Alle Vlaamse Krantenkoppen. Elke minuut geupdate. Vers van de pers.
De Wereld Morgen

Ultrabewerkt voedsel even verslavend als tabak

25/10/2023 - 15:08
"Toegevoegde vetten en geraffineerde koolhydraten maken voedingsmiddelen even verslavend als tabak voor rokers. Deskundigen roepen op tot meer beperkingen voor zo'n ultrabewerkt voedsel vanwege de potentieel verslavende werking en de link tussen dit type etenswaren en obesitas. The post Ultrabewerkt voedsel even verslavend als tabak appeared first on DeWereldMorgen.be."

Gerelateerde krantenkoppen:

1. Wetenschappers waarschuwen: ultrabewerkt voedsel is mogelijk even verslavend als roken (24/10/2023 - VRT NWS)

Pizza uit de diepvries, chips, donuts… We kopen en eten het bijna allemaal wel eens, maar wetenschappers waarschuwen nu duidelijk voor dit soort ultrabewerkte voeding. Het is niet alleen ongezond, uit nieuw onderzoek blijkt ook dat al dat lekker en vettig industrieel voedsel even verslavend is als tabak voor rokers. [naar artikel]


2. Gezonde voeding stuk duurder dan ultrabewerkt voedsel (09/10/2020 - Het Belang van Limburg)

Belgen die gezond willen eten, betalen daarvoor een stuk meer dan voor ultrabewerkt voedsel, dat rijk is aan zout, suiker en vet. Dat blijkt vrijdag uit onderzoek van Sciensano. Het gezondheidsinstituut roept de Belgische autoriteiten op om onbewerkt voedsel financieel aantrekkelijker te maken. [naar artikel]


3. Ultrabewerkt voedsel ziet er dan toch niet lekkerder uit, zo blijkt uit onderzoek (28/11/2023 - Het Belang van Limburg)

Algemeen wordt verondersteld dat ultrabewerkt voedsel aantrekkelijker (en dus smakelijker) oogt dan gezonde voedingswaren. Maar nieuw onderzoek aan de universiteit van Bristol in Groot-Brittannië ontkracht die stelling nu. [naar artikel]


4. Ultrabewerkt voedsel verwoest onze gezondheid en de planeet (29/03/2022 - Knack)

Zwaar bewerkte voeding - denk aan snoep, chips, snacks en frisdrank - levert een steeds groter aandeel van ons dieet. Dat is niet alleen schadelijk voor onze gezondheid, maar ook voor de planeet, schrijven vier Australische voedingswetenschappers. Tijd om rigoureus te minderen met ultrabewerkt voedsel. [naar artikel]


5. Hoe gevaarlijk is ultrabewerkt voedsel? “Eet er zo weinig mogelijk van” (15/10/2023 - Het Belang van Limburg)

Chips met paprikasmaak waar nooit een paprika aan te pas kwam, of hummus met niet eens de helft kikkererwten. In supermarkten vult ultrabewerkt voedsel, tjokvol kleur- en bewaarstoffen, grotendeels de rekken. Steeds meer onderzoek wijst op een link met kanker, experts waarschuwen. “Nu al is er consensus om er zo weinig mogelijk van te eten.” [naar artikel]


6. Studies tonen dat ‘ultrabewerkt’ voedsel het risico verhoogt op hartaanvallen en beroertes, en dat gaat ook over eten waarvan jij denkt dat het gezond is (28/08/2023 - Gazet van Antwerpen)

Het eten van ultrabewerkt voedsel verhoogt het risico op hoge bloeddruk, hart- en vaatziekte, hartaanvallen en beroertes significant. Dat blijkt uit twee nieuwe studies. [naar artikel]


7. “Het bewijs dat het schadelijk is, wordt sterker en sterker”: ultrabewerkt voedsel nog ongezonder dan gedacht (01/03/2024 - Het Belang van Limburg)

Ultrabewerkt voedsel is nog ongezonder dan gedacht, concluderen wetenschappers na overkoepelend onderzoek. Suiker, zout en vet zijn daarbij niet de enige boosdoeners. “Als je het niet in een gewone keuken kan maken, kan je je vragen stellen.” [naar artikel]


