Alle Vlaamse Krantenkoppen. Elke minuut geupdate. Vers van de pers.
Het Laatste Nieuws

Vleesvervangers niet altijd vlees vervangend

18/03/2021 - 09:18
"Zelfs vegetarisch voedsel kan een ongezond kantje hebben en vervangt niet altijd echt vlees, omwille van een te laag eiwit-, ijzer- of vitamine B12-gehalte. Dat blijkt uit onderzoek van Test Aankoop aan de hand van de etiketten van 37 kant-en-klare vleesvervangers zoals worstjes, balletjes en gehakt."

Gerelateerde krantenkoppen:

1. Test Aankoop: vleesvervangers niet altijd vlees vervangend (18/03/2021 - Het Nieuwsblad)

Zelfs vegetarisch voedsel kan een ongezond kantje hebben en vervangt niet altijd echt vlees, omwille van een te laag eiwit-, ijzer- of vitamine B12-gehalte. Dat blijkt uit onderzoek van Test Aankoop aan de hand van de etiketten van 37 kant-en-klare vleesvervangers zoals worstjes, balletjes en gehakt. [naar artikel]


2. Hoe gezond zijn vleesvervangers? “Zalm inruilen voor vegetarische kipschnitzel is niet de beste switch” (26/10/2023 - Het Laatste Nieuws)

Zowat elke supermarkt legt tegenwoordig een breed gamma aan vleesvervangers in de rekken. Sommige lijken qua uiterlijk en smaak zo veel op echt vlees dat menig carnivoor ermee op het verkeerde been kan worden gezet. Lekker dus, en ook nog beter voor het milieu. Maar zijn die vleesvervangers wel gezonder dan echt vlees? [naar artikel]


3. Vleesvervangers: we proeven het verschil niet meer (27/10/2017 - De Morgen)

Proeven we straks het verschil niet meer tussen vleesvervangers en echt vlees? Volgens een rapport van de Nederlandse Consumentenbond leunen vleesvervangers steeds dichter aan bij hun tegenhangers. Qua smaak én voedingswaarde. [naar artikel]


4. Een kilo varkensgehakt: 8 euro, een kilo veggiegehakt: tot 24 euro. Waarom zijn vleesvervangers zo duur? (22/03/2023 - De Standaard)

Het gros van de vleesvervangers is nog steeds duurder dan vlees. Hoe komt het dat sojabonen duurder zijn dan een dier van vlees en bloed? We trokken op onderzoek. [naar artikel]


5. Lidl legt vleesvervangers pal naast echt vlees om koper te verleiden tot vegetarisch (09/06/2023 - Het Laatste Nieuws)

Lidl gaat in Nederland vleesvervangers direct naast het vlees leggen, om de verkoop van vegetarische alternatieven te stimuleren. De supermarktketen wil dat in 2030 “de helft” van de verkochte eiwitten plantaardig is. Met een pilootproject in 70 Nederlandse filialen onderzoekt Lidl wat het doet met de verkoop als vlees en vleesvervanger bij elkaar liggen. Worden zo ook de klanten die normaal het vegetarische schap straal voorbijlopen verleid om vaker voor plantaardig te kiezen? Misschien wel. [naar artikel]


6. (Bijna) net als vlees: zijn vleesvervangers net zo gezond als vlees, of zelfs gezonder? (22/06/2022 - De Morgen)

[naar artikel]


7. Test-Aankoop: ‘Vleesvervangers zijn niet altijd even gezond’ (19/03/2021 - De Morgen)

‘Ook vegetarisch voedsel kan een ongezond kantje hebben en vervangt niet altijd echt vlees, vanwege een te laag eiwit-, ijzer- of vitamine B12-gehalte.’ Dat besluit Test-Aankoop na onderzoek. [naar artikel]


8. Vaarwel gehacktbal met ‘ck’? FOD Economie wil ‘vleesnamen’ voor vleesvervangers verbieden (13/02/2022 - Het Laatste Nieuws)

