Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

04 August 2020
17:01 uur

Na de commotie in Amerika: moeten standbeelden uit het koloniale verleden ook in Antwerpen verdwijnen?

Gazet van Antwerpen

16/08/2017 - 20:06

De gebeurtenissen in het Amerikaanse Charlottesville zetten de discussie ook bij ons weer op scherp: mogen standbeelden die herinneren aan ons koloniale verleden ons straatbeeld nog wel (ont)sieren? Volgens Afrika-specialist Filip Reyntjens heeft het geen zin de donkere kanten van onze geschiedenis weg te moffelen.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP GAZET VAN ANTWERPEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Waarom heeft België geen Lumumbastraat? (19/01/2017 - Apache)
  Terwijl standbeelden van Leopold II onze pleinen nog sieren, is de kennis van ons koloniale verleden bij studenten beschamend beperkt. Hoe komt dat?
  [naar artikel]
 2. Koloniale herinneringen in straatbeeld onder vuur: “Doorn in het oog van veel Afrikanen in dit land” (17/08/2017 - Gazet van Antwerpen)
  De gebeurtenissen in het Amerikaanse Charlottesville zetten de discussie ook bij ons weer op scherp: mogen standbeelden die herinneren aan ons koloniale verleden ons straatbeeld nog wel (ont)sieren? In het bijzonder wordt gedacht aan de periode toen koning Leopold II ‘Congo Vrijstaat’ als zijn persoonlijk bezit leidde. Stampmedia trok met deze vraag naar jongeren met Congolese roots.
  [naar artikel]
 3. Van baron tot pater: het koloniale verleden blijft zichtbaar in het straatbeeld (18/01/2018 - Gazet van Antwerpen)
  We staan er niet altijd even lang bij stil, maar verschillende plekken in onze stad verwijzen nog naar het koloniale verleden van België. Denk maar aan het ‘Entrepot du Congo’ of het standbeeld van Pater De Deken in Wilrijk. Uw krant zorgt voor een overzicht.
  [naar artikel]
 4. Is onze onwetendheid over ons koloniale verleden de schuld van het onderwijs? (09/05/2018 - Knack)
  We weten weinig over ons koloniale verleden. Is dat de schuld van het onderwijs?
  [naar artikel]
 5. Bijna alle Vlaamse standbeelden van Leopold II voorzien van duiding over koloniale periode (17/08/2018 - Knack)
  In tegenstelling tot in Brussel en Wallonië, hebben zowat alle openbare standbeelden van Leopold II in Vlaanderen de voorbije jaren een infoplaatje gekregen met extra duiding over de - bloedige - rol die de voormalige Belgische koning speelde als kolonisator van Congo. Dat schrijven de kranten van het Mediahuis vrijdag.
  [naar artikel]
 6. Honderd brievenbussen verdwijnen in Antwerpen: “Wat moeten wij nu doen?” (26/12/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Bpost is begonnen met het verwijderen van een groot aantal postbussen in Antwerpen. Bijna een kwart van de bussen in Antwerpen gaat verdwijnen.
  [naar artikel]
 7. “Te weinig aandacht voor ons koloniale verleden in ons onderwijs” (22/11/2017 - Het Belang van Limburg)
  “De koloniale geschiedenis van België ontbreekt te vaak in de nationale verhalen die op school worden onderwezen. We zullen in de toekomst niet zonder een publiek collectief debat kunnen over het gedeelde verleden.” Dat schrijven de onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en de universiteiten van Luik (ULg) en Louvain-la-Neuve (UCL) in het besluit van hun studie “Burgers met Afrikaanse roots: een portret van Congolese, Rwandese en Burundese Belgen”.
  [naar artikel]
 8. “Te weinig aandacht voor ons koloniale verleden in ons onderwijs” (22/11/2017 - Het Nieuwsblad)
  “De koloniale geschiedenis van België ontbreekt te vaak in de nationale verhalen die op school worden onderwezen. We zullen in de toekomst niet zonder een publiek collectief debat kunnen over het gedeelde verleden.” Dat schrijven de onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en de universiteiten van Luik (ULg) en Louvain-la-Neuve (UCL) in het besluit van hun studie “Burgers met Afrikaanse roots: een portret van Congolese, Rwandese en Burundese Belgen”.
