Alle Vlaamse Krantenkoppen. Elke minuut geupdate. Vers van de pers.
Het Nieuwsblad

Als je door corona al maanden zonder geur of smaak zit: “Ik mijd mijn lievelingsgerechten, het is te confronterend”

16/12/2020 - 15:49
"Een vaak gehoorde klacht van coronapatiënten: het verlies van reuk en smaak. Sommigen ervaren het al negen maanden lang, sinds ze besmet raakten bij de eerste golf. Over hun herstel durven de artsen zich niet uit te spreken."

Gerelateerde krantenkoppen:

1. “Je beseft pas hoe belangrijk je geur en smaak zijn, als je ze kwijt bent”: reukverlies na corona kan tot jaar na besmetting duren (01/12/2020 - Het Laatste Nieuws)

Twee derde van de coronapatiënten krijgt te maken met reukverlies, waardoor ze ook minder proeven. Bij sommigen lost het probleem zich na een paar dagen vanzelf op, anderen hebben er maanden na hun besmetting nog steeds last van. “Mijn koffie smaakte naar lauw water en mijn havermout was net karton”, zegt Lotte (25), die na acht maanden nog steeds niet ruikt en proeft zoals voor haar Covid-besmetting. Hoe komt dat corona onze geur en smaak beïnvloedt? Waarom wordt de ene er wel door getroffen wordt en de andere niet? En vooral: hoe raak je ervan af? Neus-, keel- en oorarts Bob Lerut legt uit. [naar artikel]


2. Leen (37) is ‘supertaster’ en daardoor extra bang om corona te krijgen: “Het verliezen van smaak en geur zou voor mij het einde van mijn job betekenen” (20/03/2021 - Het Nieuwsblad)

Ongeveer één op de vier mensen smaakt, proeft en ruikt beter dan de rest. De zogenaamde ‘supertasters’. Sommigen van hen zijn er zelfs danig straf in, dat ze er hun werk van maakten. De schrik om corona te krijgen, zit er bij hen goed in. “Het verliezen van smaak en geur zou voor mij het einde van mijn job betekenen.” [naar artikel]


3. Lotte (25) heeft door corona al 8 maanden last van geur- en smaakverlies: “Ik kon echt nérgens van genieten, het was eten om te eten.” Expert legt uit hoe dat komt en hoe je er sneller van verlost raakt (01/12/2020 - Het Laatste Nieuws)

Twee derde van de coronapatiënten krijgt te maken met reukverlies, waardoor ze ook minder proeven. Bij sommigen lost het probleem zich na een paar dagen vanzelf op, anderen hebben er maanden na hun besmetting nog steeds last van. “Mijn koffie smaakte naar lauw water en mijn havermout was net karton”, zegt Lotte (25), die na acht maanden nog steeds niet ruikt en proeft zoals voor haar Covid-besmetting. Hoe komt dat corona onze geur en smaak beïnvloedt? Waarom wordt de ene wel door dit gezondheidsprobleem getroffen en de andere niet? En vooral: hoe raak je ervan af ? Neus-, keel- en oorarts Bob Lerut legt uit. [naar artikel]


4. Sofie (54) is neus-, keel- en oorarts, maar verloor haar reuk en smaak door corona: “De geur van gras mis ik nog het meest” (20/03/2021 - Het Nieuwsblad)

“Op 12 maart 2020 kreeg ik corona, vandaag ben ik nog steeds op zoek naar de verloren puzzelstukjes van mijn reuk en smaak.” Als de dokter zelf patiënt wordt. Professor Sofie Claeys (54), kliniekhoofd neus, keel en oor aan het UZ Gent, probeert met reuktraining terug te vinden wat corona haar afnam. Zes op de tien patiënten verliezen hun reuk- of smaakzin door het virus. Tien procent van hen voor lange duur of misschien zelfs altijd. En na een jaar zoekt de wetenschap nog steeds een antwoord op die ene vraag: waarom? [naar artikel]