De federale overheidsdienst Economie wil een verbod op namen van vleesvervangers die verwijzen naar vlees. Ondanks een pandemie, stijgende gasprijzen en spanningen in Oekraïne wordt er in België op dit moment een discussie gevoerd over vleesvervangers: “Ze laten je een plantaardig product kopen terwijl je gewone americain preparé wil. Dit is bewuste misleiding.” [naar artikel]


9. Veel vleesvervangers extreem ongezond (01/03/2017 - Het Laatste Nieuws)

Vandaag gaat Dagen Zonder Vlees van start: meer dan 100.000 Vlamingen willen 40 dagen minder of geen vlees en vis eten. Maar vegetarisch is niet [naar artikel]


10. GETEST. Sterrenchef Luc Bellings proeft 16 vleesvervangers en deelt een 1/10 en 9/10 uit: “deze veggie worsten zijn verbazend lekker” (05/02/2022 - Het Laatste Nieuws)

Van gehakt tot burgers of zelfs schnitzels en worsten: tegenwoordig vind je voor alles een vegetarisch of vegan alternatief in het schap van de supermarkt. Maar zijn die vleesvervangers ook écht lekker? Sterrenchef Luc Bellings werpt zijn smaakpapillen in de strijd om die vier verschillende soorten vleesvervangers te beoordelen én deelt bij elke categorie zijn eigen exclusief recept met de lekkerste variant. “Voor mij moeten vleesvervangers niet per se naar vlees smaken.” [naar artikel]


11. Zijn vleesvervangers nu duurzamer of niet? “Iedereen kan een studie kiezen die best past in zijn eigen verhaal” (18/03/2023 - Het Nieuwsblad)

Het eten van vleesvervangers wordt niet enkel gepromoot omdat er geen dier voor moet sterven, maar ook omdat het duurzamer zou zijn. Maar klopt dat wel? Ziet de planeet er fors anders uit als we morgen allemaal vleesvervangers eten in de plaats van vlees? We vroegen het zowel aan voedings-biotechnoloog Frédéric Leroy (VUB) die ook voorzitter is van de Belgian Association for Meat Science and Technology (BAMST) als aan ProVeg vzw, het vroegere EVA (Ethisch Vegetarisch Alternatief). [naar artikel]


12. Nederlands slachthuis wordt fabriek voor vleesvervangers (01/11/2019 - Metro)

De Nederlandse vleesverwerker Vion bouwt zijn slachterij in Leeuwarden om tot fabriek voor vleesvervangers. Waar de Friese locatie tot voor kort nog runderen tot vleesproducten verwerkte, moeten er vanaf komend voorjaar volledig plantaardige schnitzels en worstjes van de band rollen. Vion, een van de grootste vleesconcerns van Nederland, maakte al vleesvervangers op kleinere schaal in […] Het bericht Nederlands slachthuis wordt fabriek voor vleesvervangers verscheen eerst op Metro. [naar artikel]


13. ‘Vleesloos vlees scoort al beter dan echt vlees' (20/04/2018 - De Tijd)

17:33 De Vegetarische Slager bouwde met vleesvervangers in tien jaar een bedrijf uit van 15 miljoen euro. Ook bij ons liggen ze in de rekken bij Delhaize en natuurwinkels. ‘We willen ’s werelds grootste sla... [naar artikel]


14. Vleesvervanger kost tot drie keer meer dan echt vlees: “Klanten hebben geen goed zicht op de kostprijs” (18/03/2023 - Het Nieuwsblad)

Maart is de maand van de ‘Veggie Challenge’. En dat voel je ook in je portefeuille. Het gros van de vleesvervangers is nog steeds duurder dan vlees. Hoe komt het dat sojabonen duurder zijn dan een dier van vlees en bloed? Het Nieuwsblad ging op onderzoek. [naar artikel]


