Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

18 September 2020
08:46 uur

23.000 slachtoffers van mensenhandel in ons land

De Standaard

22/11/2019 - 13:51

In 2018 23.000 slachtoffers waren van mensenhandel in België. Dat staat in het jaarrapport van het federaal migratiecentrum Myria. Het vraagt de toekomstige federale regering de strijd tegen mensenhandel opnieuw op de voorgrond te plaatsen.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE STANDAARD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. 1 op 2 slachtoffers van mensenhandel is een man: “Of wie denk je dat zo goedkoop je auto wast?" (04/10/2019 - Het Nieuwsblad)
  Het schrijnende verhaal van F., de man van 63 die in het Antwerpse als huisslaaf in weer en wind buiten moest slapen, laat niemand onberoerd. Toch greep in die drie jaar niemand in. Vzw Payoke, dat hem opvangt en specifiek werkt met slachtoffers van mensenhandel, pleit voor meer burgerzin. “Als een veel te jonge vrouw langs de weg staat te tippelen, slaan we in het beste geval nog alarm. Maar vergeet niet: één op de twee slachtoffers van mensenhandel in ons land is een man.”
  [naar artikel]
 2. Federaal migratiecentrum Myria wil meer "ogen en oren" om slachtoffers van mensenhandel op te sporen (22/11/2019 - VRT NWS)
  Het federaal migratiecentrum Myria wil meer “ogen en oren” op het terrein om slachtoffers van mensenhandel op te sporen. Myria houdt dit pleidooi naar aanleiding van de publicatie van zijn jongste jaarrapport over mensenhandel en mensensmokkel. Daaruit blijkt dat er vorig jaar in ons land opnieuw meer gevallen van mensenhandel werden opgetekend.
  [naar artikel]
 3. "Getuigenissen slachtoffers mensenhandel zijn belangrijk in onderzoek", zegt vzw PAG-ASA (30/07/2018 - VRT NWS)
  Er is in België vooruitgang geboekt in de strijd tegen mensenhandel. Er zijn veel inspanningen geleverd en de resultaten zijn zichtbaar. Dat zegt Sarah De Hovre, directeur van vzw PAG-ASA, een van de drie erkende centra voor slachtoffers van mensenhandel, naast Sürya en Payoke. Naar aanleiding van de werelddag tegen mensenhandel maandag publiceert de organisatie haar jaarverslag 2017.
  [naar artikel]
 4. Slachtoffers van mensenhandel mogen tijdelijk blijven (27/09/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Slachtoffers van mensenhandel krijgen binnenkort een tijdelijk verblijfsrecht van 45 dagen. Dat moet goodwill creëren om via hun medewerking de
  [naar artikel]
 5. Opvangcentrum: België boekt vooruitgang in strijd tegen mensenhandel (30/07/2018 - Knack)
  Nieuwe inspanningen in de strijd tegen mensenhandel werpen hun vruchten af. Dat zegt Sarah De Hovre, directeur van vzw PAG-ASA, een van de drie erkende centra voor slachtoffers van mensenhandel. Naar aanleiding van de werelddag tegen mensenhandel publiceert de organisatie maandag haar jaarverslag 2017.
  [naar artikel]
 6. Tijdelijk verblijf voor slachtoffers mensenhandel (27/09/2016 - Het Belang van Limburg)
  Slachtoffers van mensenhandel krijgen binnenkort een tijdelijk verblijfsrecht van 45 dagen. Dat moet goodwill creëren om via hun medewerking de mensenhandelaars te vatten, schrijft De Tijd.
  [naar artikel]
 7. Tijdelijk verblijf voor slachtoffers mensenhandel (27/09/2016 - De Standaard)
  Slachtoffers van mensenhandel krijgen binnenkort een tijdelijk verblijfsrecht van 45 dagen. Dat moet goodwill creëren om via hun medewerking de mensenhandelaars te vatten, schrijft De Tijd.
  [naar artikel]
 8. Tijdelijk verblijf voor slachtoffers mensenhandel (27/09/2016 - Gazet van Antwerpen)
  Slachtoffers van mensenhandel krijgen binnenkort een tijdelijk verblijfsrecht van 45 dagen. Dat moet goodwill creëren om via hun medewerking de mensenhandelaars te vatten, schrijft De Tijd.
