De vissers aan onze kust vangen meer en meer inktvisachtigen, zoals zeekat, octopus en pijlinktvis. Na de tong zijn de inktvissen zelfs de meest gevangen soort van dit jaar. Inktvissen komen gewoon ook vaker voor in de Noordzee door de opwarming van het water. Bij de Belgen is er voorlopig weinig interesse om inktvis op het menu te zetten, daarom worden ze vooral uitgevoerd naar Spanje en Italië. [naar artikel]
Belgische vissers hebben met 15.921 ton in 2023 iets minder vis aangevoerd dan het jaar ervoor. Het gaat om een daling met 6 procent, zo blijkt uit cijfers van Statistiek Vlaanderen. Ook de totale aanvoerwaarde is gedaald met 7,5 procent. Opvallend is wel dat inktvis voor het eerst tot de meest aangevoerde soorten behoort. Daarmee stoot de inktvis de schol en de tong van de troon. [naar artikel]
Als je de vis op het bord van de gemiddelde Belg bekijkt, zie je vooral veel zalm of kabeljauw. Nochtans staat tong op nummer één als meest gevangen vissoort, dit jaar voor het eerst gevolgd door de inktvis, met een vangst van 2.033,50 ton. Hoe komt het dat die ‘exotische’ vis plots massaal in de Noordzee zwemt? En wat betekent dit voor de toekomst van ons Belgische visaanbod? “We zien populaire vissoorten van bij ons verdwijnen en nieuwe of ‘oude bekende’ soorten opduiken.” [naar artikel]
Als je de vis op het bord van de gemiddelde Belg bekijkt, zie je vooral veel zalm of kabeljauw. Nochtans staat tong op nummer één als meest gevangen vissoort, dit jaar voor het eerst gevolgd door de inktvis, met een vangst van 2.033,50 ton. Hoe komt het dat die ‘exotische’ vis plots massaal in de Noordzee zwemt? En wat betekent dit voor de toekomst van ons Belgische visaanbod? “We zien populaire vissoorten van bij ons verdwijnen en nieuwe of ‘oude bekende’ soorten opduiken.” [naar artikel]
Het is net niet de populairste vis op ons bord, maar op nummer twee in de jaarlijkse vis-statistieken wordt de schol voorbijgestoken door een tienarmige lekkernij, de zeekat, een van de bekendste inktvissoorten. Die komt hier – net als de pijlinktvis – meer voor dan vroeger, zo luidt het in de Vlaamse vissershavens van Zeebrugge en Oostende, waar ook de aanvoer van garnalen vorig jaar alle records brak. [naar artikel]
Zeekat uit de Noordzee, het is een lekkernij die steeds vaker op onze borden belandt. De inktvissoort staat voor het eerst op 2 in de hitparade van meest aangevoerde en verkochte vis uit de Noordzee, na de tong. Ook pijlinktvissen en dwerginktvissen belanden vaker in de netten van onze vissers. "Onze Noordzee is exotischer dan iedereen vermoedt", zegt Sarah Tilkin van Natuurpunt. [naar artikel]
Als het van de Franse overheid afhangt, wordt er binnenkort strenger gecontroleerd op Belgen en andere toeristen die wijn en andere alcoholhoudende... [naar artikel]
Natuurpuntvrijwilliger Gie Luyts heeft in zijn tuin in Turnhout koraalhelmkruid ontdekt. Het was de eerste keer dat die zuiderse plant werd waargenomen in België. [naar artikel]
Aubergines, een Belgisch product? Jazeker, er worden er in ons land steeds meer geteeld. Een van de grootste producenten van deze oorspronkelijk zuiderse groente is de familie Heulens uit Vremde (Boechout). En ook zij ziet de verkoop van aubergines stijgen. Geen wonder misschien, want almaar meer vegetariërs zetten deze ‘groentebiefstuk’ op hun menu. [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.