  [naar artikel]
 9. Afrekenen met een duister verleden - Tim Trachet (18/08/2017 - De Redactie)
  In Amerika woedt een felle discussie over het verwijderen van standbeelden die verwijzen naar de vroegere verdedigers van de slavernij. Als gevolg beginnen de oude en nieuwe media hier een dergelijk debat, waarbij dan ook controversiële straatnamen aan bod komen.
  [naar artikel]
 10. Knappe stop-motionfilm ‘Ce magnifique gâteau!’ bekijkt ons koloniale verleden door vervormde spiegel (21/12/2018 - De Morgen)
  Wanneer een film van 44 minuten een volwaardige bioscooprelease krijgt, dan weet je dat hij wel heel bijzonder moet zijn. Ce magnifique gâteau! is een harige stop-motionfilm die duistere, surrealistische poëzie perst uit ons koloniale verleden. Alsof David Lynch met de poppen speelt.
  [naar artikel]
 11. Acties in reeks Vlaamse steden en Brussel tegen gevolgen koloniaal verleden (17/01/2018 - Metro)
  In een reeks Vlaamse steden en Brussel vinden woensdag “dekoloniseer-acties” plaats, waarmee de vzw Hand in Hand tegen racisme en partners oproepen om te voorzien in Lumumba-pleinen, -straten en -standbeelden. Zeventien januari is de verjaardag van de moord op de gewezen Congolese premier Patrice Lumumba. De acties vinden plaats in Antwerpen, Gent, Hasselt, Leuven, Mechelen, Oostende, Halle, Elsene en Brussel, onder de noemer #DekoloniseerMijnStad. “Met dekoloniseren bedoelen we het wegwerken van de directe erfenis van het kolonialisme in de huidige Belgische samenleving, met name racisme, discriminatie en ongelijkheid”, aldus de vzw. “Tegelijk willen we bouwen aan een nieuwe toekomst, waarin de rechten van alle inwoners gegarandeerd worden.” Volgens de initiatiefnemers is het koloniale verleden in de openbare ruimte nog sterk aanwezig door de vroegere propaganda via standbeelden en straatnamen. “Dekoloniseren betekent hier de stemmen te laten horen van mensen en organisaties met een migratie-achtergrond en vanuit andere perspectieven te leren kijken naar het verleden, het heden en de toekomst.” De initiatiefnemers zien Lumumba als een symbool van dekolonisering. “Een Lumumbastraat zou een allereerste stapje zijn om dit nieuw perspectief ook in de openbare ruimte tot uiting te laten komen.” bron: Belga
  [naar artikel]
 12. Motie goedgekeurd om Koloniale Veteranensquare in Anderlecht te duiden (29/09/2017 - Metro)
  Op de gemeenteraad van Anderlecht is een motie van de fractie Ecolo-Groen om meer duiding te geven bij de Koloniale Veteranensquare donderdagavond aanvaard. Met de motie willen de groenen breken met de gruwel van het koloniale verleden door de context beter te schetsen. In de motie stelt Ecolo-Groen dat het koloniale verleden van België, waarbij vele Congolezen, Rwandezen en Burundezen getroffen werden, vandaag nog altijd geraakt worden door eerbetonen als het Koloniale Veteranensquare, de Sergeant de Bruynestraat of de gedenksteen aan het stadhuis. Het herdopen van het plein is niet nodig, maar er moet wel duiding komen, vinden de groenen en ook de leden van het collectief ‘Mémoire coloniale’. “Door het plein te herdopen gaan we het verleden niet uitwissen, maar we kunnen wel context en duiding geven aan wat er werkelijk gebeurd is”, aldus Kalvin Soiresse Njall van het collectief. Om dat te doen wordt er nu een werkgroep opgericht onder leiding van schepen van Internationale Solidariteit Sofia Bennani. De werkgroep zal verschillende politieke groepen betrekken om zo tot een geschikte context te komen rond de verwijzingen naar het koloniale verleden. De resultaten van deze werkgroep zullen in januari 2018 aan de gemeenteraad van Anderlecht worden voorgesteld. bron: Belga
