Alle Vlaamse Krantenkoppen. Elke minuut geupdate. Vers van de pers.
Het Laatste Nieuws

Klassenjustitie, bestaat dat bij ons? Experts leggen uit: “Onze rechtspraak is niet voor iedereen gelijk”

07/06/2023 - 13:36
"‘Klassenjustitie’: het ligt op menige tong in de nasleep van de zaak-Sanda Dia. De Reuzegommers die tot werkstraffen en boetes werden veroordeeld, zouden wegens hun sociale achtergrond door justitie bevoordeeld zijn. Maar wat is klassenjustitie precies? Komt het vaak voor? En kan het uitgeroeid worden?"

Gerelateerde krantenkoppen:

1. Klassenjustitie, bestaat dat bij ons? Experts leggen uit: “Onze rechtspraak is niet voor iedereen gelijk” (07/06/2023 - Het Laatste Nieuws)

‘Klassenjustitie’: het ligt op menige tong in de nasleep van de zaak-Sanda Dia. De Reuzegommers die tot werkstraffen en boetes werden veroordeeld, zouden wegens hun sociale achtergrond door justitie bevoordeeld zijn. Maar wat is klassenjustitie precies? Komt het vaak voor? En kan het uitgeroeid worden? [naar artikel]


2. Brengen strengere straffen wel ‘justice for Sanda’? ‘Klassenjustitie is een beladen begrip, maar rechtspraak werkt wel selectief’ (10/06/2023 - De Morgen)

[naar artikel]


3. Experts over Vlaams Belang en de rechtspraak: 'De rechter moet niet altijd het laatste woord hebben' (23/10/2019 - Knack)

Mogen politici voorstellen doen die indruisen tegen de gangbare opvattingen over mensenrechten? En hoever reikt de bevoegdheid van het Europees Hof, dat garant staat voor de naleving van die rechten? 'We moeten opletten om niet alles wat we onfatsoenlijk vinden meteen te verbieden.' [naar artikel]


4. ▶ Is er klassenjustitie in België? ‘Rechters zijn ook maar mensen: volledige objectiviteit bestaat niet’ (08/06/2023 - De Morgen)

[naar artikel]


5. Econoom Gert Peersman: ‘Behalve klassenjustitie bestaat er ook klassenfiscaliteit’ (14/06/2023 - Humo)

[naar artikel]


6. ‘Ja, er bestaat klassenjustitie in België. Als advocaat van een rijke cliënt heb je veel meer mogelijkheden’ (24/06/2023 - Humo)

[naar artikel]


7. 250 euro is niet voor iedereen evenveel: 'Coronaboetes zijn hét prototype van klassenjustitie' (13/10/2020 - Knack)

De nieuwe justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open VLD) kondigt een strengere handhaving van de coronamaatregelen aan. Wie daarvan de dupe wordt, laat zich raden. 'Het is: belast de armen, die zijn met meer.' [naar artikel]


8. Vader Sanda Dia heropent discussie over klassenjustitie:“Iedereen weet hoe het is gegaan” (27/02/2024 - Het Laatste Nieuws)

Een dag na zijn gesprek met Acid heropent Ousmane Dia de discussie over klassenjustitie. “Als het woord niet bestond, dan was het uitgevonden voor het proces over de dood van mijn zoon”, zegt de vader van Sanda Dia in zijn boek. [naar artikel]


Vers van de pers.
Alle Vlaamse Krantenkoppen.
Elke minuut geupdate.
De Krantenkoppen dagelijks in je mailbox?
Gratis dagelijks de krantenkoppen in je mailbox!

© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.

Dagelijks de populairste artikels in je mailbox?

Je kan je op elk moment uitschrijven!