Alle Vlaamse Krantenkoppen. Elke minuut geupdate. Vers van de pers.
Het Belang van Limburg

Onderzoekers ontdekken dat smaakpapillen je zeggen wanneer je genoeg gegeten hebt

24/11/2023 - 12:01
"Wanneer heb je genoeg gegeten? Wanneer je bord leeg is of wanneer je maag voldaan aanvoelt? Volgens een nieuwe studie is er nog een derde manier om te weten wanneer je best stopt met eten en daar hebben je smaakpapillen alles mee te maken."

Gerelateerde krantenkoppen:

1. Zat er te veel look in de hapjes op het terras? Zo geraak je écht van die stinkende adem af (03/08/2022 - Het Laatste Nieuws)

Je hebt ongetwijfeld al eens voorgehad dat je na een heerlijke maaltijd plots beseft dat je iets te veel look heb gegeten: welkom knoflookadem. “Alleen wanneer je zelf ook look hebt gegeten, ruik je de geur niet", klinkt het bij professor Bart Nicolai van de KU Leuven. Hij legt uit hoe het komt dat look zo stinkt. En hoe krijg je die vervelende geur dan weg? We raadplegen de wetenschap over welke middeltjes écht werken en welke een fabeltje zijn. [naar artikel]


2. Als je eet tot je vol zit, eet je dan automatisch te veel? (06/07/2022 - Het Laatste Nieuws)

Zes op de tien volwassen Belgen kampen met overgewicht, zo blijkt uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie. Een van de redenen: we blijven maar dooreten en -drinken, terwijl ons lichaam allang genoeg energie heeft binnengekregen. “Of je voldaan bent, wordt veel meer bepaald door de textuur en smaak van het voedsel dan door calorieën of vetten”, vertelt Kees de Graaf, hoogleraar sensoriek en eetgedrag. Hij legt samen met hoogleraar Ellen Blaak uit hoé je herkent wanneer je precies genoeg gegeten hebt. [naar artikel]


3. Oppassen geblazen wanneer 3-jarige Eline ‘snoepjes’ heeft gegeten die Dafalgan bleken te zijn (06/11/2017 - Het Nieuwsblad)

Tijdens een nieuwe aflevering van Spoed 24/7 kwam de 3-jarige Eline in beeld. Het meisje had naar eigen zeggen lekkere snoepjes gegeten, maar dat bleek achteraf Dafalgan te zijn. [naar artikel]


4. Leuvense onderzoekers ontdekken hoe pijnsignalen onze hersenen bereiken (15/03/2018 - De Standaard)

Wanneer we ons verbranden, dan zijn het drie complementaire ionenkanalen die ervoor zorgen dat de zenuwcellen signalen doorsturen naar onze hersenen, waardoor we uiteindelijk pijn ervaren. Dat hebben onderzoekers van het VIB-KU Leuven Center voor Hersenonderzoek ontdekt. [naar artikel]


5. Net wanneer je het besmettelijkst bent, geven zelftests aan dat je geen corona hebt (21/12/2021 - Het Nieuwsblad)

Onderzoekers constateerden dat iemand kort na besmetting al genoeg virus uitademt om anderen te besmetten, en niet pas enkele dagen later. Dat maakt dat een besmettelijk persoon vlak voor een kerstfeest toch een negatieve zelftest kan afleggen. Hoe betrouwbaar zijn de zelftests? [naar artikel]


6. Amerikaan van 64 heeft 30.000 Big Mac-hamburgers gegeten (06/05/2018 - VRT NWS)

Een Amerikaan van 64 heeft 30.000 Big Mac-hamburgers gegeten. Dat wil zeggen dat hij er bijna elke dag één heeft gegeten sinds mei 1972, 46 jaar geleden dus.   [naar artikel]


7. Leuvense onderzoekers ontdekken potentiële behandeling tegen huidkanker (23/07/2021 - Express)

Lees dit artikel: Leuvense onderzoekers ontdekken potentiële behandeling tegen huidkanker Sommige antibiotica lijken doeltreffend te zijn tegen melanoom, een agressieve vorm van huidkanker. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de KU Leuven.  Onderzoekers van de KU Leuven hebben mogelijk een nieuw wapen gevonden in de strijd tegen melanoom: antibiotica. In een studie met muizen onderzochten ze het effect ervan op tumorcellen afkomstig van patiënten. […] Lees dit artikel: Leuvense onderzoekers ontdekken potentiële behandeling tegen huidkanker [naar artikel]


