Eerst je groenten, daarna je vlees en pas als laatste je aardappelen: je maaltijd opeten in de ‘juiste’ volgorde of meal sequencing is volop trending op sociale media. Het zou je zin in eten verminderen en je kans op diabetes type 2 verlagen. Hoe kan dat? En helpt dit dan ook om te vermageren? Diëtist Michaël Sels (UZA) geeft advies over de nieuwste gezondheidshype. “Er bestaat eigenlijk een eenvoudiger trucje.” [naar artikel]
Eerst je groenten, daarna je vlees en pas als laatste je aardappelen: je maaltijd opeten in de ‘juiste’ volgorde of meal sequencing is volop trending op sociale media. Het zou je zin in eten verminderen en je kans op diabetes type 2 verlagen. Hoe kan dat? En helpt dit dan ook om te vermageren? Diëtist Michaël Sels (UZA) geeft advies over de nieuwste gezondheidshype. “Er bestaat eigenlijk een eenvoudiger trucje.” [naar artikel]
Buiten is het donker en koud en dat geeft trek in ovenschotels, chocolademelk en ander comfortfood. Het gebrek aan daglicht doet je bovendien méér eten. Leg je zo een essentieel speklaagje aan of verorber je gewoon onnodige calorieën? Diëtist Michaël Sels verheldert en geeft tips om de winterse snackdrang te temperen. “Vaak loopt het al mis bij het ontbijt.” [naar artikel]
Het aanbod van ongezonde voeding is in 15 jaar tijd fors gestegen. En hoe meer fastfood op wandelafstand, hoger de BMI van scholieren. De Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten oppert dan ook om het aantal fastfoodrestaurants in de buurt van scholen te beperken. [naar artikel]
Dieter (30) en Stefan (31) bezochten àlle McDonald’s-filialen van België. En ze aten natuurlijk overal iets. Een heerlijke challenge, maar wat doet elke dag of elke week fastfood eten met je lijf? Is een wrap of burger met kip gezonder dan een Big Mac? En maak je de ‘schade’ ongedaan door te sporten of de rest van de tijd gezonder te eten? Diëtiste Sanne Mouha geeft heldere antwoorden. [naar artikel]
Waar een school is, is vaak ook een fastfoodrestaurant, zo blijkt uit recent onderzoek. Volgens de jongsten alleen maar leuk, maar het gevolg ervan is veel minder positief. Als er fastfoodketens bij een school liggen, leidt dat namelijk tot een hogere BMI bij jonge Vlaamse kinderen. Diëtist Michaël Sels (UZA) licht toe wat we fout doen. “Niet alleen de aanwezigheid van die ketens speelt een rol.” [naar artikel]
Of je er nu in gelooft of niet: diëten blijven populair. Het Amerikaanse US News & Word Report stelde in samenwerking met diëtisten, wetenschappers, dokters en gezondheidsexperts een top 10 samen van de meest haalbare én effectieve diëten voor 2023. Welke eetpatronen scoren hoog? En hoe haalbaar zijn ze echt? Diëtist Michaël Sels bespreekt de top en deelt advies. [naar artikel]
Nu de Giro volop is losgebarsten in Italië, kriebelt het bij veel wielerliefhebbers om zelf terug op de fiets te stappen. Maar wat eet je als fervent wielertoerist op zondagmorgen het best om even hard te knallen als de profs? Sportdiëtist Gino Devriendt, coach van onder meer Thomas De Gendt en Philippe Gilbert, licht toe wat je voor, tijdens en na de rit moet eten én scheidt 4 feiten van fabels over wielervoeding. [naar artikel]
In amper drie maanden tijd 18 kilo kwijtspelen: Eddy Planckaert (64) klaarde de klus met een zogenaamd Spartaans dieet. In ‘Dag Allemaal’ verklapt hij zijn grootste truc. “Vooral groenten eten en het middagmaal overslaan”, maar is zo’n strikt dieet wel een goed idee? En zullen die kilo’s op deze manier op lange termijn wegblijven? Diëtist Michaël Sels (UZA) geeft advies. “In sommige opzichten is dit eetpatroon een goede start, maar het is zeker niet perfect.” [naar artikel]
Heb je iemand in je vriendenkring die alles mag eten zonder een gram bij te komen? Terwijl jij tevergeefs àlles probeert om op gewicht te blijven? Diëtist Michaël Sels ziet het geregeld in de praktijk en legt uit hoe de vork in de steel zit. Hij geeft ook tips om daarmee om te gaan. “Als je daarover gefrustreerd raakt, stel jezelf dan deze helpende vraag.” [naar artikel]
Een stukje chocolade, een zakje chips of een hamburger: we grijpen allemaal wel eens naar een snelle snack om ons beter te voelen. “Maar bij snacks vol vet en suiker volgt onvermijdelijk een mentale dip”, zegt voedingsdeskundige Michaël Sels. De diëtist vertelt wat je best wél kunt eten en geeft een gezond recept. [naar artikel]
Ken je iemand die alles mag eten zonder een gram bij te komen? Terwijl jij tevergeefs álles probeert om op gewicht te blijven? Diëtist Michaël Sels ziet het geregeld in de praktijk: hij legt uit waarom de een sneller bijkomt dan de ander en geeft tips om je gewicht meer onder controle te houden. “Aan leeftijd en genetica kan je weinig doen, maar je lichaamssamenstelling heb je wél in de hand.” [naar artikel]
Een stukje chocolade, een zakje chips of een hamburger: we grijpen allemaal wel eens naar een snelle snack om ons beter te voelen. “Maar bij snacks vol vet en suiker volgt onvermijdelijk een mentale dip”, zegt voedingsdeskundige Michaël Sels. De diëtist vertelt wat je best wél kunt eten en geeft een gezond recept. [naar artikel]
Dieter (30) en Stefan (31) bezochten àlle McDonald’s-filialen van België. En ze aten natuurlijk overal iets. Een heerlijke challenge, maar wat doet elke dag of elke week fastfood eten met je lijf? Is een wrap of burger met kip gezonder dan een Big Mac? En maak je de ‘schade’ ongedaan door te sporten of de rest van de tijd gezonder te eten? Diëtiste Sanne Mouha geeft heldere antwoorden. [naar artikel]
Niet diëten, maar wel mindful eten om af te vallen. Dat belooft een nieuwe hype die overgewaaid komt uit de VS. De app Eat Right Now, ontwikkeld door psychiater en verslavingsexpert Judson Brewer, zou je erbij helpen. Wij legden het voor aan diëtist Michaël Sels van het Universitair Ziekenhuis in Antwerpen. “Alles wat je ziet, is erop gericht je meer te doen eten.” [naar artikel]
Een gezond gewicht behoud je onder meer door een oogje te houden op je calorie-inname. Alleen: hoeveel calorieën je lijf nodig heeft, verandert doorheen de jaren. Diëtist Pieter Brughmans legt uit hoe je leeftijd bepaalt wat en hoeveel je daarvan kan eten? Wat doe je best om op gewicht te blijven? En rond welke leeftijden ervaar je de grootste veranderingen? “In deze fase daalt je calorieverbranding enorm.” [naar artikel]
Diëten zijn niet meer weg te denken uit onze samenleving. Of je nu wil afvallen of aankomen, vaak is het handig om je hierin te laten begeleiden. Deze week is het dan ook Week van de Diëtist. Wij vroegen aan vier diëtisten wat gezond eten voor hen inhoudt, waarom ze diëtist zijn geworden, en hoe […] Het bericht WEEK VAN DE DIËTIST 4 diëtisten over hun beroep en hun ideale laatste avondmaal verscheen eerst op Gezond.be. [naar artikel]
Heb je iemand in je vriendenkring die alles mag eten zonder een gram bij te komen? Terwijl jij tevergeefs àlles probeert om op gewicht te blijven? Diëtist Michaël Sels ziet het geregeld in de praktijk en legt uit hoe de vork in de steel zit. Hij geeft ook tips om daarmee om te gaan. “Als je daarover gefrustreerd raakt, stel jezelf dan deze helpende vraag.” [naar artikel]
Was u op 1 januari van plan om af te vallen, maar behoort die zak chips inmiddels weer tot uw vertrouwde avondsnack? Dan bent u niet alleen, want uit onderzoek blijkt dat 92 procent faalt in zijn nieuwjaarsvoornemens. Daarom geeft diëtist en mindsetcoach Arno Monsecour hele kleine - en dus haalbare - tips om blijvend af te slanken. “Op deze manier zit je constant in een succesmodus” [naar artikel]
In amper drie maanden tijd 18 kilo kwijtspelen: Eddy Planckaert (64) klaarde de klus met een zogenaamd Spartaans dieet. In ‘Dag Allemaal’ verklapt hij zijn grootste truc. “Vooral groenten eten en het middagmaal overslaan”, maar is zo’n strikt dieet wel een goed idee? En zullen die kilo’s op deze manier op lange termijn wegblijven? Diëtist Michaël Sels (UZA) geeft advies. “In sommige opzichten is dit eetpatroon een goede start, maar het is zeker niet perfect.” [naar artikel]
Appelsap uit concentraat, gepasteuriseerd appelsap, troebel appelsap, nectar, 100% puur sap, … Het ene appelsap is de andere niet, als we de etiketten mogen geloven. Maar wat betekenen die verschillen? Welk soort is het lekkerst? En welk sap is de gezondste keuze? Diëtist Michaël Sels (UZA) neemt tien appelsappen uit de supermarkt onder de loep. “Voor wie dagelijks een glaasje appelsap drinkt, kan dit appelsap een verschil maken qua suikerinname.” [naar artikel]
Of je nu kiest voor een groot familiefeest of een gezellig onderonsje met vrienden: rijkelijk gevulde eettafels zijn tijdens de feestperiode nooit veraf. Helaas voor de Bourgondiërs onder ons hoort daar ook een kilootje (of twee) extra bij. Of toch niet? Michaël Sels, hoofddiëtist van het UZA, deelt zijn tips om de feestdagen zonder indigestie door te komen. [naar artikel]
Kinderen vanaf twee jaar krijgen vanaf 1 december hun behandeling bij een diëtist volledig terugbetaald. Die maatregel kondigde Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke begin deze week aan. Is twee jaar niet erg vroeg om een kind al naar de diëtist te sturen? “Nee”, is het formele antwoord van Inge Gies, diensthoofd pediatrie bij de obesitaskliniek in het UZ Brussel. “Obesitas begint zelfs al veel vroeger, bij de conceptie. Het is nooit te vroeg om de vicieuze cirkel te doorbreken”. [naar artikel]
“Koop je vaak granola, kies dan voor een merk dat hoog zit in vezels en laag in suikers.” Dat is dé tip die diëtist Michaël Sels geeft want uit deze test van 14 varianten, met noten, blijkt dat lang niet alle merken aan die voorwaarde voldoen. [naar artikel]
Ken je iemand die alles mag eten zonder een gram bij te komen? Terwijl jij tevergeefs álles probeert om op gewicht te blijven? Diëtist Michaël Sels ziet het geregeld in de praktijk: hij legt uit waarom de een sneller bijkomt dan de ander en geeft tips om je gewicht meer onder controle te houden. “Aan leeftijd en genetica kan je weinig doen, maar je lichaamssamenstelling heb je wél in de hand.” [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.