Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

13 June 2021
04:55 uur

Meer groenten, minder vlees en boter: de voedingsdriehoek wordt op zijn kop gezet

Het Belang van Limburg

19/09/2017 - 11:12

Vergeet de actieve voedingsdriehoek zoals u hem kent, met bewegen in de basis en vetten aan de top. In zijn nieuwe versie wordt de voedingsdriehoek letterlijk omgedraaid en krijgen plantaardige voedingsmiddelen, zoals groenten, fruit en volle granen, een hoofdrol. De voedingsdriehoek krijgt ook een broertje, de bewegingsdriehoek, die ons zittend gedrag moet aanpakken.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HET BELANG VAN LIMBURG

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Minder dierlijke producten en meer groenten: de voedingsdriehoek is de oude op zijn kop gezet (19/09/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Vergeet het beeld dat je had van de voedingsdriehoek, want dat wordt helemaal omgegooid door het nieuwe exemplaar dat het Vlaams Instituut Gezond
  [naar artikel]
 2. Minder dierlijke producten en meer groenten: oude voedingsdriehoek op zijn kop (19/09/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Vergeet het beeld dat je had van de voedingsdriehoek, want dat wordt helemaal omgegooid door het nieuwe exemplaar dat het Vlaams Instituut Gezond
  [naar artikel]
 3. Vegetarisch eten beter voor de lijn? Niet als je in deze valkuilen trapt (20/09/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Minder rood en bewerkt vlees, meer plantaardige producten en groenten, zo klinkt het advies van de nieuwe voedingsdriehoek. Maar wie daarom denkt
  [naar artikel]
 4. Limburgse slagers reageren boos op nieuwe voedingsdriehoek die rood vlees en charcuterie veroordeelt (20/09/2017 - Het Belang van Limburg)
  De Limburgse slagers zijn boos. Want volgens de vernieuwde voedingsdriehoek van de Vlaamse overheid moeten we veel minder rood vlees eten en liefst zelfs stoppen met het eten van charcuterie. De voedingsdriehoek is een richtlijn voor mensen die gezond en evenwichtig willen eten. Maar de slagers zijn het totaal niet eens met de vooropgestelde criteria.
  [naar artikel]
 5. Minder vlees, meer peulvruchten, meer groenten en fruit: kan dit dieet ons en onze planeet redden? (17/01/2019 - VRT NWS)
  Minder vlees en vis, meer noten, meer peulvruchten, en meer groenten en fruit. Een team internationale wetenschappers zocht in opdracht van The Lancet naar een consensus over een voedingspatroon dat zowel gezond als duurzaam is. Met andere woorden, dat niet alleen de gezondheid van ons, maar ook die van onze planeet respecteert. Vandaag stellen ze hun bevindingen voor. Enkele vragen en antwoorden.
  [naar artikel]
 6. We eten alsmaar minder vlees, maar vervangen we het wel juist? (11/12/2017 - Knack)
  Minder vlees is een van de kernboodschappen in de nieuwe voedingsdriehoek. Maar hoe doe je dat op een gezonde manier?
  [naar artikel]
 7. Wat vindt Pascale Naessens van de nieuwe voedingsdriehoek? "Er is niet langer één manier om gezond te eten" (19/09/2017 - Het Belang van Limburg)
  De voedingsdriehoek wordt op zijn kop gezet, met een hoofdrol voor groenten, fruit, peulvruchten en olijfolie. Het klinkt als een grote overwinning voor Pascale Naessens, die erg tevreden is met de nieuwe richtlijnen: “Ik denk dat het succes van mijn boeken ook heeft bijgedragen tot dit nieuwe model”.
  [naar artikel]
 8. Wat vindt Pascale Naessens van de nieuwe voedingsdriehoek? "Er is niet langer één manier om gezond te eten" (19/09/2017 - Gazet van Antwerpen)
  De voedingsdriehoek wordt op zijn kop gezet, met een hoofdrol voor groenten, fruit, peulvruchten en olijfolie. Het klinkt als een grote overwinning voor Pascale Naessens, die erg tevreden is met de nieuwe richtlijnen: “Ik denk dat het succes van mijn boeken ook heeft bijgedragen tot dit nieuwe model”.
