Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

13 June 2021
04:59 uur

"Misdaden tegen geschiedenis": rapport hekelt aanvallen op historici die verleden van Rusland in kaart brengen

VRT NWS

10/06/2021 - 21:14

"Crimes Against History", een nieuw rapport van de Internationale Federatie van de Mensenrechten, stelt dat mensenrechtenschendingen in Rusland tegen historici, activisten, journalisten die de geschiedenis in kaart willen brengen zijn toegenomen sinds 2014. "De manipulatie van de geschiedenis zit in een versnellingsproces", zegt geschiedenisprofessor Antoon De Baets (Universiteit van Groningen) in "De wereld vandaag". "Vooral door de toepassing van nieuwe wetten die de vrijheid inkrimpen en de vrije mening enorm muilkorven."


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP VRT NWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. VN-werkgroep: "België moet excuses aanbieden voor koloniaal verleden" (11/02/2019 - VRT NWS)
  Een expertengroep van de Verenigde Naties roept België verontschuldigingen aan te bieden voor ons koloniaal verleden en de misdaden die tijdens dat "donkere hoofdstuk" uit de Belgische geschiedenis plaatsvonden. Dat bleek bij de voorstelling van de tussentijdse bevindingen van de expertengroep, die de voorbije week op fact-finding mission in ons land was.
  [naar artikel]
 2. VN-experts beschuldigen Saoedi-Arabië van misdaden in Jemen: "Geen inspanning om burgerslachtoffers te vermijden" (28/08/2018 - Het Laatste Nieuws)
  In Jemen zijn er sterke aanwijzingen voor misdaden tegen het internationale volkenrecht. Dat zeggen experts van de Verenigde Naties in een rapport....
  [naar artikel]
 3. De alternatieve Vlaamse canon: de geschiedenis die u niet op school leert (31/12/2019 - Knack)
  Terwijl de Vlaamse regering een canon voorbereidt - en daarbij tegenwind krijgt van historici - kijkt Knack weg van de bekende ankerpunten. Welke feiten en gebeurtenissen zijn onbekend maar onontbeerlijk voor wie de geschiedenis van Vlaanderen écht wil kennen? Dat vroegen we aan vooraanstaande historici. Het leverde fascinerende verhalen op over ons vergeten verleden.
  [naar artikel]
 4. Biostatisticus Niel Hens: "Covid-19 in kaart brengen is uitdaging door vele coronamaatregelen" (05/04/2020 - VRT NWS)
  Door de strenge coronamaatregelen bepaalt menselijk gedrag in grote mate de verspreiding en het verloop van Covid-19 en net daarom is het een uitdaging om de epidemie in kaart te brengen. Dat zegt biostatisticus Niel Hens in "De zevende dag". "Menseljik gedrag in kaart brengen is enorm complex."
  [naar artikel]
 5. "Legertop Myanmar moet vervolgd worden voor misdaden tegen de mensheid" (27/06/2018 - VRT NWS)
  Een nieuw uitvoerig Amnesty-rapport noemt de namen van 13 functionarissen die een sleutelrol speelden bij het doden, verkrachten en verbannen van Rohingya. Het Myanmarese leger beging volgens de mensenrechtenverdediger 9 verschillende types van misdaden tegen de mensheid en de legerleiding is hiervoor medeverantwoordelijk. Amnesty vraagt dan ook de doorverwijzing van de verdachten door VN-Veiligheidsraad naar het Internationaal Strafhof (ICC).
  [naar artikel]
 6. Franse president Macron erkent de misdaden tijdens het kolonialisme (28/11/2017 - VRT NWS)
  In een toespraak voor de universiteit van Ouagadougou heeft de Franse president Emmanuel Macron gezegd dat "de misdaden van het Europees kolonialisme onweerlegbaar zijn". Hij brak een lans voor een "nieuwe relatie" met Afrika."Er zijn fouten en misdaden geweest, grote dingen en gelukkige zaken", zei Macron in Burkina Faso. "Maar de misdaden van de Europese kolonisering zijn onweerlegbaar".
  [naar artikel]
 7. Kinderrechtencommissaris hekelt berichtgeving over rapport jeugdinstellingen (04/09/2018 - Knack)
  Maandag lekte een kritisch rapport over de Vlaamse jeugdinstellingen uit in de pers. 'Deze verslagen voorstellen als een "vernietigend rapport" is niet ernstig', zegt kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen.
  [naar artikel]
 8. Even wat geschiedenis opsnuiven: hoe historici de geuren van het verleden willen terughalen (21/12/2020 - De Morgen)
  Hoe rook de Slag bij Waterloo of het atelier van Da Vinci? Kunstenaar en onderzoeker Peter de Cupere werkt mee aan een groot Europees project om de geuren van het verleden te reconstrueren.
  [naar artikel]
 9. "Vertrekken of sterven: dat is de keuze die de Syrische bevolking krijgt" (13/11/2017 - VRT NWS)
  Met belegeringen, bombardementen en uiteindelijk gedwongen migratie maakt de Syrische overheid zich schuldig aan misdaden tegen de mensheid. Dat zegt Amnesty International in een nieuw rapport. De mensenrechtenorganisatie onderzocht vier zogenoemde "verzoeningsakkoorden" en beschrijft de schendingen die ermee gepaard gaan.
  [naar artikel]
 10. Moskou noemt Amnesty-rapport over executies in Syrië "vals" en "provocatie" (09/02/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Na de Syrische overheid heeft ook Rusland, bondgenoot van Damascus, het rapport van mensenrechtenorganisatie Amnesty International over massale
  [naar artikel]
 11. Rusland: "McLaren-rapport is al voorbijgestreefd" (09/12/2016 - Sporza)
  In Rusland blijven ze ondanks de massale bewijslast in het McLaren-rapport ontkennen dat er een georganiseerd dopingsysteem was.
  [naar artikel]
 12. Muyters: "Rusland op de Winterspelen? Op basis van laatste rapport niet" (10/11/2017 - Sporza)
  Russische atleten zijn door het dopingschandaal in hun land nog steeds uitgesloten van internationale competities. Verandert dat voor de Winterspelen? "Voorlopig is het rapport negatief."
  [naar artikel]
 13. Amnesty International luidt alarmbel: "1 miljoen vluchtelingen in noordwesten van Syrië zijn nergens veilig" (11/05/2020 - VRT NWS)
  Mensenrechtenorganisatie Amnesty International vraagt in een rapport om aandacht voor de precaire leefomstandigheden van de bijna 1 miljoen vluchtelingen in het noordwesten van Syrië. Amnesty beschuldigt het Syrische regime en bondgenoot Rusland van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid.
  [naar artikel]
 14. "Russische hackers viseren nu Frans presidentskandidaat Macron" (13/02/2017 - De Redactie)
  Volgens medewerkers van Emmanuel Macron is hun presidentskandidaat dagelijks het slachtoffer van cyberaanvallen en "fake news" vanuit Rusland. Zij vergelijken de aanvallen tegen Macron met die tegen Hillary Clinton tijdens de Amerikaanse verkiezingen.
  [naar artikel]
 15. Onderzoek IS-financiering Lafarge: parket wil aanklacht voor "misdaden tegen menselijkheid" laten vallen (11/06/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Het parket in Parijs heeft gevraagd om de aanklacht voor "betrokkenheid bij misdaden tegen de menselijkheid" tegen de Franse cementgroep Lafarge te...
  [naar artikel]
 16. Roemeense ex-president Iliescu staat terecht wegens "misdaden tegen de mensheid" in 1989 (08/04/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Voormalig Roemeens president Ion Iliescu staat terecht voor "misdaden tegen de mensheid" vanwege zijn rol in de bloedige gebeurtenissen na de...
  [naar artikel]
 17. Paus noemt kindermisbruik "een van de laagste misdaden" (07/01/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Kindermisbruik is "een van de laagste en meest schadelijke misdaden" die "onverbiddelijk het beste verdrijft van het leven van een onschuldig...
  [naar artikel]
 18. Moskou hekelt Amerikaanse rakettest als "escalatie van militaire spanningen" (20/08/2019 - VRT NWS)
  Rusland hekelt de Amerikaanse rakettest van afgelopen zondag als een "escalatie van militaire spanningen". Het Amerikaanse leger testte een conventionele, van op de grond gelanceerde kruisraket, kort na het aflopen van het Intermediate-Range Nuclear Forces-verdrag (INF). Het gaat om het soort raket dat door dat verdrag was verboden.
  [naar artikel]
 19. Tel jij mee? Volkssterrenwacht zoekt "sterrentellers" om lichtvervuiling in kaart te brengen (06/03/2021 - VRT NWS)
  Volkssterrenwacht Armand Pien uit Gent roept zoveel mogelijk mensen op om nog tot 14 maart mee sterren te tellen in het sterrenbeeld Orion. Op die manier wil de volkssterrenwacht de lichtvervuiling in Vlaanderen in kaart en onder de aandacht brengen. "Lichthinder lijkt banaal, maar het heeft een grote impact. Niet alleen op dieren, maar ook op mensen", zegt onderzoekster Maaike Dubois.
  [naar artikel]
 20. Verovert jarige Wellens roze trui? "Dan moet ik van iedereen wegrijden" (10/05/2018 - Sporza)
  Op weg naar de Etna blaast Tim Wellens 27 kaarsjes uit. "Ik verwacht niet veel aanvallen vandaag. Dat kan in mijn kaart spelen."
  [naar artikel]
 21. China en Rusland blokkeren VN-verklaring over situatie Rohingya in Myanmar (18/03/2017 - Knack)
  China en Rusland hebben een verklaring geblokkeerd van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties waarin ze haar bezorgdheid wilde uitdrukken over de situatie van de Rohingya in de Myanmarese staat Rakhine. De moslimminderheid is het slachtoffer van "etnische zuivering" en hoogstwaarschijnlijk ook van misdaden tegen de mensheid.
  [naar artikel]
 22. Trump waarschuwt Syrië, Rusland en Iran voor "menselijke tragedie" in Idlib (04/09/2018 - VRT NWS)
  De Amerikaanse president Donald Trump heeft Syrië en zijn bondgenoten Rusland en Iran maandag gewaarschuwd voor een "humanitaire vergissing" als ze Idlib "roekeloos" zouden aanvallen. De noordwestelijke Syrische provincie is het laatste rebellenbolwerk in het land, waartegen het regeringsleger een offensief plant.
  [naar artikel]
 23. Naert: "Zolang Rusland het McLaren-rapport niet accepteert, blijft het geschorst" (01/08/2017 - Sporza)
  De Internationale Atletiekfederatie IAAF besliste gisteren om de schorsing van Rusland niet op te heffen. "Dat lag helemaal in de lijn der verwachtingen", aldus David Naert.
  [naar artikel]
 24. VN veroordeelt "buitensporig geweld" Congolese veiligheidstroepen (01/03/2017 - De Redactie)
  Congolese veiligheidstroepen hebben zich schuldig gemaakt aan zware misdaden bij hun hardhandig optreden tegen demonstraties van de oppositie. Dat staat in een nieuw rapport van de Verenigde Naties.
  [naar artikel]
 25. Moskou hekelt Amerikaanse rakettest als "escalatie van militaire spanningen" (20/08/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Rusland hekelt de Amerikaanse rakettest van zondagnamiddag als een "escalatie van militaire spanningen". Het Amerikaanse leger heeft eergisteren...
  [naar artikel]
 26. Abdij van Park in Leuven geeft schatten prijs: "Dit is een parel, een essentiële schakel tussen verleden en toekomst" (03/05/2021 - VRT NWS)
  De Abdij van Park is behalve een populaire wandelplek in Leuven ook een site met een eeuwenoude geschiedenis. Voor het eerst zijn nu prachtig gerestaureerde ruimtes in de abdij toegankelijk. De tentoonstelling "Als de bliksem" gidst je door 900 jaar geschiedenis van de kloosterorde van de norbertijnen. "Niet veel organisaties blijven zolang bestaan," zegt prior Jozef Van Osta.
  [naar artikel]
 27. Frankrijk opent onderzoek naar Syriër wegens misdaden tegen de mensheid (16/02/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Het gerecht in Parijs heeft vrijdag een onderzoek geopend naar een Syriër voor "medeplichtigheid aan misdaden tegen de mensheid" van het huidige...
  [naar artikel]
 28. Trump waarschuwt Syrië, Rusland en Iran voor menselijke tragedie: "Val Idlib niet roekeloos aan" (04/09/2018 - De Morgen)
  De Amerikaanse president Donald Trump heeft Syrië en zijn bondgenoten Rusland en Iran maandag gewaarschuwd voor een "humanitaire vergissing" als ze Idlib "roekeloos" zouden aanvallen. De noordwestelijke Syrische provincie is het laatste rebellenbolwerk in het land, waartegen het regeringsleger een offensief plant.
  [naar artikel]
 29. "Pano" bezoekt bedrijven die tweede volledige "lockdown" vrezen: "Dát overleven we niet, het wordt een bloedbad" (13/05/2020 - VRT NWS)
  De bedrijven zijn bang dat een tweede "lockdown" hen helemaal zal wegspoelen. Dat blijkt onder meer uit een bevraging van werkgeversorganisatie Voka bij zijn leden. Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) probeert ondertussen een nieuwe, algemene lockdown tegen te houden. Want dat zou "een bloedbad" worden. Vanavond probeert het Eén-reportagemagazine "Pano" de economische gevolgen van de coronacrisis in kaart te brengen.
  [naar artikel]
 30. VS en bondgenoten gedragen zich als "hooligans", zegt Rusland in Veiligheidsraad (14/04/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Rusland heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gevraagd te stemmen over het ontwerp van resolutie dat de westerse aanvallen op Syrië...
  [naar artikel]
 31. Amnesty scherp over 'vernietigingsoorlog' tegen IS in Raqqa: "Duizenden burgers gedood door buitensporige of willekeurige aanvallen" (05/06/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Vandaag, op de eerste verjaardag van het offensief tegen het IS-bolwerk Raqqa publiceert Amnesty International een nieuw rapport over de...
  [naar artikel]
 32. Syrische ambassadeur hekelt VN-rapport over chemische wapens (31/08/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Het rapport van onderzoekers van de Verenigde Naties waarin staat dat Damascus chloorgas zou hebben gebruikt in het noorden van Syrië "bevat
  [naar artikel]
 33. Technologiereuzen moeten zeggen hoe ze ons gedrag bepalen en zo dwingen we dat af (25/06/2020 - VRT NWS)
  Vandaag verschijnt een rapport met aanbevelingen voor de Europese Commissie. Dat zet uiteen hoe onlineplatformen verplicht kunnen worden om aan bepaalde transparantie-eisen te voldoen. Jef Ausloos is hoofdauteur van het rapport en bepleit waarom zo'n kader nodig is. "Transparantie is van cruciaal belang om donkere kantjes in kaart te brengen, zodat we collectief kunnen bepalen waar en hoe we de groeiende macht van onlineplatformen moeten inperken."
  [naar artikel]
 34. Paus belooft einde van doofpotaffaires rond seksueel misbruik in de Kerk (24/02/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Katholieke Kerk gaat stoppen met het toedekken van de misdaden van pedofiele priesters, "zoals dat in het verleden gebruikelijk was". Dat zei...
  [naar artikel]
 35. Paul De Grauwe hekelt "religieus fanatisme" over kernenergie (27/01/2019 - De Morgen)
  Professor Paul De Grauwe hekelt het "religieuze fanatisme" over kernenergie. "Wie er nog maar over nadenkt, wordt als ketter beschouwd. Ik vind dat absurd", zegt hij in een interview met De Zondag.
  [naar artikel]
 36. VS kondigen nieuwe sancties tegen Rusland aan: "Maar we zijn niet uit op oorlog" (15/04/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Na de door de VS geleide aanvallen op de faciliteiten voor chemische wapens van Syrisch president Bashar al-Assad, kondigde Amerikaans ambassadeur...
  [naar artikel]
 37. "Venezuela heeft misdaden tegen de mensheid begaan" (15/12/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Het Internationaal Strafhof (ICC) meent op basis van eigen onderzoek dat Venezuela misdaden tegen de mensheid heeft begaan. Het zou gaan om marteling, verkrachting en andere vormen van ernstig seksueel geweld en vervolging.
  [naar artikel]
 38. Heidi De Pauw van Child Focus: "Meldpunt moet probleem van tienerpooiers in kaart brengen"  (07/01/2019 - VRT NWS)
  Een meldpunt moet de grootte van het probleem van tienerpooiers in Vlaanderen mee in kaart brengen. De maatregel kadert in een actieplan van minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V). "We weten van een zestigtal slachtoffers van tienerpooiers", zegt Heidi De Pauw, algemeen directeur bij Child Focus. Maar iedereen weet dat het om een grove onderschatting gaat. "Zodra men weet waar men naartoe kan, zullen de meldingen de hoogte in gaan", zegt ook Klaus Vanhoutte van Payoke, de vzw die slachtoffers van mensenhandel begeleidt.
  [naar artikel]
 39. Syrische rebellen niet onder de indruk van aanval door Westen: "Aanvallen zijn 'grap' zolang Assad aan de macht blijft" (14/04/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De Syrische rebellengroep Jaish al-Islam noemt de aanvallen van de VS, Frankrijk en Groot-Brittannië tegen het regime "een grap" zolang president...
  [naar artikel]
 40. Deelsteppers moeten gevaarlijke punten in Brussel in kaart brengen (09/08/2019 - VRT NWS)
  In september gaan 30 gebruikers van elektrische deelsteps in Brussel gevaarlijke punten in kaart brengen. Dat meldt la Dernière Heure en is bevestigd aan onze redactie. "Dertig vrijwilligers zullen zwarte punten aanduiden terwijl ze een route afleggen met de step", legt Karine Genoe van VIAS uit aan VRT NWS.
  [naar artikel]
 41. Vaccinoloog Pierre Van Damme: "40 procent van besmette mensen niet gecontacteerd, slechts deel van de epidemie in kaart" (16/07/2020 - VRT NWS)
  Volgens vaccinoloog Pierre Van Damme presteert het systeem van contactopsporing ondermaats." Als ik kijk naar de cijfers van de Vlaamse Gemeenschap wordt ongeveer 60 procent van de mensen die besmet zijn, geontacteerd", zegt hij in "Terzake". "Dus laten we eigenlijk 40 procent onaangeroerd. Dat is spijtig. En van die 60 procent geeft iets meer dan de helft effectief contacten door. We brengen dus maar een deel van de epidemie in kaart."
  [naar artikel]
 42. "Ethiopië stelde in het verleden terreurdaden tegen eigen burgers" (18/06/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De Ethiopische regering heeft in het verleden gemarteld en "terroristische daden" gesteld tegen zijn eigen burgers. Dat heeft de nieuwe,...
  [naar artikel]
 43. Rusland: "Gelekt rapport Trump complete hoax" (11/01/2017 - De Redactie)
  Het Kremlin weerlegt de beschuldigingen dat Rusland bezwarende informatie verzameld heeft over Donald Trump.
  [naar artikel]
 44. Deroo: "We moeten de Russen aan zichzelf doen twijfelen" (02/09/2017 - Sporza)
  De Red Dragons hebben vanavond een afspraak met de geschiedenis in de halve finales van het EK volleybal. Eén probleem: ze wonnen nog nooit een set tegen Rusland.
  [naar artikel]
 45. IOC handhaaft maatregelen tegen Rusland voor "onbepaalde tijd" (07/12/2016 - Sporza)
  Het Internationaal Olympisch Comité heeft zijn voorlopige maatregelen tegen Russische sporters verlengd. Het IOC had de richtlijnen geformuleerd na het McLaren-rapport.
  [naar artikel]
 46. Rusland waarschuwt VS: "Nieuwe aanvallen in Syrië kunnen niet meer" (12/04/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Russische minister Sergej Lavrov heeft de VS opnieuw gewaarschuwd voor militaire interventies tegen Syrië. Hij ontmoette vandaag zijn
  [naar artikel]
 47. Rusland en VS botsen over gebruik van chemische wapens in Syrië: "Propagandacampagne om Syrische regering te beschuldigen van aanvallen waarvan de daders niet bekend zijn" (06/02/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Rusland en de Verenigde Staten hebben gisteren een hevige aanvaring gehad in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties over een ontwerptekst van...
  [naar artikel]
 48. VN-experten vragen Belgische excuses voor koloniaal verleden (11/02/2019 - Knack)
  Een expertengroep van de Verenigde Naties roept de overheid op om in naam van ons land verontschuldigingen aan te bieden voor ons koloniaal verleden en de misdaden die tijdens dat 'donkere hoofdstuk' uit de Belgische geschiedenis plaatsvonden.
  [naar artikel]
 49. Cyberspeurders moeten seksreizen van pedoseksuelen in kaart brengen (14/11/2017 - VRT NWS)
  De kinderrechtenorganisatie Terre des Hommes wil een cyberteam opstarten dat het reisgedrag van Belgische pedoseksuele sekstoeristen in kaart brengt. Dat schrijft Het Belang van Limburg. "We gaan ze opjagen, zowel online als in de landen waar het misbruik plaatsvindt."
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.