8. Belgische onderzoekers ontdekken ‘enorme lichtgevende haaien’ (03/03/2021 - Express)

Wetenschappers, onder wie ook Belgische onderzoekers, hebben drie soorten diepzeehaaien ontdekt voor de kust van Nieuw-Zeeland die licht geven in het donker.  Een van de haaien, de valse doornhaai, kan tot wel 180 centimeter lang worden en is daarmee nu het grootst bekende lichtgevende gewervelde dier ter wereld. Ook bij de duivelslantaarnhaai en de zuidelijke […] The post Belgische onderzoekers ontdekken ‘enorme lichtgevende haaien’ appeared first on Business AM. [naar artikel]


9. Net wanneer je het besmettelijkst bent, geven zelftests aan dat je geen corona hebt: zijn ze dan nog nuttig? (21/12/2021 - Gazet van Antwerpen)

Onderzoekers constateerden dat iemand kort na besmetting al genoeg virus uitademt om anderen te besmetten, en niet pas enkele dagen later. Dat maakt dat een besmettelijk persoon vlak voor een kerstfeest toch een negatieve zelftest kan afleggen. Hoe betrouwbaar zijn de zelftests? [naar artikel]


10. Zo maak je je eigen kruidenmix (23/06/2019 - De Morgen)

Je hoeft niet ver weg te gaan om nieuwe keukens te ontdekken. Neem je smaakpapillen mee op reis doorheen je eigen specerijenrek. [naar artikel]


11. Onderzoek: Eten van restjes is niet zo gezond (11/09/2018 - Metro)

Vraag je wel eens een doggybag op restaurant of eet je altijd de restjes op van een vorige maaltijd? Dan is de kans groot dat je je later op de avond beloont met ongezonde snacks. Onderzoekers aan de Universiteit van Michigan hebben ondervonden dat personen die overschotjes opeten het gevoel hebben dat ze ondereten, waardoor […] Het bericht Onderzoek: Eten van restjes is niet zo gezond verscheen eerst op Metro. [naar artikel]


12. “Zolang de woestijnbuizerd genoeg gegeten had, waren de schoolkinderen veilig” <BR /> (09/09/2020 - Het Belang van Limburg)

De kinderen en leerkrachten van de basisschool in Neeroeteren halen opgelucht adem, en dat heeft nu eens niks met corona te maken. De woestijnbuizerd die dagen voor paniek zorgde in het Maaseikse dorp, werd dinsdag gevangen. “Zolang de buizerd genoeg gegeten had, waren de kinderen veilig volgens de valkenier”, zegt directrice Marijke Van Berckelaer. [naar artikel]


13. Intuïtief eten: volg uw buikgevoel (28/02/2020 - Knack)

Na de talloze dieettrends is er nu een nieuwe eettrend: intuïtief eten. Eet wanneer je honger hebt, stop als je genoeg hebt en kies het voedsel dat van nature juist aanvoelt. Is dat wel een goed idee? [naar artikel]


14. Onderzoekers ontdekken 'superbacterie' die tegen antibiotica kan (04/09/2018 - Het Laatste Nieuws)

Australische onderzoekers hebben een 'superbacterie' ontdekt die bestand is tegen alle bekende soorten antibiotica. Dat melden de onderzoekers van... [naar artikel]


15. Onderzoekers ontdekken “gezicht van eerste Europeaan” in paradijs voor archeologen (09/07/2022 - Het Belang van Limburg)

Onderzoekers hebben in het noorden van Spanje naar eigen zeggen de overblijfselen van de “eerste Europeaan” ontdekt. Het in de provincie Burgos opgegraven fossiel is “het gezicht van de eerste Europeaan”, zo deelden de directeurs van de gerenommeerde Stichting Atapuerca mee. [naar artikel]


16. Onderzoekers ontdekken nieuw wapen tegen kankercellen die al chemotherapie-resistent zijn (16/07/2018 - Het Laatste Nieuws)

Onderzoekers van VIB (Vlaams Instituut voor Biotechnologie) en UGent hebben ontdekt dat Withaferine A, een actief bestanddeel afkomstig van een... [naar artikel]


17. Onderzoekers ontdekken mysterieuze sporen van meer dan miljoen mensen in 'onbewoonde' Amazonegebieden (28/03/2018 - Het Laatste Nieuws)

