De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Einde der tijden nog nooit zo dichtbij: symbolische "doemdagklok" nog 90 seconden verwijderd van middernacht door oorlog in Oekraïne

VRT NWS

24/01/2023 - 17:57

De "Doemdagklok", een symbolische klok die aangeeft hoe dicht we bij het einde van de wereld staan, is 10 seconden vooruit gezet. Het is nu 90 seconden voor middernacht. Dat betekent dat de mensheid weer een stapje dichter bij haar eigen ondergang is gekomen. De klok heeft sinds de oprichting in 1947 nog nooit zo dicht bij 12 uur gestaan. De oorlog in Oekraïne is de voornaamste reden om de klok vooruit te zetten.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP VRT NWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Staan we na vandaag opnieuw dichter bij het einde van de mensheid? ‘Doemdagklok’ nadert met rasse schreden middernacht (24/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Vandaag is het zover: na drie jaar komen we te weten of de doomsday clock – de ‘doemdagklok’ – opnieuw wat dichter bij twaalf uur zal komen te staan. Momenteel staat die op 100 seconden voor middernacht, wat wil zeggen dat we gevaarlijk dicht bij ‘het einde der tijden’ komen. Jaarlijks wordt een nieuwe balans opgemaakt, maar de laatste keer dat de groep wetenschappers de klok verschoof, was in 2020. En dat was dus nog voor de oorlog in Oekraïne en de coronapandemie.
  [naar artikel]
 2. Doemdagklok weer minuut dichter bij Apocalyps: "Het is twee voor twaalf" (25/01/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Wetenschappers hebben de tijd op de symbolische ‘Doemdagklok’ met 30 seconden vooruit gezet, naar 23:58 uur. Daarmee zijn we volgens hen amper nog...
  [naar artikel]
 3. Wetenschappers verzetten ‘Doomsday Clock’: kans op nucleaire apocalyps even groot als tijdens WOII (25/01/2018 - Het Belang van Limburg)
  Wetenschappers hebben donderdag de symbolische Doomsday Clock (doemdagklok) 30 seconden vooruit gezet. We zijn nog slechts twee minuten verwijderd van middernacht, oftewel het einde van de wereld. De dreiging is even groot als tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat komt mede door de tweets van president Donald Trump.
  [naar artikel]
 4. Wetenschappers verzetten ‘Doomsday Clock’: kans op nucleaire apocalyps even groot als tijdens WOII (25/01/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Wetenschappers hebben donderdag de symbolische Doomsday Clock (doemdagklok) 30 seconden vooruit gezet. We zijn nog slechts twee minuten verwijderd van middernacht, oftewel het einde van de wereld. De dreiging is even groot als tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat komt mede door de tweets van president Donald Trump.
  [naar artikel]
 5. Oekraïense president Zelenski houdt speech voor nationale feestdag: "Einde van oorlog is wanneer wij overwinnaar zijn" (24/08/2022 - VRT NWS)
  Het einde van de oorlog in Oekraïne zal er pas zijn vanaf de door Rusland bezette gebieden in het oosten van het land én het geannexeerde schiereiland de Krim weer in handen zijn van Oekraïne. Dat heeft de Oekraïense president Volodimir Zelenski gezegd in een speech ter gelegenheid van de Onafhankelijkheidsdag in Oekraïne vandaag. Het is ook exact 6 maanden geleden dat Rusland Oekraïne is binnengevallen.
  [naar artikel]
 6. Doomsday Clock voor "het einde der tijden" staat nu op 100 seconden voor 12 (23/01/2020 - VRT NWS)
  De zogenoemde Doomsday Clock, een symbolische klok die aangeeft hoe dicht we bij het einde van de wereld staan, is 20 seconden vooruit gezet. Vorig jaar stond ze nog op 2 voor 12, nu staat ze op 100 seconden voor 12. "We gebruiken voortaan seconden om uit te drukken hoe dicht de wereld bij een catastrofe staat, geen uren of minuten", zegt Rachel Bronson, de voorzitter van de Bulletin of the Atomic Scientists (BAS) aan nieuwszender CNN.
  [naar artikel]
 7. Zelensky: “Oorlog is pas voorbij als de Krim is heroverd” (10/08/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Volgens Volodymyr Zelensky is de oorlog met Rusland pas geëindigd als het door Moskou in 2014 geannexeerde Oekraïense schiereiland de Krim, aan de Zwarte Zee, is bevrijd. Dat zei de Oekraïense president dinsdag in zijn dagelijkse videoboodschap. "De Krim is Oekraïens en we zullen het nooit opgeven."
  [naar artikel]
 8. Ambassadeur Oekraïne over oorlog met Rusland: "We sterven niet alleen voor ons land, maar ook voor jullie waarden" (27/02/2022 - VRT NWS)
  De vertegenwoordiger van Oekraïne in België, Jehor Pyvovarov, roept België en alle Oekraïense bondgenoten op om zo snel en zo veel mogelijk Oekraïne te helpen. "Het is belangrijk om onmiddellijk hulp te bieden om deze oorlog te stoppen", zegt Pyvovarov in "De zevende dag". Hij is duidelijk geëmotioneerd wanneer hij in gesprek gaat over de oorlog die momenteel gaande is in zijn thuisland.
  [naar artikel]
 9. Waarom betalen wij voor oorlog in Oekraïne? "Europa is verwikkeld in economische oorlog en kan niet anders dan doorzetten" (14/09/2022 - VRT NWS)
  De torenhoge energieprijzen blijven de gemoederen bedaren, zowel bij de consument als in de politiek. De stijgende energiefactuur is echter onlosmakelijk verbonden met de oorlog in Oekraïne. Steeds meer mensen vragen zich af waarom wij moeten opdraaien voor die oorlog? "Het Westen is in een economische oorlog verwikkeld", legt Jan Balliauw uit. "Mensen dachten lang dat men Oekraïne kon steunen zonder daar enig nadelig effect van te ondervinden."
  [naar artikel]
 10. Hoe ervaren Russen en Oekraïners in België het conflict? "Poetin wil dat mensen praten over oorlog, niet over economie" (22/02/2022 - VRT NWS)
  Hoe ervaren Russen en Oekraïners in ons land de spanningen in Oost-Oekraïne? "We proberen te geloven dat die oorlog niet zal losbarsten", klinkt het bezorgd. "Het is een nachtmerrie."
  [naar artikel]
 11. Zelensky op G20-top: “Dit is het moment om de oorlog te beëindigen” (15/11/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Dit is het moment om een einde te maken aan de "vernietigende" oorlog van Rusland en "duizenden levens te redden", heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky dinsdag via een videotoespraak gezegd tijdens de G20-top op het Indonesische eiland Bali. Hij presenteerde daarbij een plan dat uitgaat van de terugtrekking van de Russische troepen en herstel van de territoriale integriteit van Oekraïne.
  [naar artikel]
 12. Zelensky op G20-top: “Dit is het moment om de oorlog te beëindigen” (15/11/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Dit is het moment om een einde te maken aan de "vernietigende" oorlog van Rusland en "duizenden levens te redden", heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky dinsdag via een videotoespraak gezegd tijdens de G20-top op het Indonesische eiland Bali. Hij presenteerde daarbij een plan dat uitgaat van de terugtrekking van de Russische troepen en herstel van de territoriale integriteit van Oekraïne.
  [naar artikel]
 13. "Now listen to my heart, it says Ukrainia": Scorpions past tekst "Wind of Change" aan door oorlog in Oekraïne (31/05/2022 - VRT NWS)
  De Duitse rockband Scorpions heeft een nieuwe versie geschreven van zijn nummer "Wind of Change". Door de oorlog in Oekraïne vindt de band het niet langer kunnen om Rusland in één van zijn bekendste nummers te "romantiseren".
  [naar artikel]
 14. Doomsday Clock blijft op 100 seconden voor middernacht staan (21/01/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De wijzers van de beruchte Doomsday Clock (doemdagklok), die symbolisch aangeeft hoe dicht de wereld bij een apocalyptisch einde staat, blijven op honderd seconden voor middernacht staan. Dat heeft de Bulletin of the Atomic Scientists - waartoe 11 Nobelprijswinnaars behoren - donderdag lokale tijd meegedeeld.
  [naar artikel]
 15. Einde van de wereld was nog nooit zo dichtbij: Doomsday Clock staat nu op 90 seconden voor middernacht (25/01/2023 - De Morgen)

  [naar artikel]
 16. BEKIJK - Oekraïense bandleden  overmorgen terug naar hun land in oorlog: "We zijn klaar om te vechten, tot het einde" (15/05/2022 - VRT NWS)
  Op de persconferentie na het Songfestival stond de Oekraïense winnaar meteen weer met de voeten op de grond. "We hebben een tijdelijke verblijfsvergunning hier en die eindigt overmorgen", zei zanger Oleg Psjoek van de groep Kalush Orchestra. Tegelijk hoopte hij dat ze volgend jaar iedereen konden "verwelkomen in een opnieuw herenigd en gelukkig Oekraïne". Bekijk hieronder het interview.
  [naar artikel]
 17. Oekraïne ontbindt rechtbank Kiev om corruptie: hervormingen nodig voor toetreden tot EU (14/12/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Oekraïne ontbindt de administratieve rechtbank van het district Kiev op aanbeveling van het Nationale bureau voor corruptiebestrijding (NABU), die de rechtbank vergelijkt met een "criminele organisatie". President Volodymyr Zelensky ondertekende dinsdag de daartoe al door het parlement aangenomen wet. "Dit verhaal is afgelopen", zei hij in zijn nachtelijke videoboodschap over de ontbinding. "Maar de hervormingen gaan door, zelfs in tijden van oorlog.”
  [naar artikel]
 18. BEKIJK - Rudi Vranckx aan de frontlijn in Oekraïne: "Daar waar het bos is, bevinden de Russen zich"  (28/05/2022 - VRT NWS)
  Drie maanden nadat Russische troepen Oekraïne binnenvielen, trekt Rudi Vranckx door het land op onderzoek naar oorlogsmisdaden. Samen met de Vlaams-Oekraïense Anastacia Galoesjka praat hij met mensen die de gruwel van de oorlog van dichtbij meemaakten. Vranckx en zijn ploeg volgen er ondermeer Kraken, een nationalistisch bataljon, dat naar een grensdorp trekt.
  [naar artikel]
 19. 6 maanden oorlog in Oekraïne: "Het is een strijd tussen 2 uitgeputte boksers zonder scheidsrechter" (24/08/2022 - VRT NWS)
  Exact een halfjaar geleden viel het Russische leger Oekraïne binnen, de start van het grootste militaire conflict op Europese bodem sinds de Tweede Wereldoorlog. Zowel Oekraïne als Rusland heeft zware verliezen geleden. Waar staan we? En is het einde in zicht?
  [naar artikel]
 20. G20 start met boodschap van president Zelenski: "Nu is het moment waarop de verwoestende oorlog gestopt moet worden" (15/11/2022 - VRT NWS)
  Op het Indonesische eiland Bali is de top van de G20 begonnen, de vergadering van de 20 belangrijkste economieën. De vergadering wordt overschaduwd door de oorlog in Oekraïne. Gastheer Indonesië riep op om de wereld niet in kampen te verdelen. De Oekraïense president Volodimir Zelenski, die was uitgenodigd om de top toe te spreken, vindt dat het nu het moment is om een einde te maken aan de verwoestende oorlog.
  [naar artikel]
 21. Kantelende wereldverhoudingen en het einde van het neokolonialisme. Deel 2. Oorlog in Oekraïne. (18/11/2022 - De Wereld Morgen)
  De Ethiopiër Mohamed Hassan analyseert in een lang interview de woelige tijden waarin wij leven, de turbulente veranderingen in Afrika … Bijzonder interessant omdat hij de geopolitieke situatie analyseert vanuit een Zuiders perspectief. De Wereldmorgen brengt het interview in vier delen. In dit tweede artikel gaat het over de oorlog in Oekraïne en de gevolgen daarvan voor de machtsverhoudingen in de wereld. The post Kantelende wereldverhoudingen en het einde van het neokolonialisme. Deel 2. Oorlog in Oekraïne. appeared first on DeWereldMorgen.be.
  [naar artikel]
 22. Waarom Oekraïne in normale omstandigheden nooit kandidaat-lid van de EU zou zijn (21/06/2022 - Gazet van Antwerpen)
  In normale tijden zou Oekraïne nooit het statuut van kandidaat-lidstaat krijgen. Door de oorlog sluiten de Europese leiders om politieke redenen de ogen voor de zwakke punten van het land.
  [naar artikel]
 23. BEKIJK - De eeuwenoude relatie tussen Oekraïne en Rusland uitgelegd (15/02/2022 - VRT NWS)
  Hoe het huidige conflict ook evolueert, voor heel wat Russen heeft Oekraïne een bijzonder en heel symbolische betekenis. Zelfs na de voorbije crisisjaren ziet de Russische president Vladimir Poetin Oekraïne nog altijd als een organisch onderdeel van Rusland, als "één volk, één geheel." Is die claim van Poetin terecht, en wat zegt de geschiedenis? Een overzicht door "Terzake".
  [naar artikel]
 24. Loopt de oorlog in Oekraïne vast? "Denk niet dat grote delen van het land nog van eigenaar gaan veranderen" (28/07/2022 - VRT NWS)
  Is de beschieting van de Antonovski-brug over de Dnjepr-rivier de voorbode van een echt Oekraïens tegenoffensief in de zuidelijke regio Cherson? Afwachten, want op de kaart lijkt er - ondanks hevige gevechten - de laatste tijd weinig te verschuiven in de Oekraïense oorlog. Dat ziet ook Mart de Kruif, oud-commandant van de Landstrijdkrachten in Nederland. "Op logistiek vlak is bij beide partijen de stoom eruit."
  [naar artikel]
 25. Zelenksy op G20-top: “Dit is het moment om de oorlog te beëindigen” (15/11/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Dit is het moment om een einde te maken aan de "vernietigende" oorlog van Rusland en "duizenden levens te redden", heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky dinsdag via een videotoespraak gezegd tijdens de G20-top op het Indonesische eiland Bali.
  [naar artikel]
 26. Rusland en Oekraïne niet eens over evacuatieroutes, "aanval op Kiev wordt voorbereid": dag 12 van de oorlog (07/03/2022 - VRT NWS)
  De oorlog in Oekraïne is al bijna twee weken aan de gang. In vier steden zou een staakt-het-vuren gelden om burgers te evacueren, maar de door Rusland voorgestelde evacuatieroutes lopen naar Rusland en Wit-Rusland en dat zint Oekraïne niet. Volgens Oekraïne bereidt Rusland zich ook steeds meer voor op een aanval op Kiev.
  [naar artikel]
 27. Even mythisch als onbestaand: Oekraïne begraaft zelf legende van gevechtspiloot "Geest van Kiev"  (02/05/2022 - VRT NWS)
  De legendarische gevechtspiloot "Ghost of Kyiv" ("Geest van Kiev) heeft nooit echt bestaan. Dat heeft het Oekraïense leger bevestigd nadat verschillende media vorige week de piloot verkeerd hadden geIdentificeerd als majoor Stepan Tarabalka, die in maart sneuvelde. Daarmee komt ook een einde aan een mythe die het Oekraïense volk moed moest geven.
  [naar artikel]
 28. Kan "finlandisering" een diplomatieke uitweg zijn uit de crisis rond Oekraïne? (09/02/2022 - VRT NWS)
  In sommige diplomatieke kringen duikt het begrip "finlandisering" op als mogelijke blauwdruk voor een veiligheidsstructuur rond Oekraïne waarin zowel het Westen als Rusland zich zouden kunnen vinden. Toch is het neutrale statuut van Finland na de Tweede Oorlog niet zo maar toe te passen op Oekraïne en willen de Oekraïeners dat mogelijk ook niet.
