Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

06 August 2020
17:50 uur

Een avondklok op juridisch drijfzand

Apache

31/07/2020 - 14:26

In de strijd tegen het coronavirus kondigde gouverneur Cathy Berx een avondklok af voor de hele provincie Antwerpen. Twee vragen moeten hierbij gesteld worden: is er een wettelijke basis voor de maatregel? Is de maatregel maatschappelijk verantwoord in deze crisistijd?


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP APACHE

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Avondklok in Charlotte op derde dag van manifestaties (23/09/2016 - Het Belang van Limburg)
  In de Amerikaanse stad Charlotte (North Carolina) is een avondklok ingesteld, nadat voor de derde avond op rij protesten uitbraken na de dood van een zwarte man door een politiekogel. Dat melden de autoriteiten op Twitter. De avondklok gaat van kracht vanaf middernacht (06.00 uur Belgische tijd).
  [naar artikel]
 2. ‘Eens in het drijfzand van de nulrente geraak je er nog moeilijk uit' (18/07/2019 - De Tijd)
  18:42 De VS weten voorlopig te ontsnappen aan de nulrentes die Europa en Japan teisteren, maar een recessie volgend jaar kan ook Amerika in het drijfzand duwen. Dat zegt Jan Loeys, de Belgische hoofdstratee...
  [naar artikel]
 3. Vlaamse bemiddelaar moet Uplace redden (17/08/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Vlaamse regering heeft in alle stilte een bemiddelaar aangesteld om het geplande winkelcomplex Uplace uit het juridisch drijfzand te trekken.
  [naar artikel]
 4. Vlaamse bemiddelaar moet Uplace redden (17/08/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Vlaamse regering heeft in alle stilte een bemiddelaar aangesteld om het geplande winkelcomplex Uplace uit het juridisch drijfzand te trekken.
  [naar artikel]
 5. Vlaamse bemiddelaar moet winkelcomplex Uplace redden (17/08/2017 - De Tijd)
  01:02 De Vlaamse regering heeft in alle stilte een bemiddelaar aangesteld om Uplace uit het juridisch drijfzand te trekken. Dat bevestigt Vlaams minister Philippe Muyters (N-VA).
  [naar artikel]
 6. Is bestelling voor opvolger F-16 op 'juridisch drijfzand gebouwd'? (13/06/2017 - Knack)
  Volgens Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt misbruikt de regering een Europese regel, en begeeft ze zich daarmee op glad ijs. Specialisten sussen dat die Europese regel open is voor interpretatie.
  [naar artikel]
 7. Avondklok opgeheven na dagenlang protest in Amerikaanse stad Charlotte (26/09/2016 - Knack)
  De avondklok werd vrijdag ingesteld vanwege de zware protesten na de dood van de zwarte man Keith Scott door de politie.
  [naar artikel]
 8. Aanleg van Deurganckdok rust nu alleen nog op juridisch drijfzand (12/04/2019 - De Morgen)
  De juridische grond onder het Deurganckdok in Doel wordt zo goed als zeker weggeslagen nu de auditeur bij de Raad van State adviseert om het gewestplan Waasland te schorsen. Maar er is meer. Bij een schorsing wordt ook het sociaal begeleidingsplan voor de Doelenaars onwettig.
  [naar artikel]
 9. Avondklok ingevoerd in Houston (30/08/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De lokale overheid heeft in de Amerikaanse stad Houston een avondklok ingesteld van 22.00 uur 's avonds tot minstens 05.00 uur 's ochtends. In
  [naar artikel]
 10. Vlaamse bemiddelaar moet Uplace redden (17/08/2017 - De Standaard)
  De Vlaamse regering heeft in alle stilte een bemiddelaar aangesteld om het geplande winkelcomplex Uplace uit het juridisch drijfzand te trekken. Dat schrijft De Tijd donderdag, dat het nieuws bevestigd kreeg van bevoegd Vlaams minister Philippe Muyters (N-VA).
  [naar artikel]
 11. Avondklok lag vrijdag op tafel Veiligheidsraad (30/03/2020 - Knack)
  Een avondklok van 23 uur tot 6 uur. Dat was het voorstel van de Risk Management Group. Het haalde de eindmeet niet, onder meer door bezwaren van minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V).
  [naar artikel]
 12. Deze dames ‘ontdekten’ drijfzand op het strand: “We zakten weg tot aan ons dijbeen” (03/03/2017 - Het Nieuwsblad)
  Een strandwandeling tussen Blankenberge en Zeebrugge is eventjes levensgevaarlijk. Er zijn grote stroken drijfzand opgedoken na de werken voor het Stevin-project. Een vijftiger uit Sint-Michiels kwam samen met haar nicht vast te zitten. “Tot aan ons dijbeen”, zegt ze.
