Alle Vlaamse Krantenkoppen. Elke minuut geupdate. Vers van de pers.
Het Belang van Limburg

‘Het Sportkookboek 2’ belooft ons “betere sportprestaties met de juiste voeding”, maar is die voeding ook lekker? Wij deden de test

31/10/2021 - 11:37
"Na het Sportkookboek 1 heeft topsportdiëtiste Stephanie Scheirlynck nu ook – verder moet je een titel niet zoeken – Sportkookboek 2 uit. “Verbeter je sportprestaties met de juiste voeding”, is de baseline. Dat je beter kan sporten door het juiste te eten, daar twijfel ik geen seconde over. Maar eet je dan ook lekker?"

Gerelateerde krantenkoppen:

1. Sneller en beter lopen in 2024? Zo kan de juiste voeding je ondersteunen: “Wijk soms van je regime af” (21/01/2024 - Het Laatste Nieuws)

Wil je dit jaar al je persoonlijke records verbreken als hardloper, triatleet of jogger? Dan sta je best eerst even stil bij wat je naar binnen speelt. Want door je voeding goed af te stemmen op je trainingen, kan je je prestaties opkrikken en vlug vooruitgang boeken. Stephanie Scheirlynck is dé referentie op vlak van sportvoeding en bundelde haar kennis in ‘Het sportkookboek voor hardlopers’. Om je op weg te zetten, mocht HLN Shop vijf tips én een recept uit dit boek van de gerenommeerde sportdiëtiste prijsgeven. [naar artikel]


2. GETEST: webshop Pieter Pot levert voeding aan huis in glazen potten. Minder plastiek, maar is het ook goedkoper? (12/05/2022 - Het Laatste Nieuws)

Al meer dan 8000 Vlamingen probeerden de nieuwe webshop Pieter Pot uit voor hun boodschappen en in Nederland zijn zelfs al 80 000 mensen fan. De online winkel levert droge voeding aan huis in glazen potten die je bij je volgende bestelling weer meegeeft. Zeer milieuvriendelijk, maar is het ook lekker, goedkoop en praktisch? Wij deden de test. “Je kan je bestelling op eender welk moment laten leveren, zelfs ‘s avonds.” [naar artikel]


3. Sportdiëtiste legt uit hoe de juiste voeding jouw sportprestaties verbetert: “zo verklein je de kans op blessures” (18/01/2022 - Het Laatste Nieuws)

Wie zichzelf het goede voornemen oplegt om een sportdoel te bereiken, kijkt al snel naar sportschema’s die stapsgewijs vertellen hoe snel je 5 km zal kunnen lopen of extra gewicht kunt heffen. Maar heb je daarnaast ook je voedingsschema al eens onder de loep genomen? “Voor Start to Run heb je nog niet meteen sportdrank nodig, maar ook hier maakt voeding een verschil”, klinkt het bij sportvoedingsexperte Stephanie Scheirlynck. Ze deelt nuttige voedingsschema’s en recepten waarmee elk type sporter op elk niveau zelf makkelijk mee aan de slag kan. [naar artikel]


4. GETEST. Webshop Pieter Pot levert voeding aan huis in glazen potten. Is ecologisch winkelen een manier om geld te besparen? (12/05/2022 - Het Laatste Nieuws)

Al meer dan 8000 Vlamingen probeerden de nieuwe webshop Pieter Pot uit voor hun boodschappen en in Nederland zijn zelfs al 80 000 mensen fan. De online winkel levert droge voeding aan huis in glazen potten die je bij je volgende bestelling weer meegeeft. Zeer milieuvriendelijk, maar is het ook lekker, goedkoop en praktisch? Wij deden de test. “Je kan je bestelling op eender welk moment laten leveren, zelfs ‘s avonds.” [naar artikel]


5. Je immuniteit kan je opkrikken met de juiste voeding: wat eet je best wel en niet? “Het MAC-dieet is ideaal” (24/04/2024 - Het Laatste Nieuws)

“Met de juiste voeding kan je je immuniteit positief beïnvloeden”, weet diëtiste Hilde De Schuyteneer van de vzw Allergiediëtisten. Welk dieet is volgens haar goed voor je gezondheid? En welke voeding kan je beter vermijden? In dit interview geeft Hilde advies: “Krijgen darmbacteriën te weinig vezels? Dan zullen ze aan de beschermende slijmlaag in je darmen knabbelen.” [naar artikel]


6. 90% van de Belgen kampt in winter met vitamine D-tekort: kan je dat voorkomen met de juiste voeding? (09/11/2022 - Het Laatste Nieuws)