  [naar artikel]
 9. Tijdelijk verblijf voor slachtoffers mensenhandel (27/09/2016 - Het Belang van Limburg)
  Slachtoffers van mensenhandel krijgen binnenkort een tijdelijk verblijfsrecht van 45 dagen. Dat moet goodwill creëren om via hun medewerking de mensenhandelaars te vatten, schrijft De Tijd.
  [naar artikel]
 10. Benelux-landen gaan nauwer samenwerken in strijd tegen mensenhandel (10/12/2019 - Metro)
  België, Nederland en Luxemburg gaan nauwer samenwerken in de strijd tegen mensenhandel en voor een betere bescherming van slachtoffers van mensenhandel. Dat hebben de drie landen vandaag afgesproken in Luxemburg. Op de Internationale Dag van de Mensenrechten hebben de drie landen een intentieverklaring ondertekend die moet leiden tot een betere samenwerking in de strijd tegen mensenhandel. Zo is het onder meer de bedoeling een aantal lacunes in de slachtofferbescherming weg te werken. Het gaat dan bijvoorbeeld om de bescherming van slachtoffers uit derde landen die zijn uitgebuit op een ander grondgebied dan dat van het land waar zij hulp en bijstand zoeken. “Met de ondertekening van deze intentieverklaring geven de drie Benelux-landen een voorbeeld van hoe staten slachtoffers van mensenhandel kunnen ondersteunen”, luidt het in een persbericht. Naast een betere slachtofferbescherming hebben de landen ook afspraken gemaakt voor een betere uitwisseling van goede praktijken. bron: Belga Het bericht Benelux-landen gaan nauwer samenwerken in strijd tegen mensenhandel verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 11. ‘Meer middelen nodig voor strijd tegen mensenhandel’ (22/11/2019 - Apache)
  Federaal Migratiecentrum Myria vraagt meer aandacht en middelen voor de strijd tegen mensenhandel. Slachtoffers van mensenhandel moeten bovendien beter begeleid worden. Het gebrek aan middelen zorgt er nu soms voor dat slachtoffers in de kou blijven staan. Federaal Migratiecentrum Myria vraagt in een nieuw rapport over mensenhandel en mensensmokkel aan de federale regering om voldoende
  [naar artikel]
 12. De strijd tegen tienerpooiers: 'Als we in jeugdinstellingen gaan praten, zie je soms verzorgers huilen' (16/02/2019 - Knack)
  Minderjarige slachtoffers van tienerpooiers beantwoorden aan alle karakteristieken van slachtoffers van mensenhandel, maar kregen die erkenning pas in september 2018. Hoe komt dit? En hoe staat het verder met de strijd tegen tienerpooiers en de opvang van slachtoffers in ons land?
  [naar artikel]
 13. Vijfhonderd slachtoffers van mensenhandel gered in West-Afrika (23/11/2017 - VRT NWS)
  Bij een grote politieactie in verschillende landen in West-Afrika zijn meer dan vijfhonderd slachtoffers van mensenhandel gered. In de helft van de gevallen gaat het om minderjarigen. Veertig mensenhandelaars werden opgepakt, meldt Interpol. De operatie Epervier vond gelijktijdig plaats in Tsjaad, Mali, Mauritanië, Niger en Senegal, van 6 tot 10 november.  
