Jaar na jaar zien we het aantal spoedgevallen in het ziekenhuis door voedselallergieën stijgen. Maar hoe komt het dat we vaker allergisch op voeding reageren? En kunnen we daar zélf iets aan doen? Professor-longarts Bart Lambrecht van UZ Gent legt uit hoe die allergie ontstaat, welk nieuw onderzoek een nieuw licht op de zaak werpt én wat kan helpen. “In extreme gevallen zakt de bloeddruk en stopt de ademhaling volledig.” [naar artikel]
Jaar na jaar zien we het aantal spoedgevallen in het ziekenhuis door voedselallergieën stijgen. Maar hoe komt het dat we vaker allergisch op voeding reageren? En kunnen we daar zélf iets aan doen? Professor-longarts Bart Lambrecht van UZ Gent legt uit hoe die allergie ontstaat, welk nieuw onderzoek een nieuw licht op de zaak werpt én wat kan helpen. “In extreme gevallen zakt de bloeddruk en stopt de ademhaling volledig.” [naar artikel]
Het aantal mensen met een voedselallergie dat in de spoed terecht komt neemt toe. Heeft u of uw kind zo een voedselallergie? En bracht die jullie al in de problemen? Mail uw getuigenis naar [email protected] of vul onderstaand formulier in. Vermeld zeker ook uw telefoonnummer, zodat we u kunnen bellen. [naar artikel]
Wat is dat toch met allergieën? Vorige week raakte bekend dat meer jonge mensen op spoed belanden met een ernstige reactie. “Toch valt ermee te leven, mits de nodige aanpassingen”, weet dokter Marijke De Lange. “Ik heb een patiënte die zo hard allergisch is voor noten, dat ze in het vliegtuig op Zaventem laat omroepen ‘of niemand alstublieft een zakje pinda’s wil openen’.” Een gesprek van darmflora tot cannabis. [naar artikel]
Twee op de drie mensen die denken een voedselallergie te hebben, zijn eigenlijk niet echt allergisch. Dat blijkt uit een bevraging bij 80.000 Nederlanders. "Het gevaar is dat mensen met een echte allergie daardoor niet serieus genomen worden", zegt onderzoekster Dorien Westerlaken - Van Ginkel van de Universiteit van Groningen. [naar artikel]
In tien jaar tijd is het aantal spoedopnames door ernstige allergieën met 25 procent toegenomen, zien ze bij UZ Gent. Vooral bij jongeren zijn ze in opmars, schrijft De Morgen. [naar artikel]
Het UZ Gent trekt aan de alarmbel. De voorbije twintig jaar is het aantal voedselallergieën (vooral bij jongeren) bijna verdubbeld én de voorbije tien jaar is het aantal spoedopnames door ernstige allergieën ook met liefst 25 procent gestegen. “We leven te proper.” [naar artikel]
Meer dan een kwart van de bevolking lijdt aan één of meerdere allergieën. De Hoge Gezondheidsraad (HGR) waarschuwt echter voor zinloze testen en roept iedereen op een arts te raadplegen die gespecialiseerd is in voedselallergieën. “Een correcte diagnosestelling verloopt immers vaak moeilijk”, luidt het. [naar artikel]
Onder meer door de toenemende luchtvervuiling en de klimaatopwarming is het aantal mensen met een allergie, waaronder ook voedingsallergieën, de laatste tien jaar maar liefst verdubbeld. Drie procent van de volwassenen kampt ermee. “Een vroege diagnose is uitermate belangrijk”, zegt allergoloog Marijke De Lange. Welke soorten voedselallergieën bestaan er? Kan borstvoeding beschermend werken? En hoe valt het te behandelen? “Je kan je immuunsysteem ‘trainen’ tegen een allergie.” [naar artikel]
Een pinda-allergie is een van de meest voorkomende voedselallergieën, en nu is er een behandeling voor. In de VS keurde de ‘Food and Drug... [naar artikel]
In tien jaar tijd is het aantal spoedopnames door ernstige allergieën met 25 procent gestegen. Dat schrijft De Morgen."In twintig jaar tijd is er bijna een verdubbeling van het aantal voedselallergieën, vooral bij jongeren", duidt longspecialist Bart Lambrecht in "De ochtend" (Radio 1). "Het heeft mogelijk iets te zien met het toenemend gebruik van detergenten." [naar artikel]
De voorbije jaren hebben steeds meer mensen last van een allergie. Hooikoorts maakt nog steeds de grootste groep uit, maar steeds meer mensen hebben ook een voedselallergie. Of denken dat tenminste. [naar artikel]
Donderdag 14 maart is het Wereld Nieren Dag. Niet onbelangrijk, want er belanden steeds meer mensen met nierstenen in het ziekenhuis. “15 tot 17 procent van de Belgen krijgt er last van, en dat cijfer gaat in stijgende lijn”, zegt nefroloog An Deman. “Nochtans kan je 75 procent van de nierstenen vermijden via voeding”, vult uroloog Anthony Van Baelen aan. Wat eet je best (niet) om de pijnlijke kwaal te voorkomen? [naar artikel]