Zo'n 90 procent van de Belgische bevolking kampt volgens ‘Gezondheid en Wetenschap’ met een tekort aan vitamine D in de winter en het voorjaar. Dat we die vitamine uit zonlicht halen, weten we al, maar kunnen we het niveau ook opkrikken met de juiste voeding? En hoe herken je zo’n tekort? Voedingsdeskundige Sandra Bekkari legt uit en deelt tips. “Zelfs als je gezond eet, loop je het gevaar op een tekort.” [naar artikel]


7. “Vanaf 35 tot 40 jaar vertraagt je metabolisme vanzelf, al kan de juiste voeding dit tegengaan": wat eet je dan best (niet) om gezond oud te worden? (12/07/2022 - Het Laatste Nieuws)

“Om gezond te zijn, moet je je metabolisme boosten", lezen we vaak. Maar wat is dat metabolisme? En kan je dat zelf beïnvloeden? “Voeding- en levensstijlkeuzes maken of kraken het”, legt voedingscoach Anntje Peeters uit. “Als je voeding schrapt, bijvoorbeeld door te vasten, komt het in een toestand van stress terecht, met slechte gevolgen op lange termijn.” Ze vertelt alles over het metabolisme en deelt 7 tips om die vetverbrandingsoven in gang te houden op élke leeftijd. [naar artikel]


8. “Vanaf 35 jaar vertraagt je metabolisme vanzelf, maar met de juiste voeding kan je dit tegengaan": 7 tips om die vetverbrandingsoven in gang te houden (16/09/2022 - Het Laatste Nieuws)

“Om gezond te zijn, moet je je metabolisme boosten", lezen we vaak. Maar wat is dat metabolisme? En kan je dat zelf beïnvloeden? “Voeding- en levensstijlkeuzes maken of kraken het”, legt voedingscoach Anntje Peeters uit. “Als je voeding schrapt, bijvoorbeeld door te vasten, komt het in een toestand van stress terecht, met slechte gevolgen op lange termijn.” Ze vertelt alles over het metabolisme en deelt 7 tips om die vetverbrandingsoven in gang te houden op élke leeftijd. [naar artikel]


9. Studie toont hoe ongezond ‘ultrabewerkte’ voeding echt is: hoe herken je het in de winkel? “De fabrikant is creatief” (01/03/2024 - Het Laatste Nieuws)

Vaak ultrabewerkte voeding eten linkt een nieuwe studie aan een hoger risico op diabetes type 2, mentale problemen én sterven aan hart- en vaatproblemen. Maar hoe herken je te bewerkte voeding en hoe beperk je de impact ervan op je lijf? Voedingsexperten Christophe Matthys (KU Leuven) en Sanne Mouha (UZA) geven tips. “Met twee snelle oplossingen wordt kant-en-klaar toch nog voedzaam.” [naar artikel]


10. INTERVIEW. Prof over de ‘echte’ kost van ons eten: “Voeding duur? We hebben nog nooit zo weinig betaald als vandaag” (20/02/2024 - Het Laatste Nieuws)

Wat we vandaag betalen in de supermarkt is maar een fractie van de echte kost van onze voeding, zegt professor Pierre-Alexandre Billiet (42). In zijn nieuwe boek — een aanklacht tegen overconsumptie — telt hij ook de kosten voor het klimaat en de gezondheidszorg mee van ongezonde en niet-duurzaam geproduceerde voeding in onze winkels. En van dat prijskaartje zouden veel consumenten schrikken. “Het is extreem, ja.” [naar artikel]


11. In maar een vierde van Vlaamse winkel­rekken ligt gezonde voeding (08/09/2023 - De Standaard)

Voor elke 10 meter ongezonde voeding, is er in de gemiddelde Vlaamse supermarkt slechts 3,6 meter gezonde voeding. Dat blijkt uit een studie bij Sciensano. ‘De winstmarge op koekjes is nu eenmaal groter dan die op groenten en fruit.’ [naar artikel]


12. “Vet afkomstig uit melk en kaas blijft meestal niet aan je lichaam ‘plakken’”: 6 mythes over voeding en gezondheid onder de loep (13/02/2023 - Het Laatste Nieuws)

Van het laatste spectaculaire wonderdieet tot een baanbrekende studie over de impact van voeding op je gezondheid: elke dag heeft iemand wel iets nieuws te melden over gezonde voeding. Maar wat moet je daar nu allemaal van geloven en wat niet? Diëtiste Sanne Mouha en voedingsprofessor Bruno De Meulenaer (UGent) helpen zes hardnekkige mythes de wereld uit. “Je lichaam heeft vet nodig om te kunnen functioneren, het is niét altijd slecht.” [naar artikel]


13. Krijg je puistjes van chocolade en betere ogen van wortels? Wetenschapper onderscheidt 5 feiten van fabels over voeding (06/06/2023 - Het Laatste Nieuws)

‘Wortels zijn goed voor je ogen... want heb jij ooit al een konijn met een bril gezien?’ Het is een oud mopje, maar ook een oude volkswijsheid. Waar komt die vandaan en klopt het ook? En hoe zit het met die appel per dag? We laten voedingswetenschapper en bio-ingenieur Eric De Maerteleire los op vijf alom bekende feiten en fabels over voeding: “Deze mythe is ontstaan tijdens de Tweede Wereldoorlog en intussen bevestigd door de wetenschap.” [naar artikel]


14. Je prestaties als wielrenner de hoogte insturen? Voedingsdeskundige tipt: “Goed geplande maaltijden verhogen de kwaliteit van je training” (11/01/2024 - Het Laatste Nieuws)

Wil je je prestaties als (hobby)wielrenner in 2024 verbeteren? Dat begint met de juiste voeding. Je maaltijden leveren immers de brandstof waar je fiets op rijdt. Wat je best eet, hoeveel en wanneer, daar schreef voedingsdeskundige Stephanie Scheirlynck, die al heel wat topsporters begeleidde, een boek vol handige tips en lekkere recepten over. ‘Het sportkookboek voor wielrenners’ is een bijbel voor wie dankzij een aangepast eetpatroon meer uit zijn of haar training wilt halen. HLN Shop verklapt alvast vijf tips uit het boek. [naar artikel]


15. Slecht geslapen vannacht? Misschien ligt het aan je voeding: “Nieuw onderzoek toont deze impact van fastfood aan” (28/07/2023 - Het Laatste Nieuws)

Heb je ‘s ochtends als die wekker afgaat het gevoel dat je nog lang niet bent uitgeslapen of lig je ‘s nachts vaak wakker? Dan ligt het misschien aan je voeding. Want helpt zo’n slaapmutsje echt voor een diepe slaap? Voel je de impact van (on)gezonde voeding op hoe uitgerust je je voelt? En voor eens en altijd: kan fruit na de maaltijd ‘s avonds? Slaapexpert Johan Verbraecken scheidt feiten van fabels en legt uit welke voedingsmiddelen (g)een goed idee zijn. [naar artikel]


16. Bevat cola meer suiker dan chocolademelk? Slechts 6% weet het juiste antwoord (22/06/2018 - Het Laatste Nieuws)

Als er een examen “voeding” bestond, waren wij Vlamingen massaal gebuisd. Dat blijkt uit een multiple choice-test van Eos Wetenschap, waarop de... [naar artikel]


17. Test-Aankoop wil strengere normen voor acrylamide in voeding (25/02/2019 - VRT NWS)

De consumentenorganisatie Test-Aankoop wil dat het gehalte aan acrylamide in voeding in België verder omlaag gaat. Uit een onderzoek bij 80 producten blijkt dat slechts in 4 daarvan de Europese referentiewaarden overschreden worden. Een geruststellend resultaat, maar er zijn redenen genoeg om strengere en afdwingbare normen op te leggen, vindt Test-Aankoop. [naar artikel]


18. Onze geldexpert geeft advies om te beleggen in gezonde voeding: “Voor één aandeel van dit populaire bedrijf betaal je al ruim 5.000 euro” (30/06/2022 - Het Laatste Nieuws)

Gezonde voeding is een veel ruimer begrip dan, bijvoorbeeld, biologisch geteelde voeding. Maar bio-voeding maakt uiteraard wel een belangrijk deel uit van gezonde voeding. Door de daling van het consumentenvertrouwen letten mensen op hun centen. Het is dan ook goed mogelijk dat de consument de komende maanden zal besparen op biovoeding en minder zal winkelen in, bijvoorbeeld, Bio-Planet van de Colruytgroep. De aandelen van Colruyt doen het trouwens ook niet goed op de beurs. Maar op lange termijn zal er juist wel meer vraag zijn naar biologisch geteelde groenten en fruit. [naar artikel]


19. Meer eten en toch niet zwaarder worden? Voeding die past bij je stofwisseling is gezonder (16/01/2023 - Het Belang van Limburg)

