Pasen is niet alleen het seizoen van de paaseitjes, maar ook van de asperges. Vaak hoor je dat je urine anders ruikt of zelfs stinkt na het eten van asperges. “Zo’n 50 procent van de bevolking heeft daar last van”, licht professor en uroloog Piet Hoebeke toe. Hoe komt dat? En waarom ervaart die andere 50 procent dat probleem niet? [naar artikel]
Pasen is niet alleen het seizoen van de paaseitjes, maar ook van de asperges. Vaak hoor je dat je urine anders ruikt of zelfs stinkt na het eten van asperges. “Zo’n 50 procent van de bevolking heeft daar last van”, licht professor en uroloog Piet Hoebeke toe. Hoe komt dat? En waarom ervaart die andere 50 procent dat probleem niet? [naar artikel]
Niemand vindt het leuk om voor een urineonderzoek in een potje te moeten plassen. “Maar zo’n onderzoek van de urine is echt wel nuttig”, zegt uroloog Piet Hoebeke (UGent). “Het geeft een beeld van je algemene gezondheid.” [naar artikel]
De dagen worden stilaan langer, de bomen dragen bloesems én we kunnen weer witte asperges eten. Dit is het seizoen waar lekkerbekken een heel jaar naar uitkijken. Zo ook chef-kok Francesca Skerckx van restaurant Mistinguett in Aarschot. “Witte asperges zijn mijn favorieten”, vertelt ze. “Tenminste als je geen lange, vezelige draden proeft tijdens het eten.” Hoe vermijd je die draden dan? Hoe bereid je die witte asperges het best en welk type asperges gebruik je wanneer? [naar artikel]
Krijg je ook nu nog altijd zenuwen als je terugdenkt aan het medisch onderzoek op school? Dat klopje op de knie, dat meten van lengte en gewicht. En – vooral – dat plassen in het potje? “Zo’n onderzoek van de urine leert je echt wel iets”, zegt professor dokter Piet Hoebeke (UGent). “Je urine geeft een beeld van je algemene gezondheid.” [naar artikel]
“Heel Nieuwkerke stinkt al een week door een walgelijke geur die van aardappelverwerkingsbedrijf Clarebout Potatoes komt”, klagen dorpsbewoners. De geur ontstond door een breuk in de waterzuivering die volgende week hersteld moet zijn. [naar artikel]
Doordat de prijs van Belgische asperges momenteel erg hoog is, is de kans groot dat er afgelopen weekend bij u geen asperges à la flamande op het paasmenu stond. Nochtans is de lekkernij een traditioneel gerecht om rond Pasen te eten. Hoe komt het dat asperges nu zo duur zijn en heeft dat een impact op de smaak? [naar artikel]
Krijg je ook nu nog altijd zenuwen als je terugdenkt aan het medisch onderzoek op school? Dat klopje op de knie, dat meten van lengte en gewicht. En – vooral – dat plassen in het potje? “Zo’n onderzoek van de urine leert je echt wel iets”, zegt professor dokter Piet Hoebeke (UGent). “Je urine geeft een beeld van je algemene gezondheid.” [naar artikel]
Een muffe lucht of de geur van rotte eieren in je auto is geen pretje. Toch komt het relatief vaak voor. Met deze tips zorg je letterlijk voor frisse lucht aan boord. “Met een desinfecterende spray stinkt je airco niet meer, maar dat betekent niet dat je airco geen onderhoud nodig heeft.” [naar artikel]
Krijg je ook nu nog altijd zenuwen als je terugdenkt aan het medisch onderzoek op school? Dat klopje op de knie, dat meten van lengte en gewicht. En – vooral – dat plassen in het potje? “Zo’n onderzoek van de urine leert je echt wel iets”, zegt professor dr. Piet Hoebeke (UGent). “Je urine geeft een beeld van je algemene gezondheid.” [naar artikel]
Liefhebbers kijken er het hele jaar naar uit: aspergeseizoen. Zo ook chef-kok Francesca Sterckx van restaurant Mistinguett in Aarschot. “Witte asperges zijn mijn favorieten”, vertelt ze. “Tenminste, als je geen lange, vezelige draden proeft tijdens het eten.” Hoe bereid je de witte asperges het best om dit te vermijden? En hoe smaken ze het lekkerst? [naar artikel]
‘‘t Peird stinkt, ‘t dorp stinkt, Deiremonne stinkt’, zingen met carnaval duizenden Ajuinen op de Grote Markt van Aalst. Volgens dezelfde carnavalshit is het in Dendermonde onmogelijk om te betalen met geld: er is namelijk nog altijd ruilhandel. En er is geen proper drinkwater, elektriciteit noch centrale verwarming. De Dendermondenaren spelen het spel maar al te graag mee en zetten de Aalstenaars weg als dommer, minder ontwikkeld en onbeschaafd. Van waar deze eeuwenoude vete komt, lees je hier. [naar artikel]
De eerste asperges zijn inmiddels al geoogst en gegeten en staan alweer volop op het menu. Maar wat verklaart nu dat enorme succes van asperges in ons land? "Ze zijn betaalbaar, ze passen in de trend van vegetarisch eten en zijn seizoensgebonden: kortom asperges hebben alles", zegt chef-kok Geert van Hecke. [naar artikel]
