Tripel blijft een favoriete bierstijl van vele Vlamingen. Alleen in ons land worden er honderden tripelbieren gebrouwen. Hoe herken je het bier? En welke steekt er in het aanbod met kop en schouders bovenuit? Onze biersommelier Sofie Vanrafelghem proeft 10 bekende klassiekers, zoals Westmalle en Gouden Carolus, en haalt er de beste uit. “Het is geen wonder dat dit Waalse bier het hart van de Vlamingen zo snel veroverd heeft.” [naar artikel]
De Trappistenabdij van Westmalle wil in kaart brengen hoeveel verschillende soorten Westmalle-glazen er ooit zijn gemaakt. "Het moeten er honderden zijn, maar we hebben er geen archief van", zegt Manu Pauwels van de abdijbrouwerij. Daarom roept de abdij nu op om foto's te bezorgen van bijzondere Westmalle-glazen. Een verzamelier uit Lier liet onze redactie alvast weten dat hij er zo'n 150 verschillende heeft. [naar artikel]
Elke week onderwerpen we dagdagelijkse producten aan een test. Wil je het een avondje gezellig maken in lockdown, dan zal een proeverij van deze tien bieren je niet ruïneren, weet biersommelier Sofie Vanrafelghem. “Het zijn stuk voor stuk speciaalbieren waarbij de prijskwaliteitverhouding goed zit, al zijn ze qua productiekostprijs soms zelfs duurder dan champagnes.” [naar artikel]
Dat er een biertje bestaat voor iedereen in het brede biergamma, is een feit. Van zware tot lichte bieren en van fruitige tot eerder bittere smaken. Wat dacht je voor een keertje van een nitrobier, een variant met stikstof? Nitrobieren maken hun opmars en ook steeds meer Belgische brouwerijen storten zich op de productie ervan. Onze biersommelier Sofie Vanrafelghem proeft drie nitrobieren en zet op een rijtje waarom je ze wel of niet moet proberen. [naar artikel]
Hoewel één op de drie cafés in Vlaanderen er sinds 2013 de brui aan gaf, bruist de Belgische biercultuur nog steeds. HLN-biersommelier Sofie Vanrafelghem verzamelde de 400 meest opvallende biercafés in ons land in een boek. “Het is niet evident om te overleven in het huidige klimaat, maar België weet als bierland goed overeind te blijven”, verzekert ze. Hoe ziet een dag in zo’n café eruit? En zijn ze nog even succesvol als vroeger? Drie caféuitbaters vertellen. “Alle 100 stoelen op amper 3 minuten gevuld.” [naar artikel]
Biersommelier bij Duvel-Moortgat en bij Stadsbrouwerij De Koninck. De Antwerpse brouwerij experimenteert tegenwoordig met verrassende bieren en combineert haar brouwsels almaar vaker met kazen en andere specialiteiten. Foodpairing is enorm belangrijk voor een hedendaagse brouwerij. Wil je iets bijleren over welke gerechten en smaken je best combineert met welke bieren, dan moet je zeker naar Terryn komen luisteren. [naar artikel]
Onze internationaal gerenommeerde biersommelier Sofie Vanrafelghem selecteert speciaal voor u de lekkerste herfstbieren én geeft tips over de beste... [naar artikel]
Op haar trouwfeest schonk ze alleen bier, een oude geuze kan voor haar perfect naast een champagne staan, en Belgen moeten veel trotser zijn op hun biercultuur: biersommelier Sofie Vanrafelghem is een vrouw met een missie. [naar artikel]
Het aantal brouwerijen in ons land is in twintig jaar tijd gestegen van 113 tot meer dan 350. En hoewel we nog lang niet het cijfer van 1910 benaderen — 3.244! —, keren we stilaan terug naar de tijd dat bijna elk dorp een brouwerij had. Onze biersommelier Sofie Vanrafelghem klopte aan bij vijf kleine brouwers in vijf verschillende provincies en vertelt waarom je net hun lokale bieren moet proeven. [naar artikel]
Sinds de komst van het brutbier is het ‘bier in champagnestijl’ blijven evolueren. Het gamma gaat van bieren gebrouwen met druiven over bieren die hergisten op fles tot blends van wijn en bier. Onze biersommelier Sofie Vanrafelghem proeft er tien. “Gebotteld in een champagnefles wordt brutbier ook gedeeltelijk op dezelfde manier geproduceerd.” [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.