  [naar artikel]
 13. De Wever: ‘Laat federale overheid avondklok invoeren’ (16/03/2020 - Express)
  N-VA-voorzitter Bart De Wever roept de federale overheid op om een avondklok en uitgangsverbod in alle steden en gemeenten uit... The post De Wever: ‘Laat federale overheid avondklok invoeren’ appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 14. Burgemeester van Charlotte heft avondklok opnieuw op (26/09/2016 - De Redactie)
  Vorige week had de politie er een zwarte man doodgeschoten. Tijdens manifestaties tegen het politiegeweld braken er rellen uit. Ook na het instellen van de avondklok ging het protest voort, maar het verliep grotendeels rustig.
  [naar artikel]
 15. Politie waarschuwt voor drijfzand aan Belgische kust (02/03/2017 - De Standaard)
  De politie van Brugge waarschuwt voor drijfzand op het strand van Zeebrugge. Het gaat om vijf grote plekken tussen de surfclub en Blankenberge. ‘Wij hebben het daar afgebakend en proberen iedereen via de sociale media te verwittigen’, meldt de Brugse politie.
  [naar artikel]
 16. Politie waarschuwt voor drijfzand aan Belgische kust (02/03/2017 - Het Belang van Limburg)
  De politie van Brugge waarschuwt voor drijfzand op het strand van Zeebrugge. Het gaat om vijf grote plekken tussen de surfclub en Blankenberge. “Wij hebben het daar afgebakend en proberen iedereen via de sociale media te verwittigen”, klinkt het bij de Brugse politie.
  [naar artikel]
 17. Politie waarschuwt voor drijfzand aan Belgische kust (02/03/2017 - Het Nieuwsblad)
  De politie van Brugge waarschuwt voor drijfzand op het strand van Zeebrugge. Het gaat om vijf grote plekken tussen de surfclub en Blankenberge. “Wij hebben het daar afgebakend en proberen iedereen via de sociale media te verwittigen”, klinkt het bij de Brugse politie.
  [naar artikel]
 18. Avondklok van kracht in Bogota na protesten (23/11/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De burgemeester van Bogota, Enrique Penalosa, heeft vrijdag een avondklok afgekondigd in de Colombiaanse hoofdstad na protesten tegen de regering....
  [naar artikel]
 19. Burgemeester Houston voert avondklok in (30/08/2017 - De Standaard)
  De burgemeester van Houston, de Amerikaanse stad in de staat Texas die zwaar is getroffen door ongeziene overstromingen, heeft een avondklok ingesteld.
  [naar artikel]
 20. Burgemeester Charlotte stelt avondklok in om nieuwe rellen te voorkomen (23/09/2016 - Het Laatste Nieuws)
  In de Amerikaanse stad Charlotte geldt in de nacht van donderdag op vrijdag een avondklok. De burgemeester maakte dat bekend. Het straatverbod
  [naar artikel]
 21. Polderdorp Lillo vraagt avondklok voor Pokémon-jagers (18/08/2016 - De Redactie)
  Sinds de start van de hype wordt het polderdorpje overspoeld met Pokémon Go-spelers. De 33 inwoners en de districtsvoorzitter zijn het beu en vragen een avondklok. Maar zover komt het voorlopig niet.
  [naar artikel]
 22. Avondklok opgeheven in Soedan ondanks aanhoudende betogingen (13/04/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De avondklok in Soedan wordt opgeheven, zo meldde het hoofd van de militaire overgangsraad, Abdel Fattah Abdelrahman Burhan. Sinds de omverwerping...
  [naar artikel]
 23. Bagdad stelt avondklok in nadat protest 9 slachtoffers in 24 uur eist (03/10/2019 - Het Laatste Nieuws)
  In de Iraakse hoofdstad Bagdad is sinds deze nacht 3 uur GMT een avondklok van kracht en dat tot nader order. De maatregel komt er nadat er bij...
  [naar artikel]
 24. Burgemeester Houston voert avondklok in (30/08/2017 - Het Belang van Limburg)
  De burgemeester van Houston, de Amerikaanse stad in de staat Texas die zwaar is getroffen door ongeziene overstromingen, heeft een avondklok ingesteld die in werking is getreden om 22 uur plaatselijke tijd. Dat werd tijdens een persconferentie meegedeeld.