  [naar artikel]
 29. Voormalig NAVO-topman Jaap de Hoop Scheffer over Oekraïne: "China is medeplichtig aan deze oorlog" (28/10/2022 - VRT NWS)
  Door de oorlog in Oekraïne zijn de ogen vooral gericht op Rusland, maar ook China speelt een belangrijke rol in het conflict. Dat zegt voormalig secretaris-generaal van de NAVO Jaap de Hoop Scheffer in "Terzake". "China is medeplichtig aan deze oorlog. Als er iemand is die druk kan opvoeren op Rusland, is het de Chinese president Xi Jinping."
  [naar artikel]
 30. Russische troepen rukken op en "grote hoeveelheid" geleverde wapens vernietigd: de oorlog in het oosten van Oekraïne (27/04/2022 - VRT NWS)
  In het oosten van Oekraïne hebben de Russische troepen verschillende dorpen ingenomen in de regio van Charkov en in de Donbas, zo meldt het Oekraïense ministerie van Defensie. Ook is een "grote hoeveelheid" wapens geleverd door de VS en Europa vernietigd door een raketaanval, laat het Russische ministerie van Defensie weten. In Rusland, net over de grens met Oekraïne, is een munitiedepot in brand gevlogen. De Oekraïense regering bevestigt, noch ontkent dat zij erachter zit.
  [naar artikel]
 31. Belgische economie voelt oorlog in Oekraïne aan den lijve: loonkosten dreigen "ongezien" te stijgen (28/03/2022 - VRT NWS)
  Door de torenhoge inflatie en de automatische loonindexering in België kunnen de uurloonkosten voor Belgische bedrijven tegen eind volgend jaar met meer dan 10 procent toenemen. Dat blijkt uit nieuwe ramingen die de Nationale Bank maakte naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne. "Minstens tijdelijk zal de concurrentiepositie van de bedrijven aangetast worden."
  [naar artikel]
 32. Belgisch-Oekraïense Iryna over Russische dreiging: "Wij horen het woord 'oorlog' al acht jaar"  (24/01/2022 - VRT NWS)
  Al wekenlang zijn de ogen van de wereld gericht op Oekraïne, waar een militair conflict met Rusland dreigt. Sinds het verzamelen van Russische troepen aan de Oekraïense grens wordt elke nieuwe ontwikkeling daar met argusogen gevolgd. En terwijl het Westen zich voorbereidt, gaat het leven in Oekraïne door. "Het klinkt cru, maar we kunnen niet anders", vertelt Iryna Zbrozhek aan onze redactie.
  [naar artikel]
 33. Apotheek in Kessel-Lo merkt stijgende vraag naar jodiumtabletten: "Mensen hebben schrik door de oorlog in Oekraïne" (26/02/2022 - VRT NWS)
  Door de oorlog in Oekraïne gaan meer Belgen gratis jodiumpillen halen bij apothekers. Jodiumtabletten worden aangeraden bij nucleair gevaar. Ook Diane Reymen, apothekeres in Kessel-Lo bij Leuven merkt dat de vraag stijgt: "We zijn nu vooral bezig met de levering van jodiumtabletten, sinds gisteren is dat duidelijk op gang gekomen".
  [naar artikel]
 34. BEKIJK - Oekraïense band smokkelt politieke boodschap binnen op Songfestival: "Help Marioepol, help Azovstal" (15/05/2022 - VRT NWS)
  Een opvallend moment tijdens de finale van het Songfestival: aan het einde van het optreden van de Oekraïense band Kalush Orchestra vroeg zanger Oleg Psjoek steun voor zijn land, dat momenteel in oorlog is met Rusland. "Help Oekraïne en Marioepol, help Azovstal!", was te horen. Een politieke boodschap dus, iets wat volgens het wedstrijdreglement verboden is. Bekijk het fragment hier.
  [naar artikel]
 35. BEKIJK - Wat denkt de Rus met de pet over de oorlog in Oekraïne? VRT NWS trekt de straat op in Sint-Petersburg (18/03/2022 - VRT NWS)
  Wat denken de gewone Russen van de oorlog in Oekraïne? Het is een vraag die moeilijk te beantwoorden valt. In een poging een glimp op te vangen, trok VRT NWS de straat op in Sint-Petersburg om mensen hun mening te vragen. Van "Voor mij is dit een hel" tot "Als wij niet waren binnengevallen, deden zij het": dit zijn hun antwoorden.
