Vandaag is het zover: na een maand lang niet eten en drinken is de ramadan voorbij. Nu is het tijd voor Eid al-Fitr of het Suikerfeest. Maar wat schaft de pot die dag? En in welke mate ziet dat er hetzelfde uit bij iedereen? Wij gaan langs bij twee gezinnen die ons meenemen door het menu. “Omdat we de afgelopen weken minder aten, beginnen we altijd met licht eten zoals dadels om onze maag niet te overbelasten.” [naar artikel]
Vandaag is het zover: na een maand lang niet eten en drinken is de ramadan voorbij en is het tijd voor Eid al-Fitr of het Suikerfeest. Maar wat schaft de pot op zo’n dag? Wat houdt het Suikerfeest precies in? En eet elk gezin iets anders, zoals bij ons met Kerstmis, of zijn er vaste waarden die nooit mogen ontbreken? [naar artikel]
Vandaag is het zover: na een maand lang niet eten en drinken is de ramadan voorbij en is het tijd voor Eid al-Fitr of het Suikerfeest. Maar wat schaft de pot op zo’n dag? Wat houdt dat einde van de vastentijd precies in? En eet elk gezin iets anders, zoals met Kerstmis, of zijn er vaste waarden die nooit mogen ontbreken? [naar artikel]
Vandaag is het zover: na een maand lang niet eten en drinken is de ramadan voorbij en is het tijd voor Eid al-Fitr of het Suikerfeest. Maar wat schaft de pot op zo’n dag? Wat houdt het Suikerfeest precies in? En eet elk gezin iets anders, zoals bij ons met Kerstmis, of zijn er vaste waarden die nooit mogen ontbreken? [naar artikel]
De Amerikaanse Arielle kampte met een zware suikerverslaving. Daarom besliste ze om dertig dagen lang helemaal geen suiker te eten. Hoewel ze zich de eerste dagen fysiek ziek voelde, bereikte ze haar doel en nam ze zich zelfs voor om voortaan suiker zoveel mogelijk uit haar dieet te weren. Maar haar suikerdetox leverde haar nog zoveel meer voordelen op. [naar artikel]
Woensdag vieren de moslims het einde van de vastenmaand Ramadan traditioneel met het Suikerfeest. Het is een dag vol familiebezoekjes en vooral veel en lekker eten. In de winkels en supermarkten was het dan ook extra druk vandaag door klanten die hun inkopen deden voor de feestmaaltijd van morgen. [naar artikel]
Suiker: het is een grote vijand als je probeert gezond te eten en drinken. Daarom grijpen velen naar suikervervangers, want die moeten tegemoetkomen aan je zin in zoet én bezorgen je achteraf geen spijt. En ook geen diabetes en overgewicht, zo beloven de claims. Toch zijn die zoetstoffen, denk aan stevia en sacharine, niet zo onschuldig als aanvankelijk gedacht. Meer zelfs: de WHO beweert dat de consumptie ervan even schadelijke gevolgen kan hebben als het eten van (te) veel suiker. [naar artikel]
Vandaag vindt het Chinees Nieuwjaar plaats, dat betekent dat de Chinese gemeenschap zich opmaakt voor een heus culinair feest. Zo ook Tam Wing van restaurant Tang’s Chinese Kitchen en haar familie: wat staat er zoal op het menu tijdens het grote feest? Tam en haar gezin geven ons een blik in hun keuken. “Vis en vlees serveren we altijd met kop én staart, dat symboliseert een harmonieus jaar.” [naar artikel]
Nu ook het school- en werkleven weer op gang komen, is het een perfect moment om die goede voornemens vast te pakken. Wordt 2022 voor jou het jaar van minder suiker? Geweldig idee voor je gezondheid, vindt professor Roman Vangoitsenhoven. Samen met expert Rosa Luyten van het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw geeft hij 5 concrete tips waarmee je meteen aan de slag kan. “Als je gezond bent, zal je geen lichamelijke effecten ondervinden als je plots veel minder suiker gaat eten.” [naar artikel]
Wie suikervrij wil eten, staat voor een grotere uitdaging dan soms gedacht. Het is niet omdat er op de ingrediëntenlijst geen suiker staat, dat je het niet onder een andere ‘vermommingsnaam’ terugvindt. Bovendien zit de zoetigheid verstopt in heel wat producten waarvan je het niet eens verwacht. Welke producten bevatten veel stiekeme suikers? En hoe herken je suiker zonder die specifieke naam? HLN zet het allemaal op een rijtje, zodat je niet meer in die suikerbom trapt. [naar artikel]
Het is een bijzondere dag voor de moslims in ons land, want vandaag vieren zij Eid El-Fitr, beter bekend als het Suikerfeest. Deze feestdag markeert het einde van de Ramadan, de heilige vastenmaand, en brengt families samen om hun dankbaarheid te delen. [naar artikel]
Wie suikervrij wil eten, staat voor een grotere uitdaging dan soms gedacht. Het is niet omdat er op de ingrediëntenlijst geen suiker staat, dat je het niet onder een andere ‘vermommingsnaam’ terugvindt. Bovendien zit de zoetigheid verstopt in heel wat producten waarvan je het niet eens verwacht. Welke producten bevatten veel stiekeme suikers? En hoe herken je suiker zonder die specifieke naam? HLN zet het allemaal op een rijtje, zodat je niet meer in die suikerbom trapt. [naar artikel]
De gemiddelde Bel eet 26 klontjes suiker per dag. Dat is het dúbbel van het voorgeschreven maximum. En dat voel je aan je lijf, op tien manieren zelfs. “Als je er niet van kan afblijven, moet je alarmbel afgaan”, zegt professor Eric De Maerteleire. Hij deelt twee methodes om gezonder met suiker om te gaan: radicaal minderen, of langzaamaan. “Je merkt het sowieso op de weegschaal.” [naar artikel]
Is suiker vermijden, kanker vermijden? En mag je nog suiker eten tijdens je behandeling? Het zijn vragen die oncologen geregeld krijgen en kankerpatiënten elke dag bezighouden. Borstkankerchirurg Ann Smeets doet onderzoek naar de complexe relatie tussen suiker, levensstijl en kanker. Zij scheidt voor ons feiten van fabels: “Je hebt weinig controle over het verloop van je ziekte, probeer dat kleine deeltje waar je wel de touwtjes in handen hebt ter harte te nemen.” [naar artikel]
Tibo (23) en Nieke (28) leerden elkaar kennen in de fitness. Ze hechten dan ook allebei veel belang aan gezond leven én gezonde voeding. Wat zetten ze zoal op het menu? Hoeveel bedraagt hun eetbudget? En hoe zorgen ze ervoor dat ze wel gezond eten, maar geen fortuin uitgeven? “Wij zijn grote voorstanders van diepvriesfruit: het is goedkoper, verser én vraagt minder werk.” [naar artikel]
Wat staat er op het menu van onze Red Flames nu ze zich voorbereiden op het EK voor vrouwen in juli? Is gezond al wat de klok slaat of is er nog ruimte voor een stoute cheat meal? Verdedigster Janice Cayman (33) doet uit de doeken wat er op tafel komt, de nutritionist van de Voetbalbond geeft drie tips waar stervelingen die gezond willen eten, iets aan hebben. “Op een rustige dag heeft je lichaam geen koolhydraatbommen nodig.” [naar artikel]
Een fris pintje of een lekkere maaltijd kan niet ontbreken op de festivalweide, maar Tomorrowland staat erom gekend op culinair vlak net dat tikkeltje verder te gaan. Maar klopt dat ook? Wat vind je dan zoal op het menu? En hoeveel betaal je voor een pintje? Ontdek de volledige menukaart én de prijzen van de wei in het artikel: van een smashed burger voor 12,90 euro tot varkenswangetjes voor 23 euro. [naar artikel]
“Alsof je een gloednieuwe batterij in een auto stopt. Ik voel me helemaal opgeladen na een maand vasten.” De ramadan is voorbij, en dat wordt gevierd met het Suikerfeest. Op de Turnhoutsebaan in Borgerhout deden bakkers vandaag gouden zaken. Al is het volgens de ervaren rotten best om de eerste dagen na de ramadan ook weer niet te veel ineens te eten. [naar artikel]
Yoghurt, snoep, ijsjes... Dagelijks smeekte het jongste dochtertje van de Zweedse Anna Larsson (38) om zoetigheden te mogen eten. Als het kleine meisje haar zin niet kreeg, kreeg ze een driftbui of een woedeaanval. Daarom besliste de moeder vorige week om suiker van het menu te schrappen. [naar artikel]
Een fris pintje of een lekkere maaltijd kan niet ontbreken op de festivalweide, maar Tomorrowland staat erom gekend op culinair vlak net dat tikkeltje verder te gaan. Maar klopt dat ook? Wat vind je dan zoal op het menu? En hoeveel betaal je voor een pintje? Ontdek de volledige menukaart én de prijzen van de wei in het artikel: van een smashed burger voor 12,90 euro tot varkenswangetjes voor 23 euro. [naar artikel]
Koolhydraatarm eten en het ketodieet zijn al jaren erg populair. Maar waarom eigenlijk? Wat maakt deze diëten zo anders dan andere veranderingen in je eetpatroon? Pascale Naessens (53) en Ilja Drost (52) vertellen over hun ervaringen. “Op mijn zwaarst woog ik 260 kilo. In het ziekenhuis paste ik zelfs niet in de CT-scan. Toen kreeg ik het advies om low-carb te gaan eten.” [naar artikel]
Bij een maaltijd in een ziekenhuis of rusthuis denken we snel aan kaas op twee snedes brood of vlokkenpuree. Toch kan het ook helemaal anders. “We hebben zelfs een eigen boerderij voor verse groenten en fruit", klinkt het bijvorobeeld bij AZ Zeno in Knokke. Heel wat woonzorgcentra worden ook duurder: wat krijgen ze voor die prijs daar te eten? We trokken naar een rusthuis, een ziekenhuis en een groothandel om te kijken wat de pot schaft in de zorgsector. [naar artikel]
Van pictionary spelen tot gevulde kalkoen eten: bekend Vlaanderen houdt van kersttradities. Al staat er naast de nodige cadeautjes, lekker eten en gezellig samenzijn voor het eerst overal een zelftest op het menu. 19 bekende Vlamingen verklappen ons hoe ze vandaag kerst vieren. “We hebben allemaal een kerstpyjama voor ’s avonds en tijdens het feest is het thema glitter.” [naar artikel]
Het Suikerfeest zorgde vrijdag voor heel wat lege schoolbanken in Limburg. In sommige scholen was zelfs 80 procent van de leerlingen er niet. Maar met een briefje van de ouders zijn deze leerlingen gewettigd afwezig. “Echt nieuwe leerstof geven, doen we niet.” [naar artikel]
De gemiddelde Belg speelt per dag zo'n 105 gram suiker naar binnen, berekende Sciensano. “Als je het gevoel hebt dat je niet van suiker kan afblijven, moeten er alarmbellen afgaan”, waarschuwt professor Eric De Maerteleire. “Het is sowieso goed voor je gezondheid om te minderen.” Daar kan kinesist Thomas Vyncke over getuigen. “Ik moest ‘afkicken’ van suiker wegens darmproblemen”, vertelt hij. Hoe kan je jouw suikerverbruik met succes verminderen? [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.