Alle Vlaamse Krantenkoppen. Elke minuut geupdate. Vers van de pers.
Het Laatste Nieuws

“Door een verstoorde verbinding tussen neus en hersenen kan koffie ineens naar azijn ruiken”: wat doet corona met je reuk en smaak én wat kan je doen?

07/02/2022 - 14:35
"Ongeveer de helft van alle Covid-19-patiënten ervaart geurverlies, stelt het UZ Leuven. Een groot deel van de besmette personen kampt daarnaast ook met smaakverlies. In de meeste gevallen is het fenomeen tijdelijk, maar zo’n 5 procent van de getroffen mensen heeft langdurig last van een verminderd reukvermogen. Hoe kan dat en wat kun je eraan doen?"

Gerelateerde krantenkoppen:

1. Sofie (54) is neus-, keel- en oorarts, maar verloor haar reuk en smaak door corona: “De geur van gras mis ik nog het meest” (20/03/2021 - Het Nieuwsblad)

“Op 12 maart 2020 kreeg ik corona, vandaag ben ik nog steeds op zoek naar de verloren puzzelstukjes van mijn reuk en smaak.” Als de dokter zelf patiënt wordt. Professor Sofie Claeys (54), kliniekhoofd neus, keel en oor aan het UZ Gent, probeert met reuktraining terug te vinden wat corona haar afnam. Zes op de tien patiënten verliezen hun reuk- of smaakzin door het virus. Tien procent van hen voor lange duur of misschien zelfs altijd. En na een jaar zoekt de wetenschap nog steeds een antwoord op die ene vraag: waarom? [naar artikel]


2. Wat je kan doen om geur-en smaakverlies na corona terug te krijgen? “Koffie kan ineens naar azijn ruiken” (07/02/2022 - Het Laatste Nieuws)

Ongeveer de helft van alle Covid-19-patiënten ervaart geurverlies, stelt het UZ Leuven. Een groot deel van de besmette personen kampt daarnaast ook met smaakverlies. In de meeste gevallen is het fenomeen tijdelijk, maar zo’n 5 procent van de getroffen mensen heeft langdurig last van een verminderd reukvermogen. Hoe kan dat en wat kun je eraan doen? [naar artikel]


3. Sofie (54) is neus-, keel- en oorarts, maar verloor haar reuk en smaak door corona (21/03/2021 - Het Belang van Limburg)

“Op 12 maart 2020 kreeg ik corona, vandaag ben ik nog steeds op zoek naar de verloren puzzelstukjes van mijn reuk en smaak.” Als de dokter zelf patiënt wordt. Professor Sofie Claeys (54) probeert met reuktraining terug te vinden wat corona haar afnam. Zes op de tien patiënten verliezen hun reuk- of smaakzin door het virus. Tien procent van hen voor lange duur of misschien zelfs altijd. En na een jaar zoekt de wetenschap nog steeds een antwoord op die ene vraag: waarom? [naar artikel]


4. Wat je kan doen om geur-en smaakverlies na corona terug te krijgen? Expert geeft advies: “Koffie kan ineens naar azijn ruiken” (07/02/2022 - Het Laatste Nieuws)

Ongeveer de helft van alle Covid-19-patiënten ervaart geurverlies, stelt het UZ Leuven. Een groot deel van de besmette personen kampt daarnaast ook met smaakverlies. In de meeste gevallen is het fenomeen tijdelijk, maar zo’n 5 procent van de getroffen mensen heeft langdurig last van een verminderd reukvermogen. Hoe kan dat en wat kun je eraan doen? [naar artikel]


5. Onze tong kan ook ruiken (26/04/2019 - Express)

Tot nu toe veronderstelde de wetenschap dat smaak en reuk twee verschillende zintuigen vormden die onafhankelijk van elkaar werkten. Pas wanneer hun signalen de hersenen bereikten, zou het menselijk brein beide ervaringen combineren. In werkelijkheid blijkt tussen smaak en reuk echter al eerder een samenwerking te onstaan. Dat zegt onderzoek door wetenschappers van het Monell … The post Onze tong kan ook ruiken appeared first on Express. [naar artikel]


