Op 23 januari verschijnt onderstaande Facebookpost (hier gearchiveerd). De auteur van de post maakt zich zorgen: voortaan zouden verschillende insectensoorten ‘stiekem’ in al ons voedsel mogen worden verwerkt, ‘zonder apart vermeld te moeten worden’. De post werd 69 keer gedeeld, en meer dan 8000 mensen kregen hem te zien. Er circuleren veel vergelijkbare posts op […] The post Factcheck: bepaalde insecten mogen aan voeding worden toegevoegd, maar niet ‘stiekem’ appeared first on Knack. [naar artikel]
Ze zijn gezond en ecologisch verantwoord, maar niemand begint te watertanden als er ‘sprinkhaan op een bedje van prei’ op het menu staat. Toch kan koken met insecten best smakelijk zijn. “Vervang één van de ingrediënten in een recept eens door krekels of meelwormen”, zegt insectenkok Margot Nuyttens. Diëtiste Sanne Mouha legt uit waarom insecten ook gezond kunnen zijn. [naar artikel]
Het gaat niet goed met onze insecten. Momenteel verdwijnt jaarlijks 1 procent ervan, bij ons én wereldwijd. De laatste 50 jaar is zo het aantal insecten gehalveerd. Een ramp voor onze natuur die deze kleine beestjes hard nodig heeft. Zo bestuiven ze planten, zijn ze voedsel voor heel wat dieren en ruimen ze allerlei dood materiaal op. Tijd voor actie dus. Daarom lanceren HLN en Natuurpunt de ‘insectenzomer’. Om samen met heel Vlaanderen onze insecten digitaal te vangen en in kaart te brengen. [naar artikel]
Zoemende Aziatische hoornaars, muggen die blijven steken en groene beestjes die nog steeds onze huizen binnendringen. Normaal zijn de meeste insecten aanwezig van mei tot september, maar door de zachte herfst blijven verschillende insectensoorten massaal rondzwermen. “Als we altijd milde temperaturen hebben, zouden we bepaalde soorten het hele jaar door kunnen zien.” [naar artikel]
17:47 Insecten en larven kweken als alternatieve voedingsbron voor varkens, zalmen, garnalen en honden begint wereldwijd big business te worden. ‘We zijn begonnen in een bamibakje, nu hebben we een fabriek ... [naar artikel]
Op 10 januari plaatst een man onderstaande Facebookpost. Hij schrijft dat insecten ‘een beetje giftig’ zijn en je er maar 45 gram per keer van zou mogen eten, omdat ze je darmen zouden kunnen beschadigen. Bij zijn tekst post de man een screenshot van een document waarin we lezen dat ‘de EU uit voorzorg de […] The post Factcheck: nee, de EU zegt niet dat je slechts 45 gram insecten per keer mag eten appeared first on Knack. [naar artikel]
Op verschillende Facebookaccounts wordt onderstaande afbeelding gepost. Ze wordt massaal gedeeld, waardoor al honderdduizenden Facebookgebruikers ze te zien kregen. In de tekst van de afbeelding wordt onder meer gesteld dat insecten de stof chitine bevatten, die ‘een beetje giftig’ zou zijn. De claim dat insecten de ‘giftige stof chitine’ zouden bevatten, circuleert al langer online. […] The post Factcheck: nee, insecten eten verhoogt de kans op kanker niet appeared first on Knack. [naar artikel]
Op sociale media wordt gewaarschuwd voor een logo met een kikker: het zou betekenen dat een voedingsmiddel insecten bevat. Dat klopt niet: het bewuste logo is dat van de Rainforest Alliance. Het geeft aan dat een voedingsmiddel op een duurzame manier is geproduceerd. The post Factcheck: nee, dit ‘kikkerlogo’ betekent niet dat een voedingsmiddel insecten bevat appeared first on Knack. [naar artikel]
Waar het lentezonnetje zich nog regelmatig verstopt, is de concentratie berkenpollen in de lucht de laatste dagen wél al opvallend aanwezig volgens cijfers van Sciensano. Artsen waarschuwen bijgevolg voor hooikoorts de komende weken. Wie daar medicatie voor nodig heeft, legt die dus al best klaar, maar kan je nog iets anders doen om de symptomen in te tomen? Professor Peter Hellings en allergie-expert Marijke De Lange lichten toe welke voeding wel én niet helpt. [naar artikel]
Overal lezen we tips over wat we moeten eten om ons lichaam gezond te houden. Voeding heeft echter niet alleen een impact op ons lichaam, maar ook op ons brein. “Het is aangetoond dat er een verband is tussen wat we eten en hoe onze hersenen werken”, bevestigt topneuroloog Steven Laureys. Welke effecten kan voeding hebben? En kan je jezelf slim eten? Laureys licht toe wat de vier geboden zijn voor een gezond brein én welke veertien voedingsmiddelen werken. [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.