Wie menukaarten van restaurants opentrekt, fronst soms de wenkbrauwen bij het zien van de prijzen van één fles wijn. Bij The Jane (**) in Antwerpen van chef Nick Bril al helemaal: daar staat de ‘Liber Pater’ op de kaart, wijn met een prijskaartje van 35.000 euro per fles, omgerekend een losse 7.000 euro per glas. Is dure wijn per se beter? Waarom kost die zoveel? En wordt dat vaak besteld? Nick Bril, sommelier Trésor Vets en wijnmaker Loïc Pasquet leggen uit. [naar artikel]
Pét-nat – de nu algemeen aanvaarde afkorting voor “pétillant naturel” – is een stijl van mousserende wijn met diepe historische wortels. Het is de oudste methode om mousserende wijn te maken, die dateert van vóór Champagne, vandaar de alternatieve naam: méthode ancestrale. Meegaand met de trend van de natuurlijke wijnbeweging, begint deze zacht verfrissende, vaak […] [naar artikel]
Op de prestigieuze wedstrijd Concours Mondial heeft een fles Belgische bubbels het gewonnen van 730 andere mousserende wijnen. De cuvée van het... [naar artikel]
Tijdens Tournée Minérale worden meer mousserende dan gewone alcoholvrije wijnen verkocht. Staan de technieken om lekkere bubbels te maken verder dan voor wit of rood? Wij kochten vijf bubbels zonder alcohol en proefden slechts één sprankeltje genot. [naar artikel]
“Een fles bubbels kan even gevaarlijk worden als een luchtdrukpistool”, waarschuwen kenners nu supertalent Biniam Girmay ondanks zijn knalprestatie de Giro moest verlaten door een ongelukkige knal van een ‘tappo’. Met welke snelheid kan een champagnekurk uit de fles schieten? En hoe haal je veilig bubbels op? [naar artikel]
Wie menukaarten van restaurants opentrekt, fronst soms de wenkbrauwen bij het zien van de prijzen van één fles wijn. Bij The Jane (**) in Antwerpen van chef Nick Bril al helemaal: daar staat de ‘Liber Pater’ op de kaart, wijn met een prijskaartje van 35.000 euro per fles, omgerekend een losse 7.000 euro per glas. Is dure wijn per se beter? Waarom kost die zoveel? En wordt dat vaak besteld? Nick Bril, sommelier Trésor Vets en wijnmaker Loïc Pasquet leggen uit. [naar artikel]
“Een fles bubbels kan even gevaarlijk worden als een luchtdrukpistool”, waarschuwen kenners nu supertalent Biniam Girmay ondanks zijn knalprestatie de Giro moest verlaten door een ongelukkige knal van een ‘tappo’. Met welke snelheid kan een champagnekurk uit de fles schieten? En hoe haal je veilig bubbels op? [naar artikel]
Wil je een geopende fles wijn goed bewaren, dan moet je rekening houden met de temperatuur en de blootstelling van de wijn aan de lucht. "De bewaartermijn van rode, witte, rosé, mousserende en dessertwijn verschilt uiteraard. Van 2 dagen tot 2 weken", zegt Alexander De Beck, sommelier bij Winetist. Hij overloopt per wijnsoort hoe je je wijn het best kan bewaren na opening. [naar artikel]
“Met een klein budget beleggen in luxegoederen kan wél,” vertelt professor Gertjan Verdickt. De expert financiële economie doceert portefeuillebeheer aan de KULeuven én belegt zelf gepassioneerd in wijn. Hij legt uit hoe je een goede fles herkent, waar je die koopt, hoe je die best bewaart én welk rendement je kan verwachten: “Bordeaux-wijn zal de komende jaren zeker in prijs stijgen.” [naar artikel]
De Belg mag dan al wereldkampioen “bubbels drinken” zijn, althans berekend per capita, wanneer Pasen aanbreekt steken we graag nog een tandje bij. Het is het startschot van een nieuwe lente: tijd voor terrasjes, communies, tuinfeesten en de eerste barbecues. En daar hoort uiteraard een flesje mousserende wijn bij. Wij speurden op het schap naar klassiekers en nieuwigheden, en kwamen zelfs met een blikje bubbels naar huis. [naar artikel]
En of we bubbelkampioenen zijn: meer dan 70 miljoen flessen gingen er het voorbije jaar over de toonbank en daar zijn niet eens de mousserende wijnen bijgeteld die u zelf gaat halen in pakweg Champagne, Elzas of Bourgogne. Berekend per inwoner gaat er slechts één land ons vooraf, het bescheiden Litouwen. Wanneer de zomer zijn opwachting maakt, communie-, tuin- en terrasfeesten weer van start gaan, steken we zelfs een tandje bij. Daarom deze week: de 25 beste mousserende wijnen uit de supermarkt. [naar artikel]