  [naar artikel]
 14. Vierentwintigtal Vietnamese families op zoek naar vermiste kinderen (28/10/2019 - Metro)
  Zeker 24 Vietnamese families zijn bang dat hun kinderen onder de 39 slachtoffers zijn die aangetroffen werden in een koelcontainer in het Britse graafschap Essex. Dat melden de Vietnamese publieke media. De lokale krant VnExpress meldt dat 24 families op zoek zijn naar hun kinderen. Tien zijn vermist in Ha Tinh en veertien in Nghe An, twee centrale provincies van het land in het zuidoosten van Azië. Eerder werd gemeld dat de slachtoffers Chinezen zouden zijn. Nghe An is een van de armste regio’s van het land en een draaischijf van mensenhandel. Zaterdag kondigde premier Nguyen Xuan Phuc een onderzoek aan naar mensenhandel. Ieder jaar zijn honderden Vietnamezen het slachtoffer van mensenhandel naar het Verenigd Koninkrijk, zegt Ecpat, een ngo die zich inzet tegen de seksuele uitbuiting van kinderen. bron: Belga Het bericht Vierentwintigtal Vietnamese families op zoek naar vermiste kinderen verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 15. Jeugdhulporganisatie mag aparte opvang uitbouwen voor slachtoffers van mensenhandel (27/12/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De jeugdhulporganisatie Minor Ndako mag aparte opvang uitbouwen voor jonge slachtoffers van mensenhandel. Ze hoeven dan ter bescherming niet meer...
  [naar artikel]
 16. Vandeurzen bereid centrum voor minderjarige slachtoffers van mensenhandel te onderzoeken (28/03/2018 - Metro)
  Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) wil de mogelijkheid van een apart centrum voor de opvang van minderjarige slachtoffers van mensenhandel onderzoeken. “Ik ben graag bereid het gesprek daarover aan te gaan met initiatiefnemers”, antwoordde de minister vandaag in het Vlaams Parlement op een vraag van N-VA-parlementslid Lorin Parys. In Wallonië bestaat er al een opvangtehuis (Esperanto) voor jonge slachtoffers van mensenhandel en uitbuiting. Vlaams parlementslid Lorin Parys (N-VA) dringt er bij Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen op aan om ook zo’n initiatief in Vlaanderen te ontwikkelen. Minister Vandeurzen is op de hoogte van de bestaande interesse (van vzw De Wissel) om ook in Vlaanderen zo’n opvangtehuis op te richten en vindt de piste zeker “de moeite van het onderzoeken waard”. Er is ook al een overleg met Child Focus en De Wissel vastgelegd. De CD&V-minister wijst er ook op dat er intussen twee overeenkomsten zijn afgesloten voor de opvang van minderjarige slachtoffers van tienerpooiers. bron: Belga Het bericht Vandeurzen bereid centrum voor minderjarige slachtoffers van mensenhandel te onderzoeken verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 17. Vandeurzen bereid centrum voor minderjarige slachtoffers van mensenhandel te onderzoeken (28/03/2018 - Metro)
  Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) wil de mogelijkheid van een apart centrum voor de opvang van minderjarige slachtoffers van mensenhandel onderzoeken. “Ik ben graag bereid het gesprek daarover aan te gaan met initiatiefnemers”, antwoordde de minister vandaag in het Vlaams Parlement op een vraag van N-VA-parlementslid Lorin Parys. In Wallonië bestaat er al een opvangtehuis (Esperanto) voor jonge slachtoffers van mensenhandel en uitbuiting. Vlaams parlementslid Lorin Parys (N-VA) dringt er bij Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen op aan om ook zo’n initiatief in Vlaanderen te ontwikkelen. Minister Vandeurzen is op de hoogte van de bestaande interesse (van vzw De Wissel) om ook in Vlaanderen zo’n opvangtehuis op te richten en vindt de piste zeker “de moeite van het onderzoeken waard”. Er is ook al een overleg met Child Focus en De Wissel vastgelegd. De CD&V-minister wijst er ook op dat er intussen twee overeenkomsten zijn afgesloten voor de opvang van minderjarige slachtoffers van tienerpooiers. bron: Belga Het bericht Vandeurzen bereid centrum voor minderjarige slachtoffers van mensenhandel te onderzoeken verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 18. Bedelaars: slachtoffers of overlastbezorgers? (13/10/2016 - De Standaard)
  “Vooral vrouwen worden gerekruteerd in hun herkomstland met de belofte van een job en een beter leven in België en zodra ze aankomen, verzeilen ze in een situatie van afhankelijkheid of worden ze slachtoffer van mensenhandel via bedelarij”, schrijft het federaal migratiecentrum Myria in haar jaarverslag over mensenhandel en mensensmokkel.