  [naar artikel]
 13. Gemeenten weten zich geen raad met koloniale standbeelden (16/08/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Het Afrikamuseum in Tervuren krijgt steeds meer vragen van gemeenteraden die advies nodig hebben over controversiële beelden die verwijzen naar
  [naar artikel]
 14. Moeten koloniale pronkstukken uit het verleden geen museumstukken worden? (16/08/2017 - De Morgen)
  https://images0.persgroep.net/rcs/UuhpNTXUaljpnxqBi-wlPLK1-sQ/diocontent/45196767/_fitwidth/642/?appId=f215d2ebdcdad4aa3dc78550c5970d02&quality=0.90&format=jpg
  [naar artikel]
 15. VN heeft zware kritiek op vernieuwd AfricaMuseum: “Alle racistische beelden moeten verdwijnen” (12/02/2019 - Het Nieuwsblad)
  Experts van de VN vragen niet alleen dat België zich expliciet excuseert voor zijn koloniale verleden in Congo, ze hebben ook zware kritiek op het pas heropende AfricaMuseum in Tervuren. Ze eisen dat het museum “alle aanstootgevende, racistische” beelden die er nog staan, verwijdert. Guido Gryseels, directeur van het museum reageert misnoegd: “Ze hebben hier amper een uurtje rondgelopen.”
  [naar artikel]
 16. Tommelein (Open VLD): 'Hiermee verdwijnen schulden uit het verleden niet' (22/06/2017 - Knack)
  Vlaams Energieminister Bart Tommelein (Open Vld) wil de mensen "geen blaasjes wijsmaken". De vernietiging van de Vlaamse energieheffing doet de schulden uit het verleden niet verdwijnen, benadrukt hij na de vernietiging van de Turteltaks. "Gratis bestaat niet. We zullen dus moeten bekijken hoe we dit kunnen oplossen."
  [naar artikel]
 17. De hele Belgische samenleving moet excuses aanbieden voor het koloniale verleden in Congo  (18/02/2019 - VRT NWS)
  Een onlangs verschenen rapport van een VN-expertencommissie raadt de Belgische samenleving aan om in het reine te komen met het koloniale verleden. Volgens docent Frank Gerits kunnen we niet alleen naar koning Leopold II kijken als we het debat over onze excuses voeren: "Officiële excuses zijn belangrijk omdat ze ons in staat stellen om kritisch te reflecteren over de ideeën die wij, zowel Afrikaanse als niet-Afrikaanse Belgen hebben meegekregen als kind." 
  [naar artikel]
 18. 'Het is aan de koning om België in het reine te brengen met zijn koloniale verleden.' (15/02/2019 - De Standaard)
  Een werkgroep van de Verenigde Naties wil dat ons land zich excuseert voor zijn verleden in Congo. Maar zijn excuses wel genoeg? En wie moet die dan maken?
  [naar artikel]
 19. Michel verbaasd over “vreemde” samenvatting van VN-experts over Belgisch koloniaal verleden (12/02/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Premier Charles Michel wil nagaan of de samenvatting van de expertengroep van de Verenigde Naties over het koloniale verleden van België in...
  [naar artikel]
 20. Nieuw infobord bij omstreden standbeeld van Leopold II in Oostende (11/09/2016 - De Redactie)
  Het standbeeld is omstreden door het koloniale verleden van de vorst en was in het verleden meermaals het doelwit van activisten. Het nieuwe bord verwijst naar die controverse.
  [naar artikel]
 21. Wereldberoemde standbeelden op Paaseiland verdwijnen onder de stijgende zee (16/03/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Paaseiland en zijn mysterieuze geschiedenis verdwijnen langzaam onder de stijgende zee. In de komende jaren kunnen de oude en wereldberoemde...
