Twee derde van de coronapatiënten krijgt te maken met reukverlies, waardoor ze ook minder proeven. Bij sommigen lost het probleem zich na een paar dagen vanzelf op, anderen hebben er maanden na hun besmetting nog steeds last van. “Mijn koffie smaakte naar lauw water en mijn havermout was net karton”, zegt Lotte (25), die na acht maanden nog steeds niet ruikt en proeft zoals voor haar Covid-besmetting. Hoe komt dat corona onze geur en smaak beïnvloedt? Waarom wordt de ene er wel door getroffen wordt en de andere niet? En vooral: hoe raak je ervan af? Neus-, keel- en oorarts Bob Lerut legt uit. [naar artikel]
Ongeveer één op de vier mensen smaakt, proeft en ruikt beter dan de rest. De zogenaamde ‘supertasters’. Sommigen van hen zijn er zelfs danig straf in, dat ze er hun werk van maakten. De schrik om corona te krijgen, zit er bij hen goed in. “Het verliezen van smaak en geur zou voor mij het einde van mijn job betekenen.” [naar artikel]
Twee derde van de coronapatiënten krijgt te maken met reukverlies, waardoor ze ook minder proeven. Bij sommigen lost het probleem zich na een paar dagen vanzelf op, anderen hebben er maanden na hun besmetting nog steeds last van. “Mijn koffie smaakte naar lauw water en mijn havermout was net karton”, zegt Lotte (25), die na acht maanden nog steeds niet ruikt en proeft zoals voor haar Covid-besmetting. Hoe komt dat corona onze geur en smaak beïnvloedt? Waarom wordt de ene wel door dit gezondheidsprobleem getroffen en de andere niet? En vooral: hoe raak je ervan af ? Neus-, keel- en oorarts Bob Lerut legt uit. [naar artikel]
“Op 12 maart 2020 kreeg ik corona, vandaag ben ik nog steeds op zoek naar de verloren puzzelstukjes van mijn reuk en smaak.” Als de dokter zelf patiënt wordt. Professor Sofie Claeys (54), kliniekhoofd neus, keel en oor aan het UZ Gent, probeert met reuktraining terug te vinden wat corona haar afnam. Zes op de tien patiënten verliezen hun reuk- of smaakzin door het virus. Tien procent van hen voor lange duur of misschien zelfs altijd. En na een jaar zoekt de wetenschap nog steeds een antwoord op die ene vraag: waarom? [naar artikel]
Je de volledige virtuele ervaring geven, niet enkel met zicht, maar ook met geur en smaak. Dat is wat martonderzoeksbureau Haystack nu doet. Ze [naar artikel]
Sterrenchef Marcelo Ballardin van restaurant OAK in Gent wou in deze coronacrisis zijn steentje bijdragen. Daarom ontwikkelde hij een speciaal feestmenu waardoor ook mensen die na een coronabesmetting lijden aan smaak-en reuksverlies kunnen genieten van de eindejaarsdagen. [naar artikel]
Een opmerkelijk moment in de JOE-studio deze week. Presentator Raf Van Brussel (49) wist niet wat hem overkwam toen chef Seppe Nobels, bekend van zijn restaurant Graanmarkt 13, er te gast was om een speciale kroket voor te stellen die hij heeft ontwikkeld voor de actie ‘Kroketten voor iedereen’. Voor het eerst sinds lang kon Raf Van Brussel plots weer geur en smaak ervaren, en die liet hem duidelijk niet onberoerd. [naar artikel]
Een wereld die riekt naar dood en verderf: daarin bevindt Sofie zich sinds ze bij het begin van de pandemie met het coronavirus besmet geraakte. Eerst verloor ze alle zin voor geur en smaak, daarna begon ze aanhoudend onbestaande of vervormde geuren te ruiken die walging en weerzin opwekken. In "De wereld van Sofie" op Radio 1 getuigt ze over de nachtmerrie die ze al twintig maanden beleeft. [naar artikel]
“Op 12 maart 2020 kreeg ik corona, vandaag ben ik nog steeds op zoek naar de verloren puzzelstukjes van mijn reuk en smaak.” Als de dokter zelf patiënt wordt. Professor Sofie Claeys (54) probeert met reuktraining terug te vinden wat corona haar afnam. Zes op de tien patiënten verliezen hun reuk- of smaakzin door het virus. Tien procent van hen voor lange duur of misschien zelfs altijd. En na een jaar zoekt de wetenschap nog steeds een antwoord op die ene vraag: waarom? [naar artikel]
Raf Van Brussel (49) is zijn smaak en geur weken geleden verloren nadat hij besmet was geraakt met het coronavirus. Tijdens zijn radioprogramma op Joe met Rani De Coninck kwamen zijn zintuigen plots terug, toch wel een emotioneel moment. [naar artikel]
Steeds grotere aantallen mensen worden door SARS-CoV-2 van hun geur- en smaakzin beroofd. ‘Je raakt een essentiële band met de werkelijkheid kwijt’, getuigen patiënten. ‘Smaaksturing’ helpt om de tristesse van ‘eten dat naar plamuursel smaakt’ te verlichten. [naar artikel]
Een van de symptomen van het coronavirus is het verlies van geur en smaak. Bij de meeste mensen komt dat terug na een aantal dagen, maar 10 procent van de covidpatiënten hebben hun geur- en smaakzin nog altijd niet terug, zelfs niet na maanden. Wat betekent het als je niks meer proeft en ruikt? [naar artikel]