  [naar artikel]
 36. Oleksiy Shadrin, enige Oekraïner in Koningin Elisabethwedstrijd, gevlucht voor oorlog met "enkel mezelf en mijn cello" (11/05/2022 - VRT NWS)
  In de Koningin Elisabethwedstrijd, waarbij deze week 66 cellisten uit alle windstreken deze week hun eerste ronde spelen, is het vanavond de beurt aan de Oekraïner Oleksiy Shadrin (28). Het is een wonder dat hij erbij is, want hij vluchtte uit Oekraïne voor de oorlog: "Ik had daar een heel leven, ik hoop dat het er nog is." VRT NWS sprak met hem over zijn wedervaren en over zijn voorbereiding op wat hij "de Olympische Spelen voor muzikanten" noemt.
  [naar artikel]
 37. Oekraïne voorspelt einde van oorlog over twee tot zes maanden (04/06/2022 - Het Belang van Limburg)
  De Russische oorlog in Oekraïne kan nog twee tot zes maanden aanslepen. Dat zegt Michailo Podoljak, een adviseur van de Oekraïense president Volodimir Zelenski, in een interview met de Russische, oppositiegezinde nieuwswebsite Medusa. Alles hangt af van hoe de samenlevingen in Europa, Rusland en Oekraïne naar de oorlog kijken, zegt hij.
  [naar artikel]
 38. Oekraïense president Zelenski aan G7-leiders: "Help ons oorlog te beëindigen tegen einde van het jaar" (27/06/2022 - VRT NWS)
  De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft tijdens zijn toespraak aan de leiders van de G7-top gezegd dat hij de oorlog met Rusland wil beëindigen voor het einde van het jaar. Dat melden bronnen binnen de G7. Hij vraagt daarvoor de hulp van het Westen. Hij wil daarom extra militaire steun en meer sancties tegen Rusland.
  [naar artikel]
 39. Oorlog in Oekraïne hangt als spook boven begroting: "Kosten in eerste maanden lopen al op tot 800 miljoen euro" (18/03/2022 - VRT NWS)
  De controle van de federale begroting die eraan komt, kampt met een grote onbekende: wat zal impact zijn van de oorlog van Oekraïne op de uitgaven en op de economische groei? Staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open VLD) probeert tijdig alles op een rijtje te krijgen. "Deze crisis is helemaal anders dan covid."
  [naar artikel]
 40. Leidt oorlog Oekraïne tot langdurige eendracht binnen Europa? "Unie zal niet plots op alle vlakken eendracht tonen" (28/02/2022 - VRT NWS)
  De Europese Unie toont zich al enkele dagen opvallend daadkrachtig en eensgezind. De besluitvorming rond de oorlog in Oekraïne gaat snel, de sancties tegen Rusland zijn hard. Is de Unie binnen de Europese Unie sterker dan ooit? En zal dat ook na de oorlog in Oekraïne zo zijn?
  [naar artikel]
 41. Human Rights Watch: "Oekraïne heeft zich ook schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden" (31/01/2023 - VRT NWS)
  Het Oekraïense leger heeft illegale landmijnen ingezet in de oorlog tegen Rusland. Dat zegt de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. "Oekraïne heeft zich ertoe verbonden dat niet te doen", zegt Jan Kooy in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Maar wij hebben bewijs dat dat wel gebeurd is. Daardoor brengen ze hun eigen burgers in gevaar. We hopen dat de internationale gemeenschap dit ernstig neemt."
  [naar artikel]
 42. Paus vraagt op Paaszondag aandacht voor Oekraïne: "Laten we niet wennen aan de oorlog, maar om vrede roepen"  (17/04/2022 - VRT NWS)
  Tijdens de paasviering in Rome heeft paus Franciscus aandacht besteed aan "de wrede en zinloze oorlog" in Oekraïne. Op het Sint-Pietersplein deed hij een oproep aan de verantwoordelijken van alle naties "om te luisteren naar de roep om vrede van de mensen." Bij ons had kardinaal Jozef De Kesel het erover, en ook hij nam geen blad voor de mond: "Wat voor zin heeft ons menselijk bestaan als er zoveel onrecht en onzin is?"
