Als je interesse hebt om groenten en fruit te plukken op een zelfoogstboerderij, is de kans groot dat je op een wachtlijst terechtkomt. Het is er namelijk enorm druk tegenwoordig. En dat zou wel eens door de coronacrisis kunnen komen. "Mensen vergeten even de crisis hier", getuigt de uitbater van een zelfpluktuin. "Je bent eens buiten. En het is hier heel veilig, je kan afstand houden op het veld." [naar artikel]
Bij zelfpluktuin Rawijs in Lochristi heeft het personeel geen last meer van pijnlijke knieën na het onkruid wieden. Daar werkt men op zelfgemaakte wiedbedden en andere landbouwmachines die het lichaam niet belasten. “We bouwen afgedankte elektrische rolstoelen om. Goed voor de rug en de portemonnee”, zegt Alex Floré. [naar artikel]
Ook in de tweede coronagolf ontdekken velen de boer naast de deur. “Dagelijks vragen mensen of ze mogen komen plukken”, zegt Sandro Wens van zelfpluktuin De Paardebloemhoeve in Malle. “Terwijl het er al dubbel zoveel zijn als vorig jaar.” Een bezoek dringt zich op. [naar artikel]
Vorig jaar lanceerde Hoeve Lavrijsen in Herk-de-Stad, vooral gekend van hun asperges, een zelfpluktuin voor bloemen en siervruchten. Dat was zo’n schot in de roos dat de formule nu is uitgebreid naar zes andere gemeenten. [naar artikel]
De inwoners van Oostende hebben geen excuus meer om groenten en fruit van hun bord te weren. Het stadsbestuur heeft duizenden planten met eetbare vruchten in de bloembakken van de stad geplant. Wie wil, mag ze oogsten. [naar artikel]
De tweede helft van de zomervakantie wordt ingezet: hoog tijd om weer op zoek te gaan naar nieuwe activiteiten om die maand mee te vullen. Wat dacht je van zélf je groenten en fruit oogsten of een mandje vol kruiden bij elkaar plukken? Ons land barst van de plukboerderijen waar je voor een kleine vergoeding verse groenten en kruiden kan gaan plukken. Hoeveel kost dat, waar vind je een boerderij in jouw buurt en hoe werkt dat precies? Onze culinair journaliste zocht het uit. [naar artikel]
Krijg je spruitjes of witloof thuis niet verkocht aan je kinderen? Of ben je er stiekem zelf ook nog altijd geen fan van? Dat je bepaalde groenten lekker vindt of niet, hangt af van hoé je die groenten hebt leren eten. “Het heeft geen zin om jonge kinderen witloof te laten eten, ze ontwikkelen pas bittere smaakpapillen rond 10 jaar”, vertelt eetexperte An Vandeputte daarover. Ze zet de ultieme tips op een rijtje over wat wel én niet te doen om je kind alle groenten te leren eten. [naar artikel]
Vroeger was alles beter: een uitspraak die je grootmoeder sowieso regelmatig aanhaalt. Geldt dat voor álles, ook voor wat we eten? “Groenten en fruit evolueren mee met de tijd doordat er voortdurend nieuwe rassen worden gekweekt", klinkt het bij professor Bart Nicolaï van KU Leuven. Als gevolg van die veranderingen hoor je regelmatig dat groenten en fruit vandaag minder vitaminen en mineralen zouden bevatten dan pakweg 50 jaar geleden, maar krijgen we écht minder voedingsstoffen binnen dan vroeger? [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.