De dagen worden stilaan langer, de bomen dragen bloesems én we kunnen weer witte asperges eten. Dit is het seizoen waar lekkerbekken een heel jaar naar uitkijken. Zo ook chef-kok Francesca Skerckx van restaurant Mistinguett in Aarschot. “Witte asperges zijn mijn favorieten”, vertelt ze. “Tenminste als je geen lange, vezelige draden proeft tijdens het eten.” Hoe vermijd je die draden dan? Hoe bereid je die witte asperges het best en welk type asperges gebruik je wanneer? [naar artikel]
Elk jaar weer kijk ik reikhalzend uit naar het aspergeseizoen. Geloof me vrij en wees er trots op, onze witte asperges zijn de beste ter wereld, neem met minder geen genoegen. Het oogsten van de witte asperges is een specialiteit van onze contreien. Een delicate bezigheid omdat de asperges zo min mogelijk aan zonlicht blootgesteld mogen worden, zodat ze mooi wit blijven. [naar artikel]
Mei is de maand waarin asperges - oftewel het witte goud - ware smaakbommen zijn. Plus: ze zitten nu ook vol vitamines. Wij doen lekker extravagant... [naar artikel]
De oer-Vlaamse vollegrond asperges zijn op hun best nu. In ons interview met Seppe Nobels vertelt de groentechef in geuren en kleuren waarom de groente zo'n geliefde klassieker is, en hoe hij hem graag klaarmaakt. Zin gekregen om er thuis mee aan de slag te gaan? Nobels deelt gul vijf van zijn beste recepten voor witte en groene asperges. [naar artikel]
Het seizoen van het witte goud is weer aangebroken, de eerste asperges schieten nu al uit de grond. Lust jij ze op Vlaamse wijze of liever in de soep? Bij deze aspergeboeren kan je nog tot en met juni terecht voor verse asperges van het veld. [naar artikel]
Het witte goud van asperges, het rood van wilde aardbeien. De Zeeuwse meester Adriaen Coorte schildert troostende heerlijkheden van de aarde. [naar artikel]
BelOrta probeert om met hulp van de prinselijke handelsmissie opnieuw meer witte asperges en witloof te verkopen aan de Amerikanen. De pandemie heeft de cijfers doen kelderen. [naar artikel]
Het is stilaan weer aspergeseizoen. Hoog tijd om ervan te profiteren, want het ‘witte goud’ is maar tot eind juni te verkrijgen. Dit recept is van de Nederlandse chef Mari Maris, ook wel de ‘Ottolenghi zonder de lange ingrediëntenlijsten’ genoemd. Deze lasagne maakt ze met een roux op basis van aspergesoep, en verse asperges natuurlijk. [naar artikel]
Bij witte asperges uit volle grond past wel een wit wijntje. Afhankelijk van de bereiding kun je het frisse en zurige daarvan zowel harmoniërend als contrasterend uitspelen. Vijfmaal asperges met de perfecte wijn(en): van gegrild tot op z’n Vlaams. [naar artikel]
Ook al is het nog maar half maart en allesbehalve lenteweer, toch zijn er al heel wat witte asperges te koop. Normaal moeten we wachten tot Pasen voor de eerste lading. Hoe komt het dat ze er nu al zijn? En heeft dat invloed op de prijs of niet? Aspergetelers Bert Vercammen en Charlotte Vanderbeken leggen uit. [naar artikel]
Ze hebben dit jaar een beetje vertraging opgelopen, maar de asperges uit volle grond komen eraan. Tijd dus ook om de hardnekkigste fabels en feiten rond asperges vanonder het stof te halen. Zijn lange asperges een stuk lekkerder dan kortere exemplaren en moeten ze echt piepen als je ze tegen elkaar wrijft? We voelden daarom aspergekweker Paul Vercammen aan de tand. [naar artikel]
Normaal verschijnen ze pas rond mei, maar nu al zijn er asperges te verkrijgen. Dat het witte goud zo vroeg op het jaar zijn weg gevonden heeft naar de winkelrekken heeft als voornaamste oorzaak het mooie weer, zeker wat de asperges betreft die bij ons in open grond werden gekweekt. [naar artikel]