5. Virtual reality nu ook met smaak en geur (05/10/2016 - Het Laatste Nieuws)

Je de volledige virtuele ervaring geven, niet enkel met zicht, maar ook met geur en smaak. Dat is wat martonderzoeksbureau Haystack nu doet. Ze [naar artikel]


6. Smaak en geur kwijt door corona? Geen paniek: door sterrenchef Marcelo Ballardin kan ook jij genieten van een feestmaaltijd (18/12/2020 - VRT NWS)

Sterrenchef Marcelo Ballardin van restaurant OAK in Gent wou in deze coronacrisis zijn steentje bijdragen. Daarom ontwikkelde hij een speciaal feestmenu waardoor ook mensen die na een coronabesmetting lijden aan smaak-en reuksverlies kunnen genieten van de eindejaarsdagen. [naar artikel]


7. Raf Van Brussel kreeg live op de radio plots geur en smaak terug na corona: “Ik dacht: is dit nu echt?” (17/12/2020 - Het Laatste Nieuws)

Een opmerkelijk moment in de JOE-studio deze week. Presentator Raf Van Brussel (49) wist niet wat hem overkwam toen chef Seppe Nobels, bekend van zijn restaurant Graanmarkt 13, er te gast was om een speciale kroket voor te stellen die hij heeft ontwikkeld voor de actie ‘Kroketten voor iedereen’. Voor het eerst sinds lang kon Raf Van Brussel plots weer geur en smaak ervaren, en die liet hem duidelijk niet onberoerd. [naar artikel]


8. De geur van dood en verderf, 24 uur per dag: Sofie beleeft een nachtmerrie van walging sinds ze met corona is besmet (25/10/2021 - VRT NWS)

Een wereld die riekt naar dood en verderf: daarin bevindt Sofie zich sinds ze bij het begin van de pandemie met het coronavirus besmet geraakte. Eerst verloor ze alle zin voor geur en smaak, daarna begon ze aanhoudend onbestaande of vervormde geuren te ruiken die walging en weerzin opwekken. In "De wereld van Sofie" op Radio 1 getuigt ze over de nachtmerrie die ze al twintig maanden beleeft. [naar artikel]


9. Sofie (54) is neus-, keel- en oorarts, maar verloor haar reuk en smaak door corona (21/03/2021 - Het Belang van Limburg)

“Op 12 maart 2020 kreeg ik corona, vandaag ben ik nog steeds op zoek naar de verloren puzzelstukjes van mijn reuk en smaak.” Als de dokter zelf patiënt wordt. Professor Sofie Claeys (54) probeert met reuktraining terug te vinden wat corona haar afnam. Zes op de tien patiënten verliezen hun reuk- of smaakzin door het virus. Tien procent van hen voor lange duur of misschien zelfs altijd. En na een jaar zoekt de wetenschap nog steeds een antwoord op die ene vraag: waarom? [naar artikel]


10. Raf Van Brussel krijgt na coronabesmetting plots smaak en geur terug tijdens radioshow (18/12/2020 - Het Belang van Limburg)

Raf Van Brussel (49) is zijn smaak en geur weken geleden verloren nadat hij besmet was geraakt met het coronavirus. Tijdens zijn radioprogramma op Joe met Rani De Coninck kwamen zijn zintuigen plots terug, toch wel een emotioneel moment. [naar artikel]


11. ‘Abrikozen met knoflook waren hét recept’: keukentrucs helpen covidpatiënten die geur en smaak verloren (17/12/2020 - De Morgen)

Steeds grotere aantallen mensen worden door SARS-CoV-2 van hun geur- en smaakzin beroofd. ‘Je raakt een essentiële band met de werkelijkheid kwijt’, getuigen patiënten. ‘Smaaksturing’ helpt om de tristesse van ‘eten dat naar plamuursel smaakt’ te verlichten. [naar artikel]


12. Niks meer proefen of ruiken? "Het is alsof je onder een stolp leeft, je mist een connectie met de buitenwereld" (17/11/2020 - VRT NWS)

