“Je kan er nochtans goed je boterham mee verdienen.” Zeg dat de slager het zelf gezegd heeft. En toch blijft het aantal klassieke slagerijen in ons land afnemen. In tien jaar tijd verdween ruim één op de vijf slagerijen. Gemiddeld sluit meer dan één slagerij per week de deuren. Dat het een zware stiel is met veel werkuren, is daar één reden voor. “Ik werk 80 tot 90 uur per week”, getuigt ook slager Marc (56) uit Gentbrugge. Maar er is meer. [naar artikel]
Na 36 jaar houdt Petra Ceulemans (56) het voor bekeken en sluit ze voorgoed de deuren van haar snoepwinkel Vivaldi Pralines. Als gepassioneerd snoeper vervulde ze iedere dag haar droom: creatief zijn met snoep. “De sluiting valt me zwaar”, klinkt het. [naar artikel]
Patrick Desmet (56) sluit eind december na dertig jaar voorgoed de deuren van zijn bakkerij op de Onze-Lieve-Vrouwemarkt in Roeselare. Daarmee komt een einde aan drie generaties bakkers. “Ik heb maar één leven, nu is het tijd voor iets anders.” [naar artikel]
“Ik dacht: Oei, als die zó snel zó veel geld uitgeven, blijft daar straks niks meer van over.” In Olmen, het “boerengat” dat “miljonairsdorp” werd, praten ze sindsdien over Maserati’s en een verdwenen slager. [naar artikel]
Na drie generaties is de ambachtelijke brood- en banketbakkerij Schepers-Porters in Meldert definitief uitgebakken. De winkel van bakker Dirk Schepers en echtgenote Tilly Porters is op zondag 19 februari voor het laatst open. [naar artikel]
Je hebt bakkerijen die vijftig jaar meegaan: straf. Er zijn er die generaties overspannen en misschien aan een eeuw komen: indrukwekkend. Maar nu Patisserie Vanderbeek in Mechelen er mee stopt, komt een eind aan 256 (!) jaar bakkerijtraditie. “Er zijn grote feesten verzet om nog net voor ik sluit frambozentaart te kunnen krijgen. Ik word daar emotioneel van”, zegt Michel Vanderbeek. [naar artikel]
Huisarts Henri Dhollander (72) is al zeven jaar de pensioenleeftijd voorbij en nog doet hij elke voormiddag consultaties, elke namiddag huisbezoeken en ’s avonds gaat de wachtzaal opnieuw open. Hij werkt in Aalst, in een van de vele ‘donkerrode zones’ die deze week opnieuw werden aangeduid als problematisch qua huisartsentekort. “Hoe dit op te lossen? Meer artsen of: meer werken.” [naar artikel]
Hij mocht pas 90 kaarsjes uitblazen, maar nog elke week staat Pierre Vanstraelen op het tennisveld bij TC Lummen. “Volgens mijn ‘jongere’ medespelers doe ik het nog vrij goed.” [naar artikel]
Inge Flipkens sluit deze week definitief de deur van bakkerij Boerenbrood in Berg-Neeroeteren. “Mijn grootvader begon zestig jaar geleden boerenbrood te bakken voor de buren”, zegt Inge. “Er was een winkel aan huis, maar we hebben ook vele jaren de Limburgse markten bezocht. Deze week sta ik elke dag in een andere Limburgse gemeente de allerlaatste keer op de markt.” [naar artikel]
Elke week sluit ergens in België een slagerij. En dat valt niet te verwonderen, want in 13 jaar tijd eten we een kwart minder vlees. Voor de resterende slagers zit er dan ook niets anders op dan het aanbod uit te breiden. “We moeten almaar meer inzetten op bereide schotels en vegetarische burgers”, klinkt het achter de koeltoog. [naar artikel]
Lilas Mode, de winkel op de Tiensestraat in Leuven die zich specialiseert in klassieke dameskleding, zal in juli voorgoed de deuren sluiten. En dat nadat de familiezaak er al 107 jaar gevestigd was, drie generaties lang. [naar artikel]
Slager is een knelpuntberoep bij uitstek. Hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge organiseert daarom een aanwervingsdag om de job opnieuw aantrekkelijk te maken. Slager Lieselot Devos uit Rollegem-Kapelle vindt het jammer dat de stiel niet populair is. "Het is hard werken, maar je maakt mensen gelukkig en daar word ik zelf ook blij van", vertelde ze aan Radio2-reporter Margaux van de regio. [naar artikel]
Elon Musk is naar eigen zeggen overwerkt. De baas van onder meer Tesla en Twitter gaf tijdens een vraaggesprek tijdens een bedrijfstop in de marge van de G20-top op Bali aan “te veel werk” op zijn bord te hebben liggen. “Ik werk het absolute maximum dat ik kan werken. Van ‘s morgens tot ‘s avonds, zeven dagen per week”, aldus Musk. [naar artikel]
Onze kernuitstap? Dat was sowieso al een knap staaltje Belgisch absurdisme. Maar de voorlopig laatste episode is de kers op de taart. Want wat anders te denken van de plotse vraag van Annelies Verlinden (CD&V). Anderhalve week voor de kerncentrale Doel 3 sluit, vraagt ze aan de nucleaire waakhond FANC om te kijken of het veilig is om de centrale toch niet volledig te ontmantelen. Negen dagen voor de centrale stilvalt. Het is pure paniek. [naar artikel]