Wat is er leuker dan het nieuwe jaar in te knallen met een feestelijke fles champagne, cava of andere bubbels? Zeker als je dan ook nog de lekkerste kiest. Onze huissommelier Sepideh Sedaghatnia proefde twintig bubbels uit de supermarkt, wijnhandel en e-wineshop en deelt zowel een 9,5/10 als een 4/10 uit. “Deze heeft weinig smaak, enkel de verpakking is leuk.” [naar artikel]
Vanaf vandaag kan iedereen opnieuw deelnemen aan Tournée Minérale: daarbij word je uitgedaagd om een maand lang geen alcohol te drinken, wat vooral je gezondheid ten goede moet komen. Maar is het nu echt zo slecht om elke dag één pintje of één glas wijn te drinken? Toxicoloog Jan Tytgat (KU Leuven) legt uit. [naar artikel]
Wijn in blik is handig om mee te nemen naar de festivals of wanneer het mooi weer is. Maar is die wijn ook lekker en kwaliteitsvol? Onze huissommelier Sepideh Sedaghatnia proeft 10 blikjes binnen 3 categorieën: rosé, wit en bubbels. “Dit is een zeer verrassend wijntje.” [naar artikel]
Léa Pottier (4) uit Gent houdt van buiten zijn, maar spelen, ravotten of fietsen is voor haar niet mogelijk. Ze lijdt aan een zeldzame genetische afwijking die één op de 10.000 meisjes treft. “Toen ze een jaar oud was, kon ze nog ‘mama’, ‘papa’ en ‘broer’ zeggen. Dat kan ze intussen al niet meer,” zegt haar moeder Anne Temmerman (37). Vrienden en familie starten nu de actie ‘Wijn voor Léa’. [naar artikel]
Je kent het wel: je geeft een feestje, en één van de gasten brengt een fles wijn mee. Allemaal goed en wel, maar ben je volgens de etiquette... [naar artikel]
De smaakbeleving van een heerlijke fles wijn hangt af van de temperatuur waarmee je de wijn serveert. Te koud of te warm serveren, kan een uitstekende wijn verknoeien. Huissommelier Sepideh Sedaghatnia legt uit op welke temperatuur je wijn best serveert en waarom. Daarnaast test ze een digitale sommelier-app uit met een slimme ijsemmer die belooft je wijn snel op de juiste temperatuur te brengen. Werkt zoiets? En doet die dezelfde aanbevelingen als de échte sommelier? [naar artikel]
Elke dag een glas rode wijn, het beste medicijn? Neen, ook één glas schaadt onze gezondheid. Dat toont een nieuwe studie met 600.000 deelnemers.... [naar artikel]
Net 40 geworden, slaat Nathalie Meskens een nieuwe weg in. Ze gaat voluit voor haar zangcarrière met de release van haar allereerste single. Het zelfgeschreven You knocked down my walls is een ode geworden aan Nadim, “mijn lief en de vader van mijn twee kinderen”. Zo discreet als ze normaal in de media is over haar relatie, zo openhartig zingt ze over “de man die mij in één avond heeft betoverd”. Met dank aan een fles witte wijn. [naar artikel]
Vorige week selecteerden we de 50 beste festivalkoopjes. Rood, wit en zelfs rosé. De grote afwezige? Mousserende wijn. Uit ervaring weten we immers dat er nog meer koopjes arriveren wanneer de feestdagen in zicht komen. Maar voor wie niet kan wachten: deze week vier bubbels, van rasechte klassiekers tot verrassende alternatieven. [naar artikel]
Elke dag een glas rode wijn, het beste medicijn? Neen, ook één glas schaadt onze gezondheid. Dat toont een nieuwe, grootschalige studie.... [naar artikel]
Een dronken bestuurster is zondagochtend met haar wagen de gracht in gereden aan de Schotensesteenweg in Deurne. De politie trof de eigenares naast haar auto aan in opperbest humeur én met een fles wijn in de hand. Ook in de Lodewijk Van Berckenlaan maakten twee straatracers brokken. [naar artikel]
Het is het typische beeld bij warme temperaturen: mensen genieten op een terras van de zon en een glaasje rosé. Toch lijkt de roze wijn plots ook populair buiten de zomermaanden én zien we steeds meer versies met bubbels. Wijnexperte Lieve Conard van Aldi en sommelier Johan Heuninck van de gastronomische wijnbar Glou Glou leggen uit waarom. “Binnenkort liggen de supermarkten er vol mee.” [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.