In de Peltse scholencampus VOX kunnen ze zich voortaan elke donderdag verheugen op verse soep als middagmaal. Hiervoor zorgen de leerlingen van de horeca-opleiding die een serieus potje kunnen koken “Tijdens een studiebezoek in Finland hadden we vorig jaar gezien hoe gezonde en warme maaltijden op school bijdragen tot het welbevinden en de leerprestaties van de leerlingen. Daarom dat we voor het tweede schooljaar op rij zelf ook dit initiatief nemen”, vertelt campusdirecteur Björn Desair. “Elke dag soep aanbieden is moeilijk, maar we voorzien daarom ook nog wel drie dagen per week vers fruit voor de hele campus. Met de steun van supermarkten Alvo en Jumbo kunnen we dit aanbieden.” [naar artikel]
Heel wat kinderen eten niet genoeg gezonde voeding en komen niet aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid groenten en fruit. “Om die reden riepen we het project ‘gratis soep’ in het leven”, vertelt schepen van Sociaal Beleid Bouchera Ait Aadi (Pro3680). “Tot 6 februari zullen we in alle lagere scholen van Maaseik twee keer per week gratis, gezonde en lekkere soep aanbieden.” [naar artikel]
Alle leerlingen van het derde jaar voeding-verzorging van de school Regina Mundi uit Genk namen zopas deel aan een soepproject. Daarvoor werkten de leerlingen vakoverschrijdend en konden ze tal van vaardigheden verder ontwikkelen. [naar artikel]
Een kommetje warme soep. Daarmee willen de leerlingen van het Atheneum in Hoboken vandaag hun klasgenoten die met een lege brooddoos naar school komen steunen. "Ik zou het voor elke leerling willen oplossen maar dat gaat helaas niet", vertelt leerkracht Laury Lauryssen. Radio2-reporter Margaux van de regio ging mee soep maken. [naar artikel]
Onderzoekers van Hogeschool Gent en de KU Leuven vragen de verschillende overheden om budget vrij te maken voor gezonde voeding op school voor elke leerling. Ze onderzochten acht kleuterscholen in Gent die op verschillende manier met gezonde voeding experimenteerden. De positieve effecten zijn het grootst wanneer alle kinderen dezelfde maaltijd krijgen en de leerkracht het eetmoment ook als een leermoment ziet. [naar artikel]
Zo’n duizend leerlingen van scholencampus Wico in Lommel zijn woensdagmorgen geëvacueerd na een bomalarm. Een verdachte is opgepakt. Het gaat om een leerling van de school. Zijn motief is niet bekend. Explosievenhonden doorzoeken het schoolgebouw. De school blijft de rest van de dag gesloten. [naar artikel]
In het Louvre in Parijs hebben klimaatactivisten soep gegooid naar de Mona Lisa, het bekende werk van Leonardo da Vinci. De activisten zeiden dat ze actie voerden voor “het recht op gezonde en duurzame voeding”. Er zou geen schade zijn omdat het schilderij wordt beschermd door gepantserd glas. [naar artikel]
In het Louvre in Parijs hebben milieuactivisten zondagochtend soep gegooid naar de Mona Lisa. Het museum meldt dat het wereldberoemde schilderij van Leonardo da Vinci wordt beschermd door een laag glas. De twee militanten zeiden dat ze actie voerden voor “het recht op gezonde en duurzame voeding”. [naar artikel]
De Vlaamse en Brusselse scholen bieden genoeg water aan, maar te weinig groenten en te veel vlees. Dat blijkt uit de recentste preventiepeiling, meldt minister van Welzijn Hilde Crevits. The post Genoeg water maar te weinig groenten op school appeared first on Knack. [naar artikel]
De ouderraad van Opitter draait mee in de top van de wedstrijd van Trooper om hun droom waar te maken: elke dag gratis soep voor de leerlingen van de lagere school De Wissel. [naar artikel]
In Bree is woensdag de nieuwe scholencampus geopend. Die is goed voor 3.000 leerlingen. Burgemeester Liesbeth Van der Auwera noemde de scholencampus al “het nieuwe centrum van Bree”, met zelfs een eigen busstation. “Gelukkig is vandaag alles goed verlopen”, vertelt schooldirecteur Michel Cardinaels. [naar artikel]
De leerlingen van de drie Wellense basisscholen krijgen vanaf nu elke dag gratis soep. Froep zorgt voor een extra portie gezond op school. In het naburige Borgloon worden er erg veel groenten verwerkt bij BelOrta. De resten van de groenten zijn eigenlijk ‘zonde’ om weg te gooien. Er wordt zo veel mogelijk gewerkt met resten. Het keukenpersoneel speelt handig in op de onvoorspelbare toelevering van groenten. De verwerking tot soep gebeurt op het laatste moment. Bovendien zorgt Froep voor sociale tewerkstelling. Medewerkers in een sociaal tewerkstellingsstatuut staan in voor het maken van de soep en de bedeling ervan, en dat voor minstens twee middagen per week. Froep is er voor alle kinderen op school. [naar artikel]
Leerkrachten van de middelbare school Hast in Hasselt schrijven in een reeks e-mails aan de directie dat het niveau van de leerlingen in de B-graad zo laag is dat het welbevinden van de leerkrachten zelf in het gedrang komt. [naar artikel]