6. Ruiken doen we, net als pijn lijden, in het brein (07/05/2018 - De Morgen)

Bij mensen die niet of nauwelijks kunnen ruiken, reageren de hersenen toch op geuren. Ook bij hen bereiken reuksignalen het brein, via zenuwbanen vanuit de neus. Dat biedt wellicht kansen voor de behandeling van de aandoening, dat blijkt uit Nederlands onderzoek. In Nederland kampen naar schatting driehonderdduizend mensen met een beperkt of afwezig reukvermogen. [naar artikel]


7. Coronavirus veroorzaakt chaos in de hersenen (26/09/2020 - De Morgen)

Corona blijkt hard toe te slaan in het brein. Dat ontdekten Nederlandse onderzoekers tot hun verbazing. Dat kan verklaren waarom patiënten hun smaak en reuk verliezen en ‘vergeten’ te ademen – maar ook waarom sommige patiënten langdurig last houden van concentratiestoornissen, hartkloppingen en geheugenverlies. [naar artikel]


8. Je koffiemachine ontkalken: waarom azijn een slecht idee is en hoe het dan wél moet (10/04/2024 - Het Laatste Nieuws)

Kom jij de dag niet door zonder koffie? Je bent niet alleen. Uit een recent onderzoek van het wereldberoemde koffiemerk Nespresso blijkt dat maar liefst zeven op de tien Belgen dagelijks van een kopje genieten. Om de smaak van je geliefde drankje optimaal te houden, is het regelmatig ontkalken van je koffiemachine belangrijk. HLN Shop lijst op hoe je dat (niet) doet. [naar artikel]


9. “Drie tot vijf kopjes koffie per dag kan het risico op hart- en vaatziekten of diabetes aanzienlijk verlagen”: tenminste, als jij het koffie-gen hebt (20/09/2022 - Het Laatste Nieuws)

Hou jij van zwarte koffie en van zo puur mogelijke chocolade? Dat heeft volgens een Amerikaanse studie niets te maken met smaak, wél met je genen. “En als je dit koffie-gen hebt, kan dit je gezondheid een serieuze boost kan geven”, aldus de onderzoekers. Maar om wat voor soort boost gaat het dan precies? Onderzoekster Marilyn Cornelis legt uit. [naar artikel]


10. Als je door corona al maanden zonder geur of smaak zit: “Ik mijd mijn lievelingsgerechten, het is te confronterend” (16/12/2020 - Het Nieuwsblad)

Een vaak gehoorde klacht van coronapatiënten: het verlies van reuk en smaak. Sommigen ervaren het al negen maanden lang, sinds ze besmet raakten bij de eerste golf. Over hun herstel durven de artsen zich niet uit te spreken. [naar artikel]


11. ‘Elektronische neus’ kan ruiken of je besmet bent: weldra massaal ingezet in Nederland, daarna ook bij ons? (02/02/2021 - Het Laatste Nieuws)

In Nederland zal de ‘elektronische neus’ massaal ingezet worden om corona op te sporen. Het apparaat kan binnen een minuut aan je adem ruiken of je besmet bent. De meeste mensen die zich aanbieden in een van de grote testlocaties, zullen geen vervelend wattenstaafje meer in hun neus krijgen. [naar artikel]


12. Wat doet die kop koffie 's ochtends eigenlijk echt met ons? Neuroloog legt uit: “Verrassend nieuw onderzoek” (26/07/2023 - Het Laatste Nieuws)

De meeste koffiedrinkers zoeken heil in hun vertrouwde kop koffie ‘s ochtends om vermoeidheid weg te nemen én om beter te kunnen presteren op het werk. “Tegen mij moet je niet praten voor die eerste koffie”, klinkt het hier en daar weleens. Maar kunnen we ons effectief beter concentreren door die kop cafeïne en voelen we ons daardoor beter of beelden we ons dat in? Neuroloog Patrick Cras legt uit wat die koffie precies met je doet. [naar artikel]


