In plaats van cava of champagne zou je dit jaar aan de feesttafel ook brut bier – zeg maar ‘bier in champagnestijl’ – kunnen serveren. De keuze is enorm, van bieren gebrouwen met druiven en bieren die hergisten op fles, tot een blend van wijn en bier. Onze biersommelier Sofie Vanrafelghem proeft er tien en velt haar oordeel. “Blenden is niet zo eenvoudig als het lijkt, maar dit bier is erin geslaagd om het evenwicht tussen wijn en bier te behouden.” [naar artikel]
Sinds de komst van het brutbier is het ‘bier in champagnestijl’ blijven evolueren. Het gamma gaat van bieren gebrouwen met druiven over bieren die hergisten op fles tot blends van wijn en bier. Onze biersommelier Sofie Vanrafelghem proeft er tien. “Gebotteld in een champagnefles wordt brutbier ook gedeeltelijk op dezelfde manier geproduceerd.” [naar artikel]
Tripel blijft een favoriete bierstijl van vele Vlamingen. Alleen in ons land worden er honderden tripelbieren gebrouwen. Hoe herken je het bier? En welke steekt er in het aanbod met kop en schouders bovenuit? Onze biersommelier Sofie Vanrafelghem proeft 10 bekende klassiekers, zoals Westmalle en Gouden Carolus, en haalt er de beste uit. “Het is geen wonder dat dit Waalse bier het hart van de Vlamingen zo snel veroverd heeft.” [naar artikel]
Niet wijn of champagne, maar bier is het liefdeselixir bij uitstek. Dat vindt seksuoloog én bierkenner Gerard Gielen uit Hasselt, die er een lezing over geeft op het bierfestival The Beer Experience. Hij neemt de meest lustopwekkende ingrediënten en stomende etiketten voor ons onder de loep. [naar artikel]
Wist je dat België momenteel drie keer zoveel bierbrouwerijen telt als tien jaar geleden? “Onze bieren zijn officieel erkend door UNESCO als immaterieel werelderfgoed”, vertelt onze bierexperte Sofie Vanrafelghem. Ze legt stap voor stap uit hoe je bier proeft als een professional. “De nasmaak moet mooi aansluiten bij het karakter van het bier.” [naar artikel]
In plaats van cava of champagne zou je dit jaar aan de feesttafel ook brut bier – zeg maar ‘bier in champagnestijl’ – kunnen serveren. Onze biersommelier Sofie Vanrafelghem proeft tien ‘bierbubbels’ en velt haar oordeel. “Blenden is niet zo eenvoudig als het lijkt, maar dit bier is erin geslaagd om het evenwicht tussen wijn en bier te behouden.” [naar artikel]
Kaffee van Antwerpen, het pop-upcafé van Gazet van Antwerpen, is ook op zaterdag open. Vanaf 14u kan je proeven van funky streetfood en van Bier van A, speciaal gebrouwen voor onze 125ste verjaardag. Daarnaast verzorgt onze huis-dj zwoele beats, prepareert onze barista overheerlijke koffie en nemen we je mee op reis door de tijd in onze virtual reality corner. [naar artikel]
Vriendengroep ACH JA lanceert op zaterdag 10 december ’t Solfke. Het gaat om een Aartselaars bier gebrouwen volgens een oud recept gevonden in één van de brandkasten van kasteel Solhof en voor het eerst gebrouwen in 1919. [naar artikel]
Wereldwijd bestaan er slechts 11 echte trappisten, waarvan 5 in België worden gebrouwen. Om een trappist genoemd te worden, moet het bier aan heel wat eisen voldoen. Zo moet het zeker in een abdij gebrouwen worden moet dat ook nog eens onder toezicht van een monnik gebeuren. Wat er met de opbrengst van het bier gebeurt, dat legt VTM NIEUWS-journaliste Birgit Herteleer uit. [naar artikel]
Ondanks dat er bij onze noorderburen ook heel wat bieren worden gebrouwen, lijken ze toch het Belgische bier te verkiezen. Zo zou volgens onderzoeksbureau iVox liefst vier op de vijf Nederlanders van mening zijn dat ons bier beter smaakt dan dat van hen. [naar artikel]
Het Corona-bier van brouwerij InBev wordt niet meer in thuisland Mexico gebrouwen, maar wel in de Belgische vestiging in Jupille bij Luik. Dat... [naar artikel]
