Oktober is traditioneel de start van het seizoen voor het grondwitloof. Witloof dat op water geteeld wordt, kan u het hele jaar door eten, grondwitloof alleen tijdens de wintermaanden. Het is nog altijd een werk waar veel handenarbeid bij komt kijken. Dat is een van de redenen waarom er almaar minder traditionele witloofboeren zijn. 25 jaar geleden waren het er nog ongeveer 250, nu nog maar een honderdtal. "Het journaal" ging langs bij een witloofboer in Kortenberg. [naar artikel]
Deze week wordt er al iedere dag kans op regen voorspeld. Hier en daar wat buien en soms een plaatselijk onweer. Maar voor de witlooftelers zijn een paar liter water niet voldoende. "Elke druppel telt, maar we wachten op veel regen om een buffer op te bouwen", klinkt het bij Sam Magnus uit Merchtem. [naar artikel]
Wie is de man die Studio 100 leidt, en die zopas een boek geschreven heeft? Hans Bourlon (54) is gek van Bruegel, droomt soms van Tasmanië en is peter van een vluchteling, Abdulfatah. 'In het diepst van mijn gedachten ben ik nog altijd een scoutsleider.' [naar artikel]
De weilanden in de Hoofdboslaan, op de grens van Hemiksem en Wilrijk, lijken dezer dagen wel een Halloweenlandschap. Duizenden pompoenen liggen er te wachten op de oogst. Volgens zorglandbouwer Erik Krosenbrink is het de grootste (bio-)pompoenplantage van de provincie. [naar artikel]
Hoe dwaas is het om het gedicht van de Antwerpse stadsdichter Ruth Lasters te bannen. Want hoe terecht is de boodschap van dat gedicht. Of is het omgekeerd? Hoe slim is het om het te bannen, nu heeft iedereen buiten Antwerpen dit pamflet gezien — het befaamde streisandeffect. Een literair hoogstandje is het schrijven van Lasters niet. Maar de algemene boodschap? Ja, die slaat nagels met koppen. Herwaardeer de beroepsopleiding. In tijden van renovatiedrift is het bovendien broodnodig. [naar artikel]
Wat vertellen je handen over het beroep dat je uitoefent? Vijf vrouwen voor wie hun handen van groot belang zijn, vertellen ons over hun job, hun leven en over hoe zij naar handen kijken. Raad jij wat deze handen elke dag doen? [naar artikel]
Wetenschappers van de KU Leuven verzamelen zaden van grondwitloof, om die voor de toekomst te bewaren in de diepvries. Want het aantal telers daalt zienderogen. "Het is vijf over twaalf," zeggen de bio-ingenieurs. [naar artikel]
Het Brabants en Brussels grondwitloofseizoen is begonnen. Al is het voor de boeren bang afwachten hoe hun witte goud er zal uitzien na de extreme droogte van het voorjaar. Boerin Monique was de afgelopen weken best ongerust met de eerste "trieste" blaadje op haar veld in Bierbeek. “Maar intussen is het witloof flink opgeschoten." [naar artikel]
Hobbykoks uit Merchtem en omstreken hoeven niet langer saffraan geïmporteerd uit Iran te kopen. Sinds kort wordt de specerij ook in deelgemeente Brussegem gekweekt. “Vroeger werd hier grondwitloof geteeld, maar toen mijn schoonouders op pensioen gingen, werd de productie stopgezet. Het grondwitloof was te arbeidsintensief en dat konden mijn man en ik niet combineren met onze job”, zegt kweker Iris De Swert. [naar artikel]
Telers van grondwitloof vinden maar moeilijk opvolgers. Daarom wil Vlam, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing, tijdens de week van het witloof die vandaag begint, de groente in de verf zetten. Elk jaar daalt de verkoop en consumptie van witloof. Vooral het grondwitloof dat in de Vlaamse Rand wordt geteeld heeft het moeilijk. [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.