Een van de symptomen van het coronavirus is het verlies van geur en smaak. Bij de meeste mensen komt dat terug na een aantal dagen, maar 10 procent van de covidpatiënten hebben hun geur- en smaakzin nog altijd niet terug, zelfs niet na maanden. Wat betekent het als je niks meer proeft en ruikt? [naar artikel]


13. Naast verlies van geur en smaak: sommige coronapatiënten melden dat alles “walgelijk” ruikt, zoals vis en rotte eieren (27/12/2020 - Het Laatste Nieuws)

Aan de lijst met aanhoudende symptomen bij coronapatiënten zou naast het verlies van geur en smaak ook een sterk verstoorde reukzin toegevoegd kunnen worden. Dat zegt de Britse professor en neus-, keel- en oorarts Nirmal Kumar, die al van patiënten hoorde dat alles nu naar vis of rotte eieren ruikt. Vooral jongeren en mensen in de zorg zouden er last van hebben. [naar artikel]


14. "Vrouwen ervaren vaker dan mannen geur- en smaakverlies na coronabesmetting" (17/11/2020 - Het Laatste Nieuws)

Tien procent van alle Covid-19-zieken ervaren een half jaar na hun besmetting nog steeds aanhoudend geur- en smaakverlies. Een remedie hiertegen is er niet, artsen proberen met geurtraining getroffenen toch enige houvast te bieden. De vermindering van geur en smaak treft vaker vrouwen dan mannen. [naar artikel]


15. ‘Je eet alleen nog om te overleven. Alle plezier is weg’: patiënten over geur- en smaakverlies door corona (17/12/2020 - De Morgen)

Steeds grotere aantallen mensen worden door SARS-CoV-2 van hun geur- en smaakzin beroofd. ‘Je raakt een essentiële band met de werkelijkheid kwijt’, getuigen patiënten. ‘Smaaksturing’ helpt om de tristesse van ‘eten dat naar plamuursel smaakt’ te verlichten. [naar artikel]


16. “Abrikozen met knoflook bleek hét recept”: deze keukentrucs helpen Covid-patiënten die geur en smaak verloren (17/12/2020 - Het Laatste Nieuws)

Steeds meer mensen worden door Covid-19 van hun geur- en smaakzin beroofd. "Je raakt een essentiële band met de werkelijkheid kwijt", getuigen patiënten. 'Smaaksturing' helpt om de ellende van "eten dat naar plamuursel smaakt" te verlichten. [naar artikel]


17. Sterrenchef Marcelo Ballardin ontwikkelt kerstrecept voor coronapatiënten die smaak verloren (video) (23/12/2020 - Metro)

Een kerstdiner voor zij die hun smaak hebben verloren door COVID-19? De Gentse sterrenchef Marcelo Ballardin ontwikkelde samen met een Nederlandse ervaringsdeskundige in geur- en smaakverlies een eindejaarsrecept voor personen die het coronavirus opliepen. Het feestelijk gerecht focust op ingrediënten en texturen die je toch nog enig culinair genot kunnen schenken als je je geur […] Het bericht Sterrenchef Marcelo Ballardin ontwikkelt kerstrecept voor coronapatiënten die smaak verloren (video) verscheen eerst op Metro. [naar artikel]


18. Spierpijn, smaak- en geurverlies: ook deze symptomen kunnen wijzen op corona (04/05/2020 - Het Nieuwsblad)

Plotse geur- of smaakverlies is typisch voor milde vormen van COVID-19. Dat blijkt uit een studie van onderzoekers van de Universiteit van Bergen (UMONS). Deze informatie zou kunnen dienen als eenvoudig screeningsmiddel tijdens de exit, zeggen de wetenschappers. [naar artikel]


19. 9 maanden cel voor zaakvoerder recyclagebedrijf zonder vergunning (03/02/2021 - Het Belang van Limburg)

Een man (58) uit Herk-de-Stad is in Hasselt veroordeeld tot 9 maanden cel voor de uitbouw van zijn recyclagebedrijf zonder over de nodige vergunningen te beschikken. Op zijn terrein in eerst Heusden-Zolder en later Houthalen krioelde het van de maden en vliegen. Ook hing er een walgelijke geur. [naar artikel]


20. Geur- en smaakhinder bij Antwerps drinkwater “weldra voorbij” (04/01/2019 - Het Nieuwsblad)

De Antwerpse drinkwatermaatschappij Water-link heeft naar eigen zeggen een oplossing gevonden voor de veranderingen in geur, kleur en smaak van het drinkwater in Antwerpen en omgeving die donderdag opdoken. Door aanpassingen aan het zuiveringsproces zouden er geen reststoffen van algen meer in het water terechtkomen. Het kan wel nog tot zondag duren voor de hinder overal achter de rug is. Het water was en is wel gewoon drinkbaar, benadrukt Water-link. [naar artikel]


21. Kourtney Kardashian lanceert snoepjes om smaak van vagina te veranderen, gynaecologen waarschuwen (10/02/2023 - Het Laatste Nieuws)

Sterren en beroemdheden zijn duidelijk gefascineerd door hun geslachtsdelen. Eerst was het Gwyneth Paltrow die een kaars lanceerde die naar haar vagina ruikt, nu is het Kourtney Kardashian die snoepjes lanceert die de smaak en geur van de vagina zou verbeteren. Specialisten willen nu al waarschuwen voor de gummies. [naar artikel]


22. Grondverzakking op Boomsesteenweg bij Ikea: “Veel hinder, mijd de omgeving” (12/01/2019 - Het Nieuwsblad)

Op de Boomsesteenweg ter hoogte van Ikea Wilrijk is er zware verkeershinder door een grondverzakking. Dat meldt de politie. “Stel uw vertrek uit, mijd de omgeving.” [naar artikel]


23. Het kookboek voor drukke dagen dat eenvoud niet schuwt, maar wel voor lekkere gerechten zorgt (05/02/2022 - Het Belang van Limburg)

Toen corona mij zonder smaak en zonder fut in de zetel hield, was daar gelukkig Netflix en Nadiya Hussain die met al haar vrolijkheid mijn smaakpapillen op hun bestaan probeerde te wijzen. De jackfruitcurry met tien tenen knoflook, de hartige wentelteefjes: nog voor ik dit boek in handen had, had ik er al uit gekookt. Had ik me ook al vergist en in de curry een eetlepel cayennepeper gedaan en geen theelepel kaneel, maar dat proefde ik niet. En mijn man, die spuwde het uit. Ik heb dus iets goed te maken, maar met mijn herwonnen mogelijkheid tot voorproeven en het juiste recept netjes op papier, kan maar weinig misgaan. En dat gun ik dit boek, dat prikkelt omdat het lichtjes anders naar avondeten doet kijken. [naar artikel]


24. Pendelaar Benoît: “Tast is een manier om dingen te zeggen zonder te spreken” (23/03/2018 - Metro)

Elke week grijpt Metro een pendelaar bij de kraag voor een kort gesprek. Achter elke anonieme reiziger schuilt immers een verrassende persoonlijkheid. Deze week is het de beurt aan Benoît, een 29-jarige documentalist bij de Europese Commissie.  ZICHT  Ik heb altijd lenzen gewild. Maar jammer genoeg kan dat niet. Mijn strabisme is veel te sterk. Dat neemt […] Het bericht Pendelaar Benoît: “Tast is een manier om dingen te zeggen zonder te spreken” verscheen eerst op Metro. [naar artikel]


Vers van de pers.
Alle Vlaamse Krantenkoppen.
Elke minuut geupdate.
De Krantenkoppen dagelijks in je mailbox?
Gratis dagelijks de krantenkoppen in je mailbox!

© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.

Dagelijks de populairste artikels in je mailbox?

Je kan je op elk moment uitschrijven!