Wereldwijd is er een tekort aan eieren. Omdat de vraag groter is dan het aanbod, schiet de prijs de lucht in. Die is op een jaar tijd met 119,3% gestegen. De vogelgriep is een grote boosdoener in het hele verhaal. Voor landbouwers is het elke dag een zoektocht naar oplossingen. “We zitten momenteel enorm veel met ons rekenmachine in de hand om alles correct op te volgen, zodat we niet voor verrassingen komen te staan”, zegt zaakvoerder van de Noordwateringshoeve Berten Anthonissen. [naar artikel]
De import van eieren breekt - net zoals de prijzen - records. Vlaams Belang trekt daarom aan de alarmbel en hekelt dat Vlaanderen steeds afhankelijker wordt van het buitenland voor eieren. Ook de sector is ongerust en vreest dat eieren in de toekomst worden verkocht aan ‘dumpingprijzen’. Wat is er aan de hand? Waarom heeft de sector schrik van Oekraïne? En wordt onze omelet in de toekomst nu net duurder of goedkoper? [naar artikel]
Elke dag voor 500 studenten koken aan een klein bedrag. Of recepten voor een supermarkt bedenken aan 2 à 3 euro per kop. Hoe doen budgetchefs dat, nu de voedselprijzen almaar stijgen? En wat kunnen wij als thuiskoks daarvan leren? [naar artikel]
De inflatie in ons land is opnieuw gestegen. Grote boosdoener is de voedingssector. Daarin springen vooral de prijzen van vetstoffen in het oog: die zijn in twee jaar tijd liefst 41,5 procent duurder geworden. Hoe komt dat precies? Zijn er goedkopere alternatieven om in de keuken te gebruiken? En wat mogen we verwachten van de nabije toekomst? Retailexpert Pierre-Alexandre Billiet ( Gondola) geeft duiding en advies: “Supermarkten hebben geen buffer meer, alles wordt meteen doorgerekend aan de consument.” [naar artikel]
Niet alleen energie en brandstof zijn fors in prijs gestegen, ook voor een volle winkelkar betaal je nu een pak meer dan enkele maanden geleden. “Echt alles is duurder geworden”, zeggen retailexperts. “Maar bij merkartikelen is de prijsstijging nog veel forser dan bij de huismerken, waardoor de prijskloof tussen de twee alleen maar groter wordt.” [naar artikel]
Op vraag van Sint-Vincentius heeft de Maaseikse serviceclub Kiwanis liefst 7.500 eieren gekocht om gratis uit te delen. “De prijs van een ei is door allerlei omstandigheden met 10 cent gestegen. Er is veel vraag naar”, klinkt het. [naar artikel]
Het aanbod van eieren in de winkel groeit. Witte, bruine, verrijkt met omega 3 of bio. En telkens anders qua prijs en kwaliteit. Is een wit ei kunstmatiger dan een bruin? Is een duur bio-ei zijn prijs waard, want gezonder? En welk ei is het diervriendelijkst? We krijgen antwoorden van twee supermarkten, GAIA en een pluimvee-expert. “Uit je eigen tuin eet je beter ook maar maximaal twee eieren per week.” [naar artikel]
Het aanbod van eieren in de winkel groeit. Witte, bruine, verrijkt met omega 3 of bio. En telkens anders qua prijs en kwaliteit. Is een wit ei kunstmatiger dan een bruin? Is een duur bio-ei zijn prijs waard, want gezonder? En welk ei is het diervriendelijkst? We krijgen antwoorden van twee supermarkten, GAIA en een pluimvee-expert. “Uit je eigen tuin eet je beter ook maar maximaal twee eieren per week.” [naar artikel]
Woonzorgcentra zijn in enkele jaren fors duurder geworden. Dat blijkt uit een doorlichting van de Vlaamse overheid. [naar artikel]
Er is onrust ontstaan over gif in eieren uit Nederland. Het insecticide fipronil is namelijk in de eieren terecht gekomen. Wat is er aan de hand en wat moeten we doen? [naar artikel]
De prijs voor stookolie is vandaag nog maar eens gestegen. Voor bestellingen van meer dan 2.000 liter stijgt de maximumprijs met 13,04 eurocent tot 1,1562 euro per liter. “Bovendien wordt de prijs bepaald bij levering, en in die tijd kan de mazout al een heel pak duurder zijn”, zegt Dominique Van Wassenhove uit Wespelaar, die al jaren op mazout verwarmt. We klopten bij haar aan en laten twee al even bezorgde leveranciers aan het woord over de prijsbepaling van stookolie. [naar artikel]
Voor een doos eieren in de supermarkt betaal je vandaag bijna 40 procent meer dan een jaar geleden. Is het voordeliger om zelf kippen in je achtertuin te houden? Hoelang duurt het voor je de prijs van de dieren, het hok, de ren, voeding en aanverwanten hebt terugverdiend? Christophe Berton van kenniscentrum Kukuluku maakt voor ons de optelsom: “Per volwassene bespaar je jaarlijks al 100 euro uit aan de verwerking van groenafval.” [naar artikel]
Naar een huismerk grijpen om je koopkracht te beschermen? Net die producten zijn dit jaar het snelst duurder geworden, zo blijkt uit berekeningen van databedrijf Daltix. Logisch, klinkt het bij Delhaize. “Bij een huismerk wegen dure grondstoffen en energie zwaarder door dan bij een merkartikel.” Tegelijkertijd valt op dat discounters als Lidl en Aldi het afgelopen jaar het meest in prijs zijn gestegen. [naar artikel]
In een jaar tijd is de prijs van een goedgevulde winkelkar met 16,5 procent gestegen. Dat blijkt uit een steekproef van het Radio2-programma "De inspecteur". De prijs van een winkelkar is daarmee sneller gestegen dan het huidige inflatieniveau. "Vooral producten waarin zuivel, graan of olijfolie verwerkt is - denk aan pasta, koekjes of brood - zijn duurder geworden", zegt professor marketing Els Breugelmans (KU Leuven). [naar artikel]
Het kortdurend ziekteverzuim bij jongeren onder 25 is sterk gestegen tegenover voor de coronacrisis. Dat blijkt uit gegevens van hr-specialist SD Worx van bijna een miljoen werknemers. Wat is er aan de hand? [naar artikel]
Een ei is het afgelopen jaar fors duurder geworden. De gemiddelde groothandelsprijzen zijn bijna voor alle eieren verdubbeld. Door de oorlog in Oekraïne zijn de energie- en voederkosten voor pluimveehouders gestegen, maar ook een lager aanbod, de vogelgriep en de stijgende vraag naar eieren leidt tot hogere prijzen. In de supermarkten valt de prijsstijging voorlopig nog mee, maar volgens Ellen Vaneynde van Landsbond Pluimvee is het einde nog niet in zicht, ze vreest voor tekorten en nog hogere prijzen. [naar artikel]
Het zal je vast niet ontgaan zijn: de prijs van een gevulde winkelkar is op één jaar tijd enorm gestegen. Afhankelijk van waar je je boodschappen doet en welke merken je in je winkelkar legt, betaal je een beetje tot veel meer in vergelijking met vorig jaar. “Huismerken zijn relatief gezien duurder geworden dan A-merken”, aldus Els Breugelmans, professor marketing en retailexpert KU Leuven. [naar artikel]
De energieprijzen blijven door het dak gaan. “Gezinnen moeten los van de al gekende prijsstijgingen rekening houden met een jaarfactuur die nog eens 500 euro duurder wordt”, zeggen traders. [naar artikel]
Zoals zowat alles, wordt ook het verblijf in een woonzorgcentrum duurder. In de meeste voorzieningen komt er op de dagprijs ineens 8% bij, zoals wettelijk voorzien. De indexering maakt de gemiddelde maandelijkse factuur 150 euro duurder. “Almaar meer mensen hebben het moeilijk de maandelijkse prijs nog met hun pensioen betaald te krijgen.” [naar artikel]
Jazeker, het is crisis en het leven is voelbaar duurder geworden. Dat ondervinden we bij ieder bezoek aan een slager, bakker of horecazaak. Maar is bij onze Nederlandse buren ook de prijs van een pilsje, een bakkie koffie, een kilootje gehakt of een worstenbroodje gestegen? We zochten het uit tijdens een dagje Tilburg met een bezoek aan een kroeg, een hippe tent, een warme bakker en een slagerij. “We zitten allemaal in hetzelfde schuitje”, zegt een kastelein. [naar artikel]
In vele vakantielanden zal de prijs van een huurwagen deze zomer een pak duurder zijn. Volgens de Duitse vergelijkingssite Check24 ligt de prijs in de periode van juli tot en eind september gemiddeld 40% hoger ten opzichte van vorige zomer. In Spanje is de prijs tegenover precoronajaar 2019 zelfs 231% gestegen, van 22 naar 73 euro per dag. [naar artikel]
Het aanbod van eieren in de winkel groeit. Witte, bruine, verrijkt met omega 3 of bio. En telkens anders qua prijs en kwaliteit. Is een wit ei kunstmatiger dan een bruin? Is een duur bio-ei zijn prijs waard, want gezonder? En welk ei is het diervriendelijkst? We krijgen antwoorden van twee supermarkten, GAIA en een pluimvee-expert. “Uit je eigen tuin eet je beter ook maar maximaal twee eieren per week.” [naar artikel]
Rijden met de trein wordt flink duurder. Om de pil te vergulden, heeft de NMBS naast de bestaande formules nieuwe kortingen uitgewerkt, zoals het flexabonnenment voor wie slechts enkele dagen naar kantoor gaat. “En in de toekomst geven we korting aan wie in de daluren met de trein reist”, zegt woordvoerder Dimitri Temmerman in Dag Allemaal. [naar artikel]
Een Russische ‘eiermagnaat’ heeft ei-zo-na een moordaanslag overleefd, twee dagen nadat de autoriteiten een onderzoek tegen hem hadden geopend wegens vermeende prijsafspraken. De prijs van eieren is in Rusland de afgelopen drie maanden met meer dan 50 procent gestegen, tot grote woede van gewone Russen die eieren als een basisproduct beschouwen. [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.