  [naar artikel]
 19. Bedelaars: slachtoffers of overlastbezorgers? (13/10/2016 - Het Nieuwsblad)
  “Vooral vrouwen worden gerekruteerd in hun herkomstland met de belofte van een job en een beter leven in België en zodra ze aankomen, verzeilen ze in een situatie van afhankelijkheid of worden ze slachtoffer van mensenhandel via bedelarij”, schrijft het federaal migratiecentrum Myria in haar jaarverslag over mensenhandel en mensensmokkel.
  [naar artikel]
 20. Erkenning Payoke in Schipperskwartier verlengd, maar personeel verzuipt in het werk (11/07/2018 - Gazet van Antwerpen)
  De erkenning van Payoke, het opvangcentrum voor slachtoffers van mensenhandel en mensensmokkel, is verlengd met vijf jaar. Het centrum mag dan wel een cruciale rol spelen in de strijd tegen mensenhandel, het is er krabben om middelen en de werkdruk neemt alsmaar toe.
  [naar artikel]
 21. Helft zaken rond mensenhandel heeft link met prostitutie (12/04/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De afgelopen vijf jaar verschenen in ons land iets meer dan 3.000 mensen voor de correctionele rechtbank voor mensenhandel. In bijna de helft van
  [naar artikel]
 22. "Hervorming Sociale Inspectie mag strijd tegen mensenhandel niet afremmen" (29/11/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Het Federale Migratiecentrum Myria en drie centra voor slachtoffers van mensenhandel hopen dat de hervorming van de Sociale Inspectie de strijd
  [naar artikel]
 23. “Nieuwe regering moet strijd tegen mensenhandel opnieuw op de voorgrond plaatsen” (22/11/2019 - Metro)
  De toekomstige federale regering moet de strijd tegen mensenhandel opnieuw op de voorgrond plaatsen. Dat zeggen het federaal migratiecentrum Myria, het RSZ en de vereniging PAG-ASA tijdens een persconferentie naar aanleiding van de voorstelling van het jaarverslag van Myria. Er zijn meer middelen nodig om slachtoffers op te sporen, diepgravend onderzoek te kunnen voeren naar de daders en om de slachtoffers goed te begeleiden, klinkt het. “De strijd tegen mensenhandel is nooit weggeweest van de politieke agenda, maar we zien wel dat hij de laatste jaren minder wordt geprioriteerd. We merken dat aan bepaalde veiligheidsplannen, aan de zonale plannen van aanpak”, zegt directeur van Myria Koen Dewulf. En het zijn de slachtoffers die daarvan de dupe zijn. Bovendien ziet Myria nog grote uitdagingen op het terrein wat betreft de detectie, het informeren en het beschermen van slachtoffers. Myria roept dan ook op om de politie- en inspectiediensten en het gerechtelijk apparaat de adequate personeels- en materiële middelen te geven die momenteel ontbreken. Bovendien raadt Myria aan om nog meer in te zetten op het opleiden van diensten die in contact komen met potentiële slachtoffers van mensenhandel zodat zij beter signalen kunnen opvangen en de slachtoffers beter kunnen bijstaan. Zo moeten de slachtoffers goed op de hoogte gebracht worden van hun rechten, en moeten ze geïnformeerd worden dat ze terechtkunnen bij gespecialiseerde opvangcentra. De Global Slavery Index schat dat er in 2018 23.000 slachtoffers waren van mensenhandel in België. De politiediensten hebben vorig jaar 358 inbreuken met elementen van mensenhandel vastgesteld en bij het parket zijn 301 dossiers van mensenhandel binnengekomen, met telkens minstens één slachtoffer. Vorig jaar kwamen bovendien 158 van die slachtoffers terecht in de gespecialiseerde opvangcentra. “Het aantal opgevangen slachtoffers is slechts het topje van de ijsberg”, zegt Sarah De Hovre van PAG-ASA, die een van de drie Belgische gespecialiseerde centra uitbaat. “Mensenhandel is een verborgen misdaad. Om die te bestrijden is onderzoek nodig, waarvoor voldoende mensen nodig zijn op het terrein die voldoende tijd krijgen. En daarvoor zijn extra middelen nodig.” bron: Belga Het bericht “Nieuwe regering moet strijd tegen mensenhandel opnieuw op de voorgrond plaatsen” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 24. Benelux-landen gaan nauwer samenwerken in strijd tegen mensenhandel (10/12/2019 - Het Laatste Nieuws)
  België, Nederland en Luxemburg gaan nauwer samenwerken in de strijd tegen mensenhandel en voor een betere bescherming van slachtoffers van...
