De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

NASA en Pentagon willen raket met kernaandrijving ontwikkelen

Het Laatste Nieuws

25/01/2023 - 03:04

Ruimtevaartorganisatie NASA en het Amerikaanse ministerie van Defensie hebben een akkoord gesloten over de ontwikkeling van een raket met kernaandrijving. De samenwerking moet uiteindelijk leiden tot de productie van een raket die mensen naar Mars kan brengen, zo verklaren beide Amerikaanse instellingen.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HET LAATSTE NIEUWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Pentagon gaat afweersysteem voor intercontinentale ballistische raketten testen (27/05/2017 - Knack)
  Het Pentagon gaat volgende week een test doen voor het onderscheppen van een intercontinentale ballistische raket, het type raket dat Noord-Korea wil ontwikkelen. Dat heeft de Missile Defence Agency vrijdag gemeld. De test is gepland voor dinsdag.
  [naar artikel]
 2. NASA lanceert raket die zichzelf opzettelijk te pletter stort (24/11/2021 - Express)
  Lees dit artikel: NASA lanceert raket die zichzelf opzettelijk te pletter stort NASA heeft een raket gelanceerd die zichzelf opzettelijk te pletter zal storten tegen een asteroïde. Op die manier wil het ruimtevaartagentschap te weten komen of ze de koers van de asteroïde kunnen veranderen. De lancering maakt deel uit van een testproject waarmee wetenschappers willen onderzoeken hoe ze de dreiging van een komeetinslag op aarde kunnen […] Lees dit artikel: NASA lanceert raket die zichzelf opzettelijk te pletter stort
  [naar artikel]
 3. Nieuwe Amerikaanse test met intercontinentale raket succesvol afgerond (02/08/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Verenigde Staten hebben opnieuw een intercontinentale raket gelanceerd. Dat bevestigd het Pentagon. De raket vertrok vanop de luchtmachtbasis
  [naar artikel]
 4. Ook tweede poging mislukt: NASA blaast lancering maanraket af  (03/09/2022 - VRT NWS)
  De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft de tweede poging om een raket naar de maan te sturen afgeblazen. Er waren technische problemen bij de raket Artemis 1, net als afgelopen maandag. Mogelijk volgt de komende dagen een nieuwe poging.
  [naar artikel]
 5. NASA laat twee bedrijven nieuwe ruimtepakken ontwikkelen (02/06/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Het Amerikaanse ruimteagentschap NASA laat nieuwe ruimtepakken ontwikkelen voor astronauten. De NASA gunde de opdracht na een aanbestedingsprocedure van een jaar aan de Amerikaanse bedrijven Axiom Space en Collins Aerospace. De ontwikkeling van nieuwe ruimtepakken staat al enige tijd op de planning, maar werd geplaagd door vertragingen en andere problemen.
  [naar artikel]
 6. NASA maakt maanraket in gereedheid voor lancering eind deze maand (17/08/2022 - Het Belang van Limburg)
  De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA brengt zijn SLS-raket momenteel in gereedheid voor een eerste testvlucht die gepland staat op 29 augustus. Het gaat om de krachtigste raket in een halve eeuw tijd, die astronauten opnieuw naar de maan (en verder) moet brengen.
  [naar artikel]
 7. Ruimtebedrijf Virgin Galactic sluit deal met NASA over opleiding astronauten (22/06/2020 - Express)
  De Amerikaanse ruimte-organisatie NASA gaat een trainingsprogramma opstellen voor astronauten die willen meevliegen met een raket van het privébedrijf Virgin... The post Ruimtebedrijf Virgin Galactic sluit deal met NASA over opleiding astronauten appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 8. NASA onthult raket die weer astronauten naar de maan moet brengen (18/03/2022 - Het Belang van Limburg)
  De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft haar nieuwe raketsysteem naar de lanceerbasis Cape Canaveral overgebracht. Het systeem, dat bestaat uit de raket ‘Space Launch System’ en de ‘Orion’-capsule, werd donderdagavond lokale tijd met een transportwagen buitengereden.
