Alle Vlaamse Krantenkoppen. Elke minuut geupdate. Vers van de pers.
Het Laatste Nieuws

“Het maakt geen verschil voor je gezondheid of je olijfolie koopt van 4 of 40 euro”: voedingsexperte maakt komaf met mythes over vetstoffen

27/01/2022 - 15:16
"Grijp je automatisch naar olijfolie om je vlees in te bakken, je groentjes mee te besprenkelen voor je ze de oven inschuift of als smaakmaker voor je salade? Olijfolie wordt vaak opgehemeld als gouden vetstof die je gerechten op smaak brengt én goed is voor je gezondheid. Toch is het aanbod vetstoffen veel groter dan olijfolie alleen. Denk maar aan kokosolie, boter, en ghee. Welke vetstoffen kies je dan best voor welk gerecht en waarom? En welke is nu echt het gezondst? Voedingsexperte Karolien Olaerts licht toe: “Over de gezondheidsvoordelen van kokosolie kan ik kort zijn, die zijn er niet.”"

Gerelateerde krantenkoppen:

1. “Het maakt geen verschil voor je gezondheid of je olijfolie koopt van 4 of 40 euro”: voedingsexperte maakt komaf met mythes over vetstoffen (27/01/2022 - Het Laatste Nieuws)

Grijp je automatisch naar olijfolie om je vlees in te bakken, je groentjes mee te besprenkelen voor je ze de oven inschuift of als smaakmaker voor je salade? Olijfolie wordt vaak opgehemeld als gouden vetstof die je gerechten op smaak brengt én goed is voor je gezondheid. Toch is het aanbod vetstoffen veel groter dan olijfolie alleen. Denk maar aan kokosolie, boter, en ghee. Welke vetstoffen kies je dan best voor welk gerecht en waarom? En welke is nu echt het gezondst? Voedingsexperte Karolien Olaerts licht toe: “Over de gezondheidsvoordelen van kokosolie kan ik kort zijn, die zijn er niet.” [naar artikel]


2. Voor de allerbeste olijfolie moet je naar Sicilië Vers van de pers Olijfolie is in onze keuken een tamelijk recent ingrediënt. Er zijn nochtans archeologische bewijzen dat de mens al duizenden jaren geleden met olijfolie werkte. In Sambuca di Sicilia gaan (10/04/2019 - De Morgen)

[naar artikel]


3. ‘Laat je vooral niet gek maken door verhalen over de olijfolie-maffia’: experte onderscheidt waarheid en mythes over vetstoffen (28/08/2022 - De Morgen)

[naar artikel]


4. Goede olijfolie herken je niet aan de kleur: 14 feiten en fabels over olijfolie (28/10/2018 - Het Laatste Nieuws)

“De kwaliteit van olijfolie is afhankelijk van verschillende zaken. Staat er ‘Extra Virgen’ op het etiket, dan wil dat zeggen dat de olijven... [naar artikel]


5. Is olijfolie gezond, en herken je de kwaliteit aan de kleur? Alles wat je moet weten over olijfolie (18/12/2018 - Het Belang van Limburg)

Goede olijfolie herken je met je neus. En de beste olie komt niet per se uit Italië. Enkele feiten die Wilma Van Grinsven-Padberg in haar olijfboek op een rijtje zet. De Nederlandse studeerde af als een van de weinige olijfoliesommeliers én -proevers ter wereld. Haar missie: iedereen goede olijfolie leren herkennen. Wij ondervonden hoe je dat doet. [naar artikel]


6. Van olijf tot olijfolie: 3 Vlaamse olijfboeren verklappen hoe je kwaliteit herkent: “Als ik olijfolie onder 15 euro zie dan gaan er alarmbellen af” (18/09/2022 - Het Laatste Nieuws)

We gebruiken het bijna elke dag om ons eten klaar te maken: olijfolie. Maar weet je ook waar die vandaan komt en hoe die gemaakt wordt? Niet altijd per se door buitenlandse boeren, zo blijkt. Deze 3 Vlaamse olijfboeren in Kreta, Montbrio del Camp en Assisi zorgen zélf voor de heerlijke vetstof. Hoe gaan ze te werk? En hoe herken je écht kwalitatieve olijfolie? Ze zetten hun beste tips op een rijtje. “We leveren in België aan driesterrenrestaurant Boury en aan de koning.” [naar artikel]


7. Welke vetten zijn het best voor de gezondheid? En is minder vet eten per se beter? Voedingsexperte scheidt 6 feiten van fabels (27/06/2023 - Het Laatste Nieuws)

We lezen vaak dat te veel vet(te) voeding ongezond is en dat 'minder vet' op de verpakking een goede keuze is. Maar klopt dat ook? “20 procent van je energie-inname zou dagelijks afkomstig moeten zijn van vetten,” legt voedingsexperte Karolien Olaerts uit. Welke vetten zijn dan de meest gezonde keuze? En uit welke voeding haal je die precies? Ze beantwoordt zes grote vragen en helpt heel wat misverstanden de wereld uit. [naar artikel]


8. Schild van vetstoffen beschermt killer-cellen tegen hun eigen wapens maar ook sommige kankers gebruiken het (04/08/2021 - VRT NWS)

Natural killer-cellen, een soort witte bloedlichaampjes, hebben een schild van vetstoffen dat hen beschermt tegen hun eigen dodelijke biologische wapens waarmee ze ziekteverwekkers en kankercellen aanvallen. Dat blijkt uit een nieuwe studie. Sommige kankercellen gebruiken ook een dergelijk schild om te ontsnappen aan een aanval van het immuunsysteem. Die ontdekking kan mogelijk op termijn leiden tot nieuwe behandelingen voor agressieve kankers. [naar artikel]


9. Gezondheid van je hart verbeteren? Eet een lepel olijfolie per dag (08/03/2020 - Het Laatste Nieuws)

Een lepel olijfolie per dag eten zou de gezondheid van het hart aanzienlijk verbeteren. Dat blijkt uit een grootschalig jarenlang onderzoek van de... [naar artikel]


10. Voedingsexperte onthult hoe je wél kan breken met foute eetpatronen (20/02/2019 - Het Laatste Nieuws)

Toen ze 18 was en op uitwisseling in Amerika, at ze zoveel muffins en cupcakes dat ze op drie maanden 20 kilo bijkwam. Om vervolgens zo fel af te... [naar artikel]


Vers van de pers.
Alle Vlaamse Krantenkoppen.
Elke minuut geupdate.
De Krantenkoppen dagelijks in je mailbox?
Gratis dagelijks de krantenkoppen in je mailbox!

© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.

Dagelijks de populairste artikels in je mailbox?

Je kan je op elk moment uitschrijven!