Overal wordt opgeroepen om minder vlees te eten, maar wie zijn stuk vlees gewend is op zijn bord weet niet altijd hoe dat precies aan te pakken. “Gewoon doen", is het simpele advies van Paul Florizoone die in 1996 als één van de voorlopers al Greenway oprichtte. “Om vleeseters mee te krijgen, moet je er in de eerste plaats voor zorgen dat het gerecht echt lekker is.” Hoe pak je dat simpel aan? Hij deelt gouden tips en vier exclusieve recepten om makkelijk meer veggie te koken. [naar artikel]
Een krokant broodje, gevuld met sappig vlees en heerlijke groenten. Na al die feestmaaltijden krijgen heel wat Vlamingen opnieuw zin in ‘gewone’ dingen, zoals een kebab. Maar hoe weet je zeker dat je een kwaliteitsvolle zaak binnenstapt? En welk soort vlees zit er in een authentieke döner kebab? Wij vroegen het aan Pitta & Pizza Izmir, een van de beste kebabzaken van het land mét 34 jaar ervaring. [naar artikel]
Onze juryleden zijn het er allemaal over eens: het belangrijkste ingrediënt van een lekkere kebab, da’s het vlees. Maar hoe wordt dé smaakbom van je kebab precies gemaakt? En hoe groot kan zo’n kebab-rol worden? [naar artikel]
Bijna 1 op de 3 Belgen schrapt vlees minstens één keer per week en ook het aantal vegetariërs en veganisten in ons land is verdubbeld. Met de VeggieChallenge hoopt organisatie EVA die aantallen deze maand nog te boosten. Maar hoe gezond is plantaardig eten echt? Val je sowieso af als je vlees, vis – en eventueel zuivel – schrapt, en kom je bij als je daar ooit mee stopt? Diëtist Michaël Sels licht toe. “Groenteburgers zijn hun naam niet altijd waardig.” [naar artikel]
Bij een klassieke barbecue staat vlees zowat altijd centraal. Maar wat als jij of je gasten geen fan zijn van ribbetjes of witte pensen? Specialist Paul Florizoone vertelt hoe je groenten én vleesvervangers kan grillen zonder aan smaak te verliezen. “Met dit soort gehakt en deze kruiding overtuig je zelfs de meest doorwinterde vleesliefhebbers.” [naar artikel]
“Een goed stuk vlees komt pas écht tot zijn recht op de barbecue”, zegt Hendrik Dierendonck, de bekendste slager van het land. Daarom schoolt hij ons vanaf volgende week bij in de kunst van het barbecueën. Hij deelt zijn trucjes en verklapt waar het écht om gaat. “Barbecueën kun je zo simpel of ingewikkeld maken als je zelf wilt en er bestaan duizenden theorieën over, maar het gaat altijd om hetzelfde: het vuur weten te controleren.” [naar artikel]
Flink je groentjes opeten, mag je dat ook eisen van je hond of kat? “Groenten zijn goed en een mooie aanvulling op hun dieet. Maar maak er nooit vegetariërs van”, zegt dierendokter Rob Lückerath. [naar artikel]
Vegetariërs hebben 14% minder kans om kanker te krijgen dan vleeseters, zo blijkt uit een studie aan universiteit van Oxford, die vlees eten in verband brengt met een verhoogd risico op de ziekte. Ook pescotariërs lopen 10% minder risico dan mensen die regelmatig vlees eten. [naar artikel]
Wie zomer zegt, zegt barbecue. De beste manier om een zomeravond mee af te sluiten, maar toch is het niet altijd eenvoudig om je vlees perfect te bereiden. We stelden 10 van jullie lezersvragen aan topslager Hendrik Dierendonck en groentenexpert Paul Florizoone. Hoe maak je een côte à l’os klaar op de barbecue? Welke betaalbare stukken vlees zijn er? En hoe krijg ik mijn rooster in topconditie? [naar artikel]
Politicus Jos D’Haese is gestopt met vegetariër te zijn. Volgens het Vlaams Parlementslid van de uiterst linkse PVDA heeft zijn “individueel engagement geen sikkepit veranderd”. “Als we de klimaatverandering willen tegengaan, dan zullen we dat collectief moeten doen”, stelt D'Haese. Maar volgens klimaatexpert Pieter Boussemaere heeft het individuele gedrag van vegetariërs wel degelijk zin. [naar artikel]
Luxemburg, la province oubliée? Arnaud De Lie (21) - nummer 81 in de lijst van Belg van het Jaar - zet ze almaar steviger op de kaart. 2023 was het jaar waarin de boerenzoon-op-speed doorbrak op het hoogste wielerechelon. En zijn hart bloedde bij de klappen die de landbouw - zijn tweede liefde - incasseerde. “Heel veel mensen eten graag eens een stuk vlees, ik ook. Moet je ze dan verplichten om vegetariër of veganist te worden?” [naar artikel]
Worst als ontbijt of een rauwe lever als vieruurtje? Het ‘leeuwendieet’ is ontzettend populair op sociale media. Aanhangers zijn lyrisch: ze zouden tientallen kilo’s verliezen, beter slapen en geen last meer hebben van allergieën en huidaandoeningen. Hoe gezond is dat echt, alleen maar vlees eten? Diëtiste Sanne Mouha reageert. “Je verliest kilo’s, ja, maar dat zijn nutteloze kilo’s.” [naar artikel]
Luxemburg, la province oubliée? Arnaud De Lie (21) - nummer 81 in de lijst van Belg van het Jaar - zet ze almaar steviger op de kaart. 2023 was het jaar waarin de boerenzoon-op-speed doorbrak op het hoogste wielerechelon. En zijn hart bloedde bij de klappen die de landbouw - zijn tweede liefde - incasseerde. “Heel veel mensen eten graag eens een stuk vlees, ik ook. Moet je ze dan verplichten om vegetariër of veganist te worden?” [naar artikel]
Sinds Ellen Callebout (45), de vrouw van Gert Verhulst, opdook in ‘De Verhulstjes’ is ze populairder dan ooit. Na een blik in haar dagelijks leven gunt ze de HLN-lezers nu ook een blik in haar favoriete restaurants. “Als kind was het al een gevecht met mijn moeder om mijn bord leeg te eten, want ik lust geen vlees”, verklapt ze. “Ik ben vegetariër, al durf ik al eens vis te bestellen op restaurant.” Ze deelt haar 7 favoriete eetadressen. [naar artikel]
Vandaag kijken we met met een iets kritischere bril naar de consumptie van vlees, maar een eeuw geleden was vlees naast groenten en aardappelen een vaste component op onze talloor. Maar niet bij Jean, die het al 94 jaar lang zonder problemen afzweert. “Dat dieren moeten sterven voor onze pleziertjes, dat gaat er bij mij niet in.” [naar artikel]
“Ik hou niet van hokjes. Het is wellicht geen toeval dat ik flexitariër ben", lacht kapster en make-upartieste Jitske Van de Veire, dochter van radiopresentator Peter Van de Veire. “Ik ga één op twee dagen op restaurant. Steak of kip eet ik niet graag, maar met balletjes of worst kan je mij altijd bekoren.” Waar eet ze die klassiekers het liefst? Ze deelt haar 8 favoriete eetadressen doorheen Vlaanderen. [naar artikel]
Een vegetariër die het vliegtuig neemt, wordt met de vinger gewezen. Wie elektrisch rijdt, maar avocado’s eet, heeft het niet begrepen. Als het over duurzaam leven gaat, schuift de lat alsmaar op. Is het dan nooit goed genoeg? Toch wel: auteur Kees Aarts pleit als ‘voetprintariër’ dat de milde middenweg even doeltreffend is. Je hoeft jezelf niks te verbieden, zegt hij, zelfs vlees niet, zolang je maar rekening houdt met één getalletje: je CO2-voetprint. “Een frikandel is misschien wel de meest duurzame snack die er is.” [naar artikel]
Minder vlees eten is beter voor ons lichaam en voor de planeet, maar hoe begin je daaraan? En mis je geen voedingsstoffen door vlees te schrappen? Op dag 12 van de ‘Start Gezond’-challenge tipt Sandra Bekkari hoe je er op een smakelijke manier mee omgaat. “Deze boontjes zijn de ideale apérosnack.” [naar artikel]
Hoewel het aanbod aan vegetarische alternatieven is toegenomen, zien we dat Belgen amper 2 procent minder vlees en vis eten dan 10 jaar geleden. “In de Vlaamse eetcultuur zit vlees duidelijk diep ingebakken”, klinkt het in het VTM Nieuws. “Vlees kan wél effectief in een gezond eetpatroon passen”, legt diëtist Michaël Sels uit. Welke vleessoort is dan het gezondst? En hoeveel porties per week zijn aangeraden? “Er is een verschil tussen een biefstuk en salami.” [naar artikel]
Ze eten geen vlees, hebben geen smartphone en verlaten hun klooster zo weinig mogelijk. In Priorij Onze-Lieve-Vrouw van Klaarland in Bocholt leiden vijftien trappistinnen een leven gewijd aan gebed en handenarbeid. “Ik maak me geen zorgen over onze toekomst.” [naar artikel]
En of döner kebab populair is: Limburgers stemden meer dan 18.000 keer op hun favoriete kebabzaak. De top vijf vormt meteen het clubje finalisten: zij krijgen volgende week bezoek van onze vierkoppige jury, die de winnaar kiest. Maar eerst even kennismaken: “Ik eet élke dag kebab”. [naar artikel]
Een bord dat altijd proper leeg moet, geen McDonalds zonder dat de spinazie mooi is opgegeten, en een fotofilter die toont wat er gebeurt ‘als je heel veel koekjes eet’. Alle drie dingen die je het best niét doet bij je peuter of kleuter, zegt diëtiste Rolinde Demeyer. Samen met collega Celien Rombouts brengt ze een kaartenset uit die een luchtig, positief gesprek met je kind op gang moet brengen over eten. “Ouders kiezen wat ze aanbieden van eten, maar een kind beslist zélf wat hij eet.” [naar artikel]
Dat vegetarisch of vegan eten toch nog een omstreden punt blijft, blijkt nog maar eens na de commotie die ontstond door de aankondiging dat op de Gentse feesten meer veggie eten zal geserveerd worden. “Ik eet nog 2 tot 3 keer per week vlees, maar dan wél van goede kwaliteit”, klinkt het bij flexitariër Wim Ballieu. Samen met Sam De Bruyn en Lieve Blancquaert vertelt hij waarom ze bewust (soms) minder vlees eten. Ze delen tips om gemakkelijk te starten én een eigen recept. [naar artikel]
Krijg je spruitjes of witloof thuis niet verkocht aan je kinderen? Of ben je er stiekem zelf ook nog altijd geen fan van? Dat je bepaalde groenten lekker vindt of niet, hangt af van hoé je die groenten hebt leren eten. “Het heeft geen zin om jonge kinderen witloof te laten eten, ze ontwikkelen pas bittere smaakpapillen rond 10 jaar”, vertelt eetexperte An Vandeputte daarover. Ze zet de ultieme tips op een rijtje over wat wel én niet te doen om je kind alle groenten te leren eten. [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.