Ondanks de kwakkelzomer, verwachten de wijnboeren in het Hageland een prima wijnjaar. Tijdens de bloei was het zonnig en de regen van de voorbije periode heeft ervoor gezorgd dat de druiven goed konden groeien. Volgens wijnboer Jos Van Laer uit Bekkevoort zullen er dit jaar twintig procent meer druiven geoogst kunnen worden om wijn van te maken. [naar artikel]
De laatste dagen zakten heel wat wandelaars af naar Averbode Bos en Heide. Alleen gebruikten velen daarvoor eerst de auto en dat is niet de bedoeling. Daarom heeft de burgemeester van Scherpenheuvel-Zichem nu beslist om enkele parkeerterreinen aan de abdij van Averbode te sluiten. [naar artikel]
Het melkveebedrijf van de Abdij van Averbode stoot te veel stikstof uit en zal wel degelijk tegen 2025 moeten sluiten. Dat stelt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) in "De Ochtend" op Radio 1. "Tot op dit moment heb ik geen rationeel argument gehoord waarom we het bedrijf in Averbode uit de lijst zouden halen", klinkt het. [naar artikel]
De norbertijnenorde bestaat dit jaar 900 jaar. Dat vieren de paters van de abdij van Averbode met een fototentoonstelling in openlucht en de uitgave van een boek. [naar artikel]
De Norbertijnen van de Abdij van Averbode lanceren een nieuw bier. Het gaat om een lichter brouwsel, de Averbode Extra met een alcoholpercentage van 4,8 procent. "We beantwoorden de vraag van de consument naar smaakvol blond bier met minder alcohol." [naar artikel]
05:00 Een start-up uit San Francisco claimt in 15 minuten synthetische wijn te kunnen maken zonder druiven. Het goedkope labbrouwsel valt amper te onderscheiden van duurdere gewone wijnen. [naar artikel]
Minstens drie Vlaamse landbouwbedrijven kregen de afgelopen weken totaal onverwacht te horen dat ze tegen 2025 moeten sluiten door hun milieu-impact. Dat blijkt uit een rondvraag van VRT NWS. Naast de Abdij van Averbode zeggen nog zeker twee andere bedrijven dat ze pas onlangs te horen kregen dat ze op die "rode lijst" staan. Normaal moesten ze daar al in 2015 van op de hoogte zijn gebracht. "Van de ene dag op de andere wordt ons inkomen afgepakt", zegt een getroffen landbouwer. [naar artikel]
De Abdij van Averbode blijkt de ‘exorcisme-hotspot’ te zijn van ons land. Er vinden ieder jaar meer dan 1.000 duiveluitdrijvingen. Historicus Kristof Smeyers (KU Leuven) en een van de officiële exorcisten in Vlaanderen geven meer uitleg bij de hernieuwde populariteit van 'duivelsuitdrijvingen'. [naar artikel]
Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) bevestigt dat het melkveebedrijf van de Abdij van Averbode mee op de rode lijst staat en dus in principe ten laatste in 2025 moet stoppen. Dat de abdij in 2015 enkel telefonisch, en niet per brief, op de hoogte is gebracht, noemt Demir "een rare manier van werken", “roekeloos” zelfs. Samen met minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V) belooft Demir dat er de komende weken individueel contact zal worden opgenomen met betrokken bedrijven om hun dossier te bespreken. [naar artikel]
De belangstelling van consumenten voor veganistische wijnen groeit gestaag. Maar wat maakt een vegan-vriendelijke wijn vegan? Wat is het verschil met de conventionele wijnbereidingstechniek of vinificatie? En smaak je dat? Aangezien wijn het product is van druiven en gist, zou je er kunnen van uitgaan dat alle wijnen geschikt zijn voor veganisten – maar dit […] [naar artikel]
Naast abdijbier, -brood en -kaas valt ook het meubilair van de broeders van de Nobertijnen in Averbode in de smaak. En dus gaat de Abdij van Averbode ook abdijtafels verkopen. [naar artikel]
Verschillende supermarkten in ons land gaan binnenkort wijn in blik verkopen. In verschillende landen wordt wijn al jaren in blik verkocht, maar in Europa is dat een minder gebruikelijke verpakking. "Er wordt vooral rosé wijn en witte wijn aangeboden in blik. Het gaat om wijnen die jong geconsumeerd moeten worden", zegt topsommelier Sepideh Sedaghatnia in "De wereld vandaag" op Radio 1. [naar artikel]
