La Falize drink je sinds kort in de beste restaurants. Om die Belgische wijn te creëren, riepen de aandeelhouders van biergigant AB Inbev de hulp in van Belgiës beste wijnmaker. Resultaat: een topfles van 50 euro. [naar artikel]
Dieven hebben toegeslagen op de terreinen van wijndomein Valke Vleug aan de Achterheide in Liezele (Puurs-Sint-Amands). Niet alleen gereedschap namen ze mee, ze gingen ook de aan de haal met enkele tientallen liter wijn. “Onze eerste wijn die van de Liezelse wijngaarden kwam”, zucht wijnbouwer Pieter Raeymaekers. [naar artikel]
“Het belangrijkste voor wijn is de terroir. De ondergrond bepaalt hoe goed de wijn is. In Mol heb je aspergegrond. Daarin plant je geen wijngaard.” Guido Verreyt (57) woonde en werkte zijn hele leven in Mol, maar verhuisde naar de Voerstreek om wijnbouwer te worden. [naar artikel]
De Pinot Noir 2016 van wijndomein Aldeneyck uit Maaseik is op de wijnbeurs Megavino uitgeroepen tot beste Belgische wijn. Twee jaar geleden won dezelfde wijnmaker ook al eens deze prijs met de Chardonnay 2015. Dit keer wint hij met een rode wijn. Ietwat verrassend, want tot nog toe staat ons land vooral bekend voor zijn uitstekende mousserende en witte wijnen. [naar artikel]
Opvallend is dat er elk jaar meer wijnen ingezonden worden voor de titel van beste Belgische wijn, dit jaar 180 flessen. Sommige wijnbouwers doen dat voor het eerst, zoals wijndomein Ravenstein uit Wervik, in West-Vlaanderen, dat een rode wijn instuurde. Twee jaar geleden werden de wijnstokken er geplant. Het was het begin van een lange weg die er romantisch uitziet, maar niet zonder risico's is. [naar artikel]
Sinds kort prijkt een stukje Hageland op de menukaart van Spaans sterrenrestaurant El Celler de Can Roca. De verantwoordelijke hiervoor bevindt zich echter in onze meest noordelijke provincie. Wijnbouwer Patrick Nijs (52) uit Antwerpen maakt maar al te graag de oversteek naar de Houwaartseberg in Tielt-Winge waar hij in wijngaard Steenkuyl een unieke blend van druiven teelt. Samen vormen ze de basis voor Kontreir, een rode wijn die alsmaar hogere toppen scheert. “We moeten de Hagelandse identiteit en kwaliteit meer uitspelen, ook over de landsgrenzen heen”, meent Nijs. [naar artikel]
Filip Decroix uit Boezinge bij Ieper schenkt 3.000 liter wijn weg om er pure alcohol van te maken voor de zorgsector. "Als iemand de alcohol uit de wijn haalt, kunnen ze er handgel mee maken", zegt de wijnbouwer. [naar artikel]
Dieven hebben toegeslagen op de terreinen van wijndomein Valke Vleug aan de Achterheide in Liezele (Puurs-Sint-Amands). Niet alleen gereedschap namen ze mee, ze gingen ook de aan de haal met enkele tientallen liter wijn. “Onze eerste wijn die van de Liezelse wijngaarden kwam”, zucht wijnbouwer Pieter Raeymaekers. [naar artikel]
Als eerste Belgische wijn terechtkomen op de kaart van één van de beste restaurants ter wereld. Die eer is weggelegd voor Kontreir, een wijn van de Wijnfaktorij uit Antwerpen. Kontreir is een rode wijn, en wordt nu geschonken in het beroemde Spaanse restaurant El Celler de Can Roca. Het restaurant heeft drie Michelinsterren en werd de laatste jaren al verschillende keren uitgeroepen tot beste restaurant ter wereld. Patrick Nijs van de Wijnfaktorij kan het amper geloven. [naar artikel]
Voor de eerste keer sinds het ontstaan van het Franse wijnconcours 'Vinalies Internationales' heeft een Belgische wijn in Parijs een gouden [naar artikel]
Naast rood, wit en rosé verkoopt een tiental Limburgse drankhandelaren sinds kort ook Azul, een azuurblauwe wijn uit Spanje die zijn weg vindt naar de Limburgse terrassen als het hippe drankje van het moment. “En er is veel vraag naar”, beaamt Luc Rutten van wijnimporteur ‘t Bakske in Tessenderlo. Maar volgens kenners is de blauwe wijn geen blijver. “Een eendagsvlieg, de smaak stelt niets voor”, zegt wijnbouwer Peter Colemont die de wijn voor u proefde. [naar artikel]
