Ik heb ooit eens lessen in het vak economie gekregen, met zo’n schools leerboekje erbij, verspreid door de in onderwijskringen bekende Uitgeverij Van In uit Lier. Dat boekje zelf ben ik al lang verloren. En wat ik van die lessen heb onthouden, daar kan ik mij in elk geval niks wezenlijks van herinneren. Trouwens ook niet van wat ik in een universiteitsaula van professor Mark Eyskens te horen kreeg. [naar artikel]
In Nederland wordt Sprite permanent vervangen door de suikervrije drank die bij ons Sprite Zero heet. Je proeft het verschil toch niet, luidt [naar artikel]
Als je de nieuwste voedingshype op social media mag geloven, biedt rauwe, onbehandelde melk een hoop gezondheidsvoordelen: een pak meer vitamines en geen last meer van je lactose-intolerantie. Maar kloppen die claims? Of schuilt er gevaar in melk recht van de boer, die je niet in de winkel vindt? Voedingswetenschapper Dries Vandeweyer formuleert een helder antwoord. [naar artikel]
Mathieu Steensels (30) zet het bedrijf van zijn ouders in Kinrooi voort. Hij vindt het frustrerend dat schaalvergroting overal wordt bejubeld behalve in de landbouw. “Het is de enige manier om onze inkomsten te laten groeien.” [naar artikel]
Zo’n twee tot drie procent van de baby’s in ons land lijdt aan een koemelkallergie, waardoor ze eczeem of maag- en darmproblemen krijgen als ze hun papje drinken. Novalac Novarice, een babymelk met eiwitten uit rijst, is een van de weinige alternatieven voor deze baby’s. Maar de melk is wegens productieproblemen nergens meer te krijgen in ons land. “Na maanden zoeken hadden we eindelijk de juiste melk voor onze baby, maar plots is die er niet meer”, klinkt het misnoegd bij heel wat ouders met een baby met koemelk-allergie. “Er zijn wel alternatieven, maar die zijn fors duurder.” [naar artikel]
Waarom zijn er zo'n grote prijsverschillen voor melk in de supermarkt? Van 55 cent tot 1,15 euro voor een liter halfvolle melk. De Federatie van de Zuivelindustrie klaagt bij De Inspecteur over een kunstmatig lage prijs voor melk: "Prijzenslag heeft de melkprijs doen kelderen." [naar artikel]
Wereldmelkdag vandaag is een geschikte dag om stil te staan bij het oude gezegde ‘melk is goed voor elk’. Naast die gewone koemelk die vroeger de enige 'melk’ in het schap van de supermarkt was, staan nu veel plantaardige varianten op basis van soja, haver of zelfs aardappelen: welke is dan het gezondst? En is die koemelk zo slecht voor ons als wordt beweerd? Diëtiste Celien Rombouts legt uit. “De grootste verschillen zitten in de hoeveelheden verzadigd vet en suikers.” [naar artikel]
Bier stijgt bijna dubbel zo snel in prijs als andere voedingsmiddelen. Geen wonder dat we er steeds minder van drinken. Of is er iets anders aan de hand? [naar artikel]
De Belg is een cola-liefhebber pur sang. Zo kiezen maar liefst 6 op de 10 resoluut voor het zwarte goud, als ze frisdrank drinken. Maar welke cola... [naar artikel]
Krijg je ’s ochtends amper je ogen open en ben je doorheen de dag olympisch kampioen geeuwen? Slaapexpert Johan Verbraecken duidt of een tas warme melk of een slaapmutsje voor het slapengaan écht helpt of niet en zet op een rijtje welke andere voeding de nachtrust bevordert. “Tyramine, een stof die in oude kaas en rood vlees zit, houdt je langer wakker.” [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.