Babyvoeding met rijst bevat nog altijd te veel arseen. De nieuwe EU-richtlijn van vorig jaar heeft niet veel uitgehaald, zeggen onderzoekers. [naar artikel]
Rijst is al lang niet meer alleen populair in Azië. Ook bij ons is het de afgelopen jaren steeds meer een basisingrediënt in de voorraadkast geworden. Maar is dat echt zo gezond? Bevatten rijst en kookbuiltjes schadelijke stoffen? En klopt het dat je rijst beter niet opnieuw opwarmt? Toxicoloog Jan Tytgat, diëtiste Sanne Mouha én de Aziatische sterrenchef Dokkoon Kapueak geven zeven antwoorden. “Rijst kan een dikmaker zijn, maar alleen als je hier geen rekening mee houdt.” [naar artikel]
Rijst is al lang niet meer alleen populair in Azië. Ook bij ons is het de afgelopen jaren steeds meer een basisingrediënt in de voorraadkast geworden. Maar is dat echt zo gezond? Bevatten rijst en kookbuiltjes schadelijke stoffen? En klopt het dat je rijst beter niet opnieuw opwarmt? Toxicoloog Jan Tytgat, diëtiste Sanne Mouha én de Aziatische sterrenchef Dokkoon Kapueak geven zeven antwoorden. “Rijst kan een dikmaker zijn, maar alleen als je hier geen rekening mee houdt.” [naar artikel]
Rijst in wat water gooien en laten uitkoken, veel simpeler kan koken niet zijn. Toch blijkt die methode niet juist en zelfs schadelijk voor de [naar artikel]
De Indiase regering heeft extra beperkingen opgelegd op de export van rijst om de voedselzekerheid in eigen land te garanderen. Zo wordt er per direct een exportbelasting op voorgekookte rijst van 20 procent geheven, maakte het ministerie van Financiën bekend. [naar artikel]
Nog rijst over? Maak er een lekkere gebakken rijst van, ideaal om de plakkerige overschotjes te verwerken en weer smakelijk te maken. Bij de brochette komt nog een fris zelfgemaakt sausje van platte kaas en kruiden. [naar artikel]
De helft van de wereld eet rijst. Omdat die wereldbevolking aan het exploderen is, wordt in laboratoria over de hele wereld gezocht naar methodes om sneller meer en betere rijst te kweken. Twee Gentse biotechnologiebedrijven steken met vlag en wimpel uit boven de rest. Ze kunnen oogsten verdubbelen en de rijst beter bestand maken tegen hitte en droogte. ‘Ja, daar komt genetische manipulatie bij kijken. We zullen echt niet anders kunnen’, klinkt het.Door Barbara Debusschere [naar artikel]
Onderzoekers zijn erin geslaagd een rijstsoort genetisch te modificeren, zodat de rijst drie proteïnen aanmaakt die besmetting met hiv beletten. Van de rijst kan makkelijk een zalfje gemaakt worden dat plaatselijk op de huid wordt aangebracht. Het procedé is goedkoop, wat vooral voor de derde wereld van groot belang is. De onderzoekers zeggen wel dat er nog onderzoek nodig is naar de veiligheid van de gemodificeerde rijst, en dat regelgeving in een aantal landen ook een obstakel kan zijn. [naar artikel]
De wereldwijde marktprijzen voor rijst dreigen sterk te stijgen na maatregelen waarmee India de export ervan aan banden heeft gelegd. Vanwege de droogte in het land hebben rijstboeren dit jaar minder kunnen inzaaien, waarna de Indiase regering een heffing van 20 procent invoerde op de export van bruine en witte rijst. De verkoop van gebroken rijst aan het buitenland is verboden. [naar artikel]
Chinese wetenschappers hebben verschillende rijstsoorten ontwikkeld die kunnen groeien in water dat twee keer zouter is dan wat rijst normaal kan verdragen. Volgens de onderzoekers kan de rijst op termijn 200 miljoen mensen voeden, maar voorlopig is hij nog erg duur. [naar artikel]
17:12 De prijzen van rijst zijn in bijna 15 jaar nooit zo hoog geweest. Dat meldt de Thaise vereniging van rijstexporteurs woensdag. [naar artikel]