  [naar artikel]
 9. Nasa geeft drie privébedrijven opdracht om ruimtestations te ontwikkelen (03/12/2021 - Het Belang van Limburg)
  Met het oog op het mogelijke einde van het Internationaal Ruimtestation ISS heeft het Amerikaanse ruimtevaartagentschap Nasa contracten ondertekend met drie bedrijven om nieuwe ruimtestations te ontwikkelen. Eén daarvan is Blue Origin van Amazonbaas Jeff Bezos.
  [naar artikel]
 10. Rusland wil nieuwe raket ontwikkelen in 2020 (05/02/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Rusland wil in 2019-2020 een nieuwe hypersonische raket op de lange afstand ontwikkelen. In dezelfde periode moet Rusland ook een versie van het...
  [naar artikel]
 11. NASA geeft drie privébedrijven opdracht om ruimtestations te ontwikkelen die ISS kunnen vervangen (03/12/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Met het oog op het mogelijke einde van het Internationaal Ruimtestation ISS heeft het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA contracten ondertekend met drie bedrijven om nieuwe ruimtestations te ontwikkelen. Eén daarvan is Blue Origin van Amazonbaas Jeff Bezos.
  [naar artikel]
 12. Darts in de ruimte: NASA laat raket botsen met asteroïde (06/10/2021 - Het Laatste Nieuws)
  NASA zal op 24 november een raket de ruimte insturen om die met opzet te laten botsen met een asteroïde. Deze ruimtemissie dient als test om in de toekomst de aarde beter te beschermen. De Double Asteroid Redirection Test, of kortweg DART, zal proberen de relatief ‘dichte’ asteroïde van koers te laten veranderen. Vandaag bevestigde NASA ook het officiële vertrekuur. Onze wetenschapsexpert Martijn Peters legt in onderstaande video uit wat er juist zal gebeuren.
  [naar artikel]
 13. NASA kiest voor raket van SpaceX voor reis naar Jupiter-maan (24/07/2021 - Express)
  Lees dit artikel: NASA kiest voor raket van SpaceX voor reis naar Jupiter-maan NASA kiest voor SpaceX voor zijn reis naar Jupiter-maan Europa, bekend als de Europa Clipper-missie. Dat maakte de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie vrijdag bekend. SpaceX is het bedrijf van de Amerikaanse miljardair Elon Musk, tevens de oprichter van autofabrikant Tesla. Het contract voor de Europa Clipper-missie heeft volgens NASA een waarde van 178 miljoen dollar (151,2 miljoen […] Lees dit artikel: NASA kiest voor raket van SpaceX voor reis naar Jupiter-maan
  [naar artikel]
 14. Pentagon meldt succesvolle test met hypersonische raket; inhaalrace met Rusland en China (25/03/2020 - Express)
  Op de Pacific Missile Range in Kauai (Hawaii) heeft het Amerikaanse leger een succesvolle test uitgevoerd met een prototype van... The post Pentagon meldt succesvolle test met hypersonische raket; inhaalrace met Rusland en China appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 15. NASA test koelsysteem voor raket naar Orion (20/10/2018 - VRT NWS)
  Op het Kennedy Space Center in Florida heeft NASA het koelsysteem voor de onbemande raket naar Orion getest. Bij de lancering van Exploration Mission-1 in 2020 wordt een zondvloed meer dan 30 meter hoog gespoten. Meer dan 1;7 miljoen liter water vloeit over het lanceerplatform voor afkoeling en geluidsdemping.
  [naar artikel]
 16. NASA lanceert telescoop TESS (19/04/2018 - VRT NWS)
  De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft in Florida een raket gelanceerd met een telescoop aan boord. Alles is vlot verlopen. 