  [naar artikel]
 25. China voert avondklok in om jongeren te beschermen tegen gameverslaving (08/11/2019 - Het Belang van Limburg)
  De Chinese overheid haalt zware middelen uit de kast om het groeiende probleem van gameverslaving bij jongeren te bestrijden. Er komt een avondklok en een vast bedrag wat kinderen nog mogen uitgeven aan online spelletjes.
  [naar artikel]
 26. De Wever roept op in alle Vlaamse gemeenten avondklok en samenscholingsverbod in te voeren (16/03/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) pleit voor de invoering van de avondklok en een samenscholingsverbod voor meer dan tien personen in...
  [naar artikel]
 27. Na 1u30 verboden op café te gaan: 10.000 mensen protesteren in Sydney tegen avondklok (09/10/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Rond de 10.000 mensen hebben in Sydney tegen de omstreden avondklok in de Australische deelstaat New South Wales geprotesteerd. Daar is het sinds
  [naar artikel]
 28. Burgemeester Charlotte heft avondklok op (26/09/2016 - Het Laatste Nieuws)
  De avondklok in de Amerikaanse stad Charlotte is met onmiddellijke ingang opgeheven. Dat heeft de burgemeester van de stad Jennifer Roberts
  [naar artikel]
 29. President van Ecuador voert avondklok in en plaatst hoofdstad onder militaire controle (12/10/2019 - VRT NWS)
  In Ecuador heeft president Lenin Moreno een avondklok ingesteld in de hoofdstad Quito en omstreken. Het verbod om ‘s avonds nog buiten te komen zal door het leger gecontroleerd worden.
  [naar artikel]
 30. Avondklok tegen geweld in Sri Lanka (13/05/2019 - Metro)
  De autoriteiten in Sri Lanka hebben een avondklok ingevoerd in het hele land, in de hoop een opflakkering van etnisch en religieus geweld in de kiem te smoren. De avondklok geldt telkens van 21.00 tot 4.00 uur. De avondklok volgt op incidenten in de Noordwestelijke Provincie waarbij stenen werden gegooid naar winkels van moslims. De bevolking in die provincie bestaat voor het grootste deel uit Singalezen, maar er is ook een minderheid van moslims. Eerder op de dag werden sommige sociale netwerken al tijdelijk geblokkeerd nadat gedeelde berichten de spanningen tussen sommige moslims en Singalezen deden oplopen. Een bepaalde bericht had verschillende mensen ertoe aangezet een islamitisch centrum te gaan omcirkelen en beschadigen. De vermoedelijke auteur van dat bericht werd opgepakt. Sinds de aanslagen op Paaszondag, waarbij 257 mensen om het leven kwamen, gelden verhoogde veiligheidsmaatregelen in Sri Lanka. De aanslagplegers waren lid van een groep islamistische extremisten. bron: Belga Het bericht Avondklok tegen geweld in Sri Lanka verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 31. Avondklok overal opgeheven in Sri Lanka met uitzondering van één provincie (14/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  In Sri Lanka hebben de autoriteiten de avondklok opgeheven die in het hele land was ingevoerd. Slechts in één provincie blijft de maatregel van...
  [naar artikel]
 32. Sri Lanka stelt avondklok in en bant sociale media na wraakacties tegen moslims (13/05/2019 - VRT NWS)
  In Sri Lanka is in heel het land de avondklok ingesteld na opnieuw een dag van rellen en aanvallen op moskeeën, winkels en huizen van moslims. De voorbije dagen is het steeds meer tot wraakacties gekomen als reactie op de bloedige terreuraanslagen van Pasen.
  [naar artikel]
 33. Avondklok Sri Lanka overal opgeheven met uitzondering van één provincie (14/05/2019 - Metro)
  In Sri Lanka hebben de autoriteiten de avondklok opgeheven die in het hele land was ingevoerd. Slechts in één provincie blijft de maatregel van kracht. De avondklok gold van 21.00 tot 4.00 uur en werd ingevoerd in de hoop een opflakkering van etnisch en religieus geweld in de kiem te smoren. De beslissing werd genomen na incidenten in de Noordwestelijke Provincie waarbij stenen werden gegooid naar winkels van moslims. De bevolking in die provincie bestaat voor het grootste deel uit Singalezen, maar er is ook een minderheid van moslims. Het is in dit gebied dat de maatregel van toepassing blijft. Sinds de aanslagen op Paaszondag, waarbij 258 mensen om het leven kwamen, gelden verhoogde veiligheidsmaatregelen in Sri Lanka. De aanslagplegers waren lid van een groep islamistische extremisten. Bron: Belga   Het bericht Avondklok Sri Lanka overal opgeheven met uitzondering van één provincie verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 34. Chileense regering stelt avondklok in na protesten, prijsstijging metro wel teruggedraaid (20/10/2019 - VRT NWS)
  De Chileense regering gaat de tariefverhogingen voor de metro opschorten na een week van protesten in de hoofdstad Santiago. Dat heeft president Sebastian Pinera zaterdag bekendgemaakt in een televisietoespraak. Er is wel een avondklok ingesteld van 22 uur tot 7 uur lokale tijd.