  [naar artikel]
 9. Voedingsdriehoek krijgt update: gezondheid planeet telt ook mee (04/05/2021 - De Morgen)
  Minder vlees, meer fruit en kraantjeswater. Het is slechts een greep uit de tips die de geüpdatete voedingsdriehoek ons geeft. Die zal voortaan ook de milieu-impact van onze voeding in rekening brengen. ‘Want wat goed is voor onze gezondheid, is vaak ook goed voor het milieu.’
  [naar artikel]
 10. Kritiek op vernieuwde voedingsdriehoek: 'Vlees gelijk stellen met snoep en chips is onverantwoord' (19/09/2017 - Knack)
  Verschillende organisaties hebben bedenkingen bij de nieuwe voedingsdriehoek.
  [naar artikel]
 11. Verkoop groenten en fruit in de lift (05/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  We kopen meer groenten en fruit en minder vlees. Dat blijkt uit cijfers van Buurtsuper.be, de Unizo-organisatie van zelfstandige voedingshandels....
  [naar artikel]
 12. Verkoop groenten en fruit in de lift (05/05/2019 - Metro)
  We kopen meer groenten en fruit, en minder vlees. Dat blijkt ook uit cijfers van Buurtsuper.be. Het omzetaandeel van aardappelen, groenten en fruit binnen de versproducten steeg de voorbije jaren 7 procent. Aardappelen, groenten en fruit maken 12,4 procent uit van de totale omzet van een gemiddelde buurtsuper. Dat omzetaandeel steeg de voorbije 5 jaar met 5 procent. In de omzet van alle versproducten waren aardappelen, groenten en fruit in de eerste drie maanden van het jaar goed voor een aandeel van iets meer dan een kwart (25,6 procent). De voorbije 5 jaar steeg dat aandeel met 7 procent. “Er is de laatste jaren een verschuiving binnen de versafdeling. Er worden meer groenten en fruit verkocht, en iets minder vlees”, aldus Luc Ardies, directeur van Buurtsuper.be, de Unizo-organisatie van zelfstandige voedinghandels. Volgens Vlam, het Vlaams Centrum voor Agro- & Visserijmarketing, eet de gemiddelde Belg iets minder dan 100 kg groenten en fruit per jaar. Maar volgens het Vlaams Instituut Gezond Leven is dat nog te weinig. Om groenten en fruit aantrekkelijker te maken, bepleiten de zelfstandige supermarkten om meer in te zetten op een seizoensgebonden aanbod. Ook moeten jonge gezinnen aangespoord worden om meer groenten en fruit te eten. Dat kan door bijvoorbeeld kant-en-klare groenten aan te bieden, luidt het advies van Buurtsuper.be. bron: Belga Het bericht Verkoop groenten en fruit in de lift verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 13. Appetijt voor rood vlees en rijst geeft duw aan opwarming van de aarde (08/08/2019 - De Tijd)
  22:02 In het VN-rapport over de impact van landbouw op de klimaatsverandering luidt de conclusie dat een aanpassing van het dieet kan helpen: meer groenten en minder rood vlees.
  [naar artikel]
 14. Grote honger? Groenten vullen meer dan vlees (13/12/2016 - Het Belang van Limburg)
  Razend veel honger, dan is het een goed idee om een gerecht vol peulvruchten klaar te maken. Uit een onderzoek aan de universiteit van Kopenhagen, verschenen in het vakblad Food & Nutrition, blijkt dat de groenten je immers een voller gevoel bezorgen dan vlees.
  [naar artikel]
 15. Voedingsadvies van ziekenhuisdiëtist Michaël Sels: “Eet méér in plaats van minder” (25/04/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Eet niet minder vlees, maar meer groenten. Niet minder vet, maar meer fruit. Als we een gezond voedingspatroon willen kweken, kunnen we volgens kok...