Het aspergeseizoen is in volle gang. Overal langs Kempense wegen komt men reclameborden tegen om de delicatesse aan te prijzen. Net over de grens springen dan weer de uitgestrekte aspergevelden in het oog. Aspergetelers Jos Kennes uit Alphen en zijn Poppelse collega Fons Nooyens vertellen alles over het witte goud, van de teelt tot de bereiding. “Bij asperges à la flamande hoort een goede ham.” [naar artikel]
“Dat je niet op je neus kan rekenen, maakt je erg onzeker. Je kan niet eens ruiken of je stinkt.” Sinds corona waarderen we onze reukzin een tikkeltje meer. Maar wie aan ‘anosmie’ of geurverlies lijdt, beseft pas echt hoe cruciaal dat zintuig is. Op World Anosmia Awareness Day vertelt Joke Boon over haar leven zonder geur en hoe je reukzin ook jouw leven bepaalt, zelfs al besef je het niet. “Mama’s vinden de geur van hun baby de allerlekkerste. Die ervaring moet ik missen.” [naar artikel]
Krijg je ook nu nog altijd zenuwen als je terugdenkt aan het medisch onderzoek op school? Dat klopje op de knie, dat meten van lengte en gewicht. En – vooral – dat plassen in het potje? “Zo’n onderzoek van de urine leert je echt wel iets”, zegt professor dokter Piet Hoebeke (UGent). “Je urine geeft een beeld van je algemene gezondheid.” [naar artikel]
BelOrta probeert om met hulp van de prinselijke handelsmissie opnieuw meer witte asperges en witloof te verkopen aan de Amerikanen. De pandemie heeft de cijfers doen kelderen. [naar artikel]
Wie een promotie in de wacht sleept, viert dat met een etentje. Op een slechte dag bieden chips of chocolade dan weer troost. “Allebei voorbeelden van emotioneel eten”, vertelt diëtiste Alessia Couvreur. “Vooral in het laatste geval moet je soms oppassen.” Het gevoel van ‘beloning’ of comfort na het snacken is maar van korte duur en achteraf voel je je vaak veel slechter dan ervoor. Vanwaar komt die drang naar emotioneel eten dan? En hoe geraak je er vanaf? [naar artikel]
Nadat vorige week in het Bierbeekse woonzorgcentrum d’Eycken Brug wantoestanden naar boven kwamen, blijken zich ook in woonzorgcentrum Den Boomgaard in Glabbeek problemen voor te doen. “De mensen worden niet gewassen, en het ruikt er naar urine en stoelgang. Soms zag je bewoners die gewoon met een natte rok of broek in hun rolstoel zaten”, klinkt het. De overkoepelende organisatie Vulpia zegt zich niet te herkennen in de beschuldigingen. [naar artikel]
De stad Antwerpen gaat de strijd aan met de fietsenchaos rond het station. Wie de fiets daar foutief parkeert, riskeert binnenkort een GAS-boete. Fietsen horen op de parking onder het Koningin Astridplein te staan. “Maar daar is het niet veilig, slapen er daklozen en stinkt het naar urine”, klinkt het bij de foutparkeerders. [naar artikel]
Huisbaas Art Ratchanon verhuurde een appartement in Bangkok aan een “mooie, jonge vrouw” met een al even “knap, jong vriendje” en dacht dat zijn eigendom in goede handen was. Maar het koppel betaalde de huur nooit op tijd en buren klaagden al een tijdje over een vieze geur in het gebouw. Op en dag waren de huurders gewoon verdwenen, dus ging Art een kijkje nemen. Hij trof hopen vuilnis en rottende etensresten aan, flessen vol urine en ratten die vrij spel hadden in de woning. [naar artikel]
Je hebt ongetwijfeld al eens voorgehad dat je na een heerlijke maaltijd plots beseft dat je iets te veel look heb gegeten: welkom knoflookadem. “Alleen wanneer je zelf ook look hebt gegeten, ruik je de geur niet", klinkt het bij professor Bart Nicolai van de KU Leuven. Hij legt uit hoe het komt dat look zo stinkt. En hoe krijg je die vervelende geur dan weg? We raadplegen de wetenschap over welke middeltjes écht werken en welke een fabeltje zijn. [naar artikel]
Schrik niet als u binnenkort een tripje naar het Etihad Stadium maakt. Het stinkt er immers naar look. De geur viel woensdag op na de 4-0 [naar artikel]
Bij Pasen denkt iedereen aan witte asperges. Het seizoen is volop bezig en asperges op Vlaamse wijze zijn vaak een vaste waarde op de paasbrunch. Hoe maak je de nationale klassieker zoals het hoort? Van de perfecte saus tot goed geschilde asperges: HLN-chef Piet Huysentruyt legt uit. Hij gidst je door de zeven ultieme stappen en deelt de vijf meestgemaakte fouten. “Maak een krasje in de achterkant om te checken of ze nog niet uitgedroogd zijn.” [naar artikel]
Kattenpis op je vers gewassen lakens, het is geen lachertje. Het plakt, het stinkt en je krijgt de geur er moeilijk uit. Maar hoe komt het dat katten soms op bed plassen? En hoe los je dat het beste op? Anneleen Bru, die onder meer de boekenreeks ‘I Love Happy Cats’ heeft geschreven, helpt je op weg. “Zet altijd één kattenbak meer dan dat er katten zijn en verspreid die ook over het huis”, aldus de experte. [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.