Wil je een moestuin(tje) aanleggen? Goede keuze: het is niet alleen rustgevend, je kan in het oogstseizoen ook elke dag verse groenten, kruiden en... [naar artikel]
De Amerikaanse milieuorganisatie EWG publiceert vandaag zijn jaarlijks rapport over de meest vervuilde groenten- en fruitsoorten. [naar artikel]
Verse groenten en fruit worden ons stilaan te duur. Een kwart van de Belgen legt om te besparen zelfs minder tomaten, wortelen en appels in de winkelkar. Welke populaire groenten- en fruitsoorten worden nog duurder? En welke versproducten zullen de komende tijd wél gunstig in prijs zijn? Expert Peter Nicolaï legt uit. “De overstromingen in Italië hebben een grote impact op steenfruit, maar er bestaan goedkopere alternatieven voor de perzik, nectarine of abrikoos.” [naar artikel]
Dan heb je het moestuinieren ontdekt of krijg je plots een bulk producten van familie en vrienden, zit je in deze oogsttijd met massa’s groenten en fruit. Wat te doen? En hoe het dan zit met de voedingswaarde? [naar artikel]
Bij vzw Het Voedselbos uit Kruisem zijn alle curssen om te leren moestuinieren volzet, er zijn zelfs wachtlijsten. De vzw geeft les in het tuinieren volgens de permacultuur. Daarbij moet de grond niet elk jaar bewerkt worden. “Er is nu veel belangstelling voor het moestuinieren, omdat mensen verplicht thuis moeten blijven.” [naar artikel]
Thee wordt steeds creatiever: kenners experimenteren volop met infusies. Naast allerlei kruiden en fruitsoorten bestaan er nu ook drankjes met groenten in verwerkt. Tea coach Ken Calander, auteur van Tea is Sexy, verkoopt ze in zijn Antwerps salon. “Het is een hartig alternatief voor de klassiekers.” [naar artikel]
Bijen zijn cruciaal voor de bestuiving en dus het voortbestaan van tal van groenten- en fruitsoorten, maar hebben het in onze verstedelijkte [naar artikel]
In de strijd tegen plastic afval schakelt Frankrijk een paar versnellingen hoger. Vanaf 1 januari mogen dertig groente- en fruitsoorten niet langer in een plastic verpakking in de winkelrekken liggen, tegen 2026 geldt dat voor zo goed als álle groenten en fruit. Hoe zit het bij ons? [naar artikel]
Naar jaarlijkse gewoonte is in de VS de Dirty Dozen-lijst gepubliceerd, een lijst met de twaalf groente- en fruitsoorten waar het meeste pesticiden op gebruikt worden. “Je ziet die niet, maar toch zijn ze overal aanwezig", weet toxicoloog Jan Tytgat (KU Leuven). Welke groenten en fruit worden het meest bespoten? Kunnen we echt niet zonder die pesticiden? En is het nuttig het om je voeding onder de kraan af te spoelen? [naar artikel]
Meimaand is moestuinmaand. Stevig spitten, flink bemesten en alle groenten keurig op een rijtje: al decennialang moestuinieren we zo. Terwijl niet... [naar artikel]
Goed nieuws als je groene vingers beginnen te jeuken: eens er geen strenge nachtvorst meer wordt verwacht, is het moment om de moestuin aan te leggen aangebroken. Maar wat is de basis en welke zaadjes mogen nu al in de aarde? Bij de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren (Velt) weten ze raad. [naar artikel]
Verse groenten en fruit worden ons stilaan te duur. Een kwart van de Belgen legt om te besparen zelfs minder tomaten, wortelen en appels in de winkelkar. Welke populaire groenten- en fruitsoorten worden nog duurder? En welke versproducten zullen de komende tijd wél gunstig in prijs zijn? Expert Peter Nicolaï legt uit. “De overstromingen in Italië hebben een grote impact op steenfruit, maar er bestaan goedkopere alternatieven voor de perzik, nectarine of abrikoos.” [naar artikel]
Nederlandse kinderen eten te weinig groenten en fruit, koppen de kranten van onze noorderburen vandaag. Slechts vier op de tien kinderen tot 12... [naar artikel]
“Het hoofddoel is mensen met plezier meer groenten te doen eten. De rest is bijzaak”, zegt Karolien Olaerts, het brein achter de blog Karola’s Kitchen. Deze drie gerechten werken wij alvast met plezier tot de laatste hap naar binnen. [naar artikel]
Zopas organiseerde Velt in de biobeleefboerderij De Alverberg in Kortessem een basiscursus moestuinieren. In de vierdelige reeks kwamen de principes van het ecologisch tuinieren aan bod. [naar artikel]
In het heetst van de hamsterstrijd was het ver zoeken naar verse groenten in de supermarkt. En de hoevewinkels worden intussen overspoeld door nieuwe klanten. Maar waarom ook niet eens zelf aan het telen gaan? Meer dan een vensterbank heb je niet nodig. [naar artikel]
Vroeger was het niet meer dan een bewaartechniek, tegenwoordig staan gefermenteerde groenten op de menukaart van zowat elk hip restaurant. Twee broers uit het Antwerpse zijn een webshop gestart om de mensen thuis aan het fermenteren te krijgen. “Net als de moelleux van Jeroen Meus die áltijd lukt, lukt een ferment ook altijd met onze starterculturen.” [naar artikel]
Vanaf 1 januari mogen dertig groente- en fruitsoorten niet langer in een plastic verpakking in de Franse winkelrekken liggen. Bij ons is het wachten op zo’n verbod, al beklemtonen de supermarkten dat ze al heel wat plastic hebben gebannen. [naar artikel]
Naar jaarlijkse gewoonte is in de VS de Dirty Dozen-lijst gepubliceerd, een lijst met de twaalf groente- en fruitsoorten waar het meeste pesticiden op gebruikt worden. “Je ziet die niet, maar toch zijn ze overal aanwezig", weet toxicoloog Jan Tytgat (KU Leuven). Welke groenten en fruit worden het meest bespoten? Kunnen we echt niet zonder die pesticiden? En is het nuttig het om je voeding onder de kraan af te spoelen? [naar artikel]
Televisiekijkend Vlaanderen leerde hem kennen als de moestuinman (die kippen onverdoofd laat slachten!), maar voordat Wim Lybaert (48) zich professioneel bekwaamde in 'het goeie leven' legde hij achter de schermen een verrassend parcours af. Een routebeschrijving in vier etappes. [naar artikel]
In het Waasland zoeken ze oude fruitsoorten die alleen daar voorkomen. De Wase erfgoedorganisatie Erfpunt roept iedereen met een fruitboom van meer dan 70 jaar oud op om zich te melden. Ze komen dan kijken of er een vergeten fruitsoort aan je boom hangt. [naar artikel]
300 gram groenten per dag eten: we weten dat het wordt aangeraden, maar toch lukt het velen onder ons niet. “Nochtans kan je in heel wat basisgerechten extra groenten verstoppen”, weet HLN-chef Sandra Bekkari. Van witloofrolletjes met hesp tot frieten en lasagne: met zeven tips en drie recepten van Sandra raak jij zonder moeite aan die aanbevolen hoeveelheid. “Je spijsvertering zal even moeten wennen aan die hoeveelheid vezels.” [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.