Dit is hét moment om van asperges te genieten, voordat de telers traditiegetrouw stoppen met telen op 24 juni. Het witte goud op zijn best, nu het... [naar artikel]
Het aspergeseizoen viert hoogtij. Vergeet à la flamande en maak eens een papillot van groene en witte asperges mét zalm en courgette. Heerlijk [naar artikel]
Doordat de prijs van Belgische asperges momenteel erg hoog is, is de kans groot dat er afgelopen weekend bij u geen asperges à la flamande op het paasmenu stond. Nochtans is de lekkernij een traditioneel gerecht om rond Pasen te eten. Hoe komt het dat asperges nu zo duur zijn en heeft dat een impact op de smaak? [naar artikel]
Het allerfijnste aan pizza is misschien wel dat het zo'n veelzijdige lekkernij is: gooi er gelijk welke soort groenten, fruit, vlees, vis of kaas op et voilà, daar heb je je godenvoer al. Zin in een frisse variant waarin groenten centraal staan? Vervang de tomatensaus door een sober kaassausje, houd de toppings eenvoudig met seizoenstoppers witte asperges in de hoofdrol. Afgewerkt met een verse peterselieolie is dit in één woord: yum. [naar artikel]
Goed nieuws voor fijnproevers: de asperges uit volle grond zijn terug van weggeweest. In deze restaurants staan ze de komende weken weer bovenaan het suggestiebord. [naar artikel]
Bij Pasen denkt iedereen aan witte asperges. Het seizoen is volop bezig en asperges op Vlaamse wijze zijn vaak een vaste waarde op de paasbrunch. Hoe maak je de nationale klassieker zoals het hoort? Van de perfecte saus tot goed geschilde asperges: HLN-chef Piet Huysentruyt legt uit. Hij gidst je door de zeven ultieme stappen en deelt de vijf meestgemaakte fouten. “Maak een krasje in de achterkant om te checken of ze nog niet uitgedroogd zijn.” [naar artikel]
De eerste asperges zijn inmiddels al geoogst en gegeten en staan alweer volop op het menu. Maar wat verklaart nu dat enorme succes van asperges in ons land? "Ze zijn betaalbaar, ze passen in de trend van vegetarisch eten en zijn seizoensgebonden: kortom asperges hebben alles", zegt chef-kok Geert van Hecke. [naar artikel]
Bij Pasen denkt iedereen aan witte asperges. Het seizoen is volop bezig en asperges op Vlaamse wijze zijn vaak een vaste waarde op de paasbrunch. Hoe maak je de nationale klassieker zoals het hoort? Van de perfecte saus tot goed geschilde asperges: HLN-chef Piet Huysentruyt legt uit. Hij gidst je door de zeven ultieme stappen en deelt de vijf meestgemaakte fouten. “Maak een krasje in de achterkant om te checken of ze nog niet uitgedroogd zijn.” [naar artikel]
In menig Limburgs veld wordt momenteel wit goud uit de grond getrokken. Het aspergeseizoen is immers volop aan de gang. Bij deze zaken toveren ze de lekkerste afhaalgerechten met asperges op tafel. [naar artikel]
Het aspergeseizoen is in volle gang. Overal langs Kempense wegen komt men reclameborden tegen om de delicatesse aan te prijzen. Net over de grens springen dan weer de uitgestrekte aspergevelden in het oog. Aspergetelers Jos Kennes uit Alphen en zijn Poppelse collega Fons Nooyens vertellen alles over het witte goud, van de teelt tot de bereiding. “Bij asperges à la flamande hoort een goede ham.” [naar artikel]
Aspergeteler Johan Driessens uit Molenbeersel (Kinrooi) is maandag gestart met het steken van de eerste asperges in volle grond. Door het warme weer komen ze sneller uit, maar hoe het seizoen verder gaat verlopen, is moeilijk te voorspellen. [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.