8. “Als je E-nummers op de verpakking ziet staan, weet je het wel”: alles wat je moet weten over ultrabewerkt voedsel (15/10/2023 - Gazet van Antwerpen)

Chips met paprikasmaak waar nooit een paprika aan te pas kwam, of hummus met niet eens de helft kikkererwten. In supermarkten vult ultrabewerkt voedsel, tjokvol kleur- en bewaarstoffen, grotendeels de rekken. Steeds meer onderzoek wijst op een link met kanker, experts waarschuwen. “Nu al is er consensus om er zo weinig mogelijk van te eten.” [naar artikel]


9. Ultrabewerkt voedsel verhoogt risico op hartaanvallen en beroertes, blijkt uit nieuwe studie (28/08/2023 - Het Belang van Limburg)

Het eten van ultrabewerkt voedsel verhoogt het risico op hoge bloeddruk, hart- en vaatziekte, hartaanvallen en beroertes significant. Dat blijkt uit twee nieuwe studies. [naar artikel]


10. Studies tonen dat ‘ultrabewerkt’ voedsel het risico verhoogt risico op hartaanvallen en beroertes, en dat gaat ook over eten waarvan jij denkt dat het gezond is (28/08/2023 - Het Nieuwsblad)

Het eten van ultrabewerkt voedsel verhoogt het risico op hoge bloeddruk, hart- en vaatziekte, hartaanvallen en beroertes significant. Dat blijkt uit twee nieuwe studies. [naar artikel]


11. Is ultrabewerkt voedsel écht ongezond? ‘Totaal niet! Onbewerkt voedsel, dát is pas gevaarlijk’ (23/08/2023 - Humo)

[naar artikel]


12. Groentewraps zonder groenten. Boter met water in. En citroenzuur waar geen citroen aan te pas komt. Expert over ultrabewerkt voedsel in uw winkelmand (14/09/2023 - Het Laatste Nieuws)

Het voedsel dat u in de winkelrekken vindt, is niet altijd wat het lijkt. In sommige groentewraps zijn nauwelijks groenten te vinden. In producten waarop in grote letters ‘ongezouten’ staat, wordt soms toch zout verwerkt. Voedingsjournalist Eva Kestemont (33), die een boek schreef over ultrabewerkt voedsel, neemt vijf voedingswaren onder de loep en legt uit welke ingrediënten er dan wél in zitten. “Waarom zou je vermoeden dat een gezond ogende granola helemaal niet zo’n positief effect heeft op je gezondheid?” [naar artikel]


13. Inflatie eurozone schiet omhoog: vooral voedsel, alcohol en tabak duurder (03/02/2021 - Het Laatste Nieuws)

De inflatie in de eurozone is in januari fors toegenomen. Dat meldt het Europese statistiekbureau Eurostat op basis van voorlopige cijfers. Vooral de prijzen van voedsel, alcohol en tabak gingen omhoog. [naar artikel]


14. Ja, er is een verband tussen veel ultrabewerkt voedsel eten en uw mentale gezondheid (10/05/2023 - De Morgen)

[naar artikel]


15. Is ultrabewerkt voedsel nefast voor onze gezondheid? Expert neemt 5 voedingswaren onder de loep: “De ingrediënten zijn niet altijd wat we denken” (14/09/2023 - Het Laatste Nieuws)

Het voedsel dat u in de winkelrekken vindt, is niet altijd wat het lijkt. In sommige groentewraps zijn nauwelijks groenten te vinden. In producten waarop in grote letters ‘ongezouten’ staat, wordt soms toch zout verwerkt. Voedingsjournalist Eva Kestemont (33), die een boek schreef over ultrabewerkt voedsel, neemt vijf voedingswaren onder de loep en legt uit welke ingrediënten er dan wél in zitten. “Waarom zou je vermoeden dat een gezond ogende granola helemaal niet zo’n positief effect heeft op je gezondheid?” [naar artikel]


