De Belgische Noordzee ondervindt een “voortschrijdende beïnvloeding door de mens, met voorop de effecten van klimaatverandering”. Dat blijkt uit het burgerwetenschapsproject SeaWatch-B van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ). Koudwatersoorten, zoals grijze garnalen, nemen in aantal af, terwijl warmwaterfauna, zoals de giftige kleine pieterman, de kleine hermietkreeft en bepaalde exoten juist talrijker worden. Het […] Het bericht Minder garnalen en meer exoten in Noordzee verscheen eerst op Metro. [naar artikel]
De Belgische Noordzee ondervindt een ‘voortschrijdende beïnvloeding door de mens, met voorop de effecten van klimaatverandering’. Dat blijkt uit onderzoek van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ). Koudwatersoorten, zoals grijze garnalen, nemen in aantal af, terwijl warmwaterfauna, zoals de giftige kleine pieterman, de kleine hermietkreeft en bepaalde exoten juist talrijker worden. [naar artikel]
De Noordzee zit nog steeds vol grijze garnaal, maar door het warmere water neemt het aantal af. Er zitten nu vijf keer minder garnalen in de branding en vijf keer meer – giftige – pietermannen. Dat blijkt uit het eerste rapport Hoe is de Noordzee eraan toe? [naar artikel]
Grijze garnalen staan erom bekend de lekkerste te zijn. Voor wie snel een tomaat-garnaal of garnaalcocktail wil maken, zijn de gepelde garnalen uit de supermarkt natuurlijk de snelste en makkelijkste oplossing. Verse, ongepelde garnalen vragen meer werk en bovendien je kan ze hoogstens twee dagen bewaren. Hoe komt het dan dat garnalen uit de supermarkt langer goed blijven? Voedingsmicrobioloog Geertrui Vlaemynck legt het uit. [naar artikel]
Chef Stijn Rotthier van brasserie Fortuin uit Kontich werkt normaal heel graag met grijze noordzeegarnalen, maar door de huidige schaarste besliste hij de lekkernij van de kaart te halen en te vervangen door gerechten met wijting. Daarmee slaat hij twee vliegen in één klap. [naar artikel]
Er zijn dit jaar beduidend minder grijze garnalen opgevist uit de Noordzee. Dat becijferde het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 2018 was met 24 miljoen kilogram een recordjaar, dit jaar gaat het om zo’n 12 miljoen kilogram. [naar artikel]
De vis in de Noordzee en naburige wateren doet het niet bijster goed. Dat ligt aan te gulzige visserij, klagen milieugroepen. Maar ook opwarmend zeewater door de klimaatverandering laat zich voelen. [naar artikel]
De vis in de Noordzee en naburige wateren doet het niet bijster goed. Dat ligt aan te gulzige visserij, klagen milieugroepen. Maar dat is niet de enige oorzaak. “Die duizenden hobbyvissers die zeebaars vangen, hebben ook een aanzienlijke impact.” [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.