De horeca in de provincie Antwerpen heeft het lastig om personeel te vinden. Er werkt nog steeds ruim 6% minder personeel in de sector dan voor de coronacrisis. In de groot- en kleinhandel, en dan vooral de voedingswinkels, is de tewerkstelling dan weer met bijna 7% gestegen. Dit blijkt uit een onderzoek van Acerta, een specialist in personeelszaken. [naar artikel]
De horeca zal pas ten vroegste na 8 juni als een van de laatste sectoren weer aan de slag mogen gaan. Om die periode te kunnen overbruggen, is wel een bijkomend steunmaatregelenpakket nodig, zo benadrukte de CEO van Horeca Vlaanderen, Matthias De Caluwe, zondagavond in VTM Nieuws na afloop van de Nationale Veiligheidsraad. [naar artikel]
De Limburgse horeca kende een serieuze krimp van het personeelsbestand in het voorbije coronajaar. In 2020 waren er 15 procent minder mensen aan de slag dan in 2019. Dat blijkt uit een analyse van HR-dienstverlener Acerta. Alles heeft natuurlijk met de lockdown te maken. Cafés die bijna een jaar dicht zijn, kunnen niet alle personeel in dienst houden. In de land- en tuinbouw bleken dan weer meer mensen aan het werk dan in 2019. Dit omdat de seizoensarbeid verdubbeld werd in tijd. [naar artikel]
De horeca herstelt traag sinds cafés en restaurants op 8 juni weer open mochten. Dat blijkt uit onderzoek van personeelsdienstenbedrijf SD Worx. In vergelijking met de periode voor de coronacrisis is maar 48 procent van het personeel in de sector weer aan de slag. De zomer wordt cruciaal, zegt SD Worx. Als het herstel zich niet doorzet, zullen heel wat cafés en restaurants in het najaar failliet gaan. [naar artikel]
04:00 Als de coronacijfers drastisch verbeteren en de horeca zicht krijgt op een heropstart, wacht meteen een volgende uitdaging: genoeg goed personeel vinden om de boel weer op gang te trekken. 'Ik ben ner... [naar artikel]
06:47 In de evenementensector is na de versoepelingen van augustus de helft van de mensen opnieuw aan het werk, leren data van SD Worx. De horeca herstelt trager. [naar artikel]
Na de moeilijke coronaperiode bloeit de Belgische horeca helemaal op. De deuren van hotels, restaurants en cafés staan weer wagenwijd open. Ook een groot deel van de trouwe klanten tekent weer present. Toch raakt één probleem maar moeilijk opgelost: er is te weinig personeel. Aan jobs is er geen gebrek. Alleen blijven de vele horecavacatures onbeantwoord. Jobat.be zoekt uit hoe dit komt. [naar artikel]
Dat de horeca binnenkort eindelijk terug volledig open mag is goed nieuws, maar tegelijkertijd zitten veel zaakvoerders met de handen in het haar. Het vinden van geschikt personeel liep voor corona al moeilijk, maar tijdens de lockdown zijn veel medewerkers uitgeweken naar andere sectoren. Er zijn momenteel een pak vacatures, maar vaak komt er geen enkele reactie op, getuigen werkgevers. ‘Het is echt een ramp aan het worden voor de sector’, zegt Luc Deklerck van Horeca Middenkust. [naar artikel]
De krapte op de arbeidsmarkt speelt onder meer de horeca parten. De sector vindt nog moeilijk personeel. Vooral de lange werkdagen schrikken heel wat mensen af. In het centrum voor volwassenenonderwijs Miras in West-Vlaanderen organiseren ze stoomcursussen voor werklozen. Nadat ze het werk in de keuken onder de knie hebben, moeten ze in de horeca aan de slag kunnen. En dat lukt. [naar artikel]
De horeca mag dan al een maand opnieuw open zijn, toch is volgens HR-bedrijf SD Worx nog maar een 55 procent van het personeel aan de slag in onze cafés en restaurants. “Naar het eind van het jaar toe vrezen we voor een significant aantal faillissementen”, zegt Steven Rosseel van SD Worx. “Verschillende cafés of restaurants zijn momenteel zelfs nog volledig dicht.” [naar artikel]
Van de jaarlijks zowat 10.000 controles die het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen uitvoert bij horeca-uitbaters, krijgt amper de helft een gunstig resultaat. ‘Vooral in Brussel zijn de resultaten van de hygiëne inspecties bedroevend’. [naar artikel]
Maar driekwart van de vacatures voor medisch personeel in de Belgische gevangenissen raakt opgevuld. Op de ziekenboeg van de strafinstellingen van Sint-Gillis en Vorst is zelfs maar de helft van het noodzakelijke personeel aan de slag. [naar artikel]