  [naar artikel]
 16. Vanaf 1 januari mogen etensresten van vlees en vis bij het gft (29/12/2018 - VRT NWS)
  Etensresten van vlees en vis zal je vanaf 1 januari 2019 in je groene bak of -zak voor groenten, fruit en tuinafval (gft) mogen kieperen. Dat is nieuw. Tot hiertoe mochten resten van gekookt eten niet bij het gft-afval. Voor het milieu is de nieuwe regel een goede zaak want meer composteerbare groenten, fruit en tuinafval, betekent minder restafval dat moet opgestookt worden. Maar in Vlaanderen zijn er nog 107 steden en gemeenten waar gft niet gescheiden opgehaald wordt. Daar verandert de nieuwe regelgeving niks. Een overzicht van wat bij het gft mag, en wat niet. 
  [naar artikel]
 17. Nieuwe voedingsdriehoek houdt ook rekening met het milieu (08/05/2021 - Metro)
  De voedingsdriehoek van het Vlaams Instituut Gezond Leven , die de burgers een leidraad wil bieden voor een gezond voedingspatroon, is verruimd. Voortaan houdt het hulpmiddel nog meer rekening met de impact die voeding heeft op het milieu. Dat heeft het Vlaams Instituut Gezond Leven gemeld. “We werden geconfronteerd met een toenemende vraag naar advies over milieuverantwoorde voeding”, zegt Jolien Jonckheere van het Vlaams Instituut Gezond Leven. Het instituut heeft daarom, in samenwerking met het Departement Omgeving, het milieu-aspect sterker onderbouwd. Bij de voedingsdriehoek zijn aanbevelingen geformuleerd voor een gezond én tegelijk milieuverantwoord voedingspatroon. Zeven tips De consument krijgt zeven tips om voedingskeuzes te maken die goed zijn voor de gezondheid én voor de planeet. Zo is het zaak om vooral kraanwater te drinken, omdat dan de verpakkings- en transportimpact van flessenwater wegvalt, en om meer groenten en fruit te eten, bij voorkeur van het seizoen. Peulvruchten, volle granen en noten zouden vaker op het menu moeten staan en er wordt aangeraden om minder vlees te eten. Gevogelte, vis en eieren krijgen de voorkeur boven rood en bewerkt vlees. Geen voedselverlies Daarnaast wordt de consument aangeraden om zo weinig mogelijk ‘lege calorieën’, zoals frisdrank, snacks en snoep, te eten en drinken. Belangrijk is ook om voedselverlies tegen te gaan en niet meer te eten dan ons lichaam nodig heeft. Toch gaat het volgens Jonckheere vooral om een balans te vinden. Genieten van voeding is belangrijk en af en toe eens uit de bocht gaan moet kunnen. Daarnaast is in sommige gevallen gezonde voeding niet helemaal gelijk aan milieuvriendelijke voeding, geeft ze toe na een vraag van een journalist. “Denk bijvoorbeeld aan vis. Dat is zeer gezonde voeding, maar de milieu-impact is soms minder gunstig. Bij zo’n tegenstelling is het evenwel perfect mogelijk om een compromis te vinden, zoals bijvoorbeeld wekelijks een à twee keer vis op het menu te zetten.” Afbeelding Vlaams Instituut Gezond Leven Meer informatie over de voedingsdriehoek is te vinden op de website van het Vlaams Instituut Gezond Leven. Lees ook: Dit worden de 5 voedingtrends van 2021 Het bericht Nieuwe voedingsdriehoek houdt ook rekening met het milieu verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 18. Diëtist ontkracht misverstanden over voeding: “Ik probeer mensen net méér te laten eten” (04/09/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Eet niet minder vlees, maar meer groenten. Niet minder vet, maar meer fruit. Als we een gezond voedingspatroon willen kweken, moeten we volgens kok...
  [naar artikel]
 19. Prijzen groenten, fruit, vlees en vis fors gestegen in 2020 (16/02/2021 - Express)
  De prijs van voeding is vorig jaar met 2,6 procent gestegen. Vooral niet-bewerkte levensmiddelen werden een stuk duurder (+ 4,7 procent), zoals groenten, fruit, vlees en vis. De prijsstijging van voeding (+ 2,6 procent) was het afgelopen jaar zes keer zo hoog als de totale inflatie (+ 0,4 procent). Dat schrijft De Standaard. Ze baseren […] The post Prijzen groenten, fruit, vlees en vis fors gestegen in 2020 appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 20. Daarom is boter aan een stevige comeback bezig (20/03/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Jeroen Meus die een stevige klodder boter in de pan gooit om een sappig stukje vlees te bakken. Enkele jaren geleden kreeg hij er nog bakken kritiek voor over zich heen. Vandaag is boter aan een comeback bezig. De prijs van boter is op de Europese markt bijna verdubbeld op één jaar tijd: van 2.610 euro per ton in april vorig jaar tot 4.140 euro deze maand.