  [naar artikel]
 25. 'Slachtoffers mensenhandel krijgen te weinig aandacht' (05/04/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 26. Aparte opvang voor jonge slachtoffers van mensenhandel (27/12/2019 - Het Nieuwsblad)

  [naar artikel]
 27. Aparte opvang voor jonge slachtoffers van mensenhandel (27/12/2019 - Het Belang van Limburg)

  [naar artikel]
 28. Triest record: 5.145 slachtoffers van moderne slavernij in Groot-Brittannië (26/03/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De Britse autoriteiten hebben vorig jaar meer dan vijfduizend meldingen gekregen van potentiële slachtoffers van moderne slavernij en mensenhandel....
  [naar artikel]
 29. Mensenhandel, een misdaad die meestal onbestraft blijft (07/01/2019 - Metro)
  Mensenhandel, gaande van seksuele uitbuiting tot ontvoering voor organen, is een misdaad die doorgaans onbestraft blijft overal ter wereld. Dat zeggen de Verenigde Naties maandag in een rapport. Het aantal veroordelingen wegens mensenhandel nam recent toe in Afrika en het Midden-Oosten. “Maar het totale aantal veroordelingen in die regio’s blijft zeer laag”, zegt UNODC, het bureau van de Verenigde Naties tegen drugs en criminaliteit, dat gevestigd is in Wenen. “De mensensmokkelaar lopen bijna geen enkel risico om vervolgd te worden.” UNODC roept op om internationale samenwerking te versterken om criminele netwerken te vervolgen. Het rapport, dat zich baseert op gegevens tot 2016, zegt dat er de voorbije dertig jaar nooit zoveel landen geteisterd werden door een gewapend conflict als nu. En het bestaan van zo’n conflict “versterkt het risico op mensenhandel”, want ze gaan dikwijls gepaard met een falende overheid, een ontheemde bevolking, het afbrokkelen van familiale structuren en economische achterstelling. Seksuele uitbuiting is de meest voorkomende vorm van mensenhandel. In 2016 was het goed voor 59 procent van de geïdentificeerde slachtoffers. ONUDC verwijst naar de duizenden meisjes en vrouwen van de yezidi-minderheid die misbruikt zijn door terreurgroep IS in Irak. Op de tweede plaats komt dwangarbeid: hier gaat het om een derde van de slachtoffers. Deze vorm van mensenhandel komt vooral voor in Sub-Sahara-Afrika en in het Midden-Oosten. In de periode 2014-2017 waren er ook honderd gevallen van organenhandel. Vluchtelingenkampen zijn het favoriete werkterrein voor mensenhandelaars, die slachtoffers rekruteren “met valse beloftes van geld en/of transport naar veiligere plekken”. Zeven op de tien vastgestelde slachtoffers van mensenhandel zijn vrouwen. Ongeveer een kwart van alle slachtoffers zijn minderjarig. Mensenhandel omwille van een gedwongen huwelijk treft vooral vrouwen in Zuid-Oost-Azië. ONUDC maakt geen schatting van het aantal slachtoffers van mensenhandel wereldwijd. Het aantal geïdentificeerde gevallen liep op tot bijna 25.000 in 2016. Dat zijn er 10.000 meer dan in 2011. Op het Amerikaanse continent en in Azië was de stijging meer uitgesproken. De stijging kan evenwel ook te wijten zijn aan een betere registratie van slachtoffers. Bron: Belga   Het bericht Mensenhandel, een misdaad die meestal onbestraft blijft verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 30. Procedure mensenhandel te onzeker voor ouders Mawda (29/05/2018 - Het Belang van Limburg)
  BrusselDe ouders van Mawda, de tweejarige peuter die vorige week omkwam door een politiekogel en woensdag wordt begraven, hopen dat ze snel een verblijfsstatuut om humanitaire redenen krijgen. Van een statuut als slachtoffers van mensenhandel, zoals Open Vld oppert, willen ze niet weten. “Te onzeker”, zegt hun advocaat Mieke Van den Broeck. Vorig jaar kregen 1.443 mensen een statuut op basis van humanitaire reden.