13. Wat doet cafeïne precies met onze hersenen? (04/01/2019 - Het Laatste Nieuws)

Wie een kop koffie drinkt, kan er weer even tegenaan. Maar wat cafeïne precies in de hersenen doet, is pas onlangs duidelijk geworden. [naar artikel]


14. “Drie tot vijf kopjes koffie per dag kan het risico op hart- en vaatziekten of diabetes aanzienlijk verlagen”: tenminste, als jij het koffiegen hebt (20/09/2022 - Het Laatste Nieuws)

Hou jij van zwarte koffie en van zo puur mogelijke chocolade? Dat heeft volgens een Amerikaanse studie uit 2021 niets te maken met smaak, wél met je genen. “En als je dit koffie-gen hebt, kan dit je gezondheid een serieuze boost kan geven”, aldus de onderzoekers. Maar om wat voor soort boost gaat het dan precies? Onderzoekster Marilyn Cornelis legt uit. [naar artikel]


15. “Ik mis de geur van mijn partner en kinderen”: zo is het om te leven met anosmie (of als je niet kunt ruiken) (20/03/2024 - Het Laatste Nieuws)

Zweetvoeten, vers gemaaid gras of croissants uit de oven: elke dag ruiken we allerlei geuren. Behalve mensen met de reukstoornis anosmie: zij ruiken helemaal niks. Patiënte Kirsten getuigt hoe dat is en neus-keel-oorarts Dick Kooper legt verschillende oorzaken en behandelingen uit: “Je kan je reukvermogen trainen, maar in dit geval is de schade onherstelbaar.” [naar artikel]


16. Slaapexpert tipt handig trucje om méér uit je koffie te halen: “Met een koffiedutje combineer je het beste van beide werelden” (23/04/2024 - Het Laatste Nieuws)

Een kop koffie gebruiken om jezelf een energie- of mentale boost te geven, doen we allemaal weleens. Maar die koffie combineren met een dutje zou volgens wetenschappelijke studies nog méér effect kunnen hebben en je een uitgerust gevoel bezorgen. Wat is een 'koffiedutje’? Gaat dat met alle soorten koffie? En kan je wel slapen na het drinken van cafeïne? Slaapexpert Johan Verbraecken legt uit hoe het werkt. “Het beste van beide werelden.” [naar artikel]


17. “Ik train de hersenen van de spelers”: op zoek naar de werkwijze van Stijn Quanten, mental coach van Dimitri Vandenbergh en Tadej Pogacar (04/03/2024 - Het Laatste Nieuws)

Hij is de ‘breincoach’ van onder meer Tadej Pogacar en Dimitri Van den Bergh én hij werkt voor verschillende voetbalploegen. De blik gericht op Stijn Quanten. Wie is hij en wat doet hij? “Ik train de hersenen van de spelers om zo de communicatie tussen het hoofd en het lichaam te verbeteren.” [naar artikel]


18. “Je beseft pas hoe belangrijk je geur en smaak zijn, als je ze kwijt bent”: reukverlies na corona kan tot jaar na besmetting duren (01/12/2020 - Het Laatste Nieuws)

Twee derde van de coronapatiënten krijgt te maken met reukverlies, waardoor ze ook minder proeven. Bij sommigen lost het probleem zich na een paar dagen vanzelf op, anderen hebben er maanden na hun besmetting nog steeds last van. “Mijn koffie smaakte naar lauw water en mijn havermout was net karton”, zegt Lotte (25), die na acht maanden nog steeds niet ruikt en proeft zoals voor haar Covid-besmetting. Hoe komt dat corona onze geur en smaak beïnvloedt? Waarom wordt de ene er wel door getroffen wordt en de andere niet? En vooral: hoe raak je ervan af? Neus-, keel- en oorarts Bob Lerut legt uit. [naar artikel]


19. Kop koffie om het weekend goed te starten? Koffie-expert test 10 gemalen koffies en vindt 2 toppers: “Hier kun je liters van drinken” (14/10/2023 - Het Laatste Nieuws)

7 op de 10 Belgen drinken elke dag een kop koffie: ons land staat dus niet voor niks in de top tien van landen met de hoogste koffieconsumptie. Naast koffie in capsule blijft ook de klassieke gemalen koffie populair, maar welke kies je dan in de supermarkt? Koffie-expert Art Peter Hernou test tien merken van voorverpakte gemalen koffie ‘Dessert’ uit de supermarkt, legt uit hoe je goede koffie herkent én deelt een ultieme bewaartip. “Met deze koffie doe je ongetwijfeld véél mensen een plezier.” [naar artikel]


20. “Ik train de hersenen van de spelers”: op zoek naar de werkwijze van Stijn Quanten, mental coach van Dimitri Van den Bergh en Tadej Pogacar (04/03/2024 - Het Laatste Nieuws)

Hij is de ‘breincoach’ van onder meer Tadej Pogacar en Dimitri Van den Bergh én hij werkt voor verschillende voetbalploegen. De blik gericht op Stijn Quanten. Wie is hij en wat doet hij? “Ik train de hersenen van de spelers om zo de communicatie tussen het hoofd en het lichaam te verbeteren.” [naar artikel]


21. DE INSIDER. Pepmiddeltjes in de blok, is dat wel oké? Toxicoloog Jan Tytgat: “Dit supplement werkt én is volledig veilig” (07/06/2023 - Het Nieuwsblad)

Daar zijn de examens, en dan durven studenten al eens naar hulpmiddeltjes te grijpen. Van koffie tot bètablokkers, van vitamientjes tot rilatine. Maar is dat wel gezond? En vooral: werken die middelen eigenlijk? In onze actuapodcast ‘De Insider’ vragen we het aan professor Jan Tytgat (KU Leuven) en die had één favoriet: “Deze stof is veilig, legaal én helpt de hersenen.” [naar artikel]


22. Hoe maak je spruitjes lekker klaar? HLN-chef Jelle Beeckman: “Door zout te gebruiken, breng je de zoete smaak naar boven” (17/02/2024 - Het Laatste Nieuws)

We zijn tot in het buitenland bekend voor onze ‘Brussels sprouts’ of spruitjes, maar toch vallen ze niet bij iedereen in de smaak. “Dat hebben we aan onszelf te danken”, lacht HLN-chef Jelle Beeckman. “Je moet ze gewoon lekker klaarmaken.” Hoe kan je iedereen met de groene groenten verleiden? Hij tipt wat je best wel én niet doet in de keuken. “Door ze te roosteren, worden ze lekker crispy.” [naar artikel]


23. Welke soort koffie geeft je de grootste cafeïneboost? “Nee, het is geen espresso” (31/07/2022 - Het Laatste Nieuws)

Een koffietje bij het ontbijt is perfect om wakker te worden, maar is er één specifieke koffie die daarbij meer helpt dan een andere? Of is elk kopje koffie even straf? We vroegen aan barista Joke De Coninck welke soort koffie je ‘s ochtends het liefst drinkt voor een meer dan welgekomen energieboost. “Het effect van koffie is soms psychologisch.” [naar artikel]


24. Stopt je neus niet met bloeden, zoals bij Nina Pinzarrone? Arts legt uit hoe dit komt en wat je eraan kunt doen (22/03/2024 - Het Laatste Nieuws)

Even leek het WK voor kunstschaatsster Nina Pinzarrone in het water te vallen door een hardnekkige bloedneus. Omdat het bloeden maar niet wou stoppen, werden enkele adertjes in haar neus dichtgebrand. Neus-keel-oorarts Thibaut Van Zele (UZ Gent) legt de meest voorkomende oorzaken van zo’n bloedneus uit en vertelt wat je best (niet) doet om het bloeden te stelpen: “Stop géén watjes of papieren zakdoekjes in je neusgaten.” [naar artikel]


Vers van de pers.
Alle Vlaamse Krantenkoppen.
Elke minuut geupdate.
De Krantenkoppen dagelijks in je mailbox?
Gratis dagelijks de krantenkoppen in je mailbox!

© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.

Dagelijks de populairste artikels in je mailbox?

Je kan je op elk moment uitschrijven!