Alle Vlaamse Krantenkoppen. Elke minuut geupdate. Vers van de pers.
De Morgen

"Simplistisch en ongenuanceerd": vlees- en voedingsindustrie niet mals voor vernieuwde voedingsdriehoek

19/09/2017 - 17:21
"De nationale beroepsvereniging van slachthuizen en uitsnijderijen Febev vindt de vernieuwde voedseldriehoek die het Vlaams Instituut Gezond Leven voorstelde "simplistisch en ongenuanceerd". De organisatie is niet de enige die bedenkingen heeft."

Gerelateerde krantenkoppen:

1. Kritiek op vernieuwde voedingsdriehoek: 'Vlees gelijk stellen met snoep en chips is onverantwoord' (19/09/2017 - Knack)

Verschillende organisaties hebben bedenkingen bij de nieuwe voedingsdriehoek. [naar artikel]


2. Limburgse slagers reageren boos op nieuwe voedingsdriehoek die rood vlees en charcuterie veroordeelt (20/09/2017 - Het Belang van Limburg)

De Limburgse slagers zijn boos. Want volgens de vernieuwde voedingsdriehoek van de Vlaamse overheid moeten we veel minder rood vlees eten en liefst zelfs stoppen met het eten van charcuterie. De voedingsdriehoek is een richtlijn voor mensen die gezond en evenwichtig willen eten. Maar de slagers zijn het totaal niet eens met de vooropgestelde criteria. [naar artikel]


3. Vlees- en voedingsindustrie plaatst vraagtekens bij vernieuwde voedingsdriehoek (19/09/2017 - Metro)

De nationale beroepsvereniging van slachthuizen en uitsnijderijen Febev vindt de vernieuwde voedseldriehoek die het Vlaams Instituut Gezond Leven dinsdag voorstelde “simplistisch en ongenuanceerd”. De organisatie is niet de enige die bedenkingen heeft. In de vernieuwde voedseldriehoek worden vis, yoghurt, melk, kaas, gevogelte, en eieren in de lichtgroene categorie ‘dierlijke producten’ ondergebracht. Deze producten mogen maar […] [naar artikel]


4. Vergeet de oude voedingsdriehoek: draai hem ondersteboven! (19/09/2017 - VRT NWS)

Professor Patrick Mullie is al lang een criticaster van het voedingsadvies dat we krijgen. Wat zegt hij nu over de nieuwe 'voedingsdriehoek'? Drie groepen zullen niet blij zijn: de voedingsindustrie, de melklobby en de voedingsgoeroe's. En dat is een goede zaak. [naar artikel]


5. Meer groenten, minder vlees en boter: de voedingsdriehoek wordt op zijn kop gezet (19/09/2017 - Het Belang van Limburg)

Vergeet de actieve voedingsdriehoek zoals u hem kent, met bewegen in de basis en vetten aan de top. In zijn nieuwe versie wordt de voedingsdriehoek letterlijk omgedraaid en krijgen plantaardige voedingsmiddelen, zoals groenten, fruit en volle granen, een hoofdrol. De voedingsdriehoek krijgt ook een broertje, de bewegingsdriehoek, die ons zittend gedrag moet aanpakken. [naar artikel]


6. Onderaan de voedingsdriehoek, maar gepromoot door VLAM: biefstuk-friet (10/10/2017 - VRT NWS)

Een nieuwe campagne van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) die biefstuk-friet promoot, is een doorn in het oog van oppositiepartij Groen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. "Compleet onaanvaardbaar", vindt Bart Caron van Groen, want rood vlees staat helemaal onderaan de nieuwe voedingsdriehoek en frieten vallen er zelfs buiten. Het VLAM en bevoegd minister Joke Schauvliege (CD&V) verdedigen de campagne.  [naar artikel]


7. "Woke Disneyland" of "landingsbaan": plannen voor vernieuwde Notre-Dame in Parijs leiden tot ophef (03/12/2021 - VRT NWS)

