Met iets beter lenteweer in zicht neemt de zin in fruit en frisse salades toe. Tegelijk laaien de discussies weer op over de vraag of je fruit en groente moet wassen voor je ze rauw opeet. En: mag dat zakje voorgesneden sla wel direct op je bord? [naar artikel]
Met het mooie weer neemt de zin in fruit en frisse salades toe. Maar ook de verhitte discussies over of je fruit en groente moet wassen voor je ze rauw opeet. En hoe zit het met dat zakje voorgesneden sla: wassen of direct op je bord? “Water haalt sowieso niet alles weg”, zegt prof. Frank Devlieghere van de vakgroep Voedselveiligheid en Voedselkwaliteit van UGent. Met collega prof. Bruno De Meulenaer brengt hij duidelijkheid. [naar artikel]
Was jij je appel of wortel altijd voor je er je tanden inzet of vergeet je dat weleens? En hoe zit het met dat zakje voorgesneden sla: wassen of direct op je bord? Professor Frank Devlieghere en Bruno De Meulenaer van de vakgroep Voedselveiligheid en Voedselkwaliteit van UGent lichten toe waarom je dat fruit en die groenten best eerst wast voor je ze opeet: “Sommige pesticiden gaan zelfs niet volledig weg met water.” [naar artikel]
In Groot-Brittannië zijn zeepjes om groenten en fruit te wassen een ding. Verschillende merken brengen een speciaal product uit om de voedingsmiddelen een sopje te geven zodat je ze veilig kunt opeten. Maar is een bad voor je bonen of een bakje bessen überhaupt nodig? En kan zeep zoveel meer dan een straal warm water en je handen? [naar artikel]
Bewoners van minstens een 15-tal huizen in de buurt van de Sint-Jozefskerk in Rumbeke krijgen vrijdag een expert over de vloer die nagaat hoe erg de neerslag is van asbesthoudende deeltjes op hun eigendom, na de zware brand van donderdagavond bij afvalverwerker Sidegro. “Goed dat we hierin bijgestaan worden, want als gewone burger is het moeilijk in te schatten wat ons precies te doen staat”, zegt bewoner Jan Vanmaele. De problemen lijken mee te vallen. [naar artikel]
Vroeger was alles beter: een uitspraak die je grootmoeder sowieso regelmatig aanhaalt. Geldt dat voor álles, ook voor wat we eten? “Groenten en fruit evolueren mee met de tijd doordat er voortdurend nieuwe rassen worden gekweekt", klinkt het bij professor Bart Nicolaï van KU Leuven. Als gevolg van die veranderingen hoor je regelmatig dat groenten en fruit vandaag minder vitaminen en mineralen zouden bevatten dan pakweg 50 jaar geleden, maar krijgen we écht minder voedingsstoffen binnen dan vroeger? [naar artikel]
Iedere dag hoor je wel een voedingsexpert verkondigen dat we voldoende groenten moeten eten. Maar is de ene soort gezonder dan de andere? Vermijd je beter groenten uit de diepvries, en krijg je van spinazie effectief meer spierballen? Een voedingsprofessor, diëtist en landbouweconoom scheiden zes feiten van fabels. “Het is een foute redenering dat seizoensgroenten altijd goedkoper zijn.” [naar artikel]
Door een zware bedrijfsbrand donderdagavond bij afvalverwerker Sidegro raakten drie loodsen vernield. Verschillende asbestdeeltjes belandden ook op straat, op daken en in nabijgelegen tuinen. De getroffen huizen werden inmiddels in kaart gebracht. Vrijdag kregen de betrokkenen een expert over de vloer om de exacte asbestvervuiling in kaart te brengen. [naar artikel]
Eerst de groente- en fruitafdeling, dan de rest. Dat is de vaste looproute door zowat alle supermarkten in België, maar ook in veel andere landen. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat die indeling niet lukraak is gebeurd. Waarom bezien retailers die afdeling als “hun visitekaartje”? En waarom laten we ons op het einde toch nog vaak verleiden door ongezonde producten? Retailexperte Silvie Vanhout legt het in bovenstaande video uit. [naar artikel]
BRUSSEL Ondanks de vele gezondheidscampagnes kochten we voor het eerst in tien jaar minder groenten en fruit. “Mensen denken dat ze voldoende groenten en fruit eten. De realiteit is echter anders.” Voedingsexperts pleiten voor doortastende maatregelen. [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.