  [naar artikel]
 22. Antwerpse standbeelden gaan toeristen aanspreken: “Ik ben Peter de Grote, zal ik u de weg wijzen?” (26/03/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Het district Antwerpen laat zijn standbeelden spreken. Jacob Jordaens, De Neus, Theodoor Van Rijswijck en Peter de Grote zullen toeristen de weg wijzen en nieuwtjes vertellen aan bewoners. Zo worden ze levende ambassadeurs van de wijk.
  [naar artikel]
 23. Bart De Wever: “Koning moet historisch pardon voor koloniaal verleden uitspreken” (17/02/2019 - Het Nieuwsblad)
  N-VA-voorzitter en burgemeester van Antwerpen Bart De Wever vindt dat een historisch pardon voor de misdaden die onder Belgische verantwoordelijkheid in Congo zijn begaan, aan de orde is en meent dat de koning dat moet uitspreken. Want als het over het koloniale verleden van ons land gaat, valt onvermijdelijk de naam van koning Leopold II, zei De Wever in De Zevende Dag op één.
  [naar artikel]
 24. Bart De Wever: “Koning moet historisch pardon voor koloniaal verleden uitspreken” (17/02/2019 - Gazet van Antwerpen)
  N-VA-voorzitter en burgemeester van Antwerpen Bart De Wever vindt dat een historisch pardon voor de misdaden die onder Belgische verantwoordelijkheid in Congo zijn begaan, aan de orde is en meent dat de koning dat moet uitspreken. Want als het over het koloniale verleden van ons land gaat, valt onvermijdelijk de naam van koning Leopold II, zei De Wever in De Zevende Dag op één.
  [naar artikel]
 25. Bart De Wever: 'Koning moet historisch pardon voor koloniaal verleden uitspreken' (17/02/2019 - Knack)
  N-VA-voorzitter en burgemeester van Antwerpen Bart De Wever vindt dat een historisch pardon voor de misdaden die onder Belgische verantwoordelijkheid in Congo zijn begaan, aan de orde is en meent dat de koning dat moet uitspreken. Want als het over het koloniale verleden van ons land gaat, valt onvermijdelijk de naam van koning Leopold II, zei De Wever in De Zevende Dag op één
  [naar artikel]
 26. Bart De Wever: “Koning moet historisch pardon voor koloniaal verleden uitspreken” (17/02/2019 - De Morgen)
  N-VA-voorzitter en burgemeester van Antwerpen Bart De Wever vindt dat een historisch pardon voor de misdaden die onder Belgische verantwoordelijkheid in Congo zijn begaan, aan de orde is en meent dat de koning dat moet uitspreken. Want als het over het koloniale verleden van ons land gaat, valt onvermijdelijk de naam van koning Leopold II, zei De Wever in De zevende dag op Eén.
  [naar artikel]
 27. Zaalvoetbalwedstrijd stopgezet na commotie in tribune (30/09/2018 - Gazet van Antwerpen)
  In het zaalvoetbal is vrijdagavond de wedstrijd van FT Antwerpen tegen Charleroi uit de hand gelopen. Na twee rode kaarten ontstond er behoorlijk wat commotie in de tribunes. De scheidsrechter besliste meteen om de wedstrijd stop te zetten. Het stond toen 6-1 voor Antwerpen.
  [naar artikel]
 28. "Confederate"-standbeelden in het oog van de storm in Amerika (17/08/2017 - De Redactie)
  De aanleiding voor het geweld van de voorbije dagen in de Amerikaanse stad Charlottesville waren de plannen om een standbeeld van de zuidelijke generaal Robert E. Lee uit de Burgeroorlog te verwijderen uit een park. Wat voor de één een symbool van rassenscheiding is, is voor de andere een deel van de identiteit van "The South" in Amerika.