15. Hoe ongezond is vlees? Voor eens en voor altijd: Hoe ongezond is vlees? (20/05/2021 - Express)

Lees dit artikel: Hoe ongezond is vlees? Voor eens en voor altijd: Hoe ongezond is vlees? Door Wim Swinnen Wat is de impact van vlees op je gezondheid? Verhogen steak, spek en salami de kans op kanker en hart- en vaatziekten, zoals veel gezaghebbende voedingsdeskundigen beweren, of loopt het allemaal zo’n vaart niet? Experts staan met getrokken messen tegenover elkaar. Wie heeft er gelijk? En hoe betrouwbaar is voedingswetenschap eigenlijk? Generatie […] Lees dit artikel: Hoe ongezond is vlees? Voor eens en voor altijd: Hoe ongezond is vlees? [naar artikel]


16. Marketingnachtmerrie: vlees voor vegetariërs (05/04/2019 - De Morgen)

Vanaf vandaag start Dagen zonder Vlees. Deelnemers moeten het stellen met vaak smaakloze vleesvervangers. In de koelkast van de toekomst zijn er veel meer opties: opgekweekte hamburgers uit de proefbuis of nepvlees dat smaakt naar echte biefstuk. [naar artikel]


17. Zijn vleesvervangers net zo gezond als vlees, of zelfs gezonder? (22/06/2022 - De Morgen)

[naar artikel]


18. Zijn vleesvervangers altijd gezonder dan gewoon vlees? Diëtiste licht toe: “slim kiezen komt soms neer op etiketten lezen” (15/02/2022 - Het Laatste Nieuws)

Zelfs wie bij traditionele Vlaamse kost zweert, switcht zijn klassieke patatjes met groenten en een hamburger moeiteloos naar een vleesvervanger. Hoe lekker die precies zijn, testte sterrenchef Luc Bellings voor je uit, maar is zo’n groenteburger ook automatisch gezond(er) of vergissen we ons daarin? Diëtiste Sanne Mouha licht toe: “sommige vleesvervangers zijn eigenlijk eerder aardappel- of pastavervangers.” [naar artikel]


19. Frankrijk: Vegetarisch vlees mag geen "vlees" meer zijn (22/04/2018 - VRT NWS)

Vegetarische steak in de winkelrekken? Die zal je in Frankrijk binnenkort niet meer vinden. Toch niet als benaming op de verpakking alleszins. Afgelopen week keurde het Franse parlement een wetsvoorstel goed dat hoge boetes oplegt aan producenten van vleesvervangers die dat toch doen. Ook voor zuivelvervangers zal een gelijkaardige maatregel gelden. [naar artikel]


20. Uitgetest: zijn vegetarische worstjes even lekker? (18/02/2020 - Metro)

Plantaardige alternatieven voor vlees worden steeds populairder. Dat blijkt ook uit recente cijfers: Belgen eten nu 8,8% minder vlees dan in 2010. Een evolutie waar de Nederlander Jaap Korteweg, oprichter van De Vegetarische Slager, erg blij mee is. Hij is vastbesloten om met zijn plantaardige vleesvervangers de Belgische koelkasten te veroveren. De Vegetarische Slager bereidt […] Het bericht Uitgetest: zijn vegetarische worstjes even lekker? verscheen eerst op Metro. [naar artikel]


21. Minder belastend voor de planeet, maar wat met ons lichaam: is het gezonder om vleesvervangers te eten dan echt vlees? (06/10/2023 - De Morgen)

[naar artikel]


22. “Kijk verder dan vleesvervangers”: hoe maak je een gezonde maaltijd zonder vlees of vis zodat je geen voedingstekorten hebt? (20/01/2023 - Het Laatste Nieuws)

Minder vlees eten is beter voor ons lichaam en voor de planeet, maar hoe begin je daaraan? En mis je geen voedingsstoffen door vlees te schrappen? Op dag 12 van de ‘Start Gezond’-challenge tipt Sandra Bekkari hoe je er op een smakelijke manier mee omgaat. “Deze boontjes zijn de ideale apérosnack.” [naar artikel]


Vers van de pers.
Alle Vlaamse Krantenkoppen.
Elke minuut geupdate.
De Krantenkoppen dagelijks in je mailbox?
Gratis dagelijks de krantenkoppen in je mailbox!

© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.

Dagelijks de populairste artikels in je mailbox?

Je kan je op elk moment uitschrijven!