  [naar artikel]
 31. Aanpak tienerpooiers in België faalt: “We krijgen meisjes niet uit hun greep” (17/02/2018 - Gazet van Antwerpen)
  De aanpak van ­tienerpooiers in ons land faalt, stelt John Crombez (sp.a). Organisaties als Child Focus en Payoke, opvangcentrum voor slachtoffers van mensenhandel, beamen dat. “Die meisjes samen in instellingen stoppen, lost niets op.”
  [naar artikel]
 32. Vijf Belgen in Spanje opgepakt voor gedwongen prostitutie en mensenhandel, hoofdverdachte is 72 (03/06/2017 - Het Belang van Limburg)
  Zeven mensen onder wie vijf Belgen zijn in de buurt van het Spaanse Tarragona opgepakt voor gedwongen prostitutie en mensenhandel. Dat staat zaterdag te lezen in een lokale Spaanse krant. Vijf slachtoffers van seksuele uitbuiting, die waren opgesloten door de daders, zijn door de politie vrijgelaten.
  [naar artikel]
 33. Vijf Belgen in Spanje opgepakt voor gedwongen prostitutie en mensenhandel, hoofdverdachte is 72 (03/06/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Zeven mensen onder wie vijf Belgen zijn in de buurt van het Spaanse Tarragona opgepakt voor gedwongen prostitutie en mensenhandel. Dat staat zaterdag te lezen in een lokale Spaanse krant. Vijf slachtoffers van seksuele uitbuiting, die waren opgesloten door de daders, zijn door de politie vrijgelaten.
  [naar artikel]
 34. 4 arrestaties in onderzoek naar mensenhandel en prostitutie in Limburg (22/09/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Bij een gecoördineerde actie rond internationale mensenhandel en seksuele uitbuiting in het prostitutiemilieu in Sint-Truiden en Heers zijn
  [naar artikel]
 35. Indrukwekkende minuut stilte voor slachtoffers schietpartij Luik (30/05/2018 - VRT NWS)
  Om klokslag 13 uur werd het even stil in ons land ter nagedachtenis van de slachtoffers van de schietpartij die gisteren het leven kostte aan drie slachtoffers. In Luik zelf, maar ook op verschillende andere plaatsen in ons land. 
  [naar artikel]
 36. “Getuigenissen slachtoffers mensenhandel zijn belangrijk in onderzoek” (30/07/2018 - Metro)
  Er is in België vooruitgang geboekt in de strijd tegen mensenhandel. Er zijn veel inspanningen geleverd en de resultaten zijn zichtbaar. Dat zegt Sarah De Hovre, directeur van vzw PAG-ASA, een van de drie erkende centra voor slachtoffers van mensenhandel, naast Sürya en Payoke. Naar aanleiding van de werelddag tegen mensenhandel maandag publiceert de organisatie haar jaarverslag 2017. Sinds de oprichting in 1994 heeft de organisatie uit Brussel meer dan 1.700 nieuwe slachtoffers opgevangen. Elk jaar begeleidt PAG-ASA 180 à 220 Belgische en buitenlandse slachtoffers die op zoek zijn naar een nieuwe start, ver van geweld en misbruik. Vorig jaar liepen bij PAG-ASA 386 aanmeldingen binnen (325 in 2016). Daarvan leidden 45 aanmeldingen tot het opstarten van een nieuwe begeleiding. Eens aangemeld bij PAG-ASA, maken niet alle slachtoffers de keuze om in de beschermingsprocedure te stappen. “Voor sommige slachtoffers is de angst voor represailles te groot om te durven praten met politie. Het milieu van de uitbuiter(s) bedreigt immers hun leven, hun families en misbruikt daartoe ook hun angst om door België te worden uitgewezen.” In 2017 vaardigden Belgische rechtbanken 25 uitspraken uit tegen criminelen die één of meer slachtoffers begeleid door vzw PAG-AS hadden uitgebuit. Een uitspraak ging over het dossier van het Conrad Hotel, waar een twintigtal vrouwen als slaven werden uitgebuit door prinsessen van de Verenigde Arabische Emiraten. “In al deze dossiers speelden de getuigenissen van de slachtoffers een belangrijke rol in het onderzoek”, benadrukt de organisatie. Eén van de risicosectoren vandaag lijkt de bouwsector te zijn: 28 procent van de nieuwe dossiers economische uitbuiting bij PAG-ASA hebben betrekking op slachtoffers die op bouwwerven werden uitgebuit. Politie en de sociale inspectie spelen een sleutelrol, omdat zij vaak als eersten in contact komen met de slachtoffers, bijvoorbeeld bij controles. Terwijl in 2014 zeventig pct van de (door PAG-ASA begeleide) slachtoffers van seksuele uitbuiting afkomstig waren uit Oost-Europa, kwam vorig jaar 67 pct uit Nigeria. “Dit cijfer is vooral het gevolg van de politie-activiteit op terrein: zo voerde de politie in 2017 een grootschalige actie uit in verschillende steden om een groot Nigeriaans netwerk te ontmantelen. Zo werden veel slachtoffers gedetecteerd en doorverwezen naar de gespecialiseerde centra zoals PAG-ASA.” bron: Belga Het bericht “Getuigenissen slachtoffers mensenhandel zijn belangrijk in onderzoek” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 37. Mensenhandel strenger aangepakt (29/03/2019 - De Morgen)
  Dankzij een nieuwe wet op de mensenhandel kan het gerecht strenger optreden tegen mensenhandelaars. Die riskeren voortaan hogere boetes en langere celstraffen.
  [naar artikel]
 38. Gentse paters beticht van mensenhandel (14/11/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Het gerecht wil de Paters Augustijnen van Gent vervolgen voor mensenhandel, zwartwerk en schrift­vervalsing. Ze zouden jonge Afrikanen onder het
  [naar artikel]
 39. Burgemeester De Wever wil inzetten op opvang minderjarige slachtoffers van tienerpooiers (31/07/2018 - Het Nieuwsblad)
  In Antwerpen heeft Bart De Wever (N-VA) dinsdag als eerste burgemeester een bezoek gebracht aan de vzw Payoke, een opvang- en begeleidingscentrum voor slachtoffers van mensenhandel. Hij wil op korte termijn werk maken van renovaties aan het gebouw en verder inzetten op de opvang van meisjes die het slachtoffer zijn van tienerpooiers.
  [naar artikel]
 40. Lorin Parys (N-VA) “ontzettend bezorgd” over opvang slachtoffers tienerpooiers (03/02/2020 - Het Belang van Limburg)
  Vlaams parlementslid Lorin Parys (N-VA) is “ontzettend bezorgd” over de gang van zaken bij de vzw Ne(s)t, die opvang en ondersteuning biedt aan slachtoffers van mensenhandel en tienerpooiers. Hij heeft weet van geweld dat in het opvangtehuis zou zijn gepleegd en stelt zich vragen bij de besteding van de financiële middelen die de vzw ontvangt.
  [naar artikel]
 41. Payoke trekt aan alarmbel: "Meer jonge slachtoffers van tienerpooiers, maar wij kunnen hen niet allemaal helpen" (31/07/2018 - VRT NWS)
  Bij Payoke, dat slachtoffers van mensenhandel opvangt, komen meer en meer minderjarige slachtoffers van tienerpooiers hulp vragen. "Maar wij kunnen hen niet allemaal helpen, we hebben daar niet genoeg middelen voor", zegt directeur Klaus Vanhoutte.
  [naar artikel]
 42. “Aanpak van tienerpooiers in België faalt” (17/02/2018 - Het Belang van Limburg)
  De aanpak van tienerpooiers in ons land faalt. Dat zegt sp.a-voorzitter John Crombez zaterdag in zusterkrant Het Nieuwsblad. Child Focus en Payoke, opvangcentrum voor slachtoffers van mensenhandel, beamen dat. “Die kwetsbare meisjes allemaal samen in een instelling zetten, is niet genoeg. Er is specifieke begeleiding nodig”, zegt Yasmin Van Damme van Child Focus.
  [naar artikel]
 43. Vandeurzen belooft strakkere aanpak tienerpooiers en centrale registratie slachtoffers (07/11/2018 - Metro)
  Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen belooft een strakkere aanpak van tienerpooiers en een betere opvang van slachtoffers van tienerpooiers. Dat heeft de CD&V-minister vandaag in het Vlaams Parlement geantwoord op vragen van Freya Van den Bossche (sp.a), Lorin Parys (N-VA), Elke Van den Brandt (Groen) en Katrien Schryvers (CD&V). De problematiek van de tienerpooiers kwam de voorbije week opnieuw onder de aandacht via Terre des Hommes, de ngo die in Nederland een meldpunt voor tienerprostitutie heeft opgericht. Volgens die organisatie worden steeds meer tieners door pooiers in de prostitutie gedwongen en is er, ook over de grens met Vlaanderen, sprake van een sterke stijging van het aantal dossiers. Na een onderzoek van Child Focus werkte Vlaanderen in 2016 een actieplan uit rond de aanpak van tienerpooiers en de bescherming van slachtoffers. Volgens minister Vandeurzen kunnen de instanties niet bevestigen dat er sprake zou zijn van een groeiend grensoverschrijdend probleem. Toch wil Vandeurzen het bestaande actieplan bijsturen en aanscherpen. Zo heeft hij met federale minister van Justitie Koen Geens (CD&V) afgesproken dat er een apart statuut ‘minderjarig slachtoffer mensenhandel’ komt naast het bestaande statuut van ‘slachtoffer mensenhandel’ voor volwassenen. Ook op Vlaams niveau komen er inspanningen. Zo krijgen de betrokken referentiecentra mensenhandel, zoals Payoke, een centrale rol in het detecteren en identificeren van slachtoffers. Vlaanderen maakt daar in de begroting ook middelen (240.000 euro) voor vrij, aldus Vandeurzen. Verder komt er volgens Vandeurzen ook ruimte voor nieuwe opvangvormen voor slachtoffers, zoals “geborgen en huiselijke” vormen van opvang. bron: Belga Het bericht Vandeurzen belooft strakkere aanpak tienerpooiers en centrale registratie slachtoffers verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 44. Recherche valt woning binnen: man opgepakt op verdenking van mensenhandel (24/10/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Bij een huiszoeking in een herenhuis in de Vrijheidstraat in Aalst is in de loop van de avond een man opgepakt op verdenking van mensenhandel. In
  [naar artikel]
 45. Paters Augustijnen beschuldigd van mensenhandel (14/11/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Het gerecht wil de Paters Augustijnen van Gent vervolgen voor mensenhandel, zwartwerk en schrift­vervalsing. Drie leiddinggevende kloosterlingen
  [naar artikel]
 46. Onderzoek naar mensenhandel: ook invallen in België (06/10/2016 - Het Laatste Nieuws)
  De politie heeft een internationaal netwerk van mensenhandel opgerold. Bij invallen in twintig panden in Amsterdam, Bulgarije, België en
  [naar artikel]
 47. VN: “Mensenhandel blijft meestal onbestraft” (07/01/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Mensenhandel, gaande van seksuele uitbuiting tot ontvoering voor organen, is een misdaad die doorgaans onbestraft blijft overal ter wereld. Dat...
  [naar artikel]
 48. Daisy Van Cauwenbergh niet veroordeeld wegens mensenhandel (20/12/2017 - Het Belang van Limburg)
  De beweerde feiten van mensenhandel waarvoor ex-miss België Daisy Van Cauwenbergh vervolgd werd, zijn verjaard.
  [naar artikel]
 49. Daisy Van Cauwenbergh niet veroordeeld wegens mensenhandel (20/12/2017 - Gazet van Antwerpen)
  De beweerde feiten van mensenhandel waarvoor ex-miss België Daisy Van Cauwenbergh vervolgd werd, zijn verjaard.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.