Een pint van het vat is beter dan bier uit een flesje of blik. Maar het kan nog beter: steeds meer cafés tappen hun bier uit een tank. “Het is alsof je bier rechtstreeks uit de brouwerij proeft.” [naar artikel]
Hasselt heeft er een nieuwe themawandeling bij. Bierkenner en chocolatier Werner Callebaut heeft een ‘bruisende bierproefwandeling’ in het stadscentrum uitgestippeld. “Daarbij doen we telkens drie typisch Hasseltse cafés aan waar we proeven van bieren die in Hasselt of Diepenbeek gebrouwen zijn. En onderweg vertellen we allerlei weetjes over bier en over de stad, dat spreekt voor zich. Dit wordt zeker en vast geen saaie, droge rondleiding.” [naar artikel]
Nadat internetfenomeen Average Rob vorig jaar zijn eigen pils ‘Tout Bien’ lanceerde, komt hij dit jaar met een rouge bier. “We noemen het ‘the elixir’ of love”, vertelt Rob. Zo knipoogt hij naar de rode kleur van het bier én naar het bewust gekozen alcoholpercentage van 6,9%. Maar word je ook écht verliefd op de smaak? HLN-biersommelier Sofie Vanrafelghem proeft en oordeelt. [naar artikel]
Op koude winteravonden, wanneer het vroeg donker wordt, is niets zo gezellig als nippen van een krachtig en karaktervol donker bier. “Je moet daar langzaam van genieten en ze niet te snel opdrinken”, licht biersommelier Sofie Vanrafelghem toe. Welke Belgische donkere bieren zijn het lekkerst? Ze proeft er 10. “Dit bier bevat de ideale balans tussen alle smaken. Op geen enkel moment ervaar je een te zoet of te zwaar bier.” [naar artikel]
Vijf studenten Bedrijfsmanagement Allround van Hogeschool PXL delen een gezamenlijke passie: bier! Zij lanceren, in samenwerking met Beer Select, samen een nieuw en verfrissend bier, genaamd Ambrosia. "Het bier is een mix van traditionele brouwmethoden en unieke ingrediënten, wat resulteert in een smaak die onderscheidend is van alle gekende bieren op de markt", zegt student Sander Castro. [naar artikel]
Ze schelen zestig jaar en ze hebben lak aan hetzelfde adagium, dat bier een mannenzaak is. Rosa Merckx (86) is de allereerste brouwmeesteres van België. En Femke Sterckx (26) doctoreert op de smaak van bier. ‘Brouwers zijn meestal mannen’, zeggen ze, ‘gelukkig met goede manieren.’ Hoe zou hun leven anders om bier kunnen draaien? door An Olaerts / foto’s bas bogaerts [naar artikel]
Niets zo populair dezer dagen als bier brouwen. Elk dorp heeft ministens een ambachtelijk biertje in Vlaanderen. Maar wat blijkt nu: dat bier drink je best niet iedere dag. Onderzoekers van de Universiteit van Wageningen concluderen dat ambachtelijk gebrouwen bier meer giftige schimmelstoffen bevat dan ander bier. [naar artikel]
Op het Jazz Bilzen bierfestival kon men een 7-tal biertjes proeven die gebrouwen werden door bier- en wijngilde 't Wijnvat in de eigen minibrouwerij in Gellik. [naar artikel]
Pukkelpop gaat straks opnieuw Cristal-pils tappen op de wei. De brouwerij en het festival willen zo het lokale belang van Cristal in de verf zetten. “Het bier wordt op amper twaalf kilometer van de wei gebrouwen. Wij waren al langer vragende partij”, zegt Frederik Luyten van Pukkelpop. [naar artikel]
Jurian Heusdens is met een zestiende finale de beste Belg geworden op het EK snooker in de Cypriotische hoofdstad Nicosia. Heusdens moest met 4-2 de duimen leggen voor de Pool Adam Stefanów. [naar artikel]
Bart Luts, de brouwer die vergeten Leuvense bieren opnieuw introduceert, heeft zijn derde bier klaar. En dat is wel een heel speciaal bier, want de tripel waarop hij zich baseerde was in de 18e eeuw uitsluitend te koop in de Katholieke colleges. [naar artikel]
De stad Bilzen heeft er een tweede stadsbier bij. Na Heer van Biesen stelt vzw De 13 Heeren donderdagavond een tweede stadsbier voor: Heer van Biesen Hoogstam. De dertien vrienden uit Bilzen stellen het nieuwe stadsbier op 9 en 10 december aan het grote publiek voor. Het officiële stadsbier Heer van Biesen krijgt er een […] [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.