Aan de lijst met aanhoudende symptomen bij coronapatiënten zou naast het verlies van geur en smaak ook een sterk verstoorde reukzin toegevoegd kunnen worden. Dat zegt de Britse professor en neus-, keel- en oorarts Nirmal Kumar, die al van patiënten hoorde dat alles nu naar vis of rotte eieren ruikt. Vooral jongeren en mensen in de zorg zouden er last van hebben. [naar artikel]
Tien procent van alle Covid-19-zieken ervaren een half jaar na hun besmetting nog steeds aanhoudend geur- en smaakverlies. Een remedie hiertegen is er niet, artsen proberen met geurtraining getroffenen toch enige houvast te bieden. De vermindering van geur en smaak treft vaker vrouwen dan mannen. [naar artikel]
Steeds grotere aantallen mensen worden door SARS-CoV-2 van hun geur- en smaakzin beroofd. ‘Je raakt een essentiële band met de werkelijkheid kwijt’, getuigen patiënten. ‘Smaaksturing’ helpt om de tristesse van ‘eten dat naar plamuursel smaakt’ te verlichten. [naar artikel]
Steeds meer mensen worden door Covid-19 van hun geur- en smaakzin beroofd. "Je raakt een essentiële band met de werkelijkheid kwijt", getuigen patiënten. 'Smaaksturing' helpt om de ellende van "eten dat naar plamuursel smaakt" te verlichten. [naar artikel]
Een kerstdiner voor zij die hun smaak hebben verloren door COVID-19? De Gentse sterrenchef Marcelo Ballardin ontwikkelde samen met een Nederlandse ervaringsdeskundige in geur- en smaakverlies een eindejaarsrecept voor personen die het coronavirus opliepen. Het feestelijk gerecht focust op ingrediënten en texturen die je toch nog enig culinair genot kunnen schenken als je je geur […] Het bericht Sterrenchef Marcelo Ballardin ontwikkelt kerstrecept voor coronapatiënten die smaak verloren (video) verscheen eerst op Metro. [naar artikel]
Plotse geur- of smaakverlies is typisch voor milde vormen van COVID-19. Dat blijkt uit een studie van onderzoekers van de Universiteit van Bergen (UMONS). Deze informatie zou kunnen dienen als eenvoudig screeningsmiddel tijdens de exit, zeggen de wetenschappers. [naar artikel]
Een man (58) uit Herk-de-Stad is in Hasselt veroordeeld tot 9 maanden cel voor de uitbouw van zijn recyclagebedrijf zonder over de nodige vergunningen te beschikken. Op zijn terrein in eerst Heusden-Zolder en later Houthalen krioelde het van de maden en vliegen. Ook hing er een walgelijke geur. [naar artikel]
De Antwerpse drinkwatermaatschappij Water-link heeft naar eigen zeggen een oplossing gevonden voor de veranderingen in geur, kleur en smaak van het drinkwater in Antwerpen en omgeving die donderdag opdoken. Door aanpassingen aan het zuiveringsproces zouden er geen reststoffen van algen meer in het water terechtkomen. Het kan wel nog tot zondag duren voor de hinder overal achter de rug is. Het water was en is wel gewoon drinkbaar, benadrukt Water-link. [naar artikel]
Sterren en beroemdheden zijn duidelijk gefascineerd door hun geslachtsdelen. Eerst was het Gwyneth Paltrow die een kaars lanceerde die naar haar vagina ruikt, nu is het Kourtney Kardashian die snoepjes lanceert die de smaak en geur van de vagina zou verbeteren. Specialisten willen nu al waarschuwen voor de gummies. [naar artikel]
Op de Boomsesteenweg ter hoogte van Ikea Wilrijk is er zware verkeershinder door een grondverzakking. Dat meldt de politie. “Stel uw vertrek uit, mijd de omgeving.” [naar artikel]
Toen corona mij zonder smaak en zonder fut in de zetel hield, was daar gelukkig Netflix en Nadiya Hussain die met al haar vrolijkheid mijn smaakpapillen op hun bestaan probeerde te wijzen. De jackfruitcurry met tien tenen knoflook, de hartige wentelteefjes: nog voor ik dit boek in handen had, had ik er al uit gekookt. Had ik me ook al vergist en in de curry een eetlepel cayennepeper gedaan en geen theelepel kaneel, maar dat proefde ik niet. En mijn man, die spuwde het uit. Ik heb dus iets goed te maken, maar met mijn herwonnen mogelijkheid tot voorproeven en het juiste recept netjes op papier, kan maar weinig misgaan. En dat gun ik dit boek, dat prikkelt omdat het lichtjes anders naar avondeten doet kijken. [naar artikel]
Elke week grijpt Metro een pendelaar bij de kraag voor een kort gesprek. Achter elke anonieme reiziger schuilt immers een verrassende persoonlijkheid. Deze week is het de beurt aan Benoît, een 29-jarige documentalist bij de Europese Commissie. ZICHT Ik heb altijd lenzen gewild. Maar jammer genoeg kan dat niet. Mijn strabisme is veel te sterk. Dat neemt […] Het bericht Pendelaar Benoît: “Tast is een manier om dingen te zeggen zonder te spreken” verscheen eerst op Metro. [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.