Waarom smaakt die witte bordeauxwijn net anders dan die witte bourgogne? Om tal van redenen. De regio, de bodem, het klimaat, het vinificatieproces, de ervaring van de wijnbouwer, enz. Maar één van de belangrijkste factoren is ongetwijfeld de druif. En dat ruik je en proef je. En net dat maakt wijn zo boeiend en zo divers. Daarom deze week: vier populaire witte variëteiten. Niet de meest aangeplante ter wereld maar wél vier druiven waar elke wijnliefhebber geregeld mee geconfronteerd wordt. Waar maken ze het mooie weer en wat zijn hun kenmerken? [naar artikel]
Dankzij de warme zomermaanden stevenen Belgische wijnbouwers af op hun beste oogst in jaren. 'Zo'n wijn hebben ze zelfs niet in de Bordeaux.' [naar artikel]
12:00 De videoreeks ‘Klare Wijn, misverstanden opgehelderd’ helpt je de complexe wijnwereld te doorgronden. In deze aflevering vertellen we je of dure wijn ook de beste is. [naar artikel]
Hij heeft er even op moeten wachten, maar nu heeft ook de kleine Oliver Somers (10), net als alle andere kleinkinderen van Guy Somers, een wijn die zijn naam draagt. En het is een bijzondere botteling geworden. “Oliver is onze eerste mousserende wijn. Ik durf te zeggen dat hij smaakt als champagne, alleen mogen we hem zo niet noemen”, aldus de trotse ondernemer en wijnbouwer Guy Somers van Vigna. [naar artikel]
Hoe slaag je er als Belgische wijnmaker in om je wijn op de kaart te krijgen van een toprestaurant in Spanje? Patrick Nijs uit het Antwerpse Wilrijk weet hoe, want zijn rode wijn wordt straks geserveerd in El Celler de Can Roca, al een paar keer verkozen tot beste restaurant ter wereld. “Ik had mijn twijfels, maar de sommelier vond mijn wijn fantástico.” [naar artikel]
Een man uit het Waalse Gembloers bij Namen ligt in coma na het drinken van een witte Italiaanse wijn. De man kocht de wijn in de Fin Shop, de shop van de FOD Financiën. Uit een eerste analyse blijkt dat er amfetamines in de wijn zaten. Het parket van Namen voert een onderzoek. [naar artikel]
Faut le faire: in 2018 je eerste druiven oogsten, in de zomer van 2019 je eerste champagne lanceren en enkele maanden later al gekroond worden tot ‘wijnbouwer van het jaar’ in Frankrijk. Maxime Ullens de Schooten (34), telg van de gelijknamige Antwerpse adellijke familie, verhuisde naar het mekka van de champagne en barst van de ambitie. [naar artikel]
De wijn uit Wallonië zal dit jaar alle records kloppen op het vlak van hoeveelheid en kwaliteit, met dank aan het uitstekende zomerweer. Dat heeft... [naar artikel]
Ook het parcours van de Waalse klassiekers ondergaat hier en daar een kleine ingreep. In de Waalse Pijl moeten de renners voor het eerst La Redoute bedwingen. [naar artikel]
07:00 Van elke tien flessen wijn die in België over de toonbank gaan komen er acht uit een supermarkt. Hoe kopen de supermarkten hun wijn in? En wat mag u van het aanbod verwachten? [naar artikel]
Een man uit het Waalse Gembloers ligt in een coma na het drinken van Italiaanse wijn. Die had hij gekocht in de Finshop, waar de overheid in beslag genomen goederen verkoopt. Een eerste analyse wijst erop dat er amfetamines in de wijn zaten. Het parket van Namen voert een onderzoek. [naar artikel]
De beste Portugese wijn is gemaakt door een Belg. William Wouters, vijftien jaar geleden uitgeweken naar het land van zijn vrouw, heeft met zijn wijn Nossa 96 op 100 gekregen in de toonaangevende wijngids van Robert Parker. Dat is een unicum. [naar artikel]
De beste Portugese wijn is gemaakt door een Antwerpenaar. William Wouters, vijf jaar geleden uitgeweken naar het land van zijn vrouw, heeft met zijn wijn Nossa 96 op 100 gekregen in de toonaangevende wijngids van Robert Parker. Dat is een unicum. [naar artikel]
De vereniging van de Belgische professionele wijnbouwers lanceert een nieuw label "100% Belgische Wijn". Dat label garandeert dat de wijn niet [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.