Zo’n duizend leerlingen van scholencampus WICO in Lommel zijn woensdagmorgen geëvacueerd na een bomalarm. De melding kwam binnen via Smartschool. Een verdachte is opgepakt. Het gaat om een leerling van de school. Zijn motief is niet bekend. Explosievenhonden doorzoeken het schoolgebouw. De school blijft de rest van de dag gesloten. [naar artikel]
Soep maken lijkt makkelijk en toch smaken je creaties soms niet zoals gehoopt. “Tja, er gaan veel slechte tips rond”, zegt groentekok Frank Fol. Hoe red je een soep die te zout is? Hoe ben je zeker dat hij niet te waterig wordt? En door welke foutjes verliezen je groenten hun smaak? De chef deelt tien essentiële do’s en don'ts voor de perfecte soep. “Dit advies lees je vaak, maar doe het niet.” [naar artikel]
Tibo (23) en Nieke (28) leerden elkaar kennen in de fitness.Ze hechten allebei veel belang aan gezonde voeding. “Jammer dat dat zoveel duurder is dan ongezonde voeding”, klinkt het. Hoeveel bedraagt hun eetbudget? En hoe zorgen ze ervoor dat ze wel gezond eten, maar geen fortuin uitgeven? “Wij zijn grote voorstanders van diepvriesfruit: het is goedkoper, verser én vraagt minder werk.” [naar artikel]
Op woensdagnamiddag 6 december zette de scholencampus Peer zijn deuren open voor het “Centrum voor Gezonde Scholen”, dat in het Agnetencollege een inspiratiesessie organiseerde voor schoolbesturen, facilitair managers, architecten, advies- en studiebureaus, aannemers, steden en gemeenten. [naar artikel]
Reclamecampagnes voor gezonde voeding werken vaak slecht bij lager opgeleide mensen. Dat blijkt uit Nederlands onderzoek en bevestigt het Vlaams Instituut Gezond Leven. “Je moet de vraag durven te stellen of al die campagnes nodig zijn.” [naar artikel]
Een drone levert dinsdag in de school BuSO Levensvreugde in Aalst een eerste tussendoortje in het kader van ‘Oog voor Lekkers’, een Vlaams-Europese actie die kleuters en jongeren wil aansporen om te kiezen voor fruit, groenten en melk. Deelnemende scholen bezorgen de leerlingen minstens 10 weken lang een stuk fruit, groente en melk en geven uitleg rond gezonde voeding. [naar artikel]
Op dinsdag 5 oktober was het De Internationale dag van de leerkracht. In BuSO De Dageraad lieten de leerlingen deze dag niet ongemerkt voorbijgaan. Na hun facultatieve verlofdag op 4 oktober kregen alle leerkrachten van hun leerlingen een mooie balpen met als boodschap ‘dankuwel om wie je bent en wat je doet voor ons’. “De gedrevenheid en samenhorigheid binnen de school is vrij groot”, zegt directeur Carina Driesen. “Welbevinden, motivatie en een maatschappelijke meerwaarde bieden aan onze leerlingen zijn de grote pijlers binnen onze werking. Deze kleine attentie zal absoluut bijdragen tot het bevorderen van de positieve groepssfeer na moeilijke coronatijden. Het is een voorrecht om onze unieke leerlingen elke dag te mogen begeleiden op weg naar hun volwassenheid. We hebben in onze school leerlingen en een team om fier op te zijn.” [naar artikel]
Enkele leerkrachten van de richting Verzorging van het Atheneum VOX in Pelt hielden zich de voorbije weken creatief bezig met het maken van mondmaskers. Zo kunnen alle leerlingen en leerkrachten van de school die op 18 mei weer naar school mogen komen, veilig aan de slag. [naar artikel]
Negen leerlingen van het zevende jaar Winkelbeheer in Viio Tongeren openden hun pop-upwinkel Gustozo. Daar zullen ze tijdens de schooluren gezonde voeding en trendy producten verkopen. De leerlingen kiezen daarbij voor duurzaamheid en ecologie. Ze verkopen onder meer fruitsalade, worstenbroodjes, warme- en koude dranken en kiezen voor herbruikbaar bestek. [naar artikel]
Gezonde voeding is een veel ruimer begrip dan, bijvoorbeeld, biologisch geteelde voeding. Maar bio-voeding maakt uiteraard wel een belangrijk deel uit van gezonde voeding. Door de daling van het consumentenvertrouwen letten mensen op hun centen. Het is dan ook goed mogelijk dat de consument de komende maanden zal besparen op biovoeding en minder zal winkelen in, bijvoorbeeld, Bio-Planet van de Colruytgroep. De aandelen van Colruyt doen het trouwens ook niet goed op de beurs. Maar op lange termijn zal er juist wel meer vraag zijn naar biologisch geteelde groenten en fruit. [naar artikel]
Net als honderdduizenden leerlingen heeft ook Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) op het einde van het schooljaar een rapport gekregen. De Vlaamse Scholierenkoepel (VSK) heeft geen punten gegeven, maar “groeigerichte feedback”. Zo krijgt Weyts een tik op de vingers voor het gebrek aan daadkracht om het welbevinden van leerlingen op te krikken. Ook voor (samen)leven op school scoort de minister ondermaats, wegens onvoldoende aandacht voor de diversiteit op school. “We schrokken erg van jouw uitspraak in de klas omtrent leerlingen met lege brooddozen”, klinkt het. Een verwijzing naar de uitspraak van Weyts in onze krant dat de kerntaak van scholen lesgeven is, niet eten geven. [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.