Maar liefst 3 procent van de volwassenen kampt met een voedselallergie. Bij jonge kinderen kan dat zelfs oplopen tot 10 procent. Maar waar komt zo'n allergie vandaan? Wat is het verschil met een intolerantie? En kan je het voorkomen? Kinderarts en -allergoloog Laura Sonneveld (Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis) verduidelijkt. [naar artikel]
Meer en meer mensen hebben een allergie. Aan het Universitair Ziekenhuis in Leuven is een nieuw toestel ontwikkeld dat snel, goedkoop en accuraat een allergietest kan uitvoeren. Maar hoe komt het dat we meer allergieën hebben en wat kunnen we eraan doen? Allergoloog Marijke De Lange geeft antwoorden in “VRT NWS Laat”. [naar artikel]
Volgens een nieuwe studie zouden miljoenen mensen onterecht denken dat ze met een voedselallergie te kampen hebben. Zowat een op de twee Amerikaanse volwassenen schat dat verkeerd in. [naar artikel]
Niet alleen de temperaturen gaan weer de hoogte in: ook de concentraties pollen in de lucht pieken. Samen met de voorjaarszon doen een loopneus, niesbuien en prikkende ogen hun intrede. Zijn er naast medicatie ook voedingsmiddelen die hooikoorts kunnen intomen? Professor Peter Hellings en allergie-expert Marijke De Lange lichten toe. “Voedingsmiddelen eten waar je allergisch voor bent, kan extra weerstand creëren of omgekeerd de allergie net erger maken.” [naar artikel]
Heb je niet alleen hooikoorts, maar ben je ook allergisch voor bepaalde voeding? Dan heb je allicht het Oraal Allergie Syndroom (OAS). Daarbij zorgt de pollenallergie ook voor reacties op bepaalde voedingsmiddelen. Maar wat is dat precies? Welke pollen en etenswaren lokken een reactie uit? En moet je ze dan vermijden? Allergoloog Philippe Gevaert legt uit én we delen een overzichtelijke tabel waarin je zelf je allergie kan checken. [naar artikel]
Heb je niet alleen hooikoorts, maar ben je ook allergisch voor bepaalde voeding? Dan heb je allicht het Oraal Allergie Syndroom (OAS). Daarbij zorgt de pollenallergie ook voor reacties op bepaalde voedingsmiddelen. Maar wat is dat precies? Welke pollen en etenswaren lokken een reactie uit? En moet je ze dan vermijden? Allergoloog Philippe Gevaert legt uit én we delen een overzichtelijke tabel waarin je zelf je allergie kan checken. [naar artikel]
Meer en meer mensen gaan bij een dokter om iets aan hun allergie te doen. Want wat moet je doen als je niest en snottert? Is het een verkoudheid, een allergie of een coronabesmetting met milde symptomen? Het beste is antiallergische middelen te gebruiken, als je weet hebt van een allergie, zeggen specialisten. Wie door een allergie veel moet niezen, en tegelijk – zonder te weten – een coronabesmetting heeft met milde symptomen, zou wel eens een superverspreider kunnen worden. [naar artikel]
“Ik ben allergisch aan sport.” Het klinkt als het zoveelste flauwe excuus van iemand die liever in zijn luie zetel zou willen hangen, maar oordeel niet te snel. Die persoon kan een van de 50 op 100.000 mensen zijn die aan een sportallergie lijdt. Mensen met een lichte vorm van de sportallergie kunnen last krijgen […] Het bericht Allergisch reageren op sport… jawel, het kan! verscheen eerst op Metro. [naar artikel]
Zoveel drinken dat je op de spoed belandt, het is een fenomeen dat we associëren met jongeren. Maar niet alleen studenten doen het, zo blijkt uit nieuwe cijfers. Vorig jaar zijn in totaal 17.000 Belgen ouder dan 65 jaar zwaar dronken op de spoed beland. Dat zijn er meer dan 45 per dag. [naar artikel]
In tien jaar tijd is het aantal spoedopnames door ernstige allergieën met 25 procent toegenomen, zien ze bij UZ Gent. Vooral bij jongeren zijn ze in opmars, schrijft ‘De Morgen’. [naar artikel]
Tranende ogen door allergieën, vuiltjes in het oog of vermoeidheid: het zijn enkele redenen waarom we weleens in onze ogen wrijven. Maar dat kan je volgens dokter Sam uit Singapore best niet meer doen. Aan de hand van een voorbeeld legt hij op TikTok uit wat er kan gebeuren als je te veel in je ogen wrijft. “Het is een aandoening die je zelf ontwikkelt en het treft slechts één op de 2.000 mensen”,klinkt het. [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.