  [naar artikel]
 17. Washington test succesvol hypersonische raket (20/03/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Het Amerikaans leger heeft vandaag bekendgemaakt gisteren succesvol een onbewapend prototype van hypersonische raket te hebben getest. Het Pentagon...
  [naar artikel]
 18. Noord-Korea vuurde intercontinentale raket af (28/11/2017 - Metro)
  Het Amerikaans ministerie van Defensie heeft dinsdag de lancering van een raket in Noord-Korea bevestigd. Volgens de eerste vaststellingen ging het om een intercontinentale raket, deelde het Pentagon mee. De raket werd om 17.17 uur Belgische tijd afgevuurd en is na een afstand van rond de 1.000 kilometer in het oosten van de Japanse Zee neergestort. Intercontinentale raketten vanuit Noord-Korea hebben het potentieel om ook Amerikaanse gebieden te bereiken. “Het Noord-Amerikaanse Luchtdefensie Commando (NORAD) heeft vastgesteld dat de raketproef geen gevaar voor Noord-Amerika, onze gebieden of onze bondgenoten inhield”, deelde het Pentagon voorts mee. “Maar we zijn er op voorbereid onszelf of onze bondgenoten tegen elk soort aanval of provocatie te verdedigen”, klinkt het nog. bron: Belga
  [naar artikel]
 19. Belangrijke dag voor ruimtevaart: NASA lanceert straks testraket richting de maan ter voorbereiding van nieuwe maanlanding (29/08/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Het is een belangrijke dag voor NASA: de Amerikaanse ruimteorganisatie lanceert maandag de raket SLS de ruimte in. Dat ter voorbereiding van de maanmissie Artemis I. De onbemande raket moet in zes weken heen en terug naar de maan vliegen. Als deze missie slaagt, volgt een bemande vlucht en uiteindelijk ook een nieuwe maanlanding.
  [naar artikel]
 20. NASA botst op problemen vlak voor belangrijke testvlucht naar de maan: “Ingenieurs werken eraan” (29/08/2022 - Het Belang van Limburg)
  Het is een belangrijke dag voor NASA: de Amerikaanse ruimteorganisatie lanceert maandag de raket SLS de ruimte in. Dat ter voorbereiding van de maanmissie Artemis I. De onbemande raket moet in zes weken heen en terug naar de maan vliegen. Als deze missie slaagt, volgt een bemande vlucht en uiteindelijk ook een nieuwe maanlanding. Maar nog voor de lancering van de testraket, duiken er verschillende problemen op.
  [naar artikel]
 21. Rocket Lab lanceert voor het eerst NASA-satellieten (16/12/2018 - Metro)
  Het Amerikaanse bedrijf Rocket Lab heeft met succes zijn tweede commerciële raket gelanceerd. Die had dertien satellieten aan boord van het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA. “We have lift-off”, tweette Rocket Lab vandaag om 7.34 uur Belgische tijd. De raket werd gelanceerd vanop de lanceerbasis van Rocket Lab in Nieuw-Zeeland. Het bedrijf zelf spreekt van een historische gebeurtenis. “Het is de eerste keer dat NASA een ritje heeft geboekt voor zijn CubeSats (nanosatellieten, red.) op een commercieel lanceervoertuig.” Ruim een maand geleden ging de eerste commerciële raket van Rocket Lab de lucht in. Het bedrijf wil op termijn komen tot een lancering per week voor commerciële klanten. Het mikt op de markt voor aardobservatie- en weersatellieten, internetdiensten, maritieme diensten en reddingsoperaties. Elke lancering zou minder dan 5 miljoen dollar kosten. Bron: Belga   Het bericht Rocket Lab lanceert voor het eerst NASA-satellieten verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 22. Amerikaans leger doet succesvolle test tegen intercontinentale raket (30/05/2017 - De Redactie)
  De Verenigde Staten hebben met succes hun antirakettensysteem getest tegen een intercontinentale raket zoals diegene waarmee Noord-Korea de laatste tijd dreigt. Dat meldt het Pentagon.
