Alle Vlaamse Krantenkoppen. Elke minuut geupdate. Vers van de pers.
Het Nieuwsblad

Vleesvervanger kost tot drie keer meer dan echt vlees: “Klanten hebben geen goed zicht op de kostprijs”

18/03/2023 - 11:05
"Maart is de maand van de ‘Veggie Challenge’. En dat voel je ook in je portefeuille. Het gros van de vleesvervangers is nog steeds duurder dan vlees. Hoe komt het dat sojabonen duurder zijn dan een dier van vlees en bloed? Het Nieuwsblad ging op onderzoek."

Gerelateerde krantenkoppen:

1. Is dit het einde van ‘1+1 gratis’ en andere superpromo’s op vlees? “Klanten betalen niet de echte prijs van vlees” (30/11/2023 - Het Laatste Nieuws)

Zo goed als elke supermarktfolder stunt met kortingsacties voor vlees: 1+1 gratis, -40%, 2 voor 3 euro. Toch gaan er zowel bij boeren, dierenwelzijnsorganisaties én in de politiek stemmen op om zulke buitensporige promoties te verbieden. “Zelfs zonder korting is vlees vandaag te goedkoop”, klinkt het. Waarom zouden we meer betalen voor een kotelet of biefstuk? En is het einde van de vleespromo’s echt in zicht? [naar artikel]


2. Lidl legt vleesvervangers pal naast echt vlees om koper te verleiden tot vegetarisch (09/06/2023 - Het Laatste Nieuws)

Lidl gaat in Nederland vleesvervangers direct naast het vlees leggen, om de verkoop van vegetarische alternatieven te stimuleren. De supermarktketen wil dat in 2030 “de helft” van de verkochte eiwitten plantaardig is. Met een pilootproject in 70 Nederlandse filialen onderzoekt Lidl wat het doet met de verkoop als vlees en vleesvervanger bij elkaar liggen. Worden zo ook de klanten die normaal het vegetarische schap straal voorbijlopen verleid om vaker voor plantaardig te kiezen? Misschien wel. [naar artikel]


3. Oxfam: “Vaccinatie tegen Covid-19 kost minstens vijf keer meer dan nodig” (29/07/2021 - Het Belang van Limburg)

De wereldwijde kostprijs van de vaccinatie tegen Covid-19 zou minstens vijf keer lager kunnen liggen als de farmaceutische bedrijven geen monopolie op hun vaccins zouden hebben. Dat heeft Oxfam gemeld in een persbericht op basis van een analyse van de “People’s Vaccine Alliance”, waarvan de ngo lid is. [naar artikel]


4. “Vroeger waren rosbief en varkensgebraad typisch voor op zondag, nu wordt dat amper nog besteld”: 3 authentieke slagers over hun job (25/08/2023 - Het Laatste Nieuws)

Van een sneetje hesp op de boterham tot een malse biefstuk: veel Vlamingen houden van hun dagelijkse portie vlees. Iets meer dan de helft zet het minstens vier keer per week op tafel. “En daarvoor werken we zo’n 60 uur per week”, zeggen drie trotse slagers. Ze vertellen hoe zij ervoor zorgen dat het stuk vlees op jouw bord van topkwaliteit is én betaalbaar blijft. Merken zij dat er minder vraag is naar vlees, of net niet? En hoe herken je een goed stuk vlees? “Als je een kwaliteitsvolle kipfilet bakt, zal je pan niet vol water staan.” [naar artikel]


5. “Niet elke vleesvervanger is automatisch gezond”: Sandra Bekkari tipt hoe je de juiste kiest (20/01/2023 - Het Laatste Nieuws)

Minder vlees eten is beter voor ons lichaam en voor de planeet, maar hoe begin je daaraan? En mis je geen voedingsstoffen door vlees te schrappen? Op dag 12 van de ‘Start Gezond’-challenge tipt Sandra Bekkari hoe je er op een smakelijke manier mee omgaat. “Deze boontjes zijn de ideale apérosnack.” [naar artikel]


6. “Bien cuit is verkracht vlees” (05/12/2018 - Het Belang van Limburg)

MAASEIK - Een Limburgs steakhouse stelt op zijn website dat ‘Bien cuit’ of doorbakken steak uit den boze is. “Dat zullen wij niet doen.” Een harde boodschap voor sommige klanten. “In een tekst komt een boodschap altijd wat harder aan dan hoe je het bedoelt”, zegt zaakvoerder-kok Dave Maggen. “In de praktijk valt het heel goed mee. ‘Vertrouw mij’, zeg ik. Zo kunnen wij acht op de tien keer onze klanten bekeren tot het echt lekkere vlees.” [naar artikel]


7. “Foutje dat ons 70.000 euro extra kost...”: Geen 70, maar 728 winnaars bij gemeentelijke eindejaarsactie (25/03/2022 - Het Laatste Nieuws)

De gemeentelijke eindejaarsactie waarbij klanten van Zemstse handelaars krasloten krijgen bij hun aankopen, is op een gigantische blunder uitgedraaid. Niet de verwachte 70 klanten bemachtigden een winnend kraslotje, maar zo’n tien keer meer. 29 van hen wonnen een elektrische fiets van 1.200 euro, terwijl dat er normaal maar twee zouden zijn. Een blunder die de gemeente 70.000 euro kost. “We willen die meerkost verhalen op de drukker”, klinkt het [naar artikel]


8. ‘Overheid heeft geen idee wat asielopvang precies kost' (05/12/2017 - De Tijd)

19:28 De waakhond van het parlement is in een nieuw rapport kritisch voor de asieldiensten. Die hebben onvoldoende zicht op de kostprijs en kwaliteit van de opvangcentra. [naar artikel]


9. Is vegetarisch of veganistisch eten echt zo gezond als wordt beweerd? Professor bespreekt 7 feiten en fabels over vlees- en zuivelvervangers (11/08/2022 - Het Laatste Nieuws)

Het is een boodschap die niet voor iedereen leuk is, maar die wel steeds meer door de wetenschap wordt onderschreven: wie zijn impact op milieu en klimaat wil verkleinen, kan het best weinig of geen vlees en zuivel consumeren. “We hebben altijd al vlees gegeten, we hebben het nodig”, klinkt het regelmatig. Maar klopt dat wel? Hoogleraar Gezondheid en Voeding Jaap Seidell neemt 7 gezondheidsclaims over een vlees- en zuivelarm (en klimaatvriendelijk) dieet onder de loep. [naar artikel]


10. Jumbo Nederland stopt met vlees in promotie: “een belangrijke stap” (15/03/2024 - Het Laatste Nieuws)

In de Nederlandse Jumbosupermarkten zullen vanaf eind mei geen vleespromoties meer te vinden zijn. Ook online zullen klanten geen vlees meer in promotie kunnen kopen. Jumbo is de eerste Nederlandse supermarkt die stopt met aanbiedingen van vlees. De supermarkt wil zo bijdragen aan het verminderen van impact van voedselconsumptie op mens, dier en natuur. [naar artikel]


11. “Ik maak geen schoenlappen” (06/12/2018 - Het Belang van Limburg)

MAASEIKHet Maaseikse steakhouse Tarbh, dat vandaag de deuren opent, stelt op zijn website dat ‘bien cuit’ of doorbakken steak uit den boze is. “Dat zullen wij niet doen.” Dat klinkt allicht hard voor sommige klanten. “In een tekst komt een boodschap altijd wat harder aan”, sust zaakvoerder-kok Dave Maggen. “In de praktijk valt het heel goed mee. Acht op de tien keer kunnen wij onze klanten bekeren tot het echt lekkere vlees.” [naar artikel]


12. Belg eet gemiddeld 224 gram vlees per dag, waarvan 158 gram rood vlees: hoe ongezond is dat echt? “Ook hoé je het bereidt, maakt verschil” (07/02/2023 - Het Laatste Nieuws)

“Rood vlees is ongezond”, klinkt het overal in voedingsadviezen. Toch eet de Belg volgens de recentste cijfers van Statbel uit 2021 gemiddeld 154 gram rood vlees per dag. Uit een nieuwe studie van BV-OECO blijkt dat één vijfde van de Belgen ermee wil minderen. “Mensen die vaker rood vlees kiezen, hebben wel degelijk meer chronische ziekten zoals kanker dan mensen die veel kip eten”, vertelt bio-ingenieur Stefaan de Smet. Wat doet het écht met je lichaam? En vanaf wanneer wordt het ongezond? [naar artikel]


13. Bit4You-klanten hebben zicht op (gedeeltelijke) terugbetaling (18/01/2024 - Het Nieuwsblad)

Klanten van het Belgische cryptoplatform Bit4You hebben zicht op een terugbetaling van (een deel) van hun deposito’s. De advocaten Mischaël Modrikamen en Florian Ernotte - die samen 293 klanten, goed voor 25 procent van de deposito’s vertegenwoordigen - hebben daarover een akkoord bereikt met de aandeelhouders en voormalige bestuurders van Bit4You, zo laten ze vandaag/donderdag weten. [naar artikel]


14. Pizzaketen onder vuur na verkoop ‘vleespizza's’ zonder vlees aan meer dan 3.000 klanten (29/06/2019 - Het Laatste Nieuws)

De Nieuw-Zeelandse pizzaketen Hell Pizza blijkt de afgelopen tijd aan meer dan drieduizend klanten pizza's met ‘vlees’ te hebben verkocht, terwijl... [naar artikel]


15. Laatste dag voor Hema-restaurant met zicht op de Korenmarkt: “Waar moet ik nu naartoe?” (06/01/2024 - Het Nieuwsblad)

Het restaurant van de Hema op de Korenmarkt was zaterdag voor het laatst geopend. Heel wat klanten kwamen nog een laatste keer genieten van een koffie of een vol au vent met een prachtig zicht op de Korenmarkt. “Ik besef nog niet goed dat ik hier voor het laatst sta.” [naar artikel]


16. Oeps, foutje. Geen 70 maar wel 728 winnaars bij gemeentelijke eindejaarsactie: “Blunder die ons 70.000 euro extra kost” (25/03/2022 - Het Laatste Nieuws)

De gemeentelijke eindejaarsactie waarbij klanten van Zemstse handelaars krasloten krijgen bij hun aankopen, is op een gigantische blunder uitgedraaid. Niet de verwachte 70 klanten bemachtigden een winnend kraslotje, maar wel tien keer zoveel. 29 van hen wonnen een elektrische fiets van 1.200 euro, terwijl dat er normaal maar twee zouden zijn. Een blunder die de gemeente 70.000 euro kost. “Maar die meerkost willen we verhalen op de drukker”, klinkt het [naar artikel]


17. Zijn vleesvervangers altijd gezonder dan gewoon vlees? Diëtiste licht toe: “slim kiezen komt soms neer op etiketten lezen” (15/02/2022 - Het Laatste Nieuws)

Zelfs wie bij traditionele Vlaamse kost zweert, switcht zijn klassieke patatjes met groenten en een hamburger moeiteloos naar een vleesvervanger. Hoe lekker die precies zijn, testte sterrenchef Luc Bellings voor je uit, maar is zo’n groenteburger ook automatisch gezond(er) of vergissen we ons daarin? Diëtiste Sanne Mouha licht toe: “sommige vleesvervangers zijn eigenlijk eerder aardappel- of pastavervangers.” [naar artikel]


18. Tuinaannemers zien geen heil in Maai Mei Niet: “Kost meer moeite en geld achteraf” (24/04/2024 - Gazet van Antwerpen)

Tuinaannemers zijn geen fan van Maai Mei Niet en raden zelfs af de actie te volgen. “Mijn klanten die de afgelopen jaren hebben deelgenomen, komen er allemaal van terug”, zegt Walter Verhaegen van Four Seasons in Reet. “Distels en netels overwoekeren het gras, het gazon wordt hobbelig en bobbelig en moet opnieuw worden gezaaid. In juni betekent dat meer werk, meer bestrijdingsmiddelen en meer kosten.” [naar artikel]


19. ONZE OPINIE. “De files hebben een grote economische kost. Gaan we dat zomaar accepteren?” (18/04/2024 - Het Laatste Nieuws)

“De slimme kilometerheffing is geen must, hoogstens een middel en geen doel. Maar geen partij heeft tot nog toe een goed alternatief voor het fileleed gepresenteerd. Zou het dan echt niet lukken om rekening te houden met alle terechte bezorgdheden? Het alternatief is leven met de files”, schrijft politiek journalist Isolde Van den Eynde. [naar artikel]


20. “Per week draaien we een halve kilometer verse worsten, per dag gaat er zo’n 150 kilo vlees over de toonbank”: 3 authentieke slagers over hun job (25/06/2023 - Het Laatste Nieuws)

Van een sneetje hesp op de boterham tot een sappige worst: veel Vlamingen houden vast aan hun dagelijkse portie vlees. Zo’n 56 procent van de Belgen zet het minstens vier keer per week op tafel. “Daar werken we zo’n 60 uur per week voor”, klinkt het bij drie trotse slagers. Ze vertellen hoe zij ervoor zorgen dat het stuk vlees op jouw bord van topkwaliteit is én betaalbaar blijft. En merken zij dat er minder vraag is naar vlees, of net niet? “Een goede slager herken je aan zijn gehakt.” [naar artikel]


21. Bankdirecteur die klanten voor drie miljoen euro zou opgelicht hebben, kan geen straf meer krijgen: voorzitter hof van beroep excuseert zich (18/04/2024 - Het Nieuwsblad)

Een 50-jarige ex-bankdirecteur uit Zerkegem riskeert geen straf meer, ook al zou hij zijn klanten voor drie miljoen euro hebben opgelicht. Het strafdossier is inmiddels verjaard. “Ik excuseer mij namens justitie”, richtte de voorzitter zich tot de burgerlijke partijen. [naar artikel]


22. Zij wonen in de duurste straat van stad Antwerpen: “Het zicht op de Schelde is al het geld waard” (04/07/2023 - Het Nieuwsblad)

De Cockerillkaai op 1, de Sint-Aldegondiskaai op 2 en de Della Faillelain op 3. Zo ziet de top drie van duurste straten in Antwerpen stad eruit per 1 juli 2023. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van vastgoedplatform Immoweb. Zicht op ’t Scheld, dat mag dus wat kosten. Maar is een optrekje op de Cockerillkaai echt zijn geld waard? “Absoluut”, zeggen de bewoners in koor. “Zolang we goed ter been zijn, krijgen ze ons hier niet weg.” [naar artikel]


Vers van de pers.
Alle Vlaamse Krantenkoppen.
Elke minuut geupdate.
De Krantenkoppen dagelijks in je mailbox?
Gratis dagelijks de krantenkoppen in je mailbox!

© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.

Dagelijks de populairste artikels in je mailbox?

Je kan je op elk moment uitschrijven!