‘Rijst niet goed voor baby’s’, zo kopte ABC Gezondheid. Het klopt dat rijst hoge concentraties arseen kan bevatten. De Europese regelgeving is erg streng, dus ook baby’s mogen rijst eten, maar in beperkte mate. We beoordelen de stelling als eerder waar. The post Factcheck: baby’s mogen rijst eten, in beperkte mate appeared first on Knack. [naar artikel]
Wil jij meer vegetarisch gaan eten? Ook wanneer je weinig ervaring hebt met de vegetarische keuken is deze uitdaging zeker haalbaar. Garden Gourmet deelt vijf gezonde recepten die je deze zomer helpen meer vegetarisch te eten. Vandaag: groenteballetjes met rijst. Benodigdheden Bereidingswijze Het bericht RECEPT Groenteballetjes met rijst verscheen eerst op Gezond.be. [naar artikel]
Het is een huis-tuin-en-keukenmiddel dat je bekend in de oren zal klinken. Is je smartphone in het water gevallen, steek die dan een paar uur in droge rijst. Apple verduidelijkt nu dat je dat zeker niet mag doen met een iPhone. Het zou de telefoon namelijk kunnen beschadigen, meldt de techgigant. [naar artikel]
Wie in de supermarkt rijst zoekt, botst niet alleen op gewone of risottorijst maar ziet ook specialere soorten staan voor sushi of poké bowls. Verschilt die dan zohard van de andere soorten rijst? Of is dit gewoon een simpele marketingtruc? Voedingsdeskundige Lotte Lemoine vergelijkt in prijs en voedingswaarden en legt uit. [naar artikel]
Een vijfde van de juwelen die consumentenorganisatie Testaankoop aankocht via webshops zoals Amazon, AliExpress en Bol.com bevat een hoeveelheid zware metalen die de limieten van de Europese wetgeving overschrijden. Dat meldt de organisatie in een persbericht. "Helaas moeten we vaststellen dat de webshops te weinig controles uitvoeren", klinkt het. [naar artikel]
De Hoge Gezondheidsraad (HGR)heeft nieuwe richtlijnen klaar over arseen, een zwaar metaal in voeding. Dat metaal valt niet uit het voedsel te weren, maar een te frequente blootstelling eraan kan schadelijk zijn voor de gezondheid van baby's en peuters. [naar artikel]
Twee kopjes water voor elk kopje rijst en koken maar? Volgens de BBC is de klassieke bereidingsmethode ongezond. Dat beweren wetenschappers althans in het programma ‘Trust Me, I’m a Doctor’. [naar artikel]
Ons land is al dagen in de ban van het fipronilschandaal in eieren. Maar hoe gevaarlijk is fipronil voor de mensen? "Een mens moet al een gigantische hoeveelheid binnenkrijgen voor de stof dodelijk is", zegt toxicoloog Jan Tytgat. [naar artikel]
Nasi goreng, het nationale gerecht van Indonesië, is ideaal om restjes van de vorige dag op te werken met als basis rijst uiteraard. Nasi betekent ‘gekookte rijst’, terwijl goreng ‘gebakken’ betekent. De oorsprong komt uit het Indonesische en Maleisische taalgebied. Gekookte rijst die achteraf gebakken wordt en uiteraard gemengd met andere dingen om het gerecht zijn echte typiciteit te geven. [naar artikel]
China heeft de deur geopend voor de invoer van rijst uit de Verenigde Staten. Dat is een unicum zeggen analisten, die hierin meteen een signaal... [naar artikel]
VTM-huiskok Loïc Van Impe tovert elke dag zonder al te veel moeite passie op je bord en op je scherm. Vandaag maakt hij gebakken rijst. [naar artikel]
Biologen maken zich zorgen over de natuurlijke wildgroei van wilde rijst, een dominante grassoort. Aan een zijbeek van de Leie in Oost-Vlaanderen is een gebied ontdekt waar de plant, een exoot uit China, twee oevers heeft ingenomen. Volgens experts vormt de wilde rijst een bedreiging voor de plaatselijke biodiversiteit en kan ze zelfs waterlopen blokkeren. Het zou de eerste keer zijn dat in West-Europa zulke wildgroei wordt opgemerkt. [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.