  [naar artikel]
 23. Probleem met Sojoez-raket die astronauten naar ISS brengt: noodlanding gepland (11/10/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Er is een probleem met de Sojoez-raket die vanochtend gelanceerd is, zo was rechtstreeks op NASA TV te volgen. Die draagraket moet de Rus Alekseï...
  [naar artikel]
 24. Chinese hypersonische raket dreigt uit te monden in wapenwedloop (28/10/2021 - De Tijd)
  14:43 De VS zijn verontrust door de Chinese test met een hypersonische raket. Volgens het Pentagon kunnen zulke 'nachtmerriewapens' het begin van een nieuwe wapenwedloop inluiden.
  [naar artikel]
 25. Pentagon test succesvol intercontinentale raket (05/02/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De VS hebben vandaag bekendgemaakt succesvol een intercontinentale ballistische raket (ICBM) te hebben getest. De Minuteman III beschikt over een...
  [naar artikel]
 26. Eerste NASA-ruimteraket vanuit Australië gelanceerd sinds 27 jaar (26/06/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft voor het eerst in 27 jaar een ruimteraket gelanceerd vanuit Australië. Na een reeks vertragingen door regen en wind vloog de raket zondag de lucht in om röntgenstralen te bestuderen die afkomstig zijn van de sterrenstelsels Alpha Centauri A en B. Zodra de raket haar hoogste punt van 350 kilometer had bereikt, begon ze gegevens vast te leggen over de sterrenstelsels.
  [naar artikel]
 27. NASA lost unieke beelden die de Orion-capsule maakte van onze planeet, volg het hier live (16/11/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Artemis-raket werd deze ochtend succesvol gelanceerd vanop Cape Canaveral in de Amerikaanse staat Florida. Intussen reist de raket al zo’n 9 uur richting de maan. Het doel van de Artemis-missie is om over enkele jaren opnieuw mensen naar de maan en terug te brengen. NASA lost zo dadelijk unieke beelden die de Orion-capsule kon maken van de aarde.
  [naar artikel]
 28. Lift-off in Florida: NASA lanceert testvlucht naar de maan (29/08/2022 - De Tijd)
  13:32 Met zijn onbemande testraket Artemis-I zet NASA maandagnamiddag een eerste stap in het Artemisprogramma waarmee het tegen 2025 opnieuw mensen op de maan wil zetten. De raket zal vertrekken vanaf Cape ...
  [naar artikel]
 29. Start-up lanceert fietsband met NASA-technologie (18/03/2021 - De Tijd)
  14:25 Smart Tire Company heeft NASA-technologie gebruikt om een fietsband te ontwikkelen waarmee je nooit meer lek kan rijden.
  [naar artikel]
 30. Pentagon: Chinese raket crasht rond 8 mei op aarde, exacte locatie pas uren daarvoor bekend (05/05/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De Amerikanen verwachten dat de tuimelende Chinese raket die op de weg terug is naar de aarde, zaterdag ergens op onze planeet zal crashen. Het is alleen nu nog onmogelijk om vast te stellen waar precies.
  [naar artikel]
 31. KIJK LIVE. Krijgt NASA krachtigste raket ter wereld straks van de grond voor nieuwe maanmissie? (16/11/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Leidinggevenden bij NASA hebben het licht op groen gezet voor de lancering van de SLS-raket, de krachtigste ter wereld, deze ochtend. Voor de VS ligt zo de weg open voor een historische reis naar de maan en terug. Het doel van de onbemande missie Artemis I is over enkele jaren opnieuw mensen naar onze natuurlijke satelliet en terug te brengen. Je kan de lancering hier LIVE volgen.