“Dit is anders dan wat ik ooit heb meegemaakt”. CNN-journaliste Clarissa Ward brengt verslag uit van de wanhoop bij de luchthaven van Kaboel. Zeven uur kostte het haar om daar te geraken. “Maar de overgrote meerderheid van de mensen die we hebben gesproken, waren een of twee dagen onderweg om binnen te komen.” [naar artikel]
Geen keuzestress en niet nadenken over wat je gaat eten: een aan huis geleverde box met een paar maaltijden voor de komende dagen heeft zo zijn voordelen, maar welke kies je dan? Onze redactrice liet er zeven weken lang elke week een komen voor haar gezin van vier. En kreeg er negen. [naar artikel]
De familie Vanderbeek – en vroeger de familie Clement – moet wel banketbakkersbloed in de aderen hebben stromen. Anders houd je het geen zeven generaties vol. Nu de bekende patisserie in Mechelen definitief sluit, wordt het eens zo duidelijk hoe straf het is dat de familie het zo lang heeft volgehouden. Dat heeft ze te danken aan één constante, namelijk dat voor elk probleem een gepaste oplossing werd gevonden. [naar artikel]
“Twee dagen per week thuis en drie op de werkvloer is ideaal”, vindt expert Hendrik Delagrange. Maandag zal hij dat advies delen met de sociale partners, die het hoofd breken over arbeidsrichtlijnen voor ná de coronacrisis. Intussen werken heel wat bedrijven al een eigen regeling uit, die vaak een pak soepeler is dan drie dagen op de werkvloer. [naar artikel]
“Ik heb in New York gewoond, in Portugal, en ik heb als danser en acteur de wereld rond gereisd. Dat maakte een vaste relatie zo goed als onmogelijk”, zegt ‘Onder Vuur’-acteur Sam Louwyck (55). Maar kijk: intussen is hij al zeven jaar samen met Jana (30), zijn langste relatie ooit. En een van de volwassenste. “Maar ik ben blij dat ze geen kind meer met mij wil.” Een gesprek over de liefde, werken met wereldsterren en die ene wanhoopsdaad. “Een gevolg van onverwerkt verdriet.” [naar artikel]
Deze week neemt Peter Van de Veire (50) na dertien jaar afscheid van MNM. Hoe zijn toekomst eruitziet, is nog één groot vraagteken, al is meer tijd met zijn gezin wel een prioriteit. “Maar ik stop niet met werken, anders word ik een heel onaangename mens”, lacht hij. In een uitgebreid interview blikt hij terug op z’n warme jeugd en vertelt hij honderduit over z’n exit bij de radiozender en z’n huwelijk met kinderpsychiater Ilse Van Loy. “Samen zijn we ons Boek Van Het Leven aan het schrijven en daar mogen nog wel wat hoofdstukken aan toegevoegd worden.” [naar artikel]
Van een sneetje hesp op de boterham tot een sappige worst: veel Vlamingen houden vast aan hun dagelijkse portie vlees. Zo’n 56 procent van de Belgen zet het minstens vier keer per week op tafel. “Daar werken we zo’n 60 uur per week voor”, klinkt het bij drie trotse slagers. Ze vertellen hoe zij ervoor zorgen dat het stuk vlees op jouw bord van topkwaliteit is én betaalbaar blijft. En merken zij dat er minder vraag is naar vlees, of net niet? “Een goede slager herken je aan zijn gehakt.” [naar artikel]
Slager is hoe langer hoe meer een knelpuntberoep. Daarom zijn kinderen tussen 8 en 12 jaar deze week welkom in het slagersatelier van Syntra in Leuven. Ze proeven er van de job en van de zelfgemaakte vleesbereidingen. “We maken chipolata’s en egeltjes van gehakt”, zegt slager Josse Versin, beter bekend als "Josse Sossis", die de kinderen de kneepjes van het vak leert. [naar artikel]
Woensdagavond sloot Slagerij Vanderper op de hoek van Wijnendalestraat en de Processiestraat voorgoed de deuren. Vier generaties waren er aan de slag. Toen zijn vader Franck met gezondheidsproblemen te kampen kreeg, besloot huidig uitbater Stijn de deuren te sluiten. [naar artikel]
Een week geleden viel bij frituur Het Hoekje in Maaseik de eindafrekening voor gas en elektriciteit in de bus. Enkele dagen later besloot eigenaar Thorsten Beumer noodgedwongen de deuren te sluiten. “Een dame van 85 die tot enkele maanden geleden elke week in de frituur stond, kwam nu nog een keer per maand omdat ze anders niet rondkwam met haar pensioen.” [naar artikel]
De Amerikaanse softwaregigant Microsoft sluit zijn ruim tachtig fysieke winkels voorgoed. De voornamelijk in de Verenigde Staten gevestigde filialen waren... The post Microsoft sluit al zijn fysieke winkels voorgoed appeared first on Business AM. [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.