  [naar artikel]
 29. Michel: ‘Samenvatting VN-rapport over koloniaal verleden is heel vreemd’ (12/02/2019 - De Standaard)
  Premier Charles Michel is verbaasd over de samenvatting die de expertengroep van de Verenigde Naties (VN) maandag gaf van het rapport over het koloniale verleden van België. Hij vraagt zich af of die in overeenstemming is met de toon van het rapport.
  [naar artikel]
 30. In het zuiden van Amerika is het verleden niet voorbij (07/04/2019 - De Morgen)
  Frank Albers (1960) is de auteur van Beatland en van Caravantis. Hij doceert Amerikaanse cultuur aan de Universiteit Antwerpen.
  [naar artikel]
 31. In het zuiden van Amerika is het verleden niet voorbij (16/08/2017 - De Morgen)
  Frank Albers (1960) is de auteur van Beatland en van Caravantis. Hij doceert Amerikaanse cultuur aan de Universiteit Antwerpen.
  [naar artikel]
 32. Rotterdam laat uniek onderzoek uitvoeren naar eigen koloniale verleden (25/08/2018 - De Morgen)
  Rotterdam laat het eigen verleden in de kolonies tot op de bodem uitzoeken. Uniek, volgens hoogleraar Gert Oostindie. "Het zou mooi zijn als het in Europa een trend zet."
  [naar artikel]
 33. Studenten maken opnieuw standbeelden "monddood" als protest tegen besparingen in cultuursector (16/12/2019 - VRT NWS)
  Vannacht hebben studenten opnieuw heel wat monden van standbeelden en affiches in Antwerpen afgeplakt met gele tape. Hiermee voeren ze actie tegen de aangekondigde besparingen in de cultuursector. Ook in Leuven, Brussel en Gent werd actie gevoerd.
  [naar artikel]
 34. Antropologe Bambi Ceuppens: “De witte man komt overal mee weg” (30/11/2018 - De Morgen)
  Over een week opent in Tervuren het AfricaMuseum opnieuw de deuren. Antropologe Bambi Ceuppens, die meewerkte aan de transformatie, vertelt wat we nog niet wisten over ons koloniale verleden én legt uit waarom debat over Zwarte Piet belangrijk is. “Het is een emancipatiestrijd. En dit is een fase waar we door moeten.”
  [naar artikel]
 35. Geconfedereerde standbeelden vannacht in stilte weggehaald uit Baltimore (16/08/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Amerikaanse stad Baltimore heeft afgelopen nacht zonder veel ruchtbaarheid vier standbeelden die te maken hebben met de Confederatie
  [naar artikel]
 36. Standbeelden aangekleed als vluchteling (22/08/2017 - De Standaard)
  Vluchtelingenwerk Vlaanderen heeft dinsdag standbeelden in zes Vlaamse steden uitgedost als vluchtelingen. Met de actie roept de ngo op deel te nemen aan de tweede Refugee Walk, op 24 september in het Nationaal Park Hoge Kempen in Limburg.
  [naar artikel]
 37. Premier Michel: 'Samenvatting VN-experts over koloniaal verleden heel vreemd' (12/02/2019 - Knack)
  Premier Charles Michel wil nagaan of de samenvatting van de expertengroep van de Verenigde Naties over het koloniale verleden van België in overeenstemming is met 'de toon van het rapport'. Want de samenvatting die de eerste minister maandag hoorde, klinkt hem naar eigen zeggen 'heel vreemd' in de oren.
  [naar artikel]
 38. Verwijzingen naar koloniaal verleden doen stof opwaaien: 'Foute' standbeelden wankelen op voetstuk (16/08/2017 - De Morgen)
  https://images0.persgroep.net/rcs/a-2oknSkhXYWAGjivYTDlMl35e0/diocontent/110089088/_fitwidth/642/?appId=f215d2ebdcdad4aa3dc78550c5970d02&quality=0.90&format=jpg
  [naar artikel]
 39. Puurs maakt standbeelden blind in plaats van monddood (23/10/2019 - Gazet van Antwerpen)
  De organisatie 11.11.11 houdt vandaag een opvallende actie in meerdere Vlaamse gemeenten. Met de actie vraagt ze aandacht voor Changemakers, mensen wiens stem onderdrukt wordt. Ook in Puurs (Puurs-Sint-Amands) hadden verschillende standbeelden monddood gemaakt moeten worden. Maar vrijwilligers hebben zich vergist en de knevel over de ogen gebonden in plaats van over de mond.