  [naar artikel]
 35. Avondklok opgeheven in Iraakse stad Basra (08/09/2018 - Metro)
  De autoriteiten in de Iraakse stad Basra hebben zaterdag de avondklok opgeheven, nadat er zich in de stad geen incidenten meer hadden voorgedaan. De voorbije dagen was het nog erg onrustig in Basra. Sinds dinsdag waren twaalf mensen om het leven gekomen bij straatprotesten, waarbij ook verschillende instellingen zoals het consulaat van Iran en enkele partijhoofdkwartieren in brand werden gestoken. De bevolking van Basra protesteert tegen de politieke corruptie en het gebrek aan basisvoorzieningen. De protesten zetten ook de Iraakse regering onder druk. Bron: Belga   Het bericht Avondklok opgeheven in Iraakse stad Basra verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 36. Drijfzand in Wenduine brengt paard in benarde situatie (03/03/2017 - Het Nieuwsblad)
  Een paard is voor de kust van Wenduine in een zeer vervelende situatie terechtgekomen. Het dier kwam met zijn poten vast te zitten in het drijfzand en raakte er op eigen kracht niet meer uit. De brandweer kwam snel ter plaatse om samen met de hulp van enkele ooggetuigen een reddingsactie op gang te brengen. Onder meer een bulldozer en een grote riem kwamen eraan te pas om het dier veilig uit het zand te trekken.
  [naar artikel]
 37. Drijfzand in Wenduine brengt paard in benarde situatie (03/03/2017 - Het Belang van Limburg)
  Een paard is voor de kust van Wenduine in een zeer vervelende situatie terechtgekomen. Het dier kwam met zijn benen vast te zitten in het drijfzand en raakte er op eigen kracht niet meer uit. De brandweer kwam snel ter plaatse om samen met de hulp van enkele ooggetuigen een reddingsactie op gang te brengen. Onder meer een bulldozer en een grote riem kwamen eraan te pas om het dier veilig uit het zand te trekken.
  [naar artikel]
 38. Charlotte heft avondklok weer op na protesten na dood van zwarte man (26/09/2016 - Gazet van Antwerpen)
  De stad Charlotte (North Carolina) heeft de avondklok, die werd ingesteld vanwege de zware protesten na de dood van de zwarte man Keith Scott door de politie, opnieuw opgeheven. Dat melden verschillende Amerikaanse media op gezag van de plaatselijke autoriteiten.
  [naar artikel]
 39. Charlotte heft avondklok weer op na protesten na dood van zwarte man (26/09/2016 - Het Belang van Limburg)
  De stad Charlotte (North Carolina) heeft de avondklok, die werd ingesteld vanwege de zware protesten na de dood van de zwarte man Keith Scott door de politie, opnieuw opgeheven. Dat melden verschillende Amerikaanse media op gezag van de plaatselijke autoriteiten.
  [naar artikel]
 40. Sociaal protest Chili – Derde nacht op rij avondklok ingesteld in Santiago (21/10/2019 - Metro)
  In de Chileense hoofdstad Santiago gaat maandagavond voor de derde nacht op rij een avondklok in. Dat heeft generaal Javier Iturriaga aangekondigd. Hij is belast met de openbare veiligheid, sinds de uitbraak van gewelddadige protesten in het land waarbij 11 doden zijn gevallen. De avondklok geldt voor de hele Metropolitane Regio Santiago, vanaf maandagavond 20 uur lokale tijd (1 uur dinsdagochtend Belgische tijd) tot en met dinsdag 6 uur lokale tijd (11 uur Belgische tijd). De generaal deed zijn aankondiging in een televisietoespraak. Ook zaterdagavond en zondagavond was er een avondklok van kracht. Het sociale protest, dat in het geweld ontaardde, is een reactie op de beslissing van de regering van de rechtse president Sebastián Piñera om de tarieven voor openbaar vervoer te verhogen. De verhoging is inmiddels opgeschort, maar het protest tegen de sociaal-economische omstandigheden, lage pensioenen en de ongelijkheid in het land gaat door. Bron: Belga   Het bericht Sociaal protest Chili – Derde nacht op rij avondklok ingesteld in Santiago verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 41. VIDEO. Drijfzand in Wenduine brengt paard in benarde situatie (03/03/2017 - De Standaard)
  Een paard is voor de kust van Wenduine in een zeer vervelende situatie terechtgekomen. Het dier kwam met zijn benen vast te zitten in het drijfzand en raakte er op eigen kracht niet meer uit. De brandweer kwam snel ter plaatse om samen met de hulp van enkele ooggetuigen een reddingsactie op gang te brengen. Onder meer een bulldozer en een grote riem kwamen eraan te pas om het dier veilig uit het zand te trekken.
