Maartmaand is veggiemaand. En dus word je uitgedaagd om kotelet en co. even in te ruilen tegen vervangers die het origineel proberen te evenaren. Zoals veggiesalami, -steaks, -kipfilets of zelfs zalm zonder zalm. “Het is pure hightech op je bord geworden”, zegt Bruno De Meulenaer, professor in de levensmiddelenchemie (UGent). “Al vraag ik me wel af waarom ze zoveel moeite doen om iets na te maken dat een vegetariër niet wil eten.” [naar artikel]
De Duitse minister van Landbouw Christian Schmidt wil vleesaanduidingen voor vegetarische en veganistische producten gaan verbieden. Benamingen [naar artikel]
Zelfs vegetarisch voedsel kan een ongezond kantje hebben en vervangt niet altijd echt vlees, omwille van een te laag eiwit-, ijzer- of vitamine B12-gehalte. Dat blijkt uit onderzoek van Test Aankoop aan de hand van de etiketten van 37 kant-en-klare vleesvervangers zoals worstjes, balletjes en gehakt. [naar artikel]
Zelfs vegetarisch voedsel kan een ongezond kantje hebben en vervangt niet altijd echt vlees, omwille van een te laag eiwit-, ijzer- of vitamine B12-gehalte. Dat blijkt uit onderzoek van Test Aankoop aan de hand van de etiketten van 37 kant-en-klare vleesvervangers zoals worstjes, balletjes en gehakt. [naar artikel]
130 jaar lang waren het varkens en kippen waarvan BonRill in Ieper — een oer-Vlaams vleesbedrijf — topcharcuterie maakte. Maar toen kwam Caroline Vercauteren (32), schoondochter van de eigenaars, en nu doen zelfgekweekte oesterzwammen al twee jaar dienst als vleesvervanger, met de vegetarische boerenworst als nieuwste product. “Er is geen weg meer terug. Het zal zijn zoals met elektrische auto’s.” [naar artikel]
Zelfs wie bij traditionele Vlaamse kost zweert, switcht zijn klassieke patatjes met groenten en een hamburger moeiteloos naar een vleesvervanger. Hoe lekker die precies zijn, testte sterrenchef Luc Bellings voor je uit, maar is zo’n groenteburger ook automatisch gezond(er) of vergissen we ons daarin? Diëtiste Sanne Mouha licht toe: “sommige vleesvervangers zijn eigenlijk eerder aardappel- of pastavervangers.” [naar artikel]
Minder vlees eten is beter voor ons lichaam en voor de planeet, maar hoe begin je daaraan? En mis je geen voedingsstoffen door vlees te schrappen? Op dag 12 van de ‘Start Gezond’-challenge tipt Sandra Bekkari hoe je er op een smakelijke manier mee omgaat. “Deze boontjes zijn de ideale apérosnack.” [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.