Voor het eerst is in een wetenschappelijk onderzoek, geleid door de Universiteit Maastricht en het MUMC+, aangetoond dat voeding toegesneden op de persoon de gezondheid verbetert. De Limburgse Karen en Wiel deden mee aan deze studie en voelen zich fitter en gezonder. “Ik ben nu helemaal goed ingesteld.” [naar artikel]


20. Foodcoach Tibo viel 40 kilo af dankzij gezonde voeding: “Wat je nu betaalt voor kwaliteitseten, betaal je later minder voor medische zorg” (22/06/2023 - Het Laatste Nieuws)

Tibo (23) en Nieke (28) leerden elkaar kennen in de fitness.Ze hechten allebei veel belang aan gezonde voeding. “Jammer dat dat zoveel duurder is dan ongezonde voeding”, klinkt het. Hoeveel bedraagt hun eetbudget? En hoe zorgen ze ervoor dat ze wel gezond eten, maar geen fortuin uitgeven? “Wij zijn grote voorstanders van diepvriesfruit: het is goedkoper, verser én vraagt minder werk.” [naar artikel]


21. Aantal ‘voedselmoerassen’ met ongezonde voeding stijgt in Vlaanderen: “Alsmaar moeilijker om gezond te eten" (27/04/2023 - Het Laatste Nieuws)

In steeds meer Vlaamse buurten is er een overvloed aan ongezonde voeding, terwijl op andere plaatsen de beschikbaarheid van gezonde voeding ondermaats is. Die dubbele evolutie, naar zowel meer zogenaamde voedselmoerassen als -woestijnen, maakt het moeilijker om er in Vlaanderen gezonde voedingsgewoonten op na te houden, besluit Sciensano in een studie. [naar artikel]


22. Staat je buik ook vaak gezwollen? 3 experts over de oplossingen. “Af en toe helpen antidepressiva” (02/11/2022 - Het Laatste Nieuws)

Een op de vijf mensen — meer vrouwen dan mannen — heeft vaak een opgeblazen buik. Op sociale media delen vrouwen massaal tips tegen ‘bloating’ en zelfs celebrity's brengen ‘debloating’ snoepjes uit. Maar wat valt er echt aan te doen? Welke voeding is de boosdoener en wanneer moet je je zorgen maken? Drie experts geven hun ultieme tips voor een buik die wél plat en rustig is. “Sommige mensen eten extra veel ‘gezonde voeding’, maar dat werkt soms averechts.” [naar artikel]


23. Bio is geen voeding, maar een levensstijl (13/04/2019 - De Morgen)

'Biologische voeding is niet gezonder of veiliger dan gewone voeding.' Met die conclusie doorprikken Amerikaanse wetenschappers een mythe die nog steeds bij veel consumenten leeft (DM 4/9). Maar organische producten zijn veel meer dan alleen vitaminen of mineralen. [naar artikel]


24. Neuroloog over voeding en migraine: “Neen, er bestaat niet zoiets als een migrainedieet” (15/10/2021 - Het Belang van Limburg)

Hoofdpijn of nog erger: migraine. In ons land heeft naar schatting de helft van de Belgen er last van. De oorzaak? Een onregelmatig slaappatroon, dehydratatie en zelfs voeding speelt een rol. Maar welke voeding heeft een invloed op hoofdpijn? En kan je door je eetpatroon aan te passen migraine voorkomen? Professor Koen Paemeleire, kliniekhoofd neurologie (UZ Gent) legt het uit. [naar artikel]


25. “Spruitjes, broccoli of bloemkool kunnen voor zwellingen van de schildklier zorgen”: dokter legt de invloed van voeding op schildklierproblemen uit (02/05/2022 - Het Laatste Nieuws)

Je hoort vaak dat een te snel of te traag werkende schildklier impact heeft op je gewicht, maar in welke mate klopt dat en hoe uit zich dat? “Ongezonde voeding kan bijdragen tot een verstoorde productie van schildklierhormonen”, vertelt endocrinoloog Frieda Peiffer (UZA). “Dat kan klachten zoals hartkloppingen, haaruitval of toename in gewicht veroorzaken.” Ze legt uit welke invloed voeding kan uitoefenen op de schildklier en of bepaalde supplementen nuttig zijn of niet. [naar artikel]


Vers van de pers.
Alle Vlaamse Krantenkoppen.
Elke minuut geupdate.
De Krantenkoppen dagelijks in je mailbox?
Gratis dagelijks de krantenkoppen in je mailbox!

© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.

Dagelijks de populairste artikels in je mailbox?

Je kan je op elk moment uitschrijven!