In de bossen en op de heide op het drie provinciënpunt rond de abdij van Averbode geldt code rood. Door de aanhoudende droogte en de strakke oostenwind is er extreem hoog brandgevaar. [naar artikel]
Het is een topdruivenjaar. De druiven zijn vroeger rijp, de trossen dikker, en de bessen zoet en sappig. Zelf druiven kweken is niet moeilijk, je... [naar artikel]
03:00 Sinds 1134 heeft de abdij van Averbode een melkveebedrijf. Maar dat moet tegen 2025 dicht wegens een te hoge stikstofbelasting. Dat las abt Marc Fierens in een brief van de Vlaamse Landmaatschappij. ‘... [naar artikel]
Vorige week is er ingebroken in de Abdij van Averbode. De dieven konden ontsnappen met enkele kleine kunstvoorwerpen en een som geld. De sloten van twee deuren zijn geforceerd. De politie heeft een onderzoek gestart maar voorlopig zijn er nog geen verdachten. [naar artikel]
Inbrekers hebben eind vorige week toegeslagen in de abdij van Averbode en zijn er vandoor gegaan met een aantal gouden sieraden en een grote hoeveelheid geld. Dat meldt de lokale politie van de zone Demerdal (Diest/Scherpenheuvel-Zichem). [naar artikel]
Wanneer je een fles wijn koopt, kan je via een wijn-app controleren wat die waard is of welke druiven zijn gebruikt. Vivino is veruit de populairste app, maar hoe betrouwbaar is die informatie? En kan je er je voordeel mee doen? "De inspecteur" zoekt het voor je uit. [naar artikel]
Een bijbelcitaat op elektronische muziek, of een pater die zijn habijt zorgvuldig dichtknoopt: dat en alle andere keukengeheimen van de Abdij van Averbode zijn vanaf nu online te volgen, op het YouTube-kanaal The Averbode Young Ones (TAYO). Een initiatief van student-paters Wout (19) en Nicolas (23), de millennial-norbertijnen. “Een flyer, dat zou mij ook niet aanspreken.” [naar artikel]
14:50 Volgens minister van Omgeving Zuhal Demir werd de boerderij van de abdij van Averbode al in 2015 op de hoogte gesteld dat ze moest sluiten wegens haar stikstofuitstoot. Dat dat telefonisch gebeurde, n... [naar artikel]
De koorleden zongen eerst mee in de Latijnse mis in de Norbertijnenabdij in Averbode. ’s Middags genoten ze van een heerlijk dinertje in de nabijgelegen brasserie. De sympathieke gids Christine leidde de koorleden en hun partners rond in historische abdij. [naar artikel]
De vzw Natuurpunt wil een stal voor 500 schapen in het natuurgebied rond de abdij van Averbode regulariseren. Dat zou kunnen gebeuren via een uitzondering op het recente stikstofdecreet. Want zonder die uitzondering zou de stal nooit passen binnen de normen van het nieuwe stikstofdecreet. [naar artikel]
Via de droge Dourowijnen ontdekten we dat Portugal ook potentieel heeft als producent van rode wijn. Maar in de Dourovallei zijn de wijnen kunstmatig duur door de hoge vraag naar druiven voor de productie van porto. Meer naar het zuiden vinden we meer betaalbare wijnen. Alentejo en Dão boekten de laatste jaren een opmerkelijke vooruitgang. Van oudsher maakte men er rustieke wijnen. Maar dankzij de technologische vooruitgang vinden we nu meer frisheid in de wijnen. [naar artikel]
Jeroen Houben (21) en vader Ghislain (53) van wijndomein Hoenshof in Hoepertingen (Borgloon) gaan fruittelers inschakelen om druiven voor hun wijnen te telen. Ze hopen ze 100 hectare extra aan wijnbouw in Limburg en het Hageland te creëren. Daarmee zouden ze veruit de grootste speler van België worden. “Door schaalvergroting willen we de Belgische wijnmarkt openbreken. En de fruittelers krijgen een alternatief nu hun inkomsten kelderen. Wij bieden ze een vaste prijs voor hun druiven.” [naar artikel]
In Parijs gaan drie van de oudste flessen wijn ter wereld deze maand onder de hamer. Het gaat om drie flessen vin jaune uit de Jura in het oosten van Frankrijk, die bekend staat als ‘wijn voor koningen en koning van de wijnen’. De flessen uit 1774 zijn per stuk zeker twintigduizend euro waard, maar kunnen zelfs dubbel zoveel opbrengen. [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.