  [naar artikel]
 32. Lancering van NASA’s nieuwe maanraket Artemis uitgesteld (29/08/2022 - Express)
  NASA’s nieuwe maanraket Artemis I blijft voorlopig aan de grond. De lancering van vandaag zou de debuutvlucht zijn van het Space Launch System, een gigantische raket om astronauten de komende jaren naar de maan te brengen. NASA heeft volgend weekend extra mogelijkheden om te lanceren, maar dat hangt ervan af of er voldoende tijd is […]
  [naar artikel]
 33. Nasa plant vierde poging tot maanvlucht (12/10/2022 - De Standaard)
  De ruimtevaartorganisatie Nasa probeert op 14 november voor de vierde keer een onbemande raket naar de maan te sturen. Het moet de start worden van het Artemis-project, dat in 2025 opnieuw mensen op de maan wil zetten.
  [naar artikel]
 34. Lancering maanraket NASA opnieuw uitgesteld door tropische storm (24/09/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Ook de derde poging om een nieuw Amerikaans ruimtevaartuig te lanceren wordt afgeblazen. Deze keer gooit een storm roet in het eten voor ruimtevaartorganisatie NASA, die een onbemande raket naar de maan wil sturen.
  [naar artikel]
 35. Het nieuwe project van Trump: een “super duper” snelle raket ontwikkelen (15/05/2020 - Het Belang van Limburg)
  De Amerikaanse president heeft naar eigen zeggen groen licht gegeven voor de ontwikkeling van een nieuwe hypersonische raket, die sneller zou zijn dan eender wat Rusland en China in hun arsenalen hebben. “Ik noem het de super duper raket. En ik hoorde vorige nacht dat het 17 keer sneller is dan wat ze nu hebben, dan pakweg de snelste raket die wij nu hebben”, aldus Trump, toen hij het logo van de Space Force onthulde, de nieuwste tak van het Amerikaanse leger.
  [naar artikel]
 36. Ook bij NASA ligt Boeing onder vuur: ruimtevaartagentschap is op zoek naar nieuwe raket (of twee) (14/03/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Omdat het Amerikaanse ruimtevaartagentschap worstelt om zijn gigantische nieuwe raket - gebouwd door het Amerikaanse lucht- en ruimtevaartbedrijf -...
  [naar artikel]
 37. NASA lost unieke beelden die Orion-capsule maakt van onze aarde (16/11/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Ruimtevaartorganisatie NASA heeft unieke beelen gedeeld van onze aarde. Bovenstaande beelden werden gemaakt door de Orion-capsule die onderweg is naar de maan. De Artemis-raket werd deze ochtend succesvol gelanceerd vanop Cape Canaveral in de Amerikaanse staat Florida. Intussen reist de raket richting de maan. Het doel van de Artemis-missie is om over enkele jaren opnieuw mensen naar de maan en terug te brengen.
  [naar artikel]
 38. NASA transporteert nieuw raketsysteem naar lanceerplatform (18/03/2022 - Knack)
  De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft zijn nieuwe raketsysteem overgebracht naar de lanceerbasis Cape Canaveral in Florida, waar binnenkort uitgebreide testen zullen plaatsvinden. Het systeem bestaat uit de raket Space Launch System en de Orion-capsule.
  [naar artikel]
 39. ‘Oncontroleerbare’ Chinese raket stort neer in Indische Oceaan (09/05/2021 - Express)
  Lees dit artikel: ‘Oncontroleerbare’ Chinese raket stort neer in Indische Oceaan Een groot deel van de Chinese Long March 5B-raket is zondag boven de Indische Oceaan uiteengevallen, aldus het Chinese ruimteagentschap. De NASA is echter kritisch over China’s gebrek aan transparantie over de ongecontroleerde terugval van het 18 ton wegende object. Op 29 april lanceerde China met succes zijn Long March 5B-raket en daarmee ook de […] Lees dit artikel: ‘Oncontroleerbare’ Chinese raket stort neer in Indische Oceaan
  [naar artikel]
 40. Astronauten eind mei voor het eerst met SpaceX naar ISS (18/04/2020 - Het Belang van Limburg)
  De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA wil 27 mei voor het eerst sinds bijna een decennium astronauten vanuit de VS naar het internationale ruimtestation ISS sturen. Dat heeft NASA-bestuurder Jim Bridenstine vrijdag (lokale tijd) via Twitter bekendgemaakt. NASA-astronauten Robert Behnken en Douglas Hurley worden met een Falcon 9-raket gelanceerd vanuit Cape Canaveral, aan boord van een CrewDragon-capsule van het privé-ruimtevaartbedrijf SpaceX.
