Of het nu regent of niet: geen beter seizoen om van ons Belgisch witbier te genieten dan de zomer. Het lichte en verfrissende tarwebier is een zachte dorstlesser met smaak. Maar welke smaken het beste en welke laat je beter in de rekken staan? En hoe scoort het originele Belgisch witbier Hoegaarden? HLN-biersommelier Sofie Vanrafelghem test 10 soorten. “Dit is een ideaal biertje voor tijdens de zomer.” [naar artikel]
Elke week onderwerpen we dagdagelijkse producten aan een test. Wil je het een avondje gezellig maken in lockdown, dan zal een proeverij van deze tien bieren je niet ruïneren, weet biersommelier Sofie Vanrafelghem. “Het zijn stuk voor stuk speciaalbieren waarbij de prijskwaliteitverhouding goed zit, al zijn ze qua productiekostprijs soms zelfs duurder dan champagnes.” [naar artikel]
Sinds de komst van het brutbier is het ‘bier in champagnestijl’ blijven evolueren. Het gamma gaat van bieren gebrouwen met druiven over bieren die hergisten op fles tot blends van wijn en bier. Onze biersommelier Sofie Vanrafelghem proeft er tien. “Gebotteld in een champagnefles wordt brutbier ook gedeeltelijk op dezelfde manier geproduceerd.” [naar artikel]
Een fris en goed getapt pintje van ’t vat, daarvoor moeten we nog heel even geduld oefenen. Gelukkig kunnen we in afwachting met onze bubbel genieten van een sixpack pils. Velen zijn ervan overtuigd dat ‘hun merk’ de beste pils is. Maar welke smaakt nu écht het lekkerst? Onze biersommelier Sofie Vanrafelghem deed de test en proefde blind de meest populaire pilsen van brouwerijen. En ze merkte toch duidelijke verschillen. [naar artikel]
Limburgs gastronomisch erfgoed, dan denk je aan stroop, jenever, vlaai… en Cristal, de Limburgse pils par excellence. De Alkense producent brouwt sinds kort ook alcoholvrij bier. Maar is die het schuim op de pint wel waard? [naar artikel]
Wat als je jouw favoriete dessert in een bier kon proeven? Marshmellow stout of vanille-suikerwafelbier, je kunt het zo gek niet bedenken. Niet alleen zijn er steeds meer dessertbieren of pastry beers op de markt, ze zijn ook erg in trek als digestief. Onze biersommelier Sofie Vanrafelghem proefde er tien en geeft haar aanraders – en absolute flops – mee. [naar artikel]
In plaats van cava of champagne zou je dit jaar aan de feesttafel ook brut bier – zeg maar ‘bier in champagnestijl’ – kunnen serveren. De keuze is enorm, van bieren gebrouwen met druiven en bieren die hergisten op fles, tot een blend van wijn en bier. Onze biersommelier Sofie Vanrafelghem proeft er tien en velt haar oordeel. “Blenden is niet zo eenvoudig als het lijkt, maar dit bier is erin geslaagd om het evenwicht tussen wijn en bier te behouden.” [naar artikel]
In plaats van cava of champagne zou je dit jaar aan de feesttafel ook brut bier – zeg maar ‘bier in champagnestijl’ – kunnen serveren. Onze biersommelier Sofie Vanrafelghem proeft tien ‘bierbubbels’ en velt haar oordeel. “Blenden is niet zo eenvoudig als het lijkt, maar dit bier is erin geslaagd om het evenwicht tussen wijn en bier te behouden.” [naar artikel]
Dat er een biertje bestaat voor iedereen in het brede biergamma, is een feit. Van zware tot lichte bieren en van fruitige tot eerder bittere smaken. Wat dacht je voor een keertje van een nitrobier, een variant met stikstof? Nitrobieren maken hun opmars en ook steeds meer Belgische brouwerijen storten zich op de productie ervan. Onze biersommelier Sofie Vanrafelghem proeft drie nitrobieren en zet op een rijtje waarom je ze wel of niet moet proberen. [naar artikel]
Grote babyborrel bij Cara! Het befaamde budgetbier van warenhuisketen Colruyt kreeg er ineens twee zusjes tegelijk bij: Cara Blond en Cara Rouge. Even spotgoedkoop als Cara Pils, maar pakken krachtiger in alcoholgehalte. Onze vaste biersommelier Sofie Vanrafelghem proeft alvast voor: “Vooral de Cara Blond is het best mogelijke bier dat je aan deze bodemprijs kan verwachten. Maar verwacht ook dan zeker geen Westmalle Tripel.” [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.