Ruim twee jaar na de brand die delen van de beroemde Notre-Dame de Paris verwoestte, is de kathedraal in de Franse hoofdstad opnieuw onderwerp van gesprek. Aanleiding zijn ditmaal de plannen voor een grootscheepse renovatie van het interieur, die voortijdig zijn gelekt. De kritiek is niet mals. "Een landingsbaan" of een "woke Disneyland", klinkt het. [naar artikel]


8. [VIDEO] - Bedrijf "Breydel ham" ondervindt gevolgen van maatregel in Frankrijk (08/07/2016 - De Redactie)

De Belgische voedingsindustrie waarschuwt voor verlies van omzet en banen door een recente maatregel in Frankrijk. Franse producenten van vlees- en melkproducten moeten sinds kort verplicht vermelden uit welk land hun ingrediënten en grondstoffen komen. In veel gevallen leidt dat tot het weren van vlees of melk uit andere landen, bijvoorbeeld België. [naar artikel]


9. Bill Gates investeert in hamburger zonder vlees (02/08/2017 - Het Laatste Nieuws)

'Impossible Foods', een Amerikaans bedrijf dat hamburgers zonder vlees maakt die "sissen" op de grill en sap "bloeden" zoals echt vlees, heeft [naar artikel]


10. Wat vindt Pascale Naessens van de nieuwe voedingsdriehoek? "Er is niet langer één manier om gezond te eten" (19/09/2017 - Gazet van Antwerpen)

De voedingsdriehoek wordt op zijn kop gezet, met een hoofdrol voor groenten, fruit, peulvruchten en olijfolie. Het klinkt als een grote overwinning voor Pascale Naessens, die erg tevreden is met de nieuwe richtlijnen: “Ik denk dat het succes van mijn boeken ook heeft bijgedragen tot dit nieuwe model”. [naar artikel]


11. Coronacrisis spaart ook Belgische voedingsindustrie niet: "Hard getroffen, maar niet geveld" (08/04/2021 - VRT NWS)

In 2020 daalden zowel de omzet (met 1,7 procent) als de export (met 1,9 procent) in de Belgische voedingsindustrie. Dat was geleden van de financiële en economische crisis in 2008. Vooral de sluiting van de horeca en het terugvallen van de export hebben de sector hard getroffen. "Het is belangrijk om perspectief te bieden en de exit uit de crisis voor te bereiden," zegt Bart Buysse, CEO van sectorfederatie Fevia. [naar artikel]


12. Financiële autoriteit FSMA niet mals voor VRT-reeks "FIRE": "Staat haaks op wat wij jongeren proberen bij te brengen" (31/08/2022 - VRT NWS)

"De VRT-reeks "FIRE" brengt een gevaarlijke en niet-realistische boodschap voor jongeren". In een reactie op Twitter is de FSMA, de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten, niet mals voor de nieuwe reeks op streamingplatform VRT MAX. "Wat in het programma te zien is, staat haaks op de boodschappen die wij proberen over te brengen aan jongeren." "De reeks is géén how-to, we tonen wat leeft en waar jongeren over spreken", zegt woordvoerder van VRT, Yasmine Van der Borght. [naar artikel]


13. Wim Ballieu: "Over 20 jaar eten we geen vlees meer" (15/03/2018 - VRT NWS)

Het vleesschandaal bij het Waalse slachthuis Veviba hakt er in bij Wim Ballieu.  De chef-kok zegt zelfs wakker te hebben gelegen van dit zoveelste schandaal met vlees. Het doet hem in "De wereld vandaag" op Radio 1 besluiten: "Over 20 jaar eten we geen vlees meer". [naar artikel]


14. Eigen partij niet mals voor Bracke: "Hij besmeurt geloofwaardigheid N-VA" (15/02/2017 - Het Laatste Nieuws)

Gewezen Vlaams parlementslid Jan Hofkens (N-VA) is niet mals voor de rol die zijn partijgenoot Siegfried Bracke in het Publipartverhaal speelt. [naar artikel]


