Om een gezond gewicht te bereiken, moet je meer doen dan alleen op je voeding letten. “Niet alleen wat je eet is belangrijk, maar ook wat er met... [naar artikel]
Wat we vandaag betalen in de supermarkt is maar een fractie van de echte kost van onze voeding, zegt professor Pierre-Alexandre Billiet (42). In zijn nieuwe boek — een aanklacht tegen overconsumptie — telt hij ook de kosten voor het klimaat en de gezondheidszorg mee van ongezonde en niet-duurzaam geproduceerde voeding in onze winkels. En van dat prijskaartje zouden veel consumenten schrikken. “Het is extreem, ja.” [naar artikel]
'Biologische voeding is niet gezonder of veiliger dan gewone voeding.' Met die conclusie doorprikken Amerikaanse wetenschappers een mythe die nog steeds bij veel consumenten leeft (DM 4/9). Maar organische producten zijn veel meer dan alleen vitaminen of mineralen. [naar artikel]
Wereldwijd, maar vooral in de geïndustrialiseerde wereld zijn allergieën al decennialang in opmars. Onze veranderende leefgewoonten spelen een rol, maar beslist ook de klimaatverandering en de luchtvervuiling. Allergoloog Didier Ebo stipt een paar trends aan. [naar artikel]
Wat we vandaag betalen in de supermarkt is maar een fractie van de echte kost van onze voeding, zegt professor Pierre-Alexandre Billiet (42). In zijn nieuwe boek — een aanklacht tegen overconsumptie — telt hij ook de kosten voor het klimaat en de gezondheidszorg mee van ongezonde en niet-duurzaam geproduceerde voeding in onze winkels. En van dat prijskaartje zouden veel consumenten schrikken. “Het is extreem, ja.” [naar artikel]
Denk je bij ‘biologisch’ automatisch aan gezonder? Dan ben je zeker niet alleen. Consumenten zien voeding met biolabel vaak als gezonder, blijkt uit onderzoek van de UGent. Maar klopt die perceptie wel? Diëtiste Sanne Mouha licht de verschillen toe en neemt twee versies van 11 producten — één met en één zonder biolabel — onder de loep en helpt enkele misverstanden de wereld uit. “Een koek blijft een koek, of die nu biologisch is of niet.” [naar artikel]
Last van wallen? Dan zie je er moe uit, ook al heb je best goed geslapen. “Wallen ontstaan niet alleen na een korte nacht. Ook andere leefgewoonten hebben een impact”, aldus de dermatoloog. Dan nu het goede nieuws: je krijgt de ontsierende zakjes onder je ogen wel weer klein met deze tips. [naar artikel]
Denk je bij ‘biologisch’ automatisch aan gezonder? Dan ben je zeker niet alleen. Consumenten zien voeding met biolabel vaak als gezonder, blijkt uit onderzoek van de UGent. Maar klopt die perceptie wel? Diëtiste Sanne Mouha licht de verschillen toe en neemt twee versies van 11 producten — één met en één zonder biolabel — onder de loep en helpt enkele misverstanden de wereld uit. “Een koek blijft een koek, of die nu biologisch is of niet.” [naar artikel]
Dik zijn én een gelukkige relatie hebben: het is geen evidentie. Dat suggereert althans het nieuwe Play4-programma ‘Da’s dikke liefde’. De reeks volgt vier gezette koppels die de strijd aangaan met hun ongezonde leefgewoonten. Maar het concept botst op forse kritiek. “Alweer dat cliché dat alles beter wordt door af te vallen.” [naar artikel]
Voor elke 10 meter ongezonde voeding, is er in de gemiddelde Vlaamse supermarkt slechts 3,6 meter gezonde voeding. Dat blijkt uit een studie bij Sciensano. ‘De winstmarge op koekjes is nu eenmaal groter dan die op groenten en fruit.’ [naar artikel]
Aan Johny Voners kunnen we het niet meer vragen, maar Marijn Devalck heeft ooit beweerd dat de acteurs echt alcohol dronken op de set van ‘FC De Kampioenen’. Hoeveel toewijding leggen acteurs dan aan de dag op de set van megaproducties als ‘Babylon’? De film van Damien Chazelle telt meer witte heuvels dan een hedendaags skigebied. Alleen is het geen sneeuw, maar cocaïne. Laten we hopen dat het spul niet echt is. Wat is het dan wel? [naar artikel]
‘Ambachtelijk’ of ‘artisanaal’, ‘vers’, ‘traditioneel’, ‘op grootmoeders wijze’… Wedden dat het water je al in de mond komt als je dergelijke claims op de verpakking van een voedingsproduct leest? En dat weten de fabrikanten maar al te goed. Helaas zijn de meeste van die claims wettelijk niet vastgelegd en zijn ze vooral een marketingtruc om de consument in de luren te leggen. Testaankoop heeft er zelfs een naam voor: ‘Pinokkio-producten’. [naar artikel]
Diepvriespizza, frisdrank, chips, worst maar ook brood, granola en hummus zitten tegenwoordig in het verdomhoekje. Ze horen in de categorie ‘ultrabewerkte voeding’ en zijn dus a priori ongezond. Maar daar brengt een nieuwe Europese studie nu verandering in. [naar artikel]
Suiker maakt je niet dik en ziek. Met extra kilo’s loop je niet per se gezondheidsrisico’s en van diëten val je niet af. Met kennis van zaken en branie veegt arts en voedingsdeskundige Joshua Wolrich in Voeding is geen medicijn ‘nutribullshit’ van tafel. ‘Zelfs als dokter trapte ik in de val.’ [naar artikel]
Enkel vlees, hoogstens afgewisseld met een eitje: het ‘leeuwendieet’ is populair op sociale media. Zijn we helemaal de weg kwijt met onze voeding of heeft het dieet toch voordelen? Diëtiste Tanja Callewaert legt het uit. [naar artikel]
3 procent van de Belgische bevolking heeft last van jicht, een vorm van onstekingsreuma in gewrichten. Bij patiënten jonger dan 60 jaar telt het aandeel van de mannen voor 95 procent. Naarmate de leeftijd stijgt, krijgen ook meer vrouwen er last van. “Dat is niet alleen de schuld van levensstijl", vertelt reumatoloog Rik Lories. “Maar door op je eten te letten, kan je wél voorkomen dat je er last van hebt.” Hoe herken je jicht en welke voeding vermijd je best om het niet te krijgen? [naar artikel]
Zoete frisdranken, chicken nuggets of chips: we weten al langer dat ultrabewerkte voedingsmiddelen niet goed zijn voor ons lichaam. Een nieuwe studie doet daar nog een schepje bovenop: volgens Amerikaanse wetenschappers is ultrabewerkte voeding niet alleen slecht voor je fysieke gezondheid, maar ook voor je mentale toestand. Hoe kan dat? En over welke effecten gaat het dan precies? [naar artikel]
Niet alleen #TeamBelgium wil vanavond in de gratie vallen bij het publiek. Naast Gustaph en zijn ‘Because of you’ dingen nog vijftien andere landen mee naar een plekje in de slotshow op zaterdag. Soms geslaagd, soms niet, maar deze vijf vallen wél op. [naar artikel]
Liane Moriarty (55) werd wereldberoemd met ‘Grote Kleine Leugens’ (‘Big Little Lies’), een roman over vrouwen, hun relaties en gezinnen. De tv-serie die volgde, met Nicole Kidman en Reese Witherspoon, werd overladen met prijzen. In haar nieuwe roman ‘Appels Vallen Niet’ borduurt de Australische verder op vertrouwde thema’s. Maar dit jaar stond ook in het teken van de borstkanker waarvan ze genas. [naar artikel]
Na het Sportkookboek 1 heeft topsportdiëtiste Stephanie Scheirlynck nu ook – verder moet je een titel niet zoeken – Sportkookboek 2 uit. “Verbeter je sportprestaties met de juiste voeding”, is de baseline. Dat je beter kan sporten door het juiste te eten, daar twijfel ik geen seconde over. Maar eet je dan ook lekker? [naar artikel]
Tafeltennisser Florian Van Acker (24) uit Langemark-Poelkapelle speelt morgen zijn eerste wedstrijd op de Paralympische Spelen in Tokio. De Paralympiër behaalde reeds een gouden medaille op de vorige Spelen in Rio en veroverde sindsdien alle harten in Vlaanderen met zijn legendarisch stopwoordje ‘poef’. Al zal er tijdens deze Spelen niet alleen een ‘dikke poef’ vallen, maar ook ‘smarties’ en ‘men chu chi’, zo vertelt hij ons vanuit zijn slaapkamer in Tokio. [naar artikel]
Heb je ‘s ochtends als die wekker afgaat het gevoel dat je nog lang niet bent uitgeslapen of lig je ‘s nachts vaak wakker? Dan ligt het misschien aan je voeding. Want helpt zo’n slaapmutsje echt voor een diepe slaap? Voel je de impact van (on)gezonde voeding op hoe uitgerust je je voelt? En voor eens en altijd: kan fruit na de maaltijd ‘s avonds? Slaapexpert Johan Verbraecken scheidt feiten van fabels en legt uit welke voedingsmiddelen (g)een goed idee zijn. [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.