok wordt nu ook meer en meer gebedeld bij fans, zonder scrupules. Ze roepen volgers op om te bewijzen dat ze échte fans zijn, en troggelen zo virtuele ‘cadeautjeds’ af die écht geld kosten. Tiktok verbiedt de praktijk, maar experts zien dat het “een ware plaag” aan het worden is. [naar artikel]
Veel rood vlees eten zoals in het leeuwendieet of het ontbijt skippen zoals bij intermittent fasting. Populaire ‘hypediëten’ beloven een mooi resultaat: een pak kilo’s eraf, met niet eens zo veel moeite. Zitten er diëten tussen die echt werken? En wat doe je fout als het je nooit lukt om je streefgewicht te behouden? Twee diëtisten openen je ogen. “Na zo’n dieet volgt altijd een reboundeffect.” [naar artikel]
“Dit helpt ons de complexe omgeving van tumoren te begrijpen.” Onderzoekers uit Nederland slaagden erin om een databank te creëren van de bacteriën die in uitzaaiingen leven. Hun werk kan een grote impact hebben op kankertherapieën in de toekomst. Zeker op immuuntherapie. Medisch oncoloog prof. Emile Voest verheldert: “Hoe actiever de tumoren, hoe bonter het bacteriële gezelschap, merkten we.” [naar artikel]
Zelfs het kleinste kind kan de formule van ‘het traagste dieet ter wereld’ volgen: elke maaltijd eet je een hap mínder van iets ongezonds en een hap méér van iets gezonds. Heeft zo’n simpele techniek echt effect? Diëtist Michaël Sels gelooft erin, op voorwaarde dat je met zijn extra advies deze valkuilen vermijdt. “Zet alleen groenten op tafel. De rest van je bord schep je op in de keuken.” [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.