Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

04 August 2020
16:49 uur

Kabila "zonder spijt of berouw" klaar voor machtsoverdracht in Congo

De Morgen

24/01/2019 - 04:34

Joseph Kabila, uittredend president van Congo, is klaar voor de machtsoverdracht donderdag, "zonder spijt of berouw", zei hij gisterenavond. Hij riep de Congolezen op om zich te scharen achter zijn opvolger Felix Tshisekedi. 


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE MORGEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Kabila 'zonder spijt of berouw' klaar voor machtsoverdracht (24/01/2019 - Knack)
  Joseph Kabila, uittredend president van Congo, is klaar voor de machtsoverdracht donderdag, 'zonder spijt of berouw', zei hij woensdagavond. Het was de eerste toespraak van Kabila sinds de verkiezngen van 30 december.
  [naar artikel]
 2. Congolese verkiezingen – Kabila “zonder spijt of berouw” klaar voor machtsoverdracht (24/01/2019 - Metro)
  Joseph Kabila, uittredend president van Congo, is klaar voor de machtsoverdracht donderdag, “zonder spijt of berouw”, zei hij woensdagavond. Hij riep de Congolezen op om zich te scharen achter zijn opvolger Felix Tshisekedi. “We moeten een coalitie vormen van alle progressieve krachten tegen de roofzuchtige troepen die azen op onze natuurlijke rijkdommen”, klonk het op de staatszender RTNC. Het was de eerste toespraak van Kabila sinds de verkiezngen van 30 december. Tshisekedi maakt deel uit van de oppositie, maar moet de macht wel delen met het parlement, waar een meerderheid achter Kabila staat. “Dit is geen oproep om samen te smelten, maar vraagt wel aan de politieke leiders om in dezelfde richting te kijken, om de inspanningen te bundelen en samen te werken”, aldus Kabila. Hij riep Tshisekedi ook op om het leiderschap van Congo in Afrika te versterken, net als in de grondstoffensector. Zijn opvolger legt normaal donderdag de eed af. Het gaat om de eerste vreedzame machtsoverdracht sinds het land in 1960 zijn onafhankelijkheid van België uitriep. Maar de andere oppositiekandidaat Martin Fayulu beschuldigt Kabila van een electorale staatsgreep, met medeplichtigheid van Tshisekedi. Volgens Fayulu behaalde hij een meerderheid van de stemmen. Bron: Belga   Het bericht Congolese verkiezingen – Kabila “zonder spijt of berouw” klaar voor machtsoverdracht verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 3. Kabila: "De Gucht is een kleine racist. Ik hou niet van racisten” (01/12/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De Congolese president Joseph Kabila meent dat "sommigen in België nog altijd geloven dat Congo een kolonie is". Kabila, nog tot het einde van dit...
  [naar artikel]
 4. Cruciale maanden voor Congo: hoe is het nog met de machtsoverdracht van Kabila? (27/03/2018 - Knack)
  In december moet president Joseph Kabila na 17 jaar plaatsruimen en moeten er presidents-, parlements- en provinciale verkiezingen plaatsvinden. Nadia Nsayi (Pax Christi/Broederlijk Delen) maakt in Kinshasa een stand van zaken op.
  [naar artikel]
 5. "Congolezen: ga massaal betogen en leg het werk neer, want Kabila moet weg" (16/08/2017 - De Redactie)
  In Congo wil het UDPS dat Kabila voor eind dit jaar opstapt. De bevolkig is opgeroepen dit af te dwingen met vreedzame actie.
  [naar artikel]
 6. De Croo: "Congo is afgegleden naar een uitgewerkt systeem van zelfbediening" (27/01/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Ondanks de verslechterde relaties met het regime van president Joseph Kabila blijft België voortwerken in Congo ten gunste van de bevolking. "Wij...
  [naar artikel]
 7. Priesters willen Congo "verlossen" van Kabila: "Bij ongerechtigheid moet iedere christen radicaal zijn" (02/08/2018 - De Morgen)
  De Congolese president Joseph Kabila houdt hardnekkig vast aan zijn ambt, al had hij beloofd vóór 2018 nieuwe verkiezingen te organiseren en daarna te vertrekken. Nu leidt de katholieke kerk de protesten tegen hem. Onder het Jezusbeeld hangen de actieposters voor de parochie.
  [naar artikel]
 8. President Kabila annuleert toespraak om "gezondheidsredenen" (30/06/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Congolese president Joseph Kabila heeft zijn traditionele toespraak voor de Onafhankelijkheidsdag in de Democratische Republiek Congo afgezegd
  [naar artikel]
 9. Hoogspanning in Congo na de verkiezingen: wat is "de waarheid van de urnes"? (08/01/2019 - VRT NWS)
  De Onafhankelijke Kiescommissie in Congo (CENI) treuzelt met de bekendmaking van de resultaten. Voorzitter Corneille Nangaa zit duidelijk met een imago-probleem. Want het lijkt er steeds meer op dat de "waarheid van de urnes" niet de waarheid van het regime-Kabila is. Wat nu?  
  [naar artikel]
 10. Congo na de verkiezingen: "Congolezen wachten vooral op president gedragen door het volk" (08/01/2019 - VRT NWS)
  Wat is er aan de hand in het Congo van Kabila? Meer dan een week na de verkiezingen wacht het land vol ongeduld op de officiële bekendmaking van de uitslag. Onkunde van de Congolese kiescommissie of politieke manoeuvres achter de schermen door een regime dat eigenlijk de macht niet wil afgeven? Congo-kenners Nadia Nsayi en Walter Zinzen zoeken naar verklaringen in "De afspraak".
  [naar artikel]
 11. "Dit lijkt op een deal tussen Kabila en Tshisekedi": 5 vragen over de Congolese verkiezingsuitslag (10/01/2019 - VRT NWS)
  Niet de kandidaat van huidig president Joseph Kabila, niet de gedoodverfde winnaar - oppositiekandidaat Martin Fayulu - maar wel Félix Tshisekedi heeft volgens de Congolese kiescommissie de presidentsverkiezingen gewonnen. Een verrassing of niet? En wat betekent zijn overwinning voor de toekomst van Congo? Congo-kenner Peter Verlinden analyseert de verkiezingsuitslag.
  [naar artikel]
 12. Premier Michel en Congolees president Kabila willen dat diplomatieke relaties "de-escaleren" (28/09/2018 - VRT NWS)
  "Er is een wil voor een vorm van de-escalatie" in de diplomatieke relaties tussen België en de Democratische Republiek Congo. Dat zegt premier Charles Michel (MR) vrijdag na een lang gesprek met de Congolese president Joseph Kabila in New York.
  [naar artikel]
 13. "Pedofielen zonder berouw moeten levenslang geïnterneerd worden" (29/03/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Mensen die veroordeeld worden voor pedofiele feiten moet en na het uitzitten van hun straf levenslang geïnterneerd worden als ze geen berouw tonen....
  [naar artikel]
 14. STVV-keeper Dutoit toont berouw nadat hij ploegmaats "ezels" noemde (08/11/2016 - Het Laatste Nieuws)
  William Dutoit heeft tweemaal berouw getoond voor zijn uitlatingen na de wedstrijd tegen Eupen ("Van ezels kan je geen koerspaarden maken" en
  [naar artikel]
 15. Mogelijk akkoord met Kabila in Congo (24/12/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Eind volgend jaar komen er presidentverkiezingen in Congo en tot zolang mag president Kabila aan de macht blijven. Dat zegt de nationale
  [naar artikel]
 16. "Belgisch leger staat klaar om Belgen uit Congo te evacueren indien nodig" (18/12/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Indien er geweld uitbreekt in Congo, dan staan Belgische soldaten klaar om landgenoten te evacueren. Dat heeft minister van Defensie Steven
  [naar artikel]
 17. Congo staat op ontploffen (29/12/2017 - De Morgen)
  Zondag verstrijkt in Congo het Sint-Silvesterakkoord zonder dat president Kabila zijn belofte om verkiezingen te organiseren is nagekomen. Er worden straatprotesten verwacht en de impasse zorgt voor een chaotische en gewelddadige desintegratie van Congo die niemand nog lijkt te kunnen tegenhouden.
  [naar artikel]
 18. Congo staat op ontploffen (05/04/2019 - De Morgen)
  Zondag verstrijkt in Congo het Sint-Silvesterakkoord zonder dat president Kabila zijn belofte om verkiezingen te organiseren is nagekomen. Er worden straatprotesten verwacht en de impasse zorgt voor een chaotische en gewelddadige desintegratie van Congo die niemand nog lijkt te kunnen tegenhouden.
  [naar artikel]
 19. Kabila of geen Kabila? Congo staat voor een dilemma (21/09/2016 - De Redactie)
  Het is onrustig in Congo. Dat heeft te maken met het uitstel van de presidentsverkiezingen. Wat staat er te gebeuren? We proberen enkele antwoorden te geven.
  [naar artikel]
 20. Belgische militairen houden zich klaar voor Congo (18/12/2016 - Het Nieuwsblad)
  Kinshasa maakt zich op voor een zware clash tussen de oppositie en het regime van president Joseph Kabila. Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) laat weten dat het Belgische leger klaarstaat om naar Congo af te reizen, mochten er landgenoten in gevaar komen. Die militairen zullen dan wel via een buurland binnen moeten geraken, want Kabila is zijn land zo hermetisch mogelijk aan het afsluiten.
  [naar artikel]
 21. Verrassing in Congo: Kabila dan toch geen presidentskandidaat (08/08/2018 - Het Belang van Limburg)
  Emmanuel Ramazani Shadary en niet huidig president Joseph Kabila is door de presidentiële meerderheid in Congo verkozen tot presidentskandidaat. Dat heeft een regeringswoordvoerder woensdag bekendgemaakt.
  [naar artikel]
 22. Hoe ver gaat Kabila om aan de macht te kunnen blijven? (16/12/2016 - De Redactie)
  Er heerst hoogspanning in Congo, nu de amtstermijn van president Joseph Kabila officieel afloopt. Maar Kabila blijft aan en alles wijst erop dat hij geen protest zal dulden.
  [naar artikel]
 23. Marc Dutroux wil in brief aan slachtoffers spijt betuigen: "Hij neemt zijn verantwoordelijkheid op" (24/05/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Een brief waarin Marc Dutroux berouw toont, wordt binnenkort - wellicht nog voor de zomervakantie - naar de slachtoffers en de ouders van de...
  [naar artikel]
 24. België herbekijkt relaties met Congo (20/12/2016 - De Standaard)
  De Belgische regering is ‘heel bezorgd’ over de situatie in Congo. President Kabila beperkt de vrijheid van burgers en pers, maar heeft geen maatregelen genomen om de situatie in zijn land te kalmeren, klinkt het. Ons land zal dan ook de relatie met Congo ‘herbekijken’, nu het grondwettelijk mandaat van president Joseph Kabila formeel afgelopen is.
  [naar artikel]
 25. België herbekijkt relaties met Congo (20/12/2016 - Het Nieuwsblad)
  De Belgische regering is ‘heel bezorgd’ over de situatie in Congo. President Kabila beperkt de vrijheid van burgers en pers, maar heeft geen maatregelen genomen om de situatie in zijn land te kalmeren, klinkt het. Ons land zal dan ook de relatie met Congo ‘herbekijken’, nu het grondwettelijk mandaat van president Joseph Kabila formeel afgelopen is.
  [naar artikel]
 26. Vanden Borre: "Het is door mij dat Anderlecht nu een sociale cel heeft" (07/03/2017 - Sporza)
  Anthony Vanden Borre gaat in Congo voetballen, maar voor zijn verhuis ging hij langs bij La Tribune, de voetbaltalkshow op de RTBF. "Ik heb nergens spijt van."
  [naar artikel]
 27. "Regime van Kabila blijft via meesterlijke politieke machinatie aan de macht" (11/01/2019 - VRT NWS)
  De verkiezingen in Congo hebben de politieke chaos alleen maar groter gemaakt. Het resultaat van de gebeurtenissen van de afgelopen weken zou wel eens kunnen zijn dat president Joseph Kabila gewoon aan de macht blijft in Kinshasa, als president of als machthebber achter de schermen. Peter Verlinden bekijkt de gang van  zaken als een triest schouwspel.
  [naar artikel]
 28. Katrien Vanderschoot aan de grens met Congo: "Er heerst een gespannen rust" (17/12/2016 - De Redactie)
  VRT-journalist Katrien Vanderschoot is in het grensgebied met Congo. Zij stelt vast dat het voorlopig rustig blijft, maar de spanning is wel te snijden. "De politieke dialoog is zonder succes afgerond en de situatie is erg onvoorspelbaar."
  [naar artikel]
 29. Human Rights Watch: "Kabila zette oud-rebellen van M23 in voor repressie van betogers" (04/12/2017 - VRT NWS)
  De Congolese president Joseph Kabila rekruteerde oud-rebellen van M23 om in december vorig jaar protesten tegen zijn regime te onderdrukken. Dat schrijft Human Rights Watch in een nieuw rapport. Bij de repressie van die betogingen, in verschillende steden in Congo, vielen volgens de mensenrechtenorganisatie zeker 60 doden en werden honderden mensen opgepakt.
  [naar artikel]
 30. Akkoord over Kabila in de maak in Congo (23/12/2016 - De Redactie)
  President Kabila zou nog een jaar aan de macht mogen blijven, maar in ruil daarvoor zou er geen grondwetswijziging komen en dus ook geen derde ambtstermijn van Kabila.
  [naar artikel]
 31. Tshisekedi en Kabila bereiken regeerakkoord in Congo (26/07/2019 - Metro)
  De nieuwe president van Congo Félix Tshisekedi en zijn voorganger Joseph Kabila hebben na zes maanden onderhandelen een regeerakkoord afgesloten. Dat maakten beide partijen bekend. De nieuwe regering, waarin vooral het kamp-Kabila ruim bedeeld is, zou volgende week al aan het werk kunnen gaan. Het platform van partijen die Tshisekedi in het parlement steunen, Cach, en het platform achter Kabila, FCC, vormen samen de meerderheid, maar de FCC heeft op zich al een absolute meerderheid in dat parlement. Daardoor is het beeld ontstaan dat Kabila eigenlijk nog altijd de politieke macht in handen heeft, en dat de president machteloos staat zonder de steun van Kabila, die bovendien senator voor het leven is. Tshisekedi won in december de verkiezingen en legde op 24 januari de eed af als president. Hij stelde op 20 mei al Sylvestre Ilunga Ilunkamba aan als premier. “De regering zal uit 65 leden bestaan: 42 komen van FCC en 23 uit de rangen van Cach”, zegt een van de onderhandelaars van Cach vrijdag. Bij wie de belangrijkste portefeuilles komen, wil voorlopig geen van beide partijen zeggen. Bron: Belga   Het bericht Tshisekedi en Kabila bereiken regeerakkoord in Congo verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 32. Joseph Kabila, de man die bleef zitten (18/12/2016 - Knack)
  Op maandag 19 december loopt het laatste mandaat van president Kabila af. Maar niemand weet wat we in Congo kunnen verwachten. 'Kabila houdt er rekening mee dat hem een lot als Saddam Hoessein of Moammar Kadhafi is weggelegd.'
  [naar artikel]
 33. Minstens 40 burgerdoden bij betogingen tegen Kabila in Congo (23/12/2016 - Het Belang van Limburg)
  In Congo zijn deze week zeker 40 doden gevallen en 460 mensen opgepakt tijdens betogingen en protesten in verschillende steden tegen het aanblijven van president Joseph Kabila.
  [naar artikel]
 34. De "Congolese wiskunde" achter de overwinning van Félix Tshisekedi (20/01/2019 - VRT NWS)
  Vannacht is Félix Tshisekedi officieel uitgeroepen tot nieuwe president van Congo. Dat gebeurde na dagenlang overleg van het Grondwettelijk Hof. Maar de beslissing van de Kabila-getrouwe rechters stond al van tevoren vast, daarover zijn de meeste waarnemers het eens. Voor sommige Congolezen komt de verkiezing van de oppositieleider als een welgekomen verandering. Voor anderen is het een doorslag van het regime-Kabila. Welke wiskunde zit er achter heel dit kiesproces? 
  [naar artikel]
 35. 'Na de dictatuur van Mobutu zit Congo vandaag onder de dictatuur van Kabila' (16/12/2016 - Knack)
  'Kabila wilt gewoon niet opstappen, en hij is bereid om het heel hard te spelen, desnoods met heel veel geweld en dodelijke slachtoffers', zegt Congo-experte Nadia Nsayi.
  [naar artikel]
 36. 'Na de dictatuur van Mubutu zit Congo vandaag onder de dictatuur van Kabila' (16/12/2016 - Knack)
  'Kabila wilt gewoon niet opstappen, en hij is bereid om het heel hard te spelen, desnoods met heel veel geweld en dodelijke slachtoffers', zegt Congo-experte Nadia Nsayi.
  [naar artikel]
 37. Marc Dutroux wil in brief aan slachtoffers zijn spijt betuigen: "Hij neemt zijn verantwoordelijkheid op" (24/05/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Een brief waarin Marc Dutroux berouw toont, wordt binnenkort - wellicht nog voor de zomervakantie - naar de slachtoffers en de ouders van de...
  [naar artikel]
 38. Duizendtal Brusselse betogers eist Congolese verkiezingen zonder Kabila (30/06/2018 - Metro)
  Bijna duizend mensen trekken volgens de Brusselse politie zaterdag de straat op voor vrije verkiezingen in Congo, zonder huidig president Joseph Kabila. De stoet vertrok vanaf het zaterdag ingehuldigde Lumbumbaplein in Elsene richting Schuman in de Europese wijk. De manifestanten roepen op tot vrije verkiezingen in Congo. Ze vrezen een derde mandaat voor president Kabila, hoewel de grondwet maar twee termijnen toelaat. De verkiezingen hadden al in 2016 moeten plaatsvinden, nu wordt gemikt op eind dit jaar. De actie gaat uit van de beweging “Les Congolais Debout!” van de Congolese zakenman Sindika Dokolo. De stoet vertrok nabij de Naamsepoort via de kleine ring richting de Congolese ambassade voor een stop, en vervolgens Schuman. Er is een feestelijke sfeer in de optocht, met vele gezangen. bron: Belga Het bericht Duizendtal Brusselse betogers eist Congolese verkiezingen zonder Kabila verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 39. Protest tegen Kabila eist mensenlevens in Congo (30/10/2017 - VRT NWS)
  De vlam slaat opnieuw in de pan in de Demokratische Republiek Congo. Verschillende burgerbewegingen hadden opgeroepen tot protest tegen president Kabila. Vanmorgen zijn daar al doden bij gevallen in de oostelijke stad Goma, een haard van verzet.  
  [naar artikel]
 40. Minstens zeven doden in Congo na protest tegen Kabila (22/01/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Bij demonstraties tegen president Joseph Kabila zijn volgens de VN-missie in Congo minstens zeven mensen bij botsingen met de veiligheidstroepen...
  [naar artikel]
 41. Congo heeft regering (26/08/2019 - Metro)
  Congo heeft, zeven maanden na de beëdiging van Félix Tshisekedi tot president, een nieuwe regering. De grootste partijen bereikten daarover een akkoord. De 65-koppige regering bestaat voor 83 procent uit mannen, zo liet de nieuwe premier Sylvestre Ilunga weten. In de nieuwe regering gaan het platform van partijen die Tshisekedi in het parlement steunen, Cach, en het Front Commun pour le Congo (FCC) van oud-president Joseph Kabila samenwerken. Ilunga, voormalig spoorwegbaas, liet meteen weten dat de vicepremier een vrouw wordt, zonder evenwel al een naam te noemen. Cach en FCC vormen samen de meerderheid, maar de FCC heeft op zich al een absolute meerderheid in dat parlement. Daardoor is het beeld ontstaan dat Kabila eigenlijk nog altijd de politieke macht in handen heeft, en dat de president machteloos staat zonder de steun van Kabila, die bovendien senator voor het leven is. Tshisekedi won in december de verkiezingen en legde op 24 januari de eed af als president. Hij stelde op 20 mei al Sylvestre Ilunga Ilunkamba aan als premier. Bron: Belga   Het bericht Congo heeft regering verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 42. Félix Tshisekedi legt eed af als Congolees president (24/01/2019 - Knack)
  Félix Tshisekedi heeft in Kinshasa de eed afgelegd als nieuwe president van Congo, in aanwezigheid van zijn voorganger Joseph Kabila. Het gaat om de eerste vreedzame machtsoverdracht sinds het land in 1960 zijn onafhankelijkheid van België uitriep.
  [naar artikel]
 43. Regeringsakkoord in Congo: partijen van Tshisekedi en van Kabila verdelen ministerposten (26/07/2019 - VRT NWS)
  Na zes maanden onderhandelen zijn de partijen van de nieuwe president Felix Tshisekedi en die van zijn voorganger Joseph Kabila het dan toch eens geworden over de vorming van een nieuwe regering voor Congo.
  [naar artikel]
 44. Openbaar ministerie vraagt levenslang voor Renaud Hardy op laatste procesdag: "Spijt en berouw heeft hij niet, behalve misschien over zichzelf" (08/03/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Procureur-generaal Alexandra Van Kelst vorderde levenslang voor de 55-jarige Renaud Hardy, op de laatste dag van het proces tegen de Mechelaar....
  [naar artikel]
 45. Marc Dutroux wil in brief aan ouders van slachtoffers zijn spijt betuigen: "Hij neemt zijn verantwoordelijkheid op" (24/05/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Een brief waarin Marc Dutroux berouw toont, wordt binnenkort - wellicht nog voor de zomervakantie - naar de slachtoffers en de ouders van de...
  [naar artikel]
 46. Goedele 360: "Ik heb spijt dat ik me heb uitgekleed voor mijn vriend voor de webcam. Ik voel me goedkoop en slecht nu" (28/03/2018 - Het Laatste Nieuws)
  NINA’s seksuologe Goedele Liekens beantwoordt jullie vragen elke zaterdag in NINA, maar nu ook online in video. Klaar en duidelijk, zonder blad...
  [naar artikel]
 47. Joseph Kabila: “Sommigen in België geloven dat Congo nog altijd een kolonie is” (01/12/2018 - Het Belang van Limburg)
  De Congolese president Joseph Kabila meent dat “sommigen in België nog altijd geloven dat Congo een kolonie is”. Kabila, nog tot het einde van dit jaar president, vermoedt dat tijdens de voor 23 december geplande stembusgang “alles goed zal verlopen”. Dat zegt hij in een interview met Le Soir. “Ik beschouw ons als vrije mensen, die geen verantwoording schuldig zijn aan een minister van Buitenlandse Zaken die zich in België bevindt.”
  [naar artikel]
 48. Kabila-aanhangers blazen verzamelen in Kinshasa (29/07/2016 - De Redactie)
  In het Tata-Raphaelstadion zijn tienduizenden Congolezen bijeen om hun steun te betuigen aan de president. Ze willen dat Kabila "zo lang mogelijk" aanblijft.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.