Men dacht dat het Amazonegebied zo goed als onbewoond was vooraleer de Europeanen er opdoken. Maar onderzoekers hebben nu duidelijke bewijzen... [naar artikel]


18. Onderzoekers ontdekken hoe proteïnen bliksemsnel signalen doorsturen (20/09/2019 - VRT NWS)

Proteïnen zijn essentieel voor elke levende cel en verantwoordelijk voor veel fundamentele processen. Ze zijn in het bijzonder nodig als bio-catalysatoren in de stofwisseling, en voor het doorsturen van signalen in de cel en tussen cellen onderling. Veel ziektes ontstaan als gevolg van fouten in die communicatie. Nu hebben Duitse onderzoekers voor het eerst de beweeglijke protonen gezien die deze communicatiefunctie vervullen in iedere levende cel. Dat biedt nieuwe inzichten en opent op termijn de weg naar tal van toepassingen, onder meer nieuwe geneesmiddelen, zo zeggen de onderzoekers. [naar artikel]


19. Onderzoekers ontdekken verband tussen psychopathie en hersenafwijking (30/04/2018 - Het Laatste Nieuws)

Impulsieve psychopaten hebben slechtere 'wittestofverbindingen' tussen hersengebieden dan anderen. Dat ontdekten onderzoekers van de Radboud... [naar artikel]


20. Onderzoekers ontdekken oorzaak zwangerschapsvergiftiging (01/03/2018 - Het Laatste Nieuws)

Onderzoekers van UHasselt en Ziekenhuis Oost-Limburg zijn er na meer dan twaalf jaar in geslaagd om de mechanismen achter zwangerschapsvergiftiging... [naar artikel]


21. Onderzoekers ontdekken belangrijke oorzaak van hoge bloeddruk (10/11/2020 - Het Laatste Nieuws)

Een internationaal team van wetenschappers, onder leiding van onderzoekers van de Universiteit Maastricht (UM), zegt een van de oorzaken van hoge bloeddruk te hebben ontdekt. Ook stellen de onderzoekers dat deze oorzaak te behandelen is met reeds geregistreerde geneesmiddelen die nu voor andere aandoeningen worden gebruikt. [naar artikel]


22. Belgische onderzoekers ontdekken waarom ons brein zo groot is (31/05/2018 - Het Laatste Nieuws)

Belgische onderzoekers van de Universit&eacute; Libre de Bruxelles (ULB) en VIB-KU Leuven hebben ontdekt hoe het komt dat net onze soort over zo'n sterk... [naar artikel]


23. Onderzoekers ontdekken eerste geval van herbesmetting: “Maar we moeten hier nu niet van blijven wakker liggen” (24/08/2020 - Het Nieuwsblad)

In Hongkong hebben onderzoekers een herbesmetting met het coronavirus vastgesteld. Een 33-jarige man raakte onlangs besmet nadat hij al een keer positief had getest in april, 4,5 maanden geleden. De man vertoonde de tweede keer wel geen symptomen. “Er zal een immuunrespons geweest zijn die een herinfectie niet heeft kunnen beletten, maar wel sterk genoeg was om te voorkomen dat hij ernstig ziek wordt”, zegt viroloog Johan Neyts van de KU Leuven. [naar artikel]


24. Onderzoekers KU Leuven ontdekken mechanisme dat prikkelbaredarmsyndroom veroorzaakt (13/01/2021 - VRT NWS)

Onderzoekers van de KU Leuven hebben het biologische mechanisme geïdentificeerd dat verklaart waarom sommige mensen buikpijn krijgen als ze bepaalde voedingsmiddelen eten. De bevinding maakt de weg vrij voor een efficiëntere behandeling van prikkelbaredarmsyndroom en andere voedselintoleranties, zo zeggen ze. De studie, die is uitgevoerd op muizen en een klein aantal mensen, wordt gepubliceerd in Nature. Door het beperkte aantal proefpersonen moeten de resultaten wel nog voort onderzocht worden. [naar artikel]


Vers van de pers.
Alle Vlaamse Krantenkoppen.
Elke minuut geupdate.
De Krantenkoppen dagelijks in je mailbox?
Gratis dagelijks de krantenkoppen in je mailbox!

© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.

Dagelijks de populairste artikels in je mailbox?

Je kan je op elk moment uitschrijven!