  [naar artikel]
 21. Daarom is boter is aan een stevige comeback bezig (20/03/2017 - Het Belang van Limburg)
  Jeroen Meus die een stevige klodder boter in de pan gooit om een sappig stukje vlees te bakken. Enkele jaren geleden kreeg hij er nog bakken kritiek voor over zich heen. Vandaag is boter aan een comeback bezig. De prijs van boter is op de Europese markt bijna verdubbeld op één jaar tijd: van 2.610 euro per ton in april vorig jaar tot 4.140 euro deze maand.
  [naar artikel]
 22. Vleesverkoop daalt amper door Dagen Zonder Vlees (02/03/2017 - De Standaard)
  Minstens 100.000 Vlamingen hebben de intentie om de komende veertig dagen geen of minder vlees te eten. Ze hebben zich geregistreerd voor Dagen Zonder Vlees. Maar wordt er daardoor ook minder vlees gekocht?
  [naar artikel]
 23. Mei is minder plasticvrij door coronavrees, maar hoe terecht is onze vrees voor besmette groenten en fruit? (05/05/2020 - VRT NWS)
  De maand mei wordt dit jaar minder plasticvrij dan ze had kunnen zijn zonder de coronacrisis. U kiest in de supermarkt namelijk meer voor groenten en fruit die voorverpakt zijn (meestal in plastic), en minder voor groenten en fruit die u zelf uit de bak kiest en in uw herbruikbare zakje stopt. En dat heeft alles te maken met vrees voor besmetting met het coronavirus. Alleen, hoe terecht is die? We klopten aan in de supermarkt en bij de wetenschap.
  [naar artikel]
 24. Te veel vlees en te weinig groenten in Vlaamse kantinemaaltijden (09/04/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Vlaamse scholen, bedrijven en woonzorgcentra dienen te veel vlees en zoete desserts en te weinig groenten en fruit op. Dat blijkt uit een...
  [naar artikel]
 25. De nieuwe voedingsdriehoek doorgelicht: 'We mogen het belang van voeding niet overdrijven' (20/09/2017 - Knack)
  De nieuwe voedingsdriehoek is zopas voorgesteld aan het grote publiek. Knack trok ermee naar professor Sander Kersten, de Nederlandse topexpert in voeding en gezondheid. 'Het wordt er niet bij gezegd, maar een voedingsdriehoek dringt mensen een schuldgevoel op.'
  [naar artikel]
 26. Nieuwe voedingsdriehoek is de oude op zijn kop gezet (19/09/2017 - VRT NWS)
  Het Vlaams Instituut voor Gezond Leven heeft een nieuwe voedingsdriehoek voorgesteld. En die staat letterlijk op z’n kop. De nadruk ligt in de nieuwe versie vooral op plantaardige en onbewerkte voedingsmiddelen. Voor het eerst worden voeding en beweging van elkaar losgekoppeld. 
  [naar artikel]
 27. We eten iets meer fruit maar opvallend minder groenten (en dat is niet gezond) (20/04/2018 - VRT NWS)
  Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) heeft de jaarcijfers bekend gemaakt voor de consumptie van fruit en groenten. Daaruit blijkt dat we iets meer fruit hebben gegegeten, maar een kilo minder groenten. 
  [naar artikel]
 28. Eet meer bananen en wat minder boter (26/11/2017 - De Tijd)
  14:39 Greenyard heeft last van teveel bananen. En Floridienne van te weinig boter.
  [naar artikel]
 29. We eten meer "echte" boter en dat gaan we voelen aan de kassa (16/08/2017 - De Redactie)
  Op een jaar tijd is de prijs van boter bijna verdubbeld. Dat komt door de grote vraag naar boter in combinatie met boterschaarste. De dure boter heeft gevolgen voor bakkers, supermarkten en restaurants in heel Europa.