  [naar artikel]
 41. NASA geeft groen licht voor eerste bemande SpaceX-vlucht op 27 mei (22/05/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA heeft vandaag gemeld dat het groen licht gegeven heeft voor de lancering komende woensdag van een raket...
  [naar artikel]
 42. Krachtige nieuwe maanraket op weg naar lanceerplatform voor eerste testvlucht naar de maan (17/03/2022 - VRT NWS)
  De nieuwe, krachtige raket, waarmee de Amerikaanse ruimtevaarorganisatie NASA over enkele jaren opnieuw mensen tot op de maan wil brengen, wordt vanavond voor het eerst naar het lanceerplatform gevoerd. Een huzarenstuk, want de raket is bijna 100 meter hoog en weegt zo'n 2.600 ton. Het gaat om de krachtigste raket van dit moment. De rit van amper 6 kilometer zal ongeveer 11 uur in beslag nemen en is live te volgen.
  [naar artikel]
 43. Binnenkort 4G op de maan, en Nokia mag het ontwikkelen (20/10/2020 - VRT NWS)
  De Finse telecomfabrikant Nokia heeft van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA de opdracht gekregen om een draadloos 4G-netwerk uit te bouwen op de maan. De NASA wil van de maan een permanente verblijfsbasis maken en dan komt een mobiel netwerk wel van pas.
  [naar artikel]
 44. Chinese raket stort neer boven de Indische oceaan, maar Peking deelt geen details (31/07/2022 - Express)
  Een Chinese raket viel zaterdag ergens over de Indische Oceaan terug op aarde. Volgens NASA deelde Peking echter niet mee waar het ruimteafval zou neerstorten. De United States Space Command (SPACECOM), de Amerikaanse tak van de strijdkrachten die zich op de ruimte richt, heeft gezegd dat de Long March 5B-raket zaterdag rond 18.45 uur boven […]
  [naar artikel]
 45. Vacature open bij NASA: astronaut gezocht (25/02/2020 - Het Belang van Limburg)
  De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa is op zoek naar een vrouw en man die willen deelnemen aan de volgende maanmissie.
  [naar artikel]
 46. Rusland plant nieuwe hypersonische raket (05/02/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Rusland wil in 2019-2020 een nieuwe hypersonische raket op de lange afstand ontwikkelen. In hetzelfde tijdsbestek moet Rusland ook een versie van...
  [naar artikel]
 47. NASA stelt 3 robots voor die weg naar de maan moeten effenen voor astronauten (03/06/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Vijftig jaar nadat de eerste mens voet op de maan zette, plant NASA nogmaals een tripje naar de maan. Maar aan boord van de eerste raket richting...
  [naar artikel]
 48. NASA stelt astronauten voor die voor het eerst met privéraket zullen vliegen (03/08/2018 - VRT NWS)
  Een kleine stap voor de mens, maar een grote stap voor de mensheid: de NASA heeft de 9 astronauten voorgesteld die de komende jaren vanop Amerikaanse bodem naar de ruimte worden gestuurd in een raket gebouwd door privébedrijven.
  [naar artikel]
 49. Opluchting bij Amerikaanse leger na test hypersonische raket: is dit het beslissende wapen van de toekomst? (19/07/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Opluchting bij het Pentagon nu de Amerikaanse luchtmacht een testprogramma met een hypersonische raket succesvol heeft afgerond. Na eerdere mislukkingen een teken dat de inhaalrace met de Russen en de Chinezen is begonnen voor wat wordt gezien als een van de beslissende wapens voor de toekomst.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy