Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

17 April 2021
21:56 uur

‘Als Jezus het niet opneemt voor migranten en vluchtelingen, wie dan wel?’

Apache

31/03/2021 - 11:32

In Milo Raus The New Gospel komt Jezus uit Kameroen. Rau verweeft verhaal van uitgebuite migranten in Italië met een enscenering van het Nieuwe Testament. De film confronteert gelovigen en niet-gelovigen met wat waarden als medeleven en solidariteit vandaag nog betekenen. Voormalig plantagearbeider en activist Yvan Sagnet neemt de rol van Jezus op zich. Vanuit zijn


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP APACHE

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Meer dan 150.000 betogers in Barcelona willen méér vluchtelingen in Spanje (18/02/2017 - Het Belang van Limburg)
  Een mensenmassa van ongeveer 160.000 betogers heeft zaterdag in Barcelona gedemonstreerd om te eisen dat Spanje voortaan veel meer vluchtelingen opneemt dan in het recente verleden. Dat de conservatieve regering de quota voor Spanje voor het opvangen van vluchtelingen en migranten niet aanvaardt, bestempelden de betogers als “schandelijk”.
  [naar artikel]
 2. Meer dan 150.000 betogers in Barcelona willen méér vluchtelingen in Spanje (18/02/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Een mensenmassa van ongeveer 160.000 betogers heeft zaterdag in Barcelona gedemonstreerd om te eisen dat Spanje voortaan veel meer vluchtelingen opneemt dan in het recente verleden. Dat de conservatieve regering de quota voor Spanje voor het opvangen van vluchtelingen en migranten niet aanvaardt, bestempelden de betogers als “schandelijk”.
  [naar artikel]
 3. Migranten en vluchtelingen maken onvoorstelbare gruwel mee voor ze de Afrikaanse kust bereiken (29/07/2020 - VRT NWS)
  Migranten en vluchtelingen krijgen te maken met vreselijk geweld op hun tocht door Afrika. Dat blijkt uit een nieuw rapport van het Mixed Migration Centre en de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. In het rapport zijn 16.000 getuigenissen verzameld. Het geweld wordt erger naarmate migranten en vluchtelingen meer afhankelijk worden van smokkelaars. Maar ook overheidsambtenaren schuwen het geweld niet altijd.
  [naar artikel]
 4. Aantal bootvluchtelingen daalt, maar er sterven meer migranten en vluchtelingen op zee (27/07/2018 - VRT NWS)
  Het aantal migranten en vluchtelingen die via de Middellandse Zee Europa wil bereiken, is gedaald tegenover vorig jaar, maar er sterven meer mensen op zee. Dat meldt de VN in een nieuw rapport. De Spaanse reddingsdiensten hebben vandaag nog meer dan 700 migranten en vluchtelingen ontzet uit tientallen rubberbootjes.
  [naar artikel]
 5. Opnieuw bijna 900 vluchtelingen en migranten gered voor Spaanse kust, voor steeds meer mensen komt alle hulp te laat (23/11/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Ook nu de winter voor de deur staat, neemt het aantal vluchtelingen en migranten dat via de Middellandse Zee de oversteek naar Europa waagt niet...
  [naar artikel]
 6. Migranten en vluchtelingen verschillende keren beschoten: "Italië mag geen Far West worden" (27/07/2018 - VRT NWS)
  De afgelopen 45 dagen is al zeven keer op migranten en vluchtelingen geschoten met een luchtdrukgeweer in Italië. Is racisme het motief? Het wordt in al die gevallen officieel onderzocht, al zijn de onderzoeken niet afgerond. In Italië wordt gediscussieerd of de incidenten het gevolg zijn van een veranderd klimaat tegenover migranten en vluchtelingen, nu de uiterst rechtse partij Lega er in de regering zit, én maar blijft stijgen in de peilingen.
  [naar artikel]
 7. "Wat minderjarige migranten meemaken, grenst aan het ondenkbare" (08/07/2017 - De Redactie)
  In Italië komen er zes nieuwe hotspots voor migranten en vluchtelingen. Die hotspots zijn opvangcentra voor nieuw aangekomen vluchtelingen en migranten. Onze verslaggever Mieke Strynckx ging kijken bij de hotspot van Pozzallo, in Sicilië.
  [naar artikel]
 8. Humanitaire hulpverlening aan vluchtelingen en migranten in Brussel verhuist van het Noordstation naar de Haven (28/05/2019 - VRT NWS)
  Dokters van de Wereld, het Rode Kruis, Artsen zonder Grenzen en het Burgerplatform zullen vanaf 11 juni hun hulpverlening aan vluchtelingen en migranten verhuizen naar de Havenlaan, op een kwartier stappen van het Noordstation. Vluchtelingen en migranten zullen daar dan kunnen gaan aankloppen voor medische en psychische zorg, kledij, juridische bijstand en begeleiding naar nachtopvang.  
  [naar artikel]
 9. 300.000 vluchtelingen en migranten hebben in Duitsland een job (21/08/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Vluchtelingen en migranten in Duitsland integreren zich goed op de arbeidsmarkt. Dat heeft het Duitse agentschap voor werk verklaard. In mei van...
  [naar artikel]
 10. Francken: "Echte vluchtelingen vliegen we binnen, economische migranten niet" (06/07/2017 - De Redactie)
  In Tallinn bespreken de Europese ministers van Binnenlandse Zaken vandaag en morgen de migratiecrisis in Italië. Daar kwamen dit jaar al 85.000 migranten en vluchtelingen aan en het opvangsysteem staat er onder grote druk.
  [naar artikel]
 11. Spanningen aan Turks-Griekse grens en op Griekse eilanden lopen op: weer traangas gebruikt tegen migranten (02/03/2020 - VRT NWS)
  Aan de Turks-Griekse grens hebben de Griekse oproerpolitie en militairen opnieuw traangas en flitsgranaten gebruikt tegen migranten en vluchtelingen die hopen de Europese Unie binnen te komen. Meer dan 10.000 migranten en vluchtelingen zijn naar het grensgebied getrokken sinds de Turkse president Recep Tayipp Erdogan vorige week besliste om de grenzen met de EU te openen. Ook over zee wagen migranten en vluchtelingen hun kans. Vandaag is een kind verdronken bij een schipbreuk voor de kust van het Griekse eiland Lesbos.
  [naar artikel]
 12. De dodenzee slaat opnieuw toe: tientallen migranten en vluchtelingen vermist (10/01/2018 - VRT NWS)
  Voor de Libische kust zijn de voorbije dagen verschillende opblaasbootjes met migranten en vluchtelingen in de problemen gekomen. Bij de laatste ramp zijn mogelijk 100 mensen verdronken.   
  [naar artikel]
 13. Rome wil dat Londen verantwoordelijkheid opneemt voor migranten op Aquarius (13/08/2018 - De Morgen)
  De Italiaanse regering vindt dat Groot-Brittannië de plicht heeft om de migranten op te vangen die door het reddingsschip Aquarius zijn gered. De Italiaanse minister van Transport, Danilo Toninelli, eiste vandaag op Twitter dat het Verenigd Koninkrijk zijn "verantwoordelijkheid voor de bescherming van de schipbreukelingen" opneemt. Het schip vaart immers onder de vlag van Gibraltar, het Britse overzeese gebied aan de Spaanse zuidkust.
  [naar artikel]
 14. WHO-rapport: “Migranten en vluchtelingen lopen groter risico op ziektes dan inwoners gastland” (21/01/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Migranten en vluchtelingen hebben een goede algemene gezondheid, maar door slechte leefomstandigheden of aanpassingsproblemen in het gastland waar...
  [naar artikel]
 15. Minder migranten en vluchtelingen komen aan in Europa, maar hun situatie blijft schrijnend (12/02/2019 - VRT NWS)
  Minder migranten en vluchtelingen bereiken Europa via de Middellandse Zee. Maar dat betekent niet dat de vluchtelingenproblematiek opgelost is, schrijft Flor Didden van 11.11.11. "Het aantal verdrinkingen blijft zorgwekkend hoog en in Libië komen migranten terecht in een vicieuze cirkel van arbitraire detentie, misbruik, uitbuiting en foltering." 
  [naar artikel]
 16. Wellicht tientallen migranten en vluchtelingen verdronken  (04/07/2019 - VRT NWS)
  Voor de kust van Tunesië is een bootje gezonken met 86 migranten en vluchtelingen aan boord. Vier overlevenden zijn naar het stadje Zarzis in Tunesië gebracht, waar één van hen later overleden is. 82 mensen zijn nog vermist.
  [naar artikel]
 17. Bisschop Johan Bonny over de Jezus-film van Milo Rau: ‘De kerk heeft nog nooit problemen gehad met een zwarte Jezus’ (30/03/2021 - De Morgen)
  In de film The New Gospel laat NTGent-directeur Milo Rau het passieverhaal vertolken door Afrikaanse migranten in het Italiaanse Matera. De zwarte activist Yvan Sagnet speelt Jezus zelf. Antwerps bisschop Johan Bonny is alvast onder de indruk. ‘Dit toont de blijvende actualiteitswaarde van het evangelie.’
  [naar artikel]
 18. 255 migranten en vluchtelingen gered op Middellandse Zee (26/12/2017 - VRT NWS)
  Op de Middellandse Zee is de redding aan de gang van 255 migranten en vluchtelingen.  Er zijn drie verschillende reddingsoperaties. Twee andere bootjes hebben een noodsignaal verstuurd, maar zijn nog niet teruggevonden. Ondanks het slechte weer zijn dus heel wat bootjes vertrokken.
  [naar artikel]
 19. Al meer dan 1.200 migranten en vluchtelingen aangekomen aan Spaanse kust in twee dagen tijd (28/07/2018 - VRT NWS)
  Vandaag en gisteren zijn er in totaal meer dan 1.200 migranten en vluchtelingen over zee aangekomen in het zuiden van Spanje. Dat meldt de kustwacht. 
  [naar artikel]
 20. Bisschop Johan Bonny keek naar de Jezus-film van Milo Rau: ‘De kerk heeft nog nooit problemen gehad met een zwarte Jezus’ (31/03/2021 - De Morgen)
  In de film The New Gospel laat NTGent-directeur Milo Rau het passieverhaal vertolken door Afrikaanse migranten in het Italiaanse Matera. De zwarte activist Yvan Sagnet speelt Jezus zelf. Antwerps bisschop Johan Bonny is alvast onder de indruk. ‘Dit toont de blijvende actualiteitswaarde van het evangelie.’
  [naar artikel]
 21. Vluchtelingen en migranten blijven toestromen op overbevolkte Griekse eilanden: dit weekend meer dan 200 migranten opgepakt in Egeïsche Zee (24/09/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Op de overbevolkte Griekse eilanden in de Egeïsche Zee blijven dagelijks tientallen vluchtelingen en andere migranten toestromen. Tijdens het...
  [naar artikel]
 22. 11.11.11.: "Vlamingen willen af van gepolariseerde kijk op vluchtelingen en migranten " (13/09/2017 - VRT NWS)
  11.11.11. , de Vlaamse Noord-Zuidkoepel, wil af van het hevige  debat rond vluchtelingen en migranten. Op vraag van de vrijwilligers is er zelfs voor gekozen om de gevoelige kwestie als campagnethema te kiezen dit jaar. We vroegen aan Algemeen Secretaris Bogdan Vanden Berghe waarom. 
  [naar artikel]
 23. Houten smokkelboot met 450 vluchtelingen en migranten op weg naar Italië (13/07/2018 - VRT NWS)
  Een houten smokkelboot met 450 migranten en vluchtelingen aan boord is op weg naar Italië. Dat laat minister van Binnenlandse Zaken Salvini weten via sociale media. Ook deze boot zal niet mogen aanmeren in een Italiaanse haven, voegt hij daaraan toe. 
  [naar artikel]
 24. Spanje, Italië of Griekenland: wie vangt de meeste migranten op? (17/06/2018 - VRT NWS)
  Dat het reddingschip Aquarius, met 629 vluchtelingen aan boord, niet mocht aanmeren in een Italiaanse haven, heeft veel te maken met de nieuwe Italiaanse regering die vindt dat het land niet langer alleen moet opdraaien voor het opvangen het grootste deel van de illegale migranten die de Middellandse Zee oversteken. Klopt dat beeld en hoe zit het met de opvang van vluchtelingen in Spanje en Griekenland? Bert De Vroey zocht het uit.
  [naar artikel]
 25. Meer dan 1.600 vluchtelingen en migranten bereiken Canarische eilanden (08/11/2020 - VRT NWS)
  Meer dan 1.600 Afrikaanse vluchtelingen en migranten zijn dit weekend op de Canarische Eilanden aangekomen. Volgens de hulpdiensten is het al ruim tien jaar geleden dat zo’n hoog aantal de Spaanse eilandengroep heeft bereikt. Eén man heeft de tocht niet overleefd.
  [naar artikel]
 26. Europa ligt in de knoop met de vluchtelingen, met Turkije en vooral met zichzelf (07/03/2020 - VRT NWS)
  De Turkse autoriteiten maakten vorige week duidelijk geen migranten meer te zullen tegenhouden die richting Europa gaan. Sindsdien zijn duizenden migranten vanuit Turkije naar de grens met Griekenland gegaan, waar ze door de Griekse veiligheidsdiensten worden tegengehouden. Door de vluchtelingen en migranten niet langer tegen te houden, zet Ankara de Europese Unie onder druk. De auteurs eisen een gezamenlijk Europees beleid.
  [naar artikel]
 27. Opnieuw rubberbootjes met migranten en vluchtelingen onderschept op het Kanaal (27/12/2018 - VRT NWS)
  De Britse grenspolitie vond negen migranten en vluchtelingen die met een rubberbootje aangemeerd waren op een strand van de Britse kuststad Folkestone. Vier anderen zijn onderschept voor de kust van Dover. En ook de Franse maritieme politie onderschepte een bootje met elf mensen.
  [naar artikel]
 28. Migrantencrisis op Gran Canaria, migranten blijven aankomen en acuut gebrek aan opvang (24/11/2020 - VRT NWS)
  Op Gran Canaria blijven uitgeputte migranten en vluchtelingen aankomen, onder meer in het vissersdorp Arguineguin. Dat heeft onze ploeg in het zuiden van Gran Canaria vastgesteld. Ze worden vastgehouden op een pier in de haven. Sinds begin dit jaar zijn al bijna 20.000 migranten en vluchtelingen aangekomen.
  [naar artikel]
 29. VN dringt aan op Europese oplossing voor vluchtelingen en migranten aan boord van Diciotti (25/08/2018 - VRT NWS)
  De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR vraagt de EU-lidstaten om een einde te maken aan de blokkade van de vluchtelingen en migranten aan boord van het Italiaanse schip Diciotti. "Het is tijd om het politieke getouwtrek te stoppen", zegt VN-vluchtelingencommissaris Filippo Grandi.
  [naar artikel]
 30. Nieuwe vluchtelingen en migranten mogen zich vrij verplaatsen in Griekenland (18/04/2018 - Metro)
  Nieuwe vluchtelingen en migranten die in Griekenland aankomen, zullen zich binnenkort vrij mogen verplaatsen binnen Griekenland. Ze moeten dus niet langer op de eilanden van de oostelijke Egeïsche Zee blijven, besliste de Raad van State gisteren. De Griekse Raad van State maakte daarmee een beslissing van de Griekse asieldienst van mei 2016 teniet, die migranten en vluchtelingen dwong om in de zogenaamde hotspots te blijven op de eilanden (Lesbos, Chios, Samos, Leros, Kos en Rhodos), tot hun asielaanvraag was verwerkt. De rechtbank is van mening dat die beperking niet gerechtvaardigd kan worden door redenen van algemeen belang of door het migratiebeleid. Van zodra de uitspraak gepubliceerd is, mogen nieuwe vluchtelingen die asiel aanvragen overal in het land verblijven. De Griekse minister van Migratie Dimitris Vitsas zei pas te zullen reageren op de uitspraak als hij officieel wordt ingelicht. De Griekse Raad voor Vluchtelingen had beroep aangetekend tegen de beslissing uit 2016. De uitspraak heeft geen retroactieve gevolgen. De vluchtelingen die nu al in de overvolle opvangcentra zitten, moeten daar dus wel blijven. Bron: Belga   Het bericht Nieuwe vluchtelingen en migranten mogen zich vrij verplaatsen in Griekenland verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 31. Europese leiders bereiken akkoord over migratie: controlecentra voor vluchtelingen en sancties tegen Rusland (29/06/2018 - Gazet van Antwerpen)
  De landen van de Europese Unie willen op Europees grondgebied centra inrichten voor migranten die op zee gered zijn. Dat hebben ze na meer dan acht uur vergaderen beslist op de Europese top in Brussel. In de ‘controlecentra’ zullen economische migranten van vluchtelingen gescheiden worden, waarna de vluchtelingen overgebracht kunnen worden naar een andere lidstaat dan die waar ze aan land gegaan zijn. Zowel het openen van zulke centra als het overnemen van vluchtelingen die in een frontlijnstaat als Italië of Griekenland aangekomen zijn, zal op vrijwillige basis gebeuren.
  [naar artikel]
 32. Europese leiders bereiken akkoord over migratie: controlecentra voor vluchtelingen en sancties tegen Rusland (29/06/2018 - Het Belang van Limburg)
  De landen van de Europese Unie willen op Europees grondgebied centra inrichten voor migranten die op zee gered zijn. Dat hebben ze na meer dan acht uur vergaderen beslist op de Europese top in Brussel. In de ‘controlecentra’ zullen economische migranten van vluchtelingen gescheiden worden, waarna de vluchtelingen overgebracht kunnen worden naar een andere lidstaat dan die waar ze aan land gegaan zijn. Zowel het openen van zulke centra als het overnemen van vluchtelingen die in een frontlijnstaat als Italië of Griekenland aangekomen zijn, zal op vrijwillige basis gebeuren.
  [naar artikel]
 33. Ban Ki-moon: 'Meer rechten voor migranten en vluchtelingen in nieuw akkoord' (20/09/2016 - Knack)
  Vluchtelingen en migranten zullen meer rechten krijgen, vooral rond onderwijs en werkgelegenheid, indien een nieuw internationaal akkoord over migratie wordt gehandhaafd.
  [naar artikel]
 34. Spanje redt 778 vluchtelingen en migranten op één dag, 14 mensen blijven vermist (23/11/2018 - VRT NWS)
  Volgens de Spaanse autoriteiten zijn er gisteren in totaal 778 vluchtelingen en migranten gered op de Middellandse Zee. Aan boord van verschillende bootjes probeerden ze de Spaanse kust te bereiken. 14 opvarenden blijven vermist.
  [naar artikel]
 35. Migranten en vluchtelingen proberen weg te komen uit Griekenland, maar raken slaags met oproerpolitie  (06/04/2019 - VRT NWS)
  Honderden migranten en vluchtelingen proberen weg te raken uit Griekenland, waar velen al lange tijd wachten op de behandeling van hun asielaanvraag. In Diavata, een kleine 100 kilometer van de grens met Noord-Macedonië, raakten ze slaags met de oproerpolitie. In Athene hebben verschillende tientallen migranten en vluchtelingen de sporen van het centraal station bezet om te eisen dat de grens tussen Griekenland en Noord-Macedonië zou worden geopend. "Deze actie is een boodschap aan Europa", zeggen de Grieken.
  [naar artikel]
 36. Driehonderd Syrische vluchtelingen gered voor kust van Cyprus (10/09/2017 - Metro)
  Voor de kust van Cyprus zijn driehonderd Syrische vluchtelingen gered. De vluchtelingen zaten in twee boten en waren op weg naar het Europese vasteland. Dat meldt de Cypriotische politie. Het gaat om het grootste aantal vluchtelingen dat op één dag tijd gered werd op Cyprus sinds de crisis in Syrië in 2011 losbarstte. De 305 migranten, onder wie 30 vrouwen en 73 kinderen, waren vertrokken in de Turkse havenstad Mersin. Ze zouden volgens de politie van Cyprus 2.000 dollar (1.600 euro) betaald hebben om de oversteek naar Europa te maken. Volgens de ordediensten verkeren alle migranten in een goede gezondheid. Ze werden overgebracht naar een opvangcentrum in Nicosia. Een moeder met haar tien maanden oude baby werd overgebracht naar het ziekenhuis. Sinds september 2014 kwamen al 1.500 migranten via de zee aan op Cyprus. Het eiland ligt op ongeveer 70 kilometer van de Zuid-Turkse kust. Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR leven er 1.000 vluchtelingen en migranten in twee kampen en hun verdeling over andere landen van de EU is niet gepland. Bron: Belga  
  [naar artikel]
 37. Franse politie ontruimt kamp met ongeveer 2.800 vluchtelingen en migranten aan Stade de France in Parijs (17/11/2020 - VRT NWS)
  In Frankrijk is in de buurt van Parijs een groot tentenkamp met ongeveer 2.800 vluchtelingen en migranten ontruimd. De politie heeft het kamp vanmorgen omsingeld. De ontruiming verliep rustig. De vluchtelingen en migranten zullen nu eerst worden getest op het coronavirus. Daarna zullen ze, afhankelijk van het resultaat, in quarantaine worden geplaatst of onmiddellijk worden overgebracht naar opvangkampen. De meeste mensen komen uit Afghanistan, Soedan, Ethiopië en Somalië. Ze leven al sinds augustus in tenten, onder de autoweg bij het Franse nationale voetbalstadion.
  [naar artikel]
 38. Donald Tusk gewonnen voor idee Francken om vluchtelingen van migranten te scheiden in centra buiten EU (19/06/2018 - Het Nieuwsblad)
  Europese Raadsvoorzitter Donald Tusk wil dat economische migranten de toegang tot de Europese Unie ontzegd worden nog voor ze voet op EU-grondgebied hebben gezet. In landen buiten de EU wil hij centra openen waar zulke migranten gescheiden worden van vluchtelingen die wél recht hebben op internationale bescherming. Dat staat in de ontwerpconclusies voor de komende Europese top die dinsdag uitgelekt zijn.
  [naar artikel]
 39. Zeker 74 migranten en vluchtelingen verdronken voor kust van Libië (12/11/2020 - VRT NWS)
  Voor de kust van Libië zijn zeker 74 migranten en vluchtelingen verdronken die Europa wilden bereiken via de Middellandse Zee. Dat zegt de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) van de Verenigde Naties.
  [naar artikel]
 40. Plooien binnen Italiaanse regering gladgestreken na discussie rond migranten en vluchtelingen op reddingsschepen (10/01/2019 - VRT NWS)
  Gisteren was hoogspanning ontstaan binnen de Italiaanse regering over de migranten en vluchtelingen op twee Duitse reddingsschepen die al weken ronddobberden op de Middellandse Zee. De Italiaanse premier beloofde enkele mensen over te nemen, tot grote woede van de bevoegde minister en vicepremier Salvini. Die laatste was niet geraadpleegd. Na nachtelijk topoverleg, is er een akkoord.
  [naar artikel]
 41. Britse straatkunstenaar Banksy financiert reddingsschip voor migranten en vluchtelingen  (28/08/2020 - VRT NWS)
  De anonieme Britse straatkunstenaar Banksy heeft in het grootste geheim een reddingsschip gefinancierd dat migranten en vluchtelingen moet redden op de Middellandse Zee. Het schip heeft al een eerste operatie uitgevoerd.
  [naar artikel]
 42. Grieken brengen duizenden migranten en vluchtelingen van de eilanden naar het vasteland (03/11/2019 - VRT NWS)
  De Griekse overheid blijft ook dit weekend vluchtelingen en migranten overbrengen van de eilanden naar het vasteland. Gisteren hebben ze er 415 overgeplaatst, vandaag volgen er nog eens 380. Volgens persagentschap AP zullen er de komende twee weken op die manier 5.000 mensen worden overgevaren.
  [naar artikel]
 43. Ban Ki-moon: "Meer rechten voor vluchtelingen en migranten in nieuw akkoord" (20/09/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Vluchtelingen en migranten zullen meer rechten krijgen, vooral rond onderwijs en werkgelegenheid, indien een nieuw internationaal akkoord over
  [naar artikel]
 44. Turkije laat migranten en vluchtelingen grens met Europa oversteken, Griekenland probeert hen terug te dringen (29/02/2020 - VRT NWS)
  Turkije houdt niet langer migranten en vluchtelingen tegen aan de grens met Griekenland. Dat heeft de Turkse president Erdogan gezegd. Volgens Erdogan zouden al 18.000 mensen de grens zijn overgestoken, maar Griekenland ontkent dat. Erdogan riep Rusland ook op om Turkije niet langer te bestrijden in Syrië.
  [naar artikel]
 45. Griekse regering wil vluchtelingen naar vasteland overbrengen (02/05/2018 - Metro)
  Om de overvolle vluchtelingenkampen op de Oost-Egeïsche Eilanden te ontlasten, wil de Griekse regering meer vluchtelingen overbrengen naar het vasteland. Dat heeft de Griekse minister voor Migratie Dimitris Vitsas vandaag op het eiland Lesbos gezegd. Tegen september moet het aantal migranten en vluchtelingen teruggebracht worden tot de voorziene opvangcapaciteit van de opvangcentra, aldus Vitsas. De situatie op de eilanden Lesbos, Chios en Samos is de laatste weken, met de komst van heel wat nieuwe migranten, nog danig verslechterd. Het grootste eiland Lesbos biedt inmiddels onderdak aan maar liefst 8.849 migranten en in het grootste opvangcentrum Moria leven momenteel 6.795 migranten en vluchtelingen, terwijl er eigenlijk maar plaats is voor 3.000 mensen. De Europese Unie kwam in 2016 met Ankara overeen dat alle migranten die vanuit Turkije Griekenland bereiken en daar geen asiel krijgen, terug naar Turkije gestuurd zouden worden. Omwille van personeelstekorten verloopt dat proces echter zeer moeizaam. Bron: Belga   Het bericht Griekse regering wil vluchtelingen naar vasteland overbrengen verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 46. EU zet reddingsoperatie voor vluchtelingen stop voor Libische kust (27/03/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Europese Unie gaat de reddingsactie voor vluchtelingen en migranten voor de kust van Libië tijdelijk stopzetten. De lidstaten raken het niet...
  [naar artikel]
 47. Aantal migranten op Middellandse Zee met twee derde afgenomen in 2016 (06/01/2017 - Knack)
  Vorig jaar hebben ongeveer 364.000 migranten en vluchtelingen Europa proberen te bereiken via de Middellandse Zee, bijna twee derde minder dan in 2015. Dat zegt het Europese grensagentschap Frontex vrijdag. Vooral de Turkijedeal doet het aantal vluchtelingen afnemen.
  [naar artikel]
 48. Alle migranten hebben reddingsschip in Catania verlaten (26/08/2018 - VRT NWS)
  In Italië hebben alle migranten en vluchtelingen het reddingsschip Diciotti verlaten. De Italiaanse Bisschoppenconferentie vangt 100 opvarenden op. Ierland en Albanië nemen elk 20 migranten op. Uiteindelijk kwam er een oplossing na dagenlange discussies waarbij Italië de opvarenden niet van het reddinsgschip liet zolang er geen Europese oplossing kwam voor de opvang van de migranten.
  [naar artikel]
 49. De Balkanroute anno 2020: heen en weer en weer terug (23/11/2020 - Apache)
  Officieel is de Balkanroute gesloten voor vluchtelingen en migranten. In de praktijk draait het EU-beleid uit op schaamteloze partijtjes pingpong met migranten en vluchtelingen tussen onder meer Turkije en Griekenland en Bosnië-Herzegovina en Kroatië. Hoop heeft plaatsgemaakt voor uitzichtloosheid. Een breder kader bij de vluchtelingenproblematiek is op zijn plaats. Wereldwijd zijn op dit moment bijna
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.