  [naar artikel]
 30. Te veel vlees en te weinig groenten in Vlaamse kantinemaaltijden (09/04/2019 - Metro)
  Vlaamse scholen, bedrijven en woonzorgcentra dienen te veel vlees en zoete desserts en te weinig groenten en fruit op. Dat blijkt uit een steekproef van Knack bij 46 (middel)grote bedrijven, 18 lagere en middelbare scholen en 18 woonzorgcentra. Vaak kiezen ze voor maaltijden die die zo veel mogelijk mensen lusten, bestellen en opeten, en is de evenwichtige samenstelling van de gerechten van ondergeschikt belang. Bijna alle deelnemende scholen hebben een cafetaria en meer dan 80 procent serveert warme maaltijden, terwijl van de bedrijven 43 procent een warme lunch aanbiedt. Toch hebben ze in tegenstelling tot woonzorgcentra vaak geen duidelijke richtlijnen voor de samenstelling van de maaltijden. Bijna alle centra hebben vastgelegd hoeveel gram groenten en vlees er gemiddeld in moet zitten. Bij bedrijven is dat 50 procent, bij scholen 40 procent. Een derde van de scholen serveert dan ook minder dan 100 gram groenten per dag, en dat is te weinig. “Voor een kind is 100 tot 150 gram een normale portie, op voorwaarde dat het ook ’s avonds nog groenten eet”, zegt voedingsdeskundige Patrick Mullie (VUB). In meer dan de helft van de deelnemende bedrijven en een op de vier woonzorgcentra wordt minstens 150 gram groenten opgeschept. “Voor volwassenen is 300 gram groenten per dag ideaal”, zegt Sarah Dries, stafmedewerker ondervoeding van het Vlaams Instituut Gezond Leven. “Het is niet erg dat werknemers tussen de middag maar 150 gram krijgen, want zij kunnen thuis nog meer groenten eten. Maar voor een rusthuisbewoner, die verder geen groenten binnenkrijgt, is zo’n portie te klein.” Wat vlees betreft, spannen de bedrijfskantines de kroon: de overgrote meerderheid schotelt het personeel meer dan de aangeraden 100 gram voor en meer dan een derde serveert zelfs meer dan 150 gram. Ook scholen schotelen hun leerlingen haast systematisch meer vlees dan de aangeraden 100 gram voor. Voorts blijkt uit de enquête onder meer dat er in Vlaamse kantines nog te vaak frieten en gesuikerde desserts worden geserveerd, en te weinig fruit. Nieuw is de opmars van vegetarische alternatieven. In 50 procent van de bevraagde scholen, 71 procent van de bedrijven en 94 procent van de woonzorgcentra kun je zo’n maaltijd bestellen. “Alleen zijn die gerechten niet altijd even geslaagd”, zegt Loes Neven, stafmedewerker gezonde voeding van het Vlaams Instituut Gezond Leven. “In de meeste gevallen wordt het vlees vervangen door een groenteburger of een vegetarische schnitzel. Vanuit gezondheidsoverwegingen is dat niet ideaal.” Volgens Mullie is er “politieke moed” nodig om richtlijnen op te leggen, zeker in scholen. “Hadden we wat sigaretten betreft op een draagvlak gewacht, dan zaten we nu nog met z’n allen te roken op café.” bron: Belga Het bericht Te veel vlees en te weinig groenten in Vlaamse kantinemaaltijden verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 31. Deze maand wel alcohol, geen vlees (01/03/2017 - Het Belang van Limburg)
  Vandaag start de bewustwordingscampagne Dagen Zonder Vlees (DZV). Meer dan 100.000 Belgen beloven veertig dagen lang minder vlees te eten en om zorgvuldig om te springen met voedsel. “Wij willen meer aandacht voor de klimaatverandering”, zegt Marieke Dilles van DZV. “Enkel stoppen met vlees eten is dan niet de oplossing”, klinkt het bij de Boerenbond.
  [naar artikel]
 32. Kokosolie is geen wondermiddel en is zelfs ongezonder dan boter (19/06/2017 - Het Belang van Limburg)
  Hoewel het gebruik van kokosolie trendy is, pas je er toch maar beter mee op. Het bevat volgens de American Heart Association heel wat verzadigd vet en dat werkt de slechte cholesterol in de hand. De olie zou zelfs slechter zijn dan boter en vet dan van vlees afkomstig is.
  [naar artikel]
 33. We eten alsmaar minder vlees. maar wat maak je dan met de feestdagen? (13/12/2017 - Het Belang van Limburg)
  Het voorbije jaar was woelig wat onze voeding betreft. Eerst waren er de eieren met fipronil en sinds september zit rood vlees in het verdomhoekje van de nieuwe voedingsdriehoek. Bovendien in de vleesconsumptie tussen 2012 en 2016 nergens anders in Europa zo snel gedaald (16,7 procent!) als in Belgie. Nu de feestdagen eraan komen, leidt dat in jouw keuken misschien tot enige twijfel. Want wat zet je wel op tafel als je deze ingrediënten wil mijden? Nena Baeyens van het Ethisch Vegetarisch Alternatief (EVA) tipt toegankelijke gerechten.
  [naar artikel]
 34. Verrassend groot aantal Amerikanen wil minder vlees eten (24/02/2020 - Metro)
  Geloof het of niet, maar de Amerikanen zouden stilaan overtuigd zijn van de voordelen van een vegetarische maaltijd. Uit de resultaten van een rondvraag de universiteit van Yale blijkt dat meer dan de helft van hen het niet erg zou vinden om minder vlees te eten. Negen op de tien Amerikanen zegt zelfs bereid te zijn om meer groenten en fruiten op het menu te zetten. Wie weet maken we stilaan het einde mee van de stereotiepe Amerikaan met de T-bone steak op zijn bord. Meer dan de helft van de volwassen inwoners van de Verenigde Staten zou namelijk geen ‘neen’ zeggen tegen minder vlees op zijn of haar bord. Dat is een van de bevindingen van de enqûete van de universiteit van Yale en de non-profit Earth Day Network. Nog verrassender is dat meer dan 90% van de bevraagden zegt bereid te zijn om meer groeten en fruit te eten. Als hen gevraagd werd naar de reden waarom ze dat nog niet doen, antwoordde 64% dat hen nog nooit gevraagd was om meer plantaardige ingrediënten te eten. Bijna zes op de tien Amerikanen vind ook dat een groener dieet te veel kost en de helft van de bevolking zou niet zeker zijn over wat ze dan moeten kopen en hoe ze het kunnen klaarmaken, meldt The Verge. Niet stilstaan bij gevolgen De resultaten van de rondvraag zijn opvallend, omdat de Verenigde Staten bekend staan als een land van vleeseters. De consumptie van vlees piekte in 2018, met gemiddeld 100 kilogram per persoon op jaarbasis. Bovendien staan veel Amerikanen niet stil bij het effect van hun dieet op hun omgeving. Zo’n 70% van de bevraagden gaf aan zelden of nooit over dat onderwerp te praten. Lees ook : Vrouwen eten steeds minder vlees Het bericht Verrassend groot aantal Amerikanen wil minder vlees eten verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 35. Waarom vlees een luxeproduct wordt (19/01/2020 - Knack)
  Gezondheidsoverwegingen en de klimaatverandering doen almaar meer mensen besluiten minder of geen vlees te eten. Vooral in Europa en de Verenigde Staten is die trend duidelijk. De opkomende economieën volgen.
  [naar artikel]
 36. Te veel vlees en te weinig groenten in Vlaamse kantinemaaltijden (09/04/2019 - Het Belang van Limburg)
  Vlaamse scholen, bedrijven en woonzorgcentra dienen te veel vlees en zoete desserts en te weinig groenten en fruit op. Dat blijkt uit een steekproef van Knack bij 46 (middel)grote bedrijven, 18 lagere en middelbare scholen en 18 woonzorgcentra.
  [naar artikel]
 37. Chef Lieven Lootens zoekt een veggieworst die niet moet onderdoen voor zijn vleesbroer (29/08/2020 - Het Belang van Limburg)
  Lieven Lootens zit niet te wachten op vegetarische worst. “Als ik vegetarisch eet, dan eet ik groenten. Maar ik begrijp dat ersatzvlees een overstap kan zijn naar minder vlees eten. Producenten hebben een moeilijke opdracht: een product creëren dat eruitziet en net zo lekker is als vlees. En daar is al veel vooruitgang in geboekt.”Tine Bral, foto’s Wim Daneels
  [naar artikel]
 38. Nieuwe voedingsdriehoek staat op zijn kop (19/09/2017 - Metro)
  Het Vlaams Instituut voor Gezond Leven heeft een nieuwe voedingsdriehoek gelanceerd. Voor het eerst worden voeding en beweging van elkaar losgekoppeld. Complex, achterhaald en het zou zelfs foute informatie bevatten: de actieve voedingsdriehoek ligt al jaren onder vuur. En nu, op de twintigste verjaardag van het model, heeft het een welgekomen, ingrijpende update gekregen. Foto Gezond Leven Hoe hoger, hoe beter Voor het eerst houdt de nieuwe, simpelere driehoek ook rekening met de impact op het milieu. Nogal wiedes, de gezonde voedingsmiddelen die het milieu het minst belasten, krijgen de voorkeur. Des te opvallender is dat de driehoek letterlijk op zijn kop gezet is. Helemaal bovenaan vind je de donkergroene balk, die gevuld is met groenten, fruit, volle granen en plantaardige olie. Voor het eerst worden tofoe, peulvruchten en noten hier ook expliciet afgebeeld. Het is eveneens aangeraden om voor voeding te kiezen die weinig of niet bewerkt is, zoals vers fruit in plaats van fruitsap, volkorenbrood in plaats van wit brood of volkorenpasta in plaats van gewone. Vervolgens kan je je bord aanvullen met producten uit de lichtgroene zone. Dit zijn de dierlijke producten zoals vis, yoghurt, melk, gevogelte, kaas en eieren. Die producten moet je niet schrappen, maar die heb je ook niet elke dag nodig. In het oranje vlak staat dan weer de voeding die mogelijk slecht is voor je lichaam: rood vlees en boter. Verbannen naar de rode bol Opvallend genoeg zijn er ook enkele voedingsmiddelen verbannen uit de driehoek, naar een rode bol. Daarin zit onder meer koekjes, chips, chocolade, snoep, frisdrank en alcohol, maar ook zout, frieten en pizza. «We weten ook dat zij deel uitmaken van het leven van veel mensen. Maar we willen toch benadrukken dat ze de uitzondering vormen in plaats van de regel zoals nu soms het geval is», vertelt Loes Neven van Gezondleven.be. Extra bewegingsdriehoek Een laatste nieuwigheid is dat de laag beweging een eigen, aparte driehoek heeft gekregen. Die draait rond het probleem van het zittend gat van de Vlaming. Elk halfuur even rechtstaan om bijvoorbeeld een glas water te halen is de boodschap. Daarnaast is het best dat je licht, matig en hoog intensief beweegt. Dat gaat dan respectievelijk de trap nemen, een wandeling maken of gaan sporten in de fitness. Foto Gezond Leven
  [naar artikel]
 39. Vlaamse jongeren eten meer groenten en fruit, maar zijn ook niet vies van alcohol (19/05/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Vlaamse jongeren eten meer groenten en fruit en kampen minder met overgewicht en obesitas. Ze zijn daarentegen minder tevreden over hun gezondheid,...
  [naar artikel]
 40. Belg kiest steeds vaker voor bioproducten: vooral biologische vleesvervangers, eieren en groenten zijn populair (08/06/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Belgen kiezen steeds vaker voor bioproducten en kopen meer versproducten zoals groenten, fruit, vlees en aardappelen. Dat blijkt uit kwalitatief en...
  [naar artikel]
 41. Gedateerde voedingsdriehoek blijft de norm (29/03/2019 - De Morgen)
  De nieuwe leidraad met voedings- en bewegingsrichtlijnen van Vlaams Welzijnsminister Jo Vandeurzen (CD&V) botst op kritiek. Basis blijft immers de actieve voedingsdriehoek die door deskundigen als gedateerd wordt bestempeld.
  [naar artikel]
 42. Stoverij van hert met mosterdsaus (08/11/2019 - Metro)
  Snijd de wortels en uien in stukken van 1/1 cm. Doe het vlees in een kookpot samen met de gesneden groenten, de rode wijn, de kruiden en de olijfolie. Kruid af met peper en zout. Bedek met huishoudfolie en zet het deksel op de pot. Bewaar een nacht in de koelkast. De volgende dag: • Giet het vlees af en bewaar de marinade. • Smelt de boter in een grote kookpot en bak het vlees bruin. • Blus het vlees met de marinade. • Voeg de wildfond toe. • Werk af met de bessengelei. • Breng 2 uur zachtjes aan de kook en roer regelmatig. • Wanneer het vlees gaar is – als het uit elkaar valt – voeg beetje bij beetje de mosterd en verse room toe. • Laat nog 15 minuten sudderen (laag vuur) om de saus te binden. • Breng zo nodig op smaak en verwijder de tijm en laurierblaadjes. • Voeg gebakken champignons aan de saus toe. (optioneel) Dien op met aardappelkroketten of stoemp met knolselderij en een lekker glaasje Bourgogne. Bereidingstijd: 11u …of bespaar tijd in de keuken en kom deze en vele andere wildsuggesties ontdekken bij Lunch Garden! Smakelijk! Het bericht Stoverij van hert met mosterdsaus verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 43. ‘Suiker heeft geen meerwaarde en we eten het te veel, maar je hoeft er ook niet bang voor te zijn’ (12/05/2020 - De Morgen)
  Eet niet minder vlees, maar meer groenten. Niet minder vet, maar meer fruit. Als we een gezond voedingspatroon willen kweken, kunnen we volgens kok en diëtist Michaël Sels beter stoppen met onszelf beperkingen op te leggen. “De mindermethode werkt niet”, zegt hij. “Door dingen te verbieden, kan je mensen niet motiveren.” De expert ontkracht misverstanden over voeding en geeft allerlei tips.
  [naar artikel]
 44. Voedingsgewoonten van de Belgen: 4% is vegetariër, 44% kan geen dag zonder vlees (13/10/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Belg houdt van 'gewoon', van traditie en structuur. Elke dag boterhammen, één warme maaltijd per etmaal - vlees-aardappelen-groenten - en één...
  [naar artikel]
 45. 'Met vlees speel je een paar akkoorden, met groenten maak je een hele symfonie' (29/03/2019 - De Morgen)
  In zijn restaurant boven op de vulkanische bergen van de Auvergne vervolmaakt Michel Bras nu al 22 jaar zijn keuken, gebaseerd op bloemen, groenten, kruiden. De sterrenchef (68) is anno 2014 meer dan ooit een bron van inspiratie voor veel jongere collega's. Gesprek met een zachte rebel die de gastronomie in een nieuwe plooi legde.
  [naar artikel]
 46. 'Met vlees speel je een paar akkoorden, met groenten maak je een hele symfonie' (14/04/2019 - De Morgen)
  In zijn restaurant boven op de vulkanische bergen van de Auvergne vervolmaakt Michel Bras nu al 22 jaar zijn keuken, gebaseerd op bloemen, groenten, kruiden. De sterrenchef (68) is anno 2014 meer dan ooit een bron van inspiratie voor veel jongere collega's. Gesprek met een zachte rebel die de gastronomie in een nieuwe plooi legde.
  [naar artikel]
 47. 'Met vlees speel je een paar akkoorden, met groenten maak je een hele symfonie' (09/04/2019 - De Morgen)
  In zijn restaurant boven op de vulkanische bergen van de Auvergne vervolmaakt Michel Bras nu al 22 jaar zijn keuken, gebaseerd op bloemen, groenten, kruiden. De sterrenchef (68) is anno 2014 meer dan ooit een bron van inspiratie voor veel jongere collega's. Gesprek met een zachte rebel die de gastronomie in een nieuwe plooi legde.
  [naar artikel]
 48. Eet biefstuk uit het vuistje dankzij deze klassieke Britse hap (mét groenten) (17/01/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Een Cornish pasty is een traditionele Britse lekkernij: een gebakje gevuld met vlees en groenten. Wij vullen het met rumsteak, pastinaak en...
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.