“Als je dagelijks drie tot vier boterhammen eet, dan doet het ertoe welke vetstof je erop smeert”, vertelt diëtiste Sanne Mouha. Maar hoe weet je of het product dat jij gebruikt goed is voor je gezondheid? En wat is het verschil nu weer tussen boter, margarine en andere smeerbare (plantaardige) producten? De voedingsdeskundige legt uit en beoordeelt tien verschillende margarines uit de supermarkt: “Minder calorierijk, maar daar is alles mee gezegd.” [naar artikel]
“Als je dagelijks drie tot vier boterhammen eet, dan doet het ertoe welke vetstof je erop smeert”, vertelt diëtiste Sanne Mouha. Maar hoe weet je of het product dat jij gebruikt goed is voor je gezondheid? En wat is het verschil nu weer tussen boter, margarine en andere smeerbare (plantaardige) producten? De voedingsdeskundige legt uit en beoordeelt tien verschillende margarines uit de supermarkt: “Minder calorierijk, maar daar is alles mee gezegd.” [naar artikel]
Hoewel de meeste mensen geen of weinig verschil zien tussen echte boter en makkelijk smeerbare margarine, is dat verschil qua productieproces en samenstelling wel groot. Terwijl boter minstens 80 procent vetstof moet bevatten, blijkt uit onderzoek van de Nederlandse consumentenbond dat smeerbare margarine meer water dan vet bevat. En dat is sowieso beter voor je gezondheid, aldus diëtiste Sanne Mouha, die ook de samenstelling van veel verkochte margarines onderzocht. [naar artikel]
Eerder dit jaar werd de invloed van verzadigde vetten op hart- en vaatziekten in vraag gesteld door een Brits onderzoek1. Dit wordt nu tegengesproken door een zeer recente studie waarbij de data van een langdurig onderzoek (25 tot 30 jaar) naar de voedingsgewoonten van 84.628 vrouwen en 42.908 mannen in detail werden geanalyseerd. De onderzoekers vonden dat het risico op hart- en vaatziekten in deze groep daalde met 25% wanneer verzadigde vetten in de voeding werden vervangen door meervoudige, onverzadigde vetzuren of omega 3- en 6-vetzuren. Of in mensentaal: smeer je boterham maar beter met een zachte margarine of bak en braad met olie of een vloeibaar bak- en braad product in plaats van met boter of harde margarine [naar artikel]
De multinational Unilever stapt uit de productie van margarine. Dat betekent dat merken als Becel, Blue Band, Bona en Zeeuws Meisje in de etalage [naar artikel]
Veel ouders tobben vanaf de geboorte van hun kind over het eten. Eet mijn kind wel genoeg? Wanneer mag mijn kind iets anders dan de borst? Hoe zorg... [naar artikel]
In veel bakrecepten is boter een vast ingrediënt. Maar wélke boter je bij voorkeur gebruikt, staat er niet altijd bij vermeld. Kies je zomaar eender welke soort uit het assortiment? En kan je boter eventueel uit een recept weglaten en een even lekker resultaat uit de oven halen? Meester-bakker Dirk Braeckman legt uit. [naar artikel]
The tourism industry has gained a sustainable and experiential innovation thanks to StilSloep, a Kinrooi-based electric boat rental company. They were the first Belgian company to launch an electrically powered boat that was 3D printed with material made from 100% plastic consumer waste.? [naar artikel]
Margarine heeft vaak de reputatie een gezondere verstof te zijn dan echte boter. Maar dat klopt niet. Er wordt ook beweerd dat margarine slechts 1 molecule verschilt van plastic. Wil dat dan zeggen dat je even goed plastic op je boterham kan smeren? Professor voedingskunde Nina Hermans: "Dat is fake news, maar ik kan wel begrijpen waar het vandaan komt". 4 keer feit of fabel over margarine. [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.