De horeca in Limburg werkt zich uit de naad door een tekort aan personeel. De vele vacatures raken niet ingevuld. Dat blijkt uit een rondvraag van onze redactie. Voorzitter Filip Vanheusden van Horeca Vlaanderen bevestigt het probleem. Het is van structurele aard, klinkt het. Avond- en weekendwerk interesseert sollicitanten niet meer. [naar artikel]
Het uitstel van de beloofde opening van de horeca is een slag in het gezicht. Dat zegt handelsfederatie Comeos in een reactie op de beslissingen van het Overlegcomité. Ook Horeca Vlaanderen en FedCaf, een federatie van caféhouders, zijn niet tevreden met de genomen beslissingen. [naar artikel]
Met de volledige heropening van de horeca in het vizier, is er weer die schreeuw om extra personeel. Alleen al op Jobat.be staan er 200 horecavacatures open, en de vraag naar extra handen belooft de komende maanden nog toe te nemen. In 2020 bedroeg het gemiddelde bruto maandloon in de horeca 2.852 euro (Salariskompas), exclusief toeslagen en fooi. Is de horeca een sector voor jou? We nemen enkele jobs onder de loep. [naar artikel]
Een voor- en tegenstander gaan in duel over een hot issue. Deze week: de economie bereidt zich voor op een exit uit de lockdown. Mogen werkgevers hun personeel dwingen om weer aan de slag te gaan? [naar artikel]
In Frankrijk is het doek gevallen over touroperator Thomas Cook. De handelsrechtbank van Nanterre zette donderdag het licht op groen om de activa te verkopen aan in totaal elf partijen. Hierdoor blijven 149 van de 174 agentschappen open en kan ongeveer de helft van de 685 personeelsleden aan de slag blijven. [naar artikel]
In de gevangenissen gaat de staking vandaag voort. Vanochtend is de impact het grootst in Leuven Centraal, waar slechts 2,94 procent van de normale bezetting wordt gehaald. Ook in Gent (23,33), Hasselt (18,99) en Vorst (20,51) is er minder dan 25 procent van het geüniformeerd personeel aanwezig, meldt het Directoraat-generaal Penitentiaire Inrichtingen. In de volgende […] Het bericht Amper personeel aan de slag in Leuven Centraal verscheen eerst op Metro. [naar artikel]
Zowat de helft van de Vlaamse woonzorgcentra noteren ondertussen weer met minstens één coronabesmetting. Dat blijkt uit cijfers van het Agentschap Zorg en Gezondheid waarover VRT bericht en die ook De Standaard kon inkijken. Verrassend is dat de besmettingen zich vooral bij het personeel voordoen. [naar artikel]
De arbeiders van de Eternit-fabriek in Kapelle-op-den-Bos weigeren om weer aan de slag te gaan. Vorige week werd er asbest aangetroffen. “Het personeel wil eerst dat er extra controles komen om elk gezondheidsrisico uit te sluiten”, zeggen de vakbonden. Het bedrijf ligt volledig stil. [naar artikel]
Met het pilootproject ‘Helpende handen in de horeca’ willen de stad Genk, de VDAB en Horeca Groot Genk het gebrek aan personeel in de horeca aanpakken. Workshops en jobcoaches moeten een oplossing bieden. [naar artikel]
Meer dan de helft van het personeel (57,7 procent) heeft het werk vanochtend om 6 uur aangevat in de gevangenissen in Wallonië en in Brussel, aldus cijfers van de penitentiaire administratie. In Vlaanderen is maar een kwart van de cipiers aan het werk gegaan als gevolg van de aangekondigde 32 urenstaking van ACV en ACOD. […] [naar artikel]
Met de volledige heropening van de horeca in het vizier, is er weer die schreeuw om extra personeel. Alleen al op Jobat.be staan er 200 horecavacatures open, en de vraag naar extra handen belooft de komende maanden nog toe te nemen. In 2020 bedroeg het gemiddelde bruto maandloon in de horeca 2.852 euro (Salariskompas), exclusief toeslagen en fooi. Is de horeca een sector voor jou? We nemen enkele jobs onder de loep. [naar artikel]
Het zomerweer lijkt definitief te zijn doorgebroken en dan lopen ook de terrasjes vol. Maar er is één groot probleem: horecaondernemers vinden amper personeel om de klanten te bedienen. Bovendien vinden steeds minder jobstudenten de weg naar de horeca. Iedere zaak gaat daar op zijn eigen manier mee om: de ene sluit drie dagen in de week extra, de andere horecabaas gaat dan maar zelf de afwas doen in zijn restaurant. [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.