  [naar artikel]
 42. Geweld escaleert in Hongkong, mogelijk avondklok in het weekend (14/11/2019 - VRT NWS)
  Al voor de vierde dag op rij zijn er deze week erg gewelddadige protesten in Hongkong. Studenten werpen barricades op voor universiteiten en blokkeren de wegen. Werknemers protesteren vreedzamer tijdens hun lunchpauze. De overheid zou mogelijk een avondklok afkondigen voor het weekend.
  [naar artikel]
 43. Deense sociaaldemocraten willen avondklok voor jonge asielzoekers (21/05/2017 - Knack)
  Na een aanval op een koppel in Denemarken door zes minderjarige asielzoekers wil de Deense sociaaldemocratische oppositiepartij een avondklok voor jonge asielzoekers in opvangcentra. Dat bericht de Deense krant Politiken.
  [naar artikel]
 44. Avondklok voor vrijgelaten MIVB-doder (09/04/2019 - De Morgen)
  De man die nog geen twee maanden geleden een MIVB-agent doodsloeg en vorige week in alle stilte werd vrijgelaten, moet zich aan een avondklok houden: 's avonds en 's nachts moet hij binnen blijven. Alexandre V.E. (28) moet zich ook psychiatrisch laten begeleiden.
  [naar artikel]
 45. Burgemeester Houston voert avondklok in, dodentol loopt verder op (30/08/2017 - VRT NWS)
  De burgemeester van Houston, de Amerikaanse stad in de staat Texas die zwaar is getroffen door ongeziene overstromingen, heeft een avondklok ingesteld van middernacht tot vijf uur 's morgens.  Op die manier willen de lokale autoriteiten voorkomen dat verlaten huizen geplunderd worden. Intussen is de dodentol van orkaan Harvey opgelopen tot 18.
  [naar artikel]
 46. Lillo vraagt avondklok voor Pokémon-jagers (18/08/2016 - Gazet van Antwerpen)
  De inwoners van het polderdorpje Lillo in de Antwerpse haven vragen een avondklok voor Pokémon-jagers. Sinds drie weken wordt Lillo-Fort dagelijks belegerd door zowat 2.000 Pokémon-fans, omdat er veel zeldzame Pokémon zitten.
  [naar artikel]
 47. Inwoners Lillo willen avondklok voor Pokémon-jagers (09/04/2019 - De Morgen)
  Inwoners van Lillo vragen een avondklok voor Pokémon-jagers. Daar zitten zeldzame Pokémon, die dagelijks zo'n 2.000 fans van het spel lokken.
  [naar artikel]
 48. Antwerps dorp vraagt avondklok voor Pokémon-jagers (18/08/2016 - Het Nieuwsblad)
  De inwoners van het polderdorpje Lillo in de Antwerpse haven vragen een avondklok voor Pokémon-jagers, meldt Gazet van Antwerpen. Sinds drie weken wordt Lillo-Fort dagelijks belegerd door zowat 2.000 Pokémon-fans, omdat er veel zeldzame Pokémon zitten.
  [naar artikel]
 49. Avondklok ingesteld na straatprotest in Basra in het zuiden van Irak (08/09/2018 - VRT NWS)
  In de stad Basra in het zuiden van Irak is de avondklok ingesteld. Het is al dagen onrustig in de stad en de voorbije nacht zijn er drie doden gevallen. Het consulaat van Iran in de stad is in brand gestoken. De demonstranten zeggen dat ze achtergesteld worden en klagen over corruptie. In het Iraakse parlement is om het ontslag van de premier gevraagd.
  [naar artikel]
 50. Avondklok ingesteld na protesten in Colombia, drie doden bij explosie (23/11/2019 - VRT NWS)
  In Colombia zijn drie doden gevallen bij een explosie in een politiekantoor. Dat gebeurde tijdens protesten tegen de regering, die op donderdag begonnen. De burgemeester van de hoofdstad Bogota heeft ook een avondklok ingeroepen voor de hoofdstad. President Ivan Duque roept op tot een "nationale dialoog" om de rust in het land terug te brengen.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.