16. Deze dokter gaat de strijd aan met ultrabewerkt voedsel: ‘De enige functie van diepvriespizza’s is dat je ze koopt’ (15/08/2023 - De Morgen)

[naar artikel]


17. Is ultrabewerkt voedsel ongezond? “Studie na studie toont het aan” (09/10/2023 - Het Belang van Limburg)

Na suiker en verzadigde vetten nemen wetenschappers nu industrieel voedsel in het vizier. Wie er veel van eet, wordt dikker, heeft een grotere kans op hart- en vaatziekten en sterft vroeger. “Er is iets loos met die categorie van ultra­bewerkte etenswaren – los van hun vaak hoge gehalte aan suiker, vet en zout.” [naar artikel]


18. Er is opnieuw inflatie in de eurozone: voedsel, tabak en alcohol duurder (03/02/2021 - Express)

Nadat de eurozone vier maanden lang te maken kreeg met een deflatie van 0,3 procent, is er opnieuw sprake van inflatie. De inflatie in de eurozone op jaarbasis klokte in januari af op 0,9 procent, leren cijfers van Eurostat. Economen gingen uit van een inflatie van 0,5 procent. Daarmee komt een einde aan vier opeenvolgende […] The post Er is opnieuw inflatie in de eurozone: voedsel, tabak en alcohol duurder appeared first on Business AM. [naar artikel]


19. ‘Soep of een slaatje? Sorry, ik leef maar één keer’ (13/11/2023 - De Standaard)

Aan ultrabewerkt voedsel is het moeilijk ontkomen. In de steden liggen scholen vaak in een buurt met een hoge concentratie aan snackbars, fastfoodrestaurants en broodjeszaken. Hoe gaan scholieren met die verleiding om? [naar artikel]


20. Tabak doodt jaarlijks zeven miljoen mensen (30/05/2017 - Knack)

Voor het eerst werd ook de impact van tabak op het milieu gemeten. Afval van tabak blijkt het meestverspreide soort afval in de wereld. [naar artikel]


21. Ook broodjes uit de supermarkt, yoghurtjes en soep uit een pakje zijn slecht voor je (29/08/2023 - Het Belang van Limburg)

Twee nieuwe studies bevestigen dat het risico op hart- en vaatziekten significant stijgt als je ultrabewerkt voedsel eet. En dan gaat het lang niet alleen over junkfood. Hoe zorgwekkend zijn ontbijtgranen, vooraf bereide broodjes en potjes hummus? [naar artikel]


22. Dit heerlijke eten is even verslavend als drugs (02/03/2019 - Metro)

Sommige voedingswaren zijn zo lekker dat ze verslavend zijn. En in het geval van pizza is het verslavingsgehalte zelfs even hoog als bij heroïne. Uit onderzoek aan de universiteit van Michigan is gebleken dat heel wat mensen pizza zo lekker vinden dat ze er verslaafd aan zouden kunnen zijn. In het eerste deel van het […] Het bericht Dit heerlijke eten is even verslavend als drugs verscheen eerst op Metro. [naar artikel]


23. Procentueel meer inbreuken in 2018 op verkoop tabak aan -16-jarigen (04/11/2019 - Het Laatste Nieuws)

In 2018 heeft de Controledienst Tabak en Alcohol bij 2.296 controles 51 inbreuken (2,22 procent) geregistreerd op het verkoopsverbod van tabak aan... [naar artikel]


24. Procentueel meer inbreuken in 2018 op verkoop van tabak aan -16-jarigen (04/11/2019 - Het Laatste Nieuws)

In 2018 heeft de Controledienst Tabak en Alcohol bij 2.296 controles 51 inbreuken (2,22 procent) geregistreerd op het verkoopsverbod van tabak aan... [naar artikel]


Vers van de pers.
Alle Vlaamse Krantenkoppen.
Elke minuut geupdate.
De Krantenkoppen dagelijks in je mailbox?
Gratis dagelijks de krantenkoppen in je mailbox!

© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.

Dagelijks de populairste artikels in je mailbox?

Je kan je op elk moment uitschrijven!