  [naar artikel]
 43. "Oekraïne wil vrede, Rusland wil oorlog": Zelenski spreekt Verenigde Naties toe en krijgt staande ovatie (22/09/2022 - VRT NWS)
  Nog meer sancties voor Rusland en meer militaire steun voor Oekraïne, dat heeft de Oekraïense president Volodimir Zelenski gevraagd in zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. "Een neutrale houding in dit conflict is niet mogelijk", klinkt het. Oekraïne wil vrede, terwijl Rusland oorlog wil. Na afloop van zijn videoboodschap kreeg Zelenski een staande ovatie.
  [naar artikel]
 44. Oorlog in Oekraïne dreigt verder te escaleren: "Er moet iemand opstaan die toenadering met Rusland durft te zoeken" (29/04/2022 - VRT NWS)
  De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk die stilaan straffere taal spreken dan Oekraïne zelf. Rusland dat de gaskraan naar Europese landen dichtdraait en het Westen met vergelding afdreigt. De oorlog in Oekraïne lijkt steeds verder te escaleren. Wie of wat kan dat proces omkeren? "Er moet een land opstaan dat toenadering durft te zoeken tot Rusland."
  [naar artikel]
 45. Stoltenberg: “Oorlog Oekraïne in kritische fase beland” (06/04/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Volgens Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO), is de oorlog in Oekraïne in een "kritische fase" beland, nu de Russische troepen zich terugtrekken en hergroeperen voor een grootschalig offensief in het oosten en zuiden. "Dit kan lang duren, we moeten voorbereid zijn", zei Stoltenberg.
  [naar artikel]
 46. Verslaggever Anastacia Galouchka net terug van front in Oekraïne: "Tegenoffensief lang en moeizaam, menselijke tol zal ongezien hoog zijn" (06/09/2022 - VRT NWS)
  "Het tegenoffensief in Oekraïne is begonnen, maar als je het op de kaart bekijkt zijn er slechts een paar dorpen bevrijd van de Russische bezetting." Dat vertelt Anastacia Galouchka, die net 6 weken langs het front trok. Gisteren zei de Oekraïense president Zelenski dat zijn tegenoffensief "succesvol" was, maar volgens Galouchka moeten we dat tegenoffensief niet te groot inschatten. Nog volgens Galouchka doet het de Oekraïeners pijn dat de oorlog "blijkbaar saai genoeg is om zo snel vergeten te worden in Europa".
  [naar artikel]
 47. Van Oekraïne naar het Songfestival (en weer terug): Bruno Beeckman moet razendsnel knop omdraaien (14/05/2022 - VRT NWS)
  Wekenlang zagen we Bruno Beeckman, die voor de European Broadcastion Union (EBU) werkt, verslag uitbrengen vanuit het door oorlog geteisterde Oekraïne. Vandaag is hij aan de slag op... het Songfestival in Turijn. "Maar de oorlog laat je hier ook niet los."
  [naar artikel]
 48. Oekraïne boekt "substantiële winst" in regio Charkov: "Zwakke plek ontdekt op plek waar vijand niet klaar was" (09/09/2022 - VRT NWS)
  Het Oekraïense tegenoffensief in de regio Charkov lijkt voorlopig een succes te zijn. Volgens de Oekraïense president Zelenski hebben Oekraïense troepen er in de voorbije week grote stukken grondgebied heroverd. En ook een plaatselijke door Rusland benoemde bestuurder geeft toe dat Oekraïne een "substantiële overwinning" heeft geboekt.
  [naar artikel]
 49. Boris Johnson op verrassingsbezoek in Oekraïne: “Hoe sneller Poetin faalt, hoe beter voor Oekraïne en voor de hele wereld” (22/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
  De Britse ex-premier Boris Johnson heeft een verrassingsbezoek gebracht aan Oekraïne. De voormalige premier, die in zijn thuisland geconfronteerd wordt met nieuwe vragen over zijn persoonlijke financiën, zei dat het een "voorrecht" was om solidariteit te tonen met het door oorlog verscheurde Oekraïne.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy