Het Brabants en Brussels grondwitloofseizoen is begonnen. Al is het voor de boeren bang afwachten hoe hun witte goud er zal uitzien na de extreme droogte van het voorjaar. Boerin Monique was de afgelopen weken best ongerust met de eerste "trieste" blaadje op haar veld in Bierbeek. “Maar intussen is het witloof flink opgeschoten." [naar artikel]
Wetenschappers van de KU Leuven verzamelen zaden van grondwitloof, om die voor de toekomst te bewaren in de diepvries. Want het aantal telers daalt zienderogen. "Het is vijf over twaalf," zeggen de bio-ingenieurs. [naar artikel]
Oktober is traditioneel de start van het seizoen voor het grondwitloof. Witloof dat op water geteeld wordt, kan u het hele jaar door eten, grondwitloof alleen tijdens de wintermaanden. Het is nog altijd een werk waar veel handenarbeid bij komt kijken. Dat is een van de redenen waarom er almaar minder traditionele witloofboeren zijn. 25 jaar geleden waren het er nog ongeveer 250, nu nog maar een honderdtal. "Het journaal" ging langs bij een witloofboer in Kortenberg. [naar artikel]
Hobbykoks uit Merchtem en omstreken hoeven niet langer saffraan geïmporteerd uit Iran te kopen. Sinds kort wordt de specerij ook in deelgemeente Brussegem gekweekt. “Vroeger werd hier grondwitloof geteeld, maar toen mijn schoonouders op pensioen gingen, werd de productie stopgezet. Het grondwitloof was te arbeidsintensief en dat konden mijn man en ik niet combineren met onze job”, zegt kweker Iris De Swert. [naar artikel]
Telers van grondwitloof vinden maar moeilijk opvolgers. Daarom wil Vlam, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing, tijdens de week van het witloof die vandaag begint, de groente in de verf zetten. Elk jaar daalt de verkoop en consumptie van witloof. Vooral het grondwitloof dat in de Vlaamse Rand wordt geteeld heeft het moeilijk. [naar artikel]
Landbouwbedrijf Lavrijsen in Herk-de-Stad heeft als eerste het bordje met het nieuwe kwaliteitslabel ‘Haspengouw: Smaak Begint Hier’ ontvangen. De boer teelt asperges en grondwitloof, de Grand Cru van het witloof. [naar artikel]
De eerste driedaagse van toelatingsexamens voor de studierichtingen arts, tandarts en dierenarts is van start gegaan. Dinsdag waren in Limburg 797 examenplaatsen beschikbaar op dertien locaties voor toekomstige geneeskundestudenten. [naar artikel]
Krijg je spruitjes of witloof thuis niet verkocht aan je kinderen? Of ben je er stiekem zelf ook nog altijd geen fan van? Dat je bepaalde groenten lekker vindt of niet, hangt af van hoé je die groenten hebt leren eten. “Het heeft geen zin om jonge kinderen witloof te laten eten, ze ontwikkelen pas bittere smaakpapillen rond 10 jaar”, vertelt eetexperte An Vandeputte daarover. Ze zet de ultieme tips op een rijtje over wat wel én niet te doen om je kind alle groenten te leren eten. [naar artikel]
Vroeger was alles beter: een uitspraak die je grootmoeder sowieso regelmatig aanhaalt. Geldt dat voor álles, ook voor wat we eten? “Groenten en fruit evolueren mee met de tijd doordat er voortdurend nieuwe rassen worden gekweekt", klinkt het bij professor Bart Nicolaï van KU Leuven. Als gevolg van die veranderingen hoor je regelmatig dat groenten en fruit vandaag minder vitaminen en mineralen zouden bevatten dan pakweg 50 jaar geleden, maar krijgen we écht minder voedingsstoffen binnen dan vroeger? [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.