15. BV's zeggen nee tegen vlees: "Doe jij mee? Het is makkelijker dan je denkt" (13/09/2017 - VRT NWS)

In de open brief "Not In Our Name" in Het Laatste Nieuws roepen een aantal BV's op om "nee" te zeggen tegen vlees. "Het is makkelijker dan je denkt, zelfs wij kunnen het", klinkt het. De oproep komt er na de nieuwe beelden van dierenmishandeling in een slachthuis in Izegem. [naar artikel]


16. Voedingsindustrie ongerust over harde brexit: "Onduidelijkheid is groot probleem, je kunt je maar beperkt voorbereiden" (01/02/2019 - VRT NWS)

De Belgische voedingsindustrie maakt zich grote zorgen over de mogelijke gevolgen van een harde brexit op 29 maart. Die mogelijkheid komt steeds dichterbij. "Vooral de onduidelijkheid is een groot probleem. Je kunt je maar beperkt voorbereiden", zegt Nicholas Courant van sectororganisatie Fevia in "De wereld vandaag" op Radio 1. [naar artikel]


17. Pano: "Bushmeat" (03/10/2018 - VRT NWS)

Herbekijk hier "Pano" van woensdag 3 oktober. De repo "Bushmeat" heeft het over de tientallen tonnen vlees van wilde dieren in Afrika die jaarlijks worden ingevoerd in Europa. De helft van het vlees dat in Zwitserland wordt gevonden, zou via de luchthaven van Zaventem zijn ingevlogen. [naar artikel]


18. Hoe "wild" is wild vlees op ons bord? "Benaming gaat over categorie van dieren, niet over hun manier van leven" (14/12/2023 - VRT NWS)

Een verkoper van everzwijnensteaks, filets van fazant of hazenruggen mag die stukken vlees "wild" noemen op de verpakking, ook als die dieren nooit een dag in de vrije natuur hebben geleefd. De term "wild" bij de slager of in de supermarkt heeft niets te maken met waar of hoe het dier is opgegroeid. Wild is een specifieke categorie van dieren en het volstaat om daartoe te behoren. [naar artikel]


19. WWF waarschuwt: "Nu minderen met vlees, want overconsumptie verwoest onze planeet" (05/10/2017 - Het Laatste Nieuws)

Slecht nieuws voor de liefhebbers van "een goed stukske vlees", want in een nieuw rapport waarschuwt het Wereld Natuur Fonds (WWF) voor de... [naar artikel]


20. Hooverphonic geeft eerste optreden in "nieuwe" bezetting: Geike Arnaert zingt vernieuwde versie "Mad about you"  (10/11/2020 - VRT NWS)

Geike Arnaert heeft in "Vandaag" haar eerste optreden gegeven als frontvrouw van Hooverphonic sinds ze de band in 2008 verliet. Hooverphonic bracht in de talkshow de vernieuwde versie van de successingle "Mad about you". [naar artikel]


21. "Een boterham met hesp wordt op een lijn gezet met snoep en alcohol" (19/09/2017 - VRT NWS)

Fenavian, de federatie van vleeswarenproducten en de Boerenbond zijn niet te spreken over de nieuwe Voedingsdriehoek. "De voedingswaarde van sommige vleeswaren wordt volledig miskend", zegt Anne-Marie Vangeenberghe van de Boerenbond. "Dit is een gemiste kans", zegt Anneleen Vandeynckel van Fenavian. [naar artikel]


Vers van de pers.
Alle Vlaamse Krantenkoppen.
Elke minuut geupdate.
De Krantenkoppen dagelijks in je mailbox?
Gratis dagelijks de krantenkoppen in je mailbox!

© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.

Dagelijks de populairste artikels in je mailbox?

Je kan je op elk moment uitschrijven!