  [naar artikel]
 40. Moet Christoffel Columbus verdwijnen uit skyline Barcelona? (27/09/2016 - De Redactie)
  De links-nationalistische partij CUP wil af van het standbeeld omdat het "verkeerd is om de koloniale erfenis te vieren". En daar blijft het niet bij.
  [naar artikel]
 41. Greenpeace geeft standbeelden mondmasker tegen luchtvervuiling (07/10/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Verschillende standbeelden in Mechelen hebben vandaag een mondmasker gekregen. Het is een actie van de lokale groep van Greenpeace om de slechte luchtkwaliteit in steden aan te klagen.
  [naar artikel]
 42. Standbeelden beschadigd in Jubelpark (31/05/2019 - Het Nieuwsblad)
  In het Brusselse Jubelpark zijn een aantal standbeelden beschadigd. Dat meldt BX1 en het nieuws wordt bevestigd door Mariane Hiernaux, woordvoerster van Beliris, bevoegd voor restauratieprojecten in Brussel.
  [naar artikel]
 43. Bill Clinton laat president verdwijnen in thriller (09/05/2017 - De Redactie)
  De voormalige president van Amerika werkt samen met bestsellerauteur James Patterson aan een fictieboek. In de thriller, die in juni 2018 uitkomt, zou de zittende president verdwijnen.
  [naar artikel]
 44. VIDEO. Standbeelden in Hasselt dragen mondmaskers (22/10/2017 - Het Belang van Limburg)
  De Hasseltse PVDA heeft de actie van een jaar geleden, waarmee de partij het fijn stof in de stad wil aanklagen, herhaald. Daarvoor zijn zondag weer een reeks standbeelden, voor de komende week, voorzien van stofmondmaskers.
  [naar artikel]
 45. “Nokia Bell schrapt 107 banen in Antwerpen” (15/01/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Nokia Bell heeft op een ondernemingsraad aangekondigd dat er tegen eind dit jaar 107 jobs moeten verdwijnen in Antwerpen. Dat maakt het...
  [naar artikel]
 46. Actiecomité ijvert voor vernieuwing bij De Lijn: “Oudste trams moeten sneller verdwijnen” (26/07/2019 - Gazet van Antwerpen)
  De actiegroep Openbaar Vervoer Nu wil dat de oude PCC-trams in Antwerpen sneller verdwijnen, zeker nu de hitte de trams zonder airco binnen heeft gehouden. Ze vragen om de nieuwe CAF-trams versneld in te voeren. Het kabinet van minister Weyts vraagt geduld.
  [naar artikel]
 47. Buurtbewoners houden wake voor kastanjebomen die gekapt worden in Antwerpen (15/09/2017 - VRT NWS)
  De bewoners van de Charlottelei in Antwerpen hebben een wake gehouden voor de 54 oude kastanjes die moeten verdwijnen.
  [naar artikel]
 48. “Er zullen nog gronden moeten verdwijnen in Antwerpen” (13/01/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Als Antwerpen toch een Saeftinghedok wil graven, is het niet uitgesloten dat nog eens extra landbouwgrond moet worden onteigend. Dat blijkt uit een antwoord van Vlaams minister Schauvliege (CD&V) op een vraag van Vlaams Parlementslid De Ridder (N-VA).
  [naar artikel]
 49. Europese musea kunnen zich schrap zetten: koloniale kunst moet terug (21/11/2018 - De Morgen)
  Wat moeten we met koloniale kunst van omstreden herkomst? Wat dacht u van teruggeven? Dat staat in een advies aan de Franse president Emmanuel Macron, dat